De top 10 van de leukste solo spellen 2024 (1 speler)

Enig kind in huis zijn heeft zeker voordelen, maar een groot nadeel dat zijn bord- en kaartspellen. Vooral als je ouders niet zo van de spelletjes zijn is het lastig. Alleen Monopoly spelen kan ik je vertellen is echt niet leuk.

Niet alleen kinderen willen graag een spel spelen ook veel alleenstaanden / singels hebben dit zelfde probleem. Maar het kan ook zijn dat niemand mee wil spelen en met een spelletjes. Dit was een lange vervelend maar dat hoeft nu echt niet meer.

Gelukkig is dit de makers / ontwikkelaars van spellen ook opgevallen en zijn er sindsdien ook veel kaart- en bordspellen geschikt om alleen te spelen.

Het leukste is dat de spellen nog dat het ook nog eens boeiend, interessant en uitdagend zijn. Vroeger kwam je namelijk niet veel verder dan patience, ook leuk maar verveeld nog wel een keer. Mijn dochter daarentegen, ook enig kind heeft keuze genoeg, want ook in de kinderspellen is er keuze voldoende als je alleen spellen wilt spelen.

In deze blog vind je de top 10 van leukste spelletjes die je alleen kunt spelen. De meeste spellen kun je uiteraard ook met meerdere spelers spelen, maar jij kunt alvast veel oefenen zodat je niet te verslaan bent.

De spellen worden uitgebreid beschreven en ik heb er een link van Bol.com toegevoegd die nog extra informatie geeft over het spel. Als je op de link klikt van het spel dan vind je nog meer informatie, de recensie van andere spelers en extra foto’s. Uiteraard kun je ook eenvoudig en snel het spel bestellen via deze link.


Boomgaard: Het Kaartspel

Het boomgaard kaartspel is een spel die de kinderen ook goed in hun eentje kunnen spelen. Het spel is geschikt voor kinderen van 3 tot 6 jaar. In dit solitaire kaartspel moet je alle fruit proberen uit de boomgaard te halen voordat de raaf arriveert. Je gooit met de dobbelsteen en afhankelijk van wat je gooit, doe je een actie. Het is heel simpel: Gooi je een kleur, pak je het fruit met dezelfde kleur. Gooi je de raaf? Dan komt de raaf een stap dichterbij de boomgaard.

Het spel kan gespeeld worden tot 6 personen. De spel vreugde wordt niet meer of minder als je alleen speelt. Kinderen vinden het een erg leuk spel, ook omdat het spannend is dat de raaf dichterbij kan komen. Het spelletje duurt ongeveer 15 minuten. Het spel geeft aan vanaf 3 jarigen, die hebben in het begin wel even hulp nodig, het spel is niet moeilijk dus leren ze het heel snel.


Vrijdag

Het kaartspel vrijdag is een solo kaartspel en erg leuk, ook voor volwassen. In het spel Vrijdag ben jij de persoon die Robinson gaat helpen sterker te worden, te overleven en uiteindelijk ervoor zorgt dat hij het eiland gaat verlaten.

Elke ronde trek je 2 gevarenkaarten, van deze 2 kaarten kies je er eentje, die je gaat bevechten met jouw gevechtskaarten. Ben jij machtig genoeg om het gevaar te verslaan, dan voeg je deze toe aan je gevechtskaarten. Je kunt ook extra levens inzetten om extra gevechtskaarten te pakken. Maar wees voorzichtig met je levens, want als deze op zijn voordat je de 2 piraten hebt verslagen, verlies je het spel. Het spel is zeer compact, maar heeft wel veel diepgang dat maakt het spel leuk en boeiend.

Het spel is hier kort uitgelegd maar bevat veel meer diepgang ondanks dat het een zeer compact spel is. De spelduur is ongeveer 30 minuten en is geschikt voor iedereen van 10 jaar en ouder. Dit spel is een echte aanrader voor iedereen die alleen spelletjes wil spelen, het solo kaartspel wat simpel en eenvoudig werkt maar toch veel diepgang heeft en waar je met strategieën mee kunt winnen.


Agricola

Agricola is een bordspel voor 1 tot 4 personen. Het grootste voordeel van Agricola is het voor 1 speler een geweldig uitdagend spel is. Het is een spel voor de strategische en tactische speler. Als je het spel alleen speelt draait het om de hoogst mogelijke score. Het leuk van deze opzet is dat jij je zelf telkens kunt uitdagen en verbeteren. Met veel oefenen wordt je ook een sterker tegenstander als je met meerdere spelers speelt.

In het spel Agricola probeer je een boerderij op te bouwen, groente te verbouwen en weides met dieren te verkrijgen. Hoe groter en luxer je boerderij wordt, hoe meer punten je krijgt. Hiervoor heb je werkers nodig die stuur je op pad om nieuwe grondstoffen te winnen en acties uit te voeren. Dit lijkt heel simpel maar er komt meer bij kijken. Je werkers hebben wel voldoende voedsel nodig.

Door de verschillende mogelijkheden kun jij strategieën en tactieken gaan gebruiken. Het spel alleen is erg leuk maar af en toe samen spelen is ook aan te raden. Zo kun je ook weer van de andere spelers leren. Het spel duurt ongeveer 30 minuten per keer, en is geschikt voor 12 jaar en ouder.


Clever

Clever was in 2019 genomineerd voor Speelgoed van het jaar. Het is geschikt voor 1 tot 4 spelers. Een spelletje duurt ongeveer 30 minuten en is geschikt voor iedereen van 8 jaar en ouder. Clever is een dobbelspel die diepgaander is dan andere dobbelspellen. Het leuke er aan is ook dat het niet uitmaakt met hoeveel speler je bent, het blijft een leuk uitdagend en tactisch spel.

In Clever speel je met 6 dobbelstenen in 6 verschillende kleuren. Het doel van het spel is dat je zoveel mogelijk vakjes op het scoreblad kan aankruisen. Hoe meer vakjes vol raken, hoe meer kans er ontstaat dat er een kettingreactie optreedt. Een kettingreactie zorgt ervoor dat je in bepaalde velden een kruisje of score mag invullen. Hoe vaker je speelt des te beter je wordt. Ook wil je graag je eigen highscore verbeteren. In het solo spel speel je in totaal 6 beurten om in deze beurten een zo hoog mogelijke score te behalen.


Klus geklaard

Klus Geklaard is het pittigste puzzelspelletje in deze lijst. Het spel bestaat uit meerdere moeilijkheidsgradaties, dat bepaald met hoeveel kopjes koffie je begint. In het spel probeer je jouw dag zo goed mogelijk te ordenen. Dit doe je door de 48 speelkaarten op volgorde te krijgen van 1 t/m 48 binnen een bepaald aantal kopjes koffie. Naast de getallen staan er ook acties op de speelkaarten, die bepalen weer wat je kunt gaan doen.

Het spel is geschikt voor 1 persoon en je kunt niet samen spelen, het spel duurt ongeveer 30 minuten en is geschikt voor spelers vanaf 10 jaar. Voor de Klus Geklaard moet je wel van puzzelen houden, als dit het geval is kan ik je Klus Geklaard aanraden.


Keer op Keer

Keer op Keer is een dobbelspel voor 1 tot 6 personen geschikt voor spelers vanaf 8 jaar, het solo spel is leuk om te spelen, maar is wel iets aangepast ten opzichte van het spelen met 2 spelers of meer. Met het solo spel je met 4 dobbelstenen, met meerder spelers met 6 dobbelstenen.

Op de witte dobbelstenen staan kruisjes in de kleur rood, geel, groen, blauw en oranje. De zwarte dobbelstenen hebben de getallen 1 t/m 5 en een vraagteken. Bij het solo spel speel je met 2 witte en 2 zwarte dobbelstenen. Na het gooien kies je één kleur en één getal (de vraagteken is een joker). Deze streep je weg op het scoreblok.

Je begint altijd in de middelste rij. Kies je bijvoorbeeld een 2 en het rode kruis. Dan mag je 2 rode blokjes afstrepen die aan elkaar grenzen. Een van de rode blokjes moet in de middelste rij zitten. De andere mag je er links of recht naast leggen. De blokjes die je later afgestreept moet weer grenzen aan de blokjes die je al hebt afgestreept.

Het doel is om binnen 30 ronden zoveel mogelijk weg te strepen. Door één kleur volledig weg te strepen, kolommen te vullen, sterren weg te strepen en door geen jokers te gebruiken kun je extra punten scoren.

Het spel is ook een aanrader met meerdere spelers. Een dobbelspel waarmee je tactisch kunt spelen. Het spel lijkt lang met 30 rondes maar het speelt snel weg.


IQ Puzzler PRO

IQ Puzzler Pro is een denkspelletje die je IQ stimuleert. Het spel wordt geleverd in een compacte doos die je ook makkelijk mee kunt nemen. Het kleurrijke spel heeft 12 puzzelstukken waarmee je 120 opdrachten kunt spelen. In het boekje van de opdrachten staan ook de oplossingen . De puzzels zijn zowel in 2D als in 3D.

In het opdrachten boekje staan opdrachten. Het geeft het begin van de puzzel weer. Vervolgens moet je als je de 2D puzzel speelt het hele oppervlak vullen. Speel jij de 3D variant dan probeer je de piramide af te maken. De stukken die bij het begin al liggen mogen niet verplaatst worden en moet blijven liggen.

Het spel is voor iedereen vanaf 6 jaar. Door de verschillende niveau’s zijn er ook veel puzzels waar je als volwassenen van aan het zweten komt. Het spel is een educatief en een uitdaging.


Squirrels Go Nuts!

Squirrels Go Nuts is een leuk denkspelletje voor 1 persoon en geschikt voor 6 jaar en ouder. Het spel zit in een doosje met een deksel, 4 eekhoorns en 5 eikels. Ook wordt er een opdrachtenboekje met 60 opdrachten en oplossingen meegeleverd.

Het is een schuifpuzzel spel. Waarbij je de eekhoorns en eikels over het bord schuift voor de juiste oplossing. Het doel van het spel is om alle eikels in de gaatjes te laten vallen. In het opdrachten boekje staan opdrachten die heel makkelijk zijn tot echte moeilijke puzzels. Dus je bent echt niet snel uitgespeeld. Het spel is genomineerd geweest in 2018 voor Speelgoed van het jaar.

Het spel zou je misschien aan andere spellen doen denken maar door de mooie vormgeving en dat het makkelijk mee te nemen is blijft het wel een leuk spel en uitdagend genoeg door de vele opdrachten in oplopende moeilijkheidsgraad. Het spel verdiend zeker een plekje in de top 8 van spellen voor 1 speler.


Wingspan Bordspel

Wingspan is een groot strategisch bordspel wat erg mooi is vormgegeven. Het spel ziet er misschien lastig uit, maar dit is zeker niet het geval. De spelregels zijn eenvoudig het het spel verloopt logisch en makkelijk.

De 4 belangrijkste acties in het spel die je kan uitvoeren zijn het spelen van een vogel, eieren leggen, voedsel pakken en vogelkaarten trekken. Bij Wingspan bouw je aan je eigen speelbord, waarbij je steeds meer vogels krijgt op één spoor. Door de combinaties zorg je er voor dat je speelbord steeds krachtiger word en je door een ketting reactie meer punten kunt scoren in één beurt.

Het spel kan gespeeld worden van 1 t/m 5 spelers. Het spel is geschikt voor iedereen van 10 jaar en ouder. Het genre van het spel in Engine Builder bordspel. Het spel duurt van 40 tot ongeveer 70 minuten.

Omdat je voornamelijk met je eigen speelbord bezig bent heb je weinig interactie met de andere spelers daarom is het spel ook zeer geschikt voor 1 persoon. Bij het solo spel speel je met een speciale automa-variant voor 1 personen. Dit kun je zien als een systeem wat fungeert voor de medespelers.

Het spel veranderd niet ook speel je met de zelfde aantal speel vogelkaarten en dezelfde regels dit is wel een groot plus punt van het spel. Ook de tegenstand is gebalanceerd zodat het spelen ook leuk blijft.


Terraforming Mars

Terraforming Mars speelt zich af rond het jaar 2400. Het doel is om de planeet Mars leefbaar te maken en te zorgen dat je er een bestaan kunt opbouwen.

Elementen waar je aan gaat werken zijn de temperatuur deze aangenaam te maken, het zuurstofgehalte proberen te laten stijgen en zorgen dat er altijd voldoende water aanwezig is.

Dit is niet alles ook ga je bezig met de infrastructuur om deze te verbeteren, hierdoor kun je overwinnings punten verzamelen.

Het spel is erg mooi uitgewerkt rond het Thema Mars en ook nog eens erg leerzaam. Het spe is een engine builder bordspel waar het draai om de uitdagende condities en niet speciaal draait om de hoge scores.

De solo variant heeft grotendeels dezelfde spelregels als de variant die je speelt met meerdere spelers. Het doel van het spel is om binnen 14 ronden alle doelen te behalen. Het is een spel waar je ook als solo speler lang mee bezig kunt zijn. Het spel kan wel tot 2 uur duren en is naast naast solo variant ook te spelen tot en met 5 personen. Het is geschikt voor spelers van 12 jaar.

Het spel kan wel pitig en uitdagend zijn maar dat maakt het eigenlijk ook wel extra leuk.


Vergelijkbare berichten