Legpuzzel kopen? Hoe kies je de juiste puzzel uit? 2024

Puzzelen is weer helemaal hip! Niet alleen kinderen puzzelen graag maar ook volwassenen hebben het puzzelen weer uitgevonden. Puzzelen kun je alleen doen, maar het is ook een leuke activiteit samen, je krijgt weer goede gesprekken en je bent samen iets aan het doen.

Leuke bezigheid in de donkere wintermaanden, maar met een legpuzzel koffer kun je ook in de zomer zeer goed buiten puzzelen. Kortom leuk voor het hele jaar!

Met de grote keuze van tegenwoordig kan het kiezen van een puzzel nog wel eens een dilemma worden. Graag wil ik je daar bij helpen, daarom heb ik deze pagina gericht op informatie over de legpuzzels, de verschillen en de huidige mogelijkheden.

Puzzels in verschillende maten (verschillende hoeveelheid puzzelstukjes)

Legpuzzels zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Met de maten worden ook het aantal puzzelstukjes bedoeld. Hoe meer puzzelstukjes je hebt hoe groter de puzzel ook wordt. De afbeelding wordt daarin tegen verhoudingsgewijs wel weer kleiner en die maakt het puzzelen ook weer uitdagender.

Om je te helpen voor hoeveel stukjes je het beste kunt kiezen heb ik een tabel gemaakt. De stukjes gegeven de moeilijkheidsgraad of de aanbevolen leeftijd aan. Als je kind er goed is met puzzelen kun je uiteraard kiezen voor een uitdagende puzzel maar als ze net begint kun je ook voor een makkelijkere puzzel kiezen. Zie het als indicatie / hulpmiddel / richtlijn.

Leeftijd / MoeilijkheidsgraadHet aantal puzzelstukjes
Tot en met 2 jaartot 10 stukjes, houtenpuzzels en inlegpuzzels
3 t/m 4 jaar10 tot 50 stukjes
5 jaar50 tot 100 stukjes
6 jaar100 tot 150 stukjes
7 jaar150 tot 200 stukjes
8 jaar200 tot 300 stukjes
9 jaar300 tot 500 stukjes
10 jaar t/m 11 jaar en beginnende puzzelaars500 stukjes
12 jaar en ouder1000 stukjes
Gevorderden of voor meer uitdaging2000 stukjes of meer

Ander soort puzzels.

De standaard puzzels zijn voor kinderen de houten en inlegpuzzels (vormenpuzzels) , maar ook de standaard puzzels met de bekende puzzelvormen. Ook wel platte puzzels genoemd. De meest voorkomende vorm is de rechthoekige vorm maar tegenwoordig zijn er ook andere vormen verkrijgbaar denk hierbij aan ronde, vierkante en andere vormen puzzels.

Naast de platte puzzels in verschillende maten / puzzelstukjes met je ook speciale 3D puzzels. Denk hier bij aan voertuigen, voorwerpen of gebouwen. Een mooi voorbeeld is de Eifeltoren en wereldbol.

Ik heb het al over de standaard houten kinder puzzels gehad, maar wist je ook dat er houten puzzels voor volwassenen zijn? De puzzels zijn niet alleen prachtig om te maken, maar ook ook nog eens op te hangen als een schilderij. Hieronder vind je en voorbeeld van houten puzzels.

Vloerpuzzels

De naam zegt het al. Een vloerpuzzel maak je niet op tafel, maar op de grond. Ideaal voor als je kinderen niet goed stil kunnen zitten aan tafel. Heb je de puzzel helemaal gelegd dan kun je hem in principe, voornamelijk bij varianten met foam-materiaal, gebruiken als een soort speelmat. De puzzelstukken zijn extra groot, net als het eindresultaat!

Bekijk alle vloerpuzzels


Grootste legpuzzels

Een grote legpuzzel heeft niet alleen duizenden stukjes, maar is ook nog een erg groot. Zo heeft Ravensburger 2 prachtige puzzel van 40.000 stukjes. Allebei in Disney thema.

Educa heeft een puzzel te koop van 42000 stukjes, deze puzzels heeft een lengte van 7.49 bij 1,57 meter. Je hebt hier dus echt een grote ruimte voor nodig. Deze puzzel springt er wel uit, met als thema de wereld rond.

Andere grote puzzels die minder ruimte innemen, maar ook mooi zijn vind je hieronder:

Verschillende merken legpuzzels

In Europa zijn er verschillende puzzelfabrikanten. De bekende merken zijn Ravensburger, Jumbo en King. Uiteraard zijn er meer bekende merken, maar er zijn ook veel onbekende merken. Een onbekend merk zegt natuurlijk niets over de kwaliteit. De prijs heeft vaak wel met de kwaliteit van de puzzel en de stukjes te maken. Sommige merken zijn niet goed meerdere keren te gebruiken of de afbeelding zijn niet erg helder en scherp.

Jumbo, Ravensburger, Tactic en Casterland staan bekend om de kwaliteit en prijs verhouding.

Verschillende thema’s

De keuze van een legpuzzel is natuurlijk een persoonlijke keuze maar zoals je hierboven al hebt gelezen zijn er vele verschillende soorten. Hieronder heb ik de meeste populaire thema’s en puzzels voor je omschreven en aantal voorbeeld hiervan toegevoegd met een link van Bol.com om je gelijk een goed beeld te geven van de legpuzzel.

Escape Puzzels

Escapuzzels van Ravensburger is niet een gewone puzzel. De puzzel op zichzelf is al een hele uitdaging, de afbeelding op de doos is namelijk niet hetzelfde als de puzzel zelf. Nadat je de puzzel af hebt is het nog niet klaar, dan begint dan bent het puzzelen pas echt. Kun jij de geheimzinnige raadsels oplossen? Als jij zeker bent van de oplossing bekijk dan de envelop met de juiste uitkomst.

De puzzel bestaat uit 759 mysterieuze stukjes en heeft ook een handleiding en een voorbeeld van de oplossing. Deze puzzel is geschikt voor de puzzelaar en de liefhebber van Escape Rooms.


Wasgij Puzzels

De Wasgij puzzels van Jumbo zijn ook net iets anders dan de puzzels die je normaal gesproken gewend bent. Je puzzelt niet wat er op de doos staat afgebeeld, maar je maakt de puzzel wat één van de personages op de doos ziet.

Dit zijn vaak geen gewone gebeurtenissen je kun ze het beste omschrijven als een schok. Door te puzzelen valt het kwartje langzaam wat deze mevrouw of meneer ziet. Een puzzel met een verhaal waar je al puzzelend achter komt.


3D Puzzels

Zoek je meer uitdaging en wil je graag de diepte en de hoogte in dan zijn de 3D puzzels een goede keuze. e hebt verschillene gebouwen, vervoersmiddelen maar ook voorwerpen die te puzzelen zijn. De objecten zijn te gebruiken als kunst, terwijl de voorwerpen vaak ook te gebruiken zijn zoals het pennenbakje bijvoorbeeld. Naast volwassen onderwerpen zijn er ook speciale kinder 3D puzzels.

Hieronder vind je een paar van de vele mogelijkheden.

id=”bol_1639738136903″>

Davici Puzzels

Davici puzzels zijn kleine houten kunstwerken. De afbeelding zouden zo in een museum geplaatst kunnen worden. Het leuk aan deze puzzel is dat elk puzzelstukje een unieke vorm heeft en van hout is gemaakt. Een duurzame puzzel die wel een uitdaging is door de vele verschillende vormen puzzelstukjes.


Jan van Haasteren Puzzels

De puzzels van Jan van Haasteren zin erg populair, het zijn cartoon / stripachtige tekeningen waar heel veel gebeurd en veel te zien is. De puzzels zijn niet alleen populair bij kinderen maar ook bij volwassenen. Voor kinderen zijn er speciale Jan van Haasteren Junior puzzels met minder puzzelstukjes. In de puzzels zin er altijd vaste objecten en voorwerpen de terug gekomen zoals de zaag, Sinterklaas, de haaienvin en nog veel meer. Naast de reguliere uitgaves omen er ook regelmatig speciale versie uit van de Jan van Haasteren puzzels.


Dieren puzzels

Afbeeldingen met dieren zin erg geliefd, denk hierbij aan honden en andere huisdieren, maar ook aan wilde dieren, zoals tijgers, olifanten etc. Je hebt zowel getekende versies als foto afbeeldingen. Hieronder een aantal verschillende voordelen want je kunt het haast niet bedenken of van het dier is wel een puzzel verkrijgbaar.


Landschap puzzels

Landschap puzzels mogen uiteraard ook niet ontbreken hoewel veel mensen deze puzzels als saai zien, zijn er veel liefhebbers. Deze puzzels zijn vaak moeilijker dan gedacht worden omdat veel stukken in de puzzel de zelfde kleuren hebben. Voordeel van de landschappen zijn dat e veel keuze hebt en niet ver van huis hoeft om toch te kunnen genieten van een strand, bergen of bloemenvelden.


Kunst / Geschiedenis Puzzels

Kunst en geschiedenis zijn ook geliefde onderwerpen als het om puzzelen gaat denk maar aan de Nachtwacht of aan Mona Lisa. Maar ook historische gebeurtenissen zijn populair denk aan oorlogen, uitvindingen, wereldkaarten etc.


Steden en gebouwen puzzels

Steden en gebouwen zijn ook nog steeds populair. In Barcelona kochten wij ook een puzzel van de Ramblas. Naast puzzels van steden heb je ook puzzels van gebouwen zoals van de Eifeltoren, de Big Ben etc. Zowel platte puzzels als 3D puzzels.


Disney Puzzels

Dat Disney alleen voor kinderen is, is al lang verleden tijd. Ook veel volwassenen zijn nog steeds groot liefhebber van Disney. De volwassen Disney puzzels zijn ook alles behalve kinderachtig hebben juist is magisch en schilderachtigst. Hieronder vind je een paar kinder Disney puzzels, maar ook voor volwassenen.

Kerst Puzzels

Het thema kerst is een prachtig thema ook als het gaat om puzzels. Het is verstandig om voor een kwalitatieve puzzel te kiezen zodat je elk najaar weer kunt gaan puzzelen aan jou favoriete kerstpuzzel. Een puzzel waar veel valt te zien en nooit verveeld. Tevens zijn kerstpuzzels een leuke bezigheid met de feestdagen en leuk om cadeau te geven.

Je kunt wel merken dat kerst een geliefd thema is wat ook Jan van Haasteren, Disney en Wasgij hebben verschillende kerstpuzzels en puzzels met het thema winter uitgebracht.


Vergelijkbare berichten