|

De top 10 van de beste kunstboeken aller tijden 2024

Kunst is zo breed begrip je hebt namelijk vele kunst stromingen: Kunstgeschiedenis, Modern, Abstract, de hedendaagse kunt etc. Ondanks de grote verschillende en de vele stromingen in de kunst heb ik 10 beste boeken die over kunst gaan voor je op een rij te zetten.

De boeken zijn heel divers maar hebben allemaal wel één overeenkomst dat het geweldig boeken zijn. Die de kunstliefhebber ook echt gelezen of in bezet moet hebben.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

Muurteksten - niet alleen muurteksten

Algemene kunstgeschiedenis

Nieuwe bevindingen in archeologie en nieuw kunsthistorisch onderzoek zijn in deze herziene versie verwerkt.In Nederland en België al meer dan 60.000 exemplaren verkocht.Uitgebreide en herziene editie van standaardwerk over kunst.Dit gezaghebbende en complete overzichtswerk van de kunstgeschiedenis heeft nog steeds een onovertroffen reputatie.

Algemene kunstgeschiedenis presenteert de kunstgeschiedenis als een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van de mensheid, vanaf de vroegste grottekeningen 30.000 jaar geleden tot aan de digitale kunst van het nieuwe millennium. In deze herziene editie zijn de allernieuwste ontwikkelingen in de kunst opgenomen; bovendien zijn er vele nieuwe illustraties toegevoegd.Algemene kunstgeschiedenis mag niet ontbreken in de boekenkast van elke zichzelf respecterende kunstliefhebber.

Met 1459 illustraties waarvan 714 in kleur‘ Een gezaghebbende en meesterlijke synthese. Een modelvoorbeeld van een tekst die begrijpelijk is zonder dat daaraan diepgravende observaties zijn opgeofferd. Toegankelijk voor studenten en van belang voor kunsthistorici.’


Leonardo Da Vinci – alle schilderijen en tekeningen

Dit boek is een eerbetoon aan de gevarieerdheid en reikwijdte van Leonardo’s interesses en biedt tegelijkertijd een nieuwe kijk op de artistieke prestaties van dit genie uit de Renaissance. De hoofdtekst, die Leonardo’s hele carrière volgt, wordt gevolgd door een catalogus van 34 werken waarin alle belangrijke aspecten van Leonardo’s bewaard gebleven en verloren gegane schilderijen worden besproken.

Deze catalogus, die zich baseert op recent onderzoek, is de eerste die de staat waarin de werken verkeren, de gehanteerde schildertechniek, het ontwerpproces, de geschiedenis van de werken, de toeschrijving aan Leonardo en geraadpleegde bronnen diepgaand analyseert.

Leonardo da Vinci (1452–1519) was een van de meest briljante geesten van zijn tijd, zijn belang en invloed kunnen niet worden overschat. Deze bloemlezing is de meest complete monografie die ooit over de Italiaanse schilder, beeldhouwer, architect, ingenieur en natuuronderzoeker is geschreven. De lezer kan zelfs de fijnste details van zijn penseelstreken bestuderen op de sterk uitvergrote afbeeldingen van fragmenten uit zijn meesterwerken.

Deel I verkent Leonardo’s vita en werk in tien hoofdstukken met brieven, contracten, dagboekaantekeningen en andere records. Al zijn schilderijen worden in detail gepresenteerd en geïnterpreteerd, de aankondiging en het laatste avondmaal zijn gedrukt op dubbele pagina’s.

Deel II bevat een catalogus van alle bekende Leonardo-schilderijen (inclusief de verloren gegaan) met een beschrijving van hun huidige staat. Elke lijst die zeker aan Leonardo zal worden toegeschreven, wordt hier vermeld – dankzij nieuwe wetenschappelijke methoden kan deze definitieve lijst nu voor het eerst worden gepubliceerd.

Deel III gaat over Leonardo’s tekeningen: aangezien het duizenden zijn, kunnen ze niet allemaal in één boek worden vermeld. De 663 geselecteerde tekeningen zijn gerangschikt volgens categorieën (architectuur, technologie, anatomie, figuren, verhoudingen, cartografie, enz.). Meer dan de helft hiervan behoort tot de Windsor Castle-collectie – de eerste keer dat de kasteeladministratie een uitgever toestemming gaf om zoveel mogelijk tekeningen te reproduceren.

Johannes Nathan studeerde kunstgeschiedenis aan de New York University en het Courtauld Institute of Art in Londen. In 1995 deed hij daar zijn proefschrift over de werkwijze van Leonardo da Vinci. Hij is de auteur van talrijke kunststudies en is, naast zijn werk als directeur van Nathan Fine Art (Berlijn / Zürich), regelmatig betrokken bij het doceren van kunstgeschiedenis (momenteel aan de TU Berlijn).

Frank Zöllner schreef zijn proefschrift over een oud motief in de kunst- en architectuurtheorie van de Middeleeuwen en de Renaissance (1987) en zijn habilitatie op bewegingsstudies van Leonardo da Vinci (gepubliceerd in 2010). Hij heeft talrijke publicaties op zijn naam staan ​​over kunst en kunsttheorie van de Renaissance en over de kunst van de 20e eeuw. Sinds 1996 is hij professor Midden- en Moderne Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leipzig. Voor TASCHEN publiceerde hij XL-monografieën over Leonardo da Vinci en Michelangelo.


Jimmy Nelson: Homage to Humanity – Homage to Humanity

Jimmy Nelson is een uitstekend fotograaf. Zijn foto’s zijn een kunstwerk. In dit boek presenteert Jimmy Nelson zijn nieuwste collectie van 400 foto’s die een kijkje geven in de meer dan dertig iconische stammen over heel de wereld. Voor deze prachtige foto’s heeft Jimmy de wereld over gereid. In alle uithoeken van de wereld heeft Jimmy de mooiste foto’s gemaakt en deze in dit prachtig boek geplaatst..

Naast de prachtige foto’s staan er ook indrukwekkende interviews met stamleiders, daarnaast geeft Jimmy Nelson veel ‘exclusieve informatie bij zijn foto’s. Een uniek boek die bij iedere op de tafel hoort te liggen.


De geschiedenis van de schoonheid

De geschiedenis van de schoonheid is niet alleen een geschiedenis van de kunst of een geschiedenis van de esthetiek. Umberto Eco laat kunst en esthetiek in dit volledig in kleur geïllustreerde standaardwerk op verbluffende wijze samenkomen om zodoende tot een definitie te komen van schoonheid, geldend van de klassieke Oudheid tot nu.

De geschiedenis van de schoonheid is geschreven voor een breed en divers publiek. Het gaat in op schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur, film, fotografie, literatuur en poëzie en biedt een rijk en intelligent panorama van dit ontzagwekkende onderwerp. In De geschiedenis van de schoonheid zien we hoe Eco op een boeiende en eclectische manier met het thema omgaat: we lezen niet alleen over Botticelli en Michelangelo, maar ook over de mode uit de jaren zestig en de verwantschap met de manier van kleden van het oude Egypte.

Het biedt een verrassend perspectief op bekende materie, maar zit ook boordevol briljante nieuwe beschouwingen. Het bevat prachtige voorbeelden uit de schilderkunst en de beeldhouwkunst en fragmenten uit de literatuurgeschiedenis en filosofie.


Eeuwige schoonheid – Nederlandstalige editie van The story of art

Didactisch meesterwerk

Een van de meest complete én toegankelijke inleidingen in de kunstgeschiedenis. In Eeuwige schoonheid krijgt u een goed overzicht van de diverse perioden en stijlen in de architectuur, schilder- en beeldhouwkunst zonder door de veelheid aan details de hoofdlijnen uit het oog te verliezen, vanaf de vroegste grottekeningen tot experimentele kunst.

De auteur weet als een ware meester(verteller) zijn liefe en enthousiasme voor kunst in heldere taal over te brengen. Oogstrelende voorbeelden houden u van begin tot eind geboeid. Het wordt beschouwd als een van de beste en toegankelijkste geschiedenisboeken over de beeldende kunst.

Ernst Gombrich wordt beschouwd als één van de invloedrijkste kunsthistorici van de twintigste eeuw. Hij studeerde in Londen kunstgeschiedenis, promoveerde in Italië en was werkzaam bij onder andere het Warburg Instituut (waarvan enkele jaren als directeur) en de Universiteit van Londen. Gombrich wil kunst en mensen dichter bij elkaar brengen: geen l’art pour l’art voor hem. Zijn Eeuwige schoonheid is meer dan 60 jaar oud, maar nog steeds zeer populair.

– Geschikt voor zowel kunstgeschiedenisstudenten als voor de liefhebber van kunst. – Eeuwige schoonheid is in meer dan 30 talen verschenen
– Meer dan zeven miljoen exemplaren wereldwijd van verkocht

‘Gombrich wordt beschouwd als een van de invloedrijkste kunsthistorici van de twintigste eeuw. hele generaties kunstgeschiedenisstudenten groeiden op met zijn gedachtegoed en binnen de wetenschappelijke wereld werd hij gewaardeerd om zijn baanbrekend werk.’ De Volkskrant

‘… wie het ter hand neemt voelt een geweldig enthousiasme opkruipen en geniet met volle teugen.’ NRC boeken

‘Ernst Gombrichs boek is zoveel minder stoffig dan andere kunstgeschiedenisboeken omdat hij een verband weet te leggen tussen het werk van zeer verschillende kunstenaars: ieder van hen poogt met de realiteit in het reine te komen; ieder van hen streeft ernaar de wereld zo goed mogelijk weer te geven zoals hij die zelf ziet. Het resultaat is een verhaal dat steeds blijft verrassen en boeien.’ Alain de Botton


1001 Schilderijen – die je gezien moet hebben!

Deze onmisbare, beeldende en verrassende gids geeft een vlijmscherpe dwarsdoorsnede van de geschiedenis van de schilderkunst. Dit overzicht begint bij de muurschilderingen van de oude Egyptenaren en eindigt bij de nieuwste hedendaagse doeken, waardoor het niet alleen veelomvattend maar ook een bron van schoonheid is.

Hier staan 1001 van de boeiendste, fascinerendste, belangrijkste, verrassendste, meest controversiële en meest gedenkwaardige kunstwerken aller tijden afgebeeld. Meer dan vierhonderd van de afgebeelde werken zijn in de twintigste en eenentwintigste eeuw vervaardigd; sommige werken zijn net ontdekt in moderne galerieën.

De onderhoudende teksten zijn geschreven door een internationaal team van kunstenaars, conservators, kunstcritici en verzamelaars, en geven informatie over de schilderijen en hun schilders.


Made in Europe – de kunst die ons continent bindt

De Griekse tragedie, de Russische roman, de Italiaanse cinema en de Duitse Romantiek; Bach, Monty Python, Chanel en Brancusi – Europa is meer dan crisis in de eurozone en regelzucht vanuit Brussel. Wat bindt Europa werkelijk? Welke culturele verworvenheden zijn typisch Europees en maken de Europeaan trots? In Made in Europe verdiept Pieter Steinz zich in het culturele DNA van ons continent.

Aan de hand van 104 essays-in-pilvorm en evenzovele kleine ‘vignetten’ maakt hij een rondreis langs de belangrijkste halteplaatsen van de Europese cultuur; van de Ierse manuscripttraditie tot de Roemeense Draculamythe en van de mazurka’s uit Polen tot de bruggen van Calatrava.

Het resultaat is een culturele reisgids en een Europese kunstgeschiedenis ineen.

‘Een heel, heel bijzonder boek.’ Tommy Wieringa

‘Een Greatest Hits van dingen die ons troosten en verbinden.’ Jet Bussemaker

‘Opvallend is de puntigheid waarmee Steinz in zijn mini-essays razendsnel tot de essentie komt. […] een feest om te lezen.’ Dirk Leyman

‘Dit boek heb ik ver-slón-dén. […] Een helder, slim, intelligent mozaïek.’ Matthijs van Nieuwkerk

‘Rijke en unieke caleidoscoop van ons continent.’ Geert Mak

‘Het enthousiasme van de auteur […] spat van elke pagina.’ Thierry Baudet

‘Het sterke en onderscheidende van Steinz in Made in Europe is dat hij een netwerk van cultuur laat ontstaan.’ Carel Peeters

‘Made in Europe laat zien hoe cultuur werkt, een complex en oneindig web van kruisbestuivingen, een proces van wederzijdse bevliegingen en inspiratie.’ Bas Heijne

‘Het is de cultuur van Europa, uitgewaaierd over de wereld, tot leven gebracht en geordend zoals ze in het hoofd van een ware liefhebber staan.’ Robbert Dijkgraaf

‘Een indrukwekkende rondgang, helder en vaardig geschreven, tjokvol treffende analogieën.’ Hans Cottyn

‘Pieter Steinz heeft de essentie van Europa in een boek gestopt. […] Niet het Europa van Brussel, maar het Europa van de mensen.’ Frans Timmermans


Rembrandt alle tekeningen en etsenAlle tekeningen en etsen

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669) is zonder twijfel de veelzijdigste Nederlandse tekenaar van de 17e eeuw.

Met behulp van een grote verscheidenheid aan materialen en de meest uiteenlopende technieken, bracht hij met zijn tekeningen vrijwel alles in beeld wat er op dat moment speelde.

Doordat zijn zeer persoonlijke tekenstijl voortdurend veranderde in de 40 jaar van zijn artistieke activiteit, wordt zijn oeuvre gekenmerkt door een grote diversiteit.

Deze schitterende uitgave in XXL formaat van al zijn werken op papier, bevat maar liefst 708 tekeningen en 314 etsen.


Kunst in het juiste perspectief – compleet overzicht van de belangrijkste kunstwerken, kunstenaars en stromingen door de eeuwen heen

Dit ambitieus opgezette en prachtig vormgegeven boek dient de lezer tot gids langs de belangrijkste kunstwerken ter wereld. De geschiedenis van de kunst wordt per periode behandeld met aandacht voor de verschillende kunstvormen, van de schilder- en beeldhouwkunst tot conceptuele kunst en performances.

De handige schematische overzichten van belangrijke culturele gebeurtenissen bieden de lezer een goed historisch kader. Dit boek is geschreven door een internationaal team van deskundigen, bestaande uit kunstenaars, kunsthistorici en conservatoren.

Het vormt een toegankelijke en inspirerende inleiding tot de belangrijkste ontwikkelingen in de geschiedenis van de kunst, die aan de hand van fascinerende analyses van de grootste meesterwerken aller tijden aanschouwelijk worden gemaakt.

Dit boeiende en schitterende boek biedt inzicht in de meest beeldbepalende kunstwerken die onontkoombaar deel uitmaken van de wereld om ons heen: in de krant die we openslaan, in het museum dat we bezoeken en op de omslagen van de boeken die we lezen.

Deze geschiedenis van de kunst is eenvoudigweg onmisbaar voor iedereen die van kunst houdt en er meer over wil weten.


Het grote Nederlandse kunst boek

Het grote Nederlandse kunst boek biedt een overzicht van zes eeuwen beeldende kunst in ons land.

Werken van 300 Nederlandse schilders, beeldhouwers en fotografen worden erin afgebeeld en beschreven – van Jeroen Bosch tot Karel Appel, van Hendrick de Keyser tot Joep van Lieshout en Rineke Dijkstra.

Het boek is ook bedoeld als een gids die uitnodigt om zelf op onderzoek te gaan: alle geselecteerde werken zijn hier in musea, kerken of de openbare ruimte te zien.


Muurteksten - niet alleen muurteksten

Vergelijkbare berichten