De top 10 van de leukste coöperatieve bordspellen voor 2023

Bordspellen zijn weer helemaal hot en er worden ook steeds vaker speel spelletjes avonden gehouden. In de loop van de jaren zijn er vele nieuwe soorten spellen bij gekomen. Spellen die op dit moment erg aan populariteit winnen zijn de coöperatieve bordspellen. De populariteit komt mede door de escape spellen dat in zekere zin ook als coöperatief bordspel gezien kan worden.

Coöperatieve bordspellen zijn spellen waar het niet draait om te winnen, maar om samen te spelen om een gezamenlijk doel te bereiken. Het doel van het spel is per (bord)spel heel wisselend die maakt het ook leuke om diverse spellen te spelen.

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de top 10 van leukste coöperatieve bordspellen, bij de selecte heb ik op veel kenmerken van de spellen gelet. In de lijst met de 10 leukste coöperatieve spellen vind je ook veel diversiteit spellen voor het hele gezin (ook voor en met kinderen), met vrienden voor twee spelers en nog veel meer.

Om je een goed beeld te geven van de spellen worden de spellen uitgebreid beschreven. Naast de beschrijving heb ik ook een link van Bol.com toegevoegd aan de beschrijving. De link geeft veel informatie over het spel, maar ook de waardering en de recensie van de spelers. Via de link kun je het boek ook eenvoudig bestellen.

Paleo

In het stenen tijdperk is het eten of gegeten worden en Paleo speelt zich af in deze tijd. In het spel proberen jullie samen als volksstam te overleven en voortdurend te streven naar vooruitgang. Maar dit gaat niet zonder slag op stoot, en het is altijd maar weer opletten, overal dreigt gevaar. Zoals wilde dieren, stormen en andere volksstammen etc. Lukt het jullie te overleven?

In Paleo speelt elke speler met een groep mensen uit de stam. Denk hierbij aan sterke vrouwelijke krijgers, handige uitvindsters en oplettende verkenners. De spelers vormen samen een volksstam en proberen de omgeving te verkennen. Dat leidt elke keer tot nieuwe avonturen. De avonturen kunnen goed volbracht wordt door samen te werken.

Elke speler krijgt een eigen stapel kaarten, die zowel de te verkennen omgeving als de daarvoor beschikbare tijd voorstellen. In Paleo draait alles om het ontdekken van nieuwe dingen en er komen voortdurend nieuwe uitdagingen!

Met tien verschillende modules die op verschillende manieren gecombineerd kunnen worden, is elk spel weer een nieuw verhaal en een nieuwe uitdaging. Zullen jullie er in slagen om te overleven en hiermee een stempel op de geschiedenis drukken?

Het spel is niet zomaar de winnaar geworden van Speelgoed van het Jaar Nederland 2021 en Gouden Publieksprijs gewonnen.


Codenames Duet

White Goblin Games is de uitgeven van het gezelschapsspel Codenames Duet

Jij en je partner gaan op een geheime missie in een drukke stad. Jullie moeten contact maken met 15 spionnen en de vijandelijke huurmoordenaars zien te ontwijken. Jij weet met welke spionnen je partner veilig kan contacteren. Jouw partner weet dat van jou.

Geef elkaar aanwijzingen met enkel één woord die op meerdere woorden slaan en probeer om alle spionnen te vinden voordat de tijd op is.

Codenames Duet is een coöperatief spel voor twee (of meer) spelers.


De Legenden van Andor

Dit uitdagende coöperatieve avonturenspel won in 2014 de Nederlandse Expertspellenprijs. De jury prees naast het fantastische artwork vooral de unieke opbouw van de spelregels, die de spelers tijdens het spelen stap voor stap krijgen uitgelegd.

De spelers zijn helden die het fantasieland Andor moeten verdedigen tegen allerlei vreselijke monsters, zoals trollen en draken. Ze spelers kruipen in de huid van een tovenaar, dwerg, krijger en boogschutter, ieder personage heeft unieke eigenschappen.

De helden verzamelen goud, edelstenen en allerlei verschillende voorwerpen, die hun kracht en wilskracht verbeteren. Zo kunnen ze samen hun tegenstanders beter aan. De onvoorziene gebeurtenissen maken het de spelers voortdurend lastig en dit zorgt voor een goede spanning. Alleen door goed overleg en gezamenlijke gevechten kunnen de helden elke strijd overleven!

Het spel bevat 5 verschillende, uitdagende legenden, waaronder een introductiespel. Met behulp van een speciale bijlage en legendekaarten kunnen de spelers direct beginnen met spelen!

Waar wachten jullie nog op!


The Mind

The Mind is meer dan een spel alleen. Het is een experiment, een beleving, een eenvoudige, maar zeer bijzondere team-ervaring. Als je het laatste level weet te voltooien, zullen jullie op een roze wolk zweven. Je mag niets bespreken met elkaar en op geen enkele wijze informatie met elkaar uitwisselen.

Desondanks kunnen jullie als team toch elk level voltooien door jullie gedachten te verbinden en zo samen de overwinning te behalen. The Mind is een uniek teamspel, waarbij je moet samenwerken zonder met elkaar te overleggen.

Speel kaarten op volgorde uit, zonder de cijfers met elkaar te bespreken. Zet je “gezamenlijke klok” gelijk, zodat jullie op dat ritme kaarten uitspelen.

Het spel is niet alleen leuk om te spelen maar ook elkaar goed te leren kennen. Een leuk spel met zowel vrienden, collega’s, buren als met je familie.


Het Jachtseizoen

Het Jachtseizoen Verzamel een krachtig team van vrienden om aan de ultieme jacht te beginnen. Werk als een team samen om de locatie van de voortvluchtige te achterhalen. Verdeel de taken in je team en beslis wie de StukTV-bus gaat besturen, de drone bemachtigt of als jager de straten opgaat.

Navigeer door de straten en wees de voortvluchtige te slim af. Iedere 10 minuten krijgt jouw team de locatie van de voortvluchtige door, maar let op, na 4 uur ontkomt hij en hebben jij en je team verloren!

Bekend van Youtube en de TV nu ook thuis te spelen met je vrienden!


MicroMacro: Crime City

Welkom in Crime City! De stad waarin op elke hoek van de straat misdaden worden begaan. Dodelijke geheimen, stiekeme overvallen en koelbloedige moorden maken deel uit van het dagelijkse leven in Crime City. De lokale politie kan het niet meer aan en heeft jullie hulp ingeschakeld!

MICROMACRO is een coöperatief detectivespel. Samen lossen jullie listige misdaden op, onderzoeken jullie motieven en gaan jullie op zoek naar bewijsmateriaal om de daders te kunnen veroordelen.

Een scherpe blik is minstens even belangrijk als logische redeneren. Dit is het echte speurwerk!


Pandemic

Strijd tegen ziektes die de wereld bedreigen! In Pandemic zijn er verschillende zeer gevaarlijke ziektes uitgebroken over de hele wereld. Je bent lid van een eliteteam ziektebestrijders wiens missie het is om de ziektes op hotspots te behandelen en onderzoek te doen naar genezingen tegen deze enge ziektes voordat de situatie uit de hand loopt. Heb jij de juiste motivatie en eigenschappen om de mensheid te redden?

Op het bord van het spel zijn verschillende wereldsteden met grote bevolkingen uitgelicht waar de ziektes wild om zich heen grijpen, de hotspots. Tijdens elke beurt heeft een speler vier acties tot zijn beschikking, waarbij er tussen de steden gereisd kan worden, geïnfecteerde gebieden behandeld kunnen worden, een genezing ontdekt kan worden of een nieuw onderzoeksstation kan worden opgezet.

Deze acties kunnen worden uitgevoerd met behulp van de kaarten die zich in een van de decks bevinden. In deze decks zitten naast deze kaarten ook epidemie-kaarten verworven die ertoe leiden dat de ziektes zich sneller kunnen verspreiden. In het andere deck vindt men kaarten die de “normale” verspreiding van de ziektes leidt.

Elke speler heeft binnen het eliteteam van ziektebestrijders een unieke rol , dus de spelers moeten samenwerken om een strategie op te stellen waarbij ieders unieke kennis het best tot zijn recht komt.

Zo kan de Projectleider nieuwe onderzoeksstations bouwen en heeft de Wetenschapper slechts vier kaarten van een van de ziektes nodig om deze te genezen in plaats van de vijf kaarten die de anderen nodig hebben.

Speel het spel slim, want de ziektes verspreiden zich snel en er is maar weinig tijd! Als een van de ziektes niet langer in bedwang kan worden gehouden, of het behandelen van de ziektes duurt te lang, verliezen alle spelers.

Weten de spelers die vier ziektes te overwinnen, winnen ze allemaal!


Mysterium

Lukt het jullie de moord op te lossen en de geest rust te geven? In Mysterium waant er in en spookhuis een rusteloze geest rond die zich de details van zijn moord niet meer kan herinneren. Om het mysterie op te lossen, helpen de mediums de geest alle stukjes van de puzzel te vinden.

In het spel vol intriges neemt één speler de rol van geest op zich en zijn de andere spelers mediums. De geest kan alleen met de mediums details van de moord delen, dit doet de geest aan de hand van prachtig geïllustreerde kaarten. De kaarten zijn de enige vorm van communicatie die de geest heeft om aan te geven waar de moord plaatsvond, welk wapen is gebruikt én wie de moordernaar was.

De mediums moeten al hun vaardigheden in de strijd gooien om erachter te komen wat er precies is gebeurd volgens de kaarten die de geest deelt. Naast de druk die wordt gevoeld om de geest rust te geven, hebben de mediums ook nog een tijdsdruk, zij hebben namelijk maar “zeven uur” om het mysterie op te lossen. Daarna zal de geest voor altijd verdwijnen en zal de moord een mysterie blijven.


Escape Room The Game

Voel de spanning en beleef nu het mysterie van een escape room nu bij je thuis aan de keukentafel.

In dit uitdagende en onvoorspelbare bordspel los je samen een mysterie, Dit doe je door het zoeken naar verborgen aanwijzingen en het oplossen van (geheimzinnige) raadsels. Wacht niet te lang, je hebt hiervoor slechts één uur de tijd! De klok op de Chrono Decoder telt af van 60 minuten naar 0 minuten. De Chrono Decoder zorgt naast de tijd ook voor de benodigde sfeer en geeft jouw af en toe cryptische aanwijzingen.

Hebben jullie binnen 60 minuten de juiste code gevonden om bijvoorbeeld te ontsnappen uit de gevangenis, de atoombom te ontmantelen of het virus te stoppen, dan winnen jullie het spel! Teamwork en een goede en soepele communicatie zijn belangrijke onderdelen die geldt ook voor vindingrijkheid, creativiteit, logisch nadenken en aandacht voor details. Want niet elk raadsel, code of aanwijzing is zomaar eenvoudig te vinden en te interpreteren…

Het spel start met het openen van een envelop en het lezen van de introductie van het mysterie. Het oplossen van het mysterie wijst zich vanzelf. In de envelop zitten verschillende attributen die nodig zijn voor het vinden van (een deel van) de uiteindelijke code.

Gebruik elke seconde wat de tijd gaat snel als je aan het puzzelen bent. Zodra de code gevonden is, zoek je de bijbehorende sleutels en doe je deze in de Chrono Decoder. De Chrono Decoder geeft aan of je de code correct hebt of niet. Is de code niet correct, dan gaan er 60 seconden van de tijd af en mag je gewoon opnieuw gaan puzzelen. Is de code correct, dan klinkt de overwinningsmuziek! En die wil je graag horen!


Sunny Games – Max de Kat

Max de kat is een populair coöperatief strategiespel voor 1 tot 8 spelers vanaf 4 jaar.

Max de kat is een zeer favoriet spel. Deze vernieuwde uitgave heeft een driedimensionaal spelbord waarbij de boom op het spelbord staat en houten speelfiguren en houten dobbelstenen.

Vogel, muis en eekhoorn zijn op weg naar hun holletje in de boom. Max de kat heeft honger en zit achter de kleine diertjes aan! Gelukkig Max naar huis terug gelokt worden met een lekker hapje, zodat de kleine diertjes een voorsprong krijgen.

De spelers zorgen samen voor de kleine diertjes. Welk diertje wordt als eerste in veiligheid gebracht? Wanneer krijgt Max wat lekkers? En wat vind je ervan als Max tóch een diertje weet te pakken?

“We speelden het spel met twee volwassenen en drie kinderen. We vonden het erg leuk en de kinderen speelden naderhand nog zelf verder met de diertjes.” een ouder.

Het spel wordt uitgegeven door Sunny Games. Earth Games en Sunny Games werken veel samen o.a. aan het zorgen voor vertalingen van de spelregels. Toon minder


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *