De 10 leukste dobbelspellen voor de hele familie 2023

Dobbelspellen zijn hot en dat is uiteraard niet zonder een reden. De dobbelspellen zijn in de meeste gevallen eenvoudig je hoeft er niet bij na te denken en je kunt het spelen met het hele gezin.

Ondanks dat spellen vaak niet zo lang duren is er wel veel spanning wie er gaat winnen. Dobbelsteen spelletjes zijn ideaal om tussendoor te spelen, om de tijd mee te breken. n.

De dobbelspellen hebben meer voordelen ze zijn vaak goedkoop in aankoop, leuk om cadeau te geven en krijgen, Je kunt diverse dobbelspellen ook alleen spelen of juist met meerdere spelers, er is veel keuze en variatie, de spellen zijn geschikt voor meerdere leeftijden en kunnen dus ook goed samen met het hele gezin gespeeld worden.

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de leukste dobbelspellen voor zowel solo spelers, met z´n tweeën als voor gezinnen. De top 10 van leukste spellen worden uitgebreid beschreven zodat je een goed beeld krijgt van het spel. Aan de beschrijving is ook een link van Bol.com toegevoegd. Deze link geeft nog extra informatie over het spel en het spel is hier ook eenvoudig te bestellen.

Regenwormen

Dit snelle dobbelspelletje kun je op elk moment en overal spelen. Het duurt niet langer dan een half uurtje en Iedereen die tot 36 kan tellen, kan meedoen! Als je aan de beurt bent, gooi je met 8 dobbelstenen. Je legt nu alle dobbelstenen met hetzelfde getal of met een worm opzij.

Daarna gooi je met de resterende dobbelstenen en legt nu alle dobbelstenen met een ander getal opzij. Als je totaal hoger is dan 20 en je hebt ten minste één worm gegooid, mag je de steen met het betreffende getal van tafel of zelfs van een andere speler pakken!

Maar neem je teveel risico en gooi je alleen maar getallen die je al eens hebt gepakt, dan ben je af en moet je juist een steen inleveren. Op elke steen staan een aantal regenwormen. Wie aan het einde van het spel de meeste regenwormen heeft, is de winnaar.


Keer op Keer

Keer op Keer is een dobbelspel voor 1 tot 6 personen geschikt voor spelers vanaf 8 jaar, het solo spel is leuk om te spelen, maar is wel iets aangepast ten opzichte van het spelen met 2 spelers of meer. Met het solo spel je met 4 dobbelstenen, met meerder spelers met 6 dobbelstenen.

Op de witte dobbelstenen staan kruisjes in de kleur rood, geel, groen, blauw en oranje. De zwarte dobbelstenen hebben de getallen 1 t/m 5 en een vraagteken. Bij het solo spel speel je met 2 witte en 2 zwarte dobbelstenen. Na het gooien kies je één kleur en één getal (de vraagteken is een joker). Deze streep je weg op het scoreblok.

Je begint altijd in de middelste rij. Kies je bijvoorbeeld een 2 en het rode kruis. Dan mag je 2 rode blokjes afstrepen die aan elkaar grenzen. Een van de rode blokjes moet in de middelste rij zitten. De andere mag je er links of recht naast leggen. De blokjes die je later afgestreept moet weer grenzen aan de blokjes die je al hebt afgestreept.

Het solo spel duurt 30 rondes, na 30 rondes tel je jouw score op deze manier probeer je steeds een hogere score te krijgen. Bij 2 of meer spelers speel je dus met 6 dobbelstenen en eindigt het spel wanneer iemand 2 kleuren helemaal vol heeft. De speler met de meeste punten heeft gewonnen.

Je scoort punten door de verticalen lijnen te vullen, door één kleur volledig weg te strepen, sterren weg te strepen (anders krijg je strafpunten) en door geen jokers te gebruiken (als je jokers over houdt krijg je per joker 1 punt extra).

Het doel is om binnen 30 ronden zoveel mogelijk weg te strepen. Door één kleur volledig weg te strepen, kolommen te vullen, sterren weg te strepen en door geen jokers te gebruiken kun je extra punten scoren.


Qwixx

Bij Qwixx hoef je niet op je beurt wachten – iemand dobbelt en iedereen kan de worp benutten! Hoe meer getallen je op je scoreblad aankruist, des te meer punten je krijgt. Qwixx kan in twee minuten worden uitgelegd en is spannend tot de laatste worp! Dobbel mee en laat je aansteken door de Qwixx-koorts!

Eigenschappen:

 • Winnaar en genomineerd voor diverse (internationale) spellenprijzen
 • Eenvoudig dobbelspel voor elke gelegenheid en met ieder gezelschap
 • Zeer korte spelregels: in één minuut uit te leggen en daarna te spelen
 • Een worp heeft steeds invloed op alle spelers, dus geen wachttijden
 • Vlot en verrassend spannend dobbelspel. Je wilt meteen nog eens spelen
 • Een klein doosje… een ideaal cadeau
 • Geschikt voor 2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar.

Machi Koro

Welkom in de stad van Machi Koro, het Japanse dobbelspel dat de wereld aan het veroveren is! In Machi Koro ga je met een beetje geld en je dobbelsteen proberen jouw stad uit te breiden. Verdien geld met nieuwe gebouwen, maar probeer ook je medespelers wat geldafhandig te maken. Laat jouw stad de grootste worden in de regio.

Gewapend met een dobbelsteen en je droom, moet je Machi Koro laten uitgroeien tot de grootste stad in de regio. Je moet inkomsten zien te verkrijgen uit ontwikkelingen, openbare werken bouwen en stelen van de schatkist van je buren. Maar zorg ervoor dat ze niet hetzelfde doen bij jou!

Je bent zojuist verkozen tot burgemeester. Gefeliciteerd! Helaas hebben je burgers een aantal grote eisen: ze willen banen, een pretpark, een paar kaas fabrieken en misschien zelfs wel een radiotoren. Aaai, dat wordt een lastige opdracht omdat je stad momenteel slechts uit een tarweveld, een bakkerij en één dobbelsteen bestaat.

Uniek spel:

 • Machi Koro is een vlot dobbelspel, waarin de spelers met gebouwkaarten een eigen stad opbouwen.
 • Het heeft een simpel concept met veel diepgang.
 • Dobbelspel voor de hele familie met veel interactie, ook buiten je beurt.
 • Kleurrijk en charmante grafische vormgeving.
 • Vlot uit te leggen: gooi de dobbelsteen, ontvang inkomsten en breid je stad uit
 • Veel variatie en mogelijkheden met de verschillende gebouwen

Clever

Clever was in 2019 genomineerd voor Speelgoed van het jaar. Het is geschikt voor 1 tot 4 spelers. Een spelletje duurt ongeveer 30 minuten en is geschikt voor iedereen van 8 jaar en ouder. Clever is een dobbelspel die diepgaander is dan andere dobbelspellen. Het leuke er aan is ook dat het niet uitmaakt met hoeveel speler je bent, het blijft een leuk uitdagend en tactisch spel.

In Clever speel je met 6 dobbelstenen in 6 verschillende kleuren. Het doel van het spel is dat je zoveel mogelijk vakjes op het scoreblad kan aankruisen. Hoe meer vakjes vol raken, hoe meer kans er ontstaat dat er een kettingreactie optreedt. Een kettingreactie zorgt ervoor dat je in bepaalde velden een kruisje of score mag invullen. Hoe vaker je speelt des te beter je wordt. Ook wil je graag je eigen highscore verbeteren. In het solo spel speel je in totaal 6 beurten om in deze beurten een zo hoog mogelijke score te behalen.


1000 Bommen & Granaten!

In 1000 Bommen en Granaten! probeer je met 8 dobbelstenen zoveel mogelijk gelijke symbolen te dobbelen. Je mag zo vaak opnieuw dobbelen als je wilt, maar schedels moet je opzij leggen. Gooi je een derde schedel, dan is je beurt direct voorbij en scoor je geen punten.

Een piratenkaart geeft je mogelijkheden en beperkingen in je beurt aan. Hoe meer gelijke symbolen je gooit, hoe meer punten je scoort. Daarbij ontvang je nog extra punten voor goud en diamanten. Scoren al je dobbelstenen, dan krijg je nog een extra bonus.

Gooi je met je eerste worp 4 of meer schedels, dan bezorg je de andere spelers minpunten. Wie als eerste een bepaald aantal punten heeft bereikt, wint het spel.

1000 Bommen en Granaten! is een eenvoudig dobbelspel, waarin je steeds moet kiezen tussen stoppen of doorgaan. Een spel voor de echte gokliefhebber!


Rory’s Story Cubes Classic

Bij Rory’s Story Cubes gooien spelers om de beurt de dobbelstenen en bedenken aan de hand van de plaatjes een verhaal dat begint met “Er was eens…”. Laat je door je fantasie leiden! Leuke tip: gebruik 1 of 2 dobbelstenen als inleiding en bouw je verhaal dan op met allerlei leuke details en eindig met een spetterende finale!

Je mag de symbolen op alle manieren interpreteren. Is iets een vergrootglas of een mobiele telefoon? Wat maakt het uit. Je eerste indruk is meestal de beste.

In dit spel ligt er geen druk op een speler om te winnen. Het doel van het spel is om gezellig samen met de eigen verbeelding aan de gang te gaan.

Vind je het lastig om een verhaal te starten, bedenk dat gezamenlijk enkele startonderwerpen waarop de rest van het verhaal voortbortduurd of begin gewoon met vertellen en laat je leiden door de dobbelstenen.

De Rory’s Story Cubes zijn onder andere te gebruiken als verhaaltjes voor het slapengaan, verhalen voor onderweg, praten en luisteren, creatieve inspiratie en als ijsbrekers.


Geven en Nemen

In dit dobbelspel probeer je de door jouw geworpen dobbelstenen slim in te zetten om een zo hoog mogelijke score te behalen. Tot zo ver niets nieuws toch? Bij Geven & Nemen heb je echter geen standaard scorevel, maar maak je dat zelf door in jouw beurt een van de kaarten van tafel te kiezen. Zo stellen alle spelers in de loop van het spel hun eigen, unieke speelveld samen. Kies de juiste combinatie van kaarten om je score te maximaliseren.

In dit spel zijn alle spelers voortdurend bij het spel betrokken. Zo kun je er in je eigen beurt voor kiezen om de dobbelstenen opnieuw te werpen als het resultaat je niet bevalt. Maar bij elke tweede of derde worp mag iedere speler één van de dobbelstenen op zijn eigen kaarten invullen. Om verder te komen, moet je dus geven en nemen!

Geven & Nemen is een soort Roll & Write 2.0. Een meeslepend spel dat geluk en tactiek handig combineert en een must is voor liefhebbers van bijvoorbeeld Clever en Keer op Keer. Spannend tot het laatste moment! Met afwasbare kaarten en viltstiften


Catan: Het Dobbelspel

In dit spannende spel bouwen de spelers Catan worp na worp op. Elke straat en elke nederzetting levert punten op. Een gelukkige hand en tactisch vernuft bepalen wie de beste ontdekker is. Je krijgt een velletje papier waar de uit Catan bekende straten, dorpen en steden op staan.

Als je aan de beurt bent, mag je drie keer met de dobbelstenen gooien om een combinatie samen te stellen waar je wat aan hebt. Gooi je geen enkele combinatie, dan krijg je strafpunten. Dat kun je voorkomen door ridders te kopen, die je de mogelijkheid geven om een dobbelsteen naar een bepaalde grondstof te draaien.

Dit vlotte dobbelspelletje speel je weg in een klein half uurtje en past prima in je reisbagage.


Perudo

Ben jij de grootste bluffer? Laat het zien met Perudo! Perudo is een verrassend, eenvoudig en snel blufspel vol spanning.

Schud de dobbelstenen in je beker, draai hem om op tafel, gluur naar je eigen score en gok hoeveel dobbelstenen van een bepaald getal minimaal op tafel liggen. Perudo win je door het beste te bluffen en door goed te gokken wat de andere spelers hebben gegooid. Ervaar de spanning van dit eeuwenoude blufspel!

 • Strategisch spel
 • Stelt concentratie, motoriek en snelheid op de proef
 • Voor 2 tot 6 spelers
 • Speelduur van 30 minuten
 • Vanaf 8 jaar oud

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *