|

De 10 beste boeken over de wereldstad Berlijn 2024

Berlijn is niet zomaar een stad. Het is de hoofdstad en tevens grootste stad van Duitsland en ook de grootste stad van de Europese Unie. De stad heeft en rijke geschiedenis dit teruggaat tot de dertiende eeuw.

Na de Tweede Wereld Oorlog was Berlijn tot 1990 een verdeelde stad. Een deel van Berlijn hoort bij de DDR (Oost-Duitsland) en het andere deel bij West Duitsland. De Berlijnse muur was de grens tussen beide landen. Dit is maar één van de vele historische gebeurtenissen in de stad Berlijn.

In de boeken in de top 10 die ik voor deze pagina heb samengesteld over Berlijn, wordt meer over de geschiedenis en de historische gebeurtenissen verteld. De boeken zijn ondanks dat ze allemaal over Berlijn gaan heel divers. Van reisgidsen tot historische boeken.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

Berlijn – Een gids door de hoofdstad van de DDR

Eindeloze rijen grauwe woonblokken, de Fernsehturm, de Muur, vrolijke Trabantjes: welke sporen liet het communistisch verleden achter in Berlijn? Dit rijkelijk geïllustreerde en overzichtelijk vormgegeven boek vertelt de opkomst en ondergang van de DDR aan de hand van belangrijke gebeurtenissen, personen, anekdotes en interviews met inwoners van Berlijn. Op 9 november 1989 viel de Muur.

Erik Timmermans en Jaap Visser nemen de lezer mee naar Berlijn, de hoofdstad van de DDR. Berlijn is zowel een compacte geschiedenis van veertig jaar communisme in Duitsland als een geschiedenis van een fascinerende, veerkrachtige stad.

De heldere kaarten, wandelroutes en schitterende foto’s van iconische gebouwen maken het tot de perfecte gids voor iedereen die van Berlijn houdt.


De Berlijnse muur

Een stad van vier miljoen inwoners werd op 13 augustus 1961 van de ene op de andere dag op wrede wijze in tweeën gedeeld. Voor het eerst in de koude oorlog dreigde een nucleaire apocalyps, een dreiging die pas echt verdween toen de Muur op 9 november 1989 door de Berlijnse bevolking werd gesloopt.

De Berlijnse Muur vertelt het beklemmende verhaal van een betonnen versperring die bijna dertig jaar lang een stad, een land, eigenlijk de hele wereld verdeelde. Waakhonden, zwaar bewapende grensbewakers met bevel te schieten en meer dan 300 uitkijktorens hebben de Muur gemaakt tot het symbool van een verscheurde wereld met ideologieën die lijnrecht tegenover elkaar stonden.

Dit boek is het ultieme en vooral menselijke relaas van een verdeelde stad en haar inwoners. Van ingenieus bedachte ontsnappingspogingen die maar zelden slaagden, van de moedeloosheid en het ontbreken van welvaart en intellectuele vrijheid voor miljoenen Oost-Europeanen.

De Britse historicus, schrijver en vertaler Frederick Taylor werd bekend als redacteur en vertaler van de dagboeken van Goebbels in het Engels. Hij is tevens de auteur van de bestseller Dresden Dinsdag 13 februari 1945.

De pers over De Berlijnse Muur: ‘Een buitengewoon boek, dat de perfecte balans houdt tussen historische analyse en menselijke verhalen. Met verve geschreven.’ Literary Review ‘Een geweldig aangrijpend verhaal.’ Bookseller ‘Een indrukwekkend, maar ook diep-menselijk verhaal dat [Taylor The Times De pers over Dresden Dinsdag 13 februari 1945: ‘Dit voortreffelijke boek is de weergave van een onderzoek naar een van de wreedste gebeurtenissen in de wreedste aller gebeurtenissen.’ Sunday Herald


Berlijn – Een bewogen geschiedenis

ind jaren tachtig vestigde Cees Nooteboom zich in Berlijn, aan de vooravond van de historische omwenteling die de hereniging van West- en Oost-Duitsland inluidde. Nooit voor mogelijk gehouden gebeurtenissen kwamen met ongehoorde snelheid tot uitbarsting. Het was een periode waarin iedereen opeens het gevoel kreeg een beetje belangrijker te zijn geworden omdat niemand de gebeurtenissen nog kon bijhouden.

Nooteboom schreef tijdens dit verblijf zijn Berlijnse notities, dat in Duitsland werd bekroond en inmiddels de status heeft bereikt van een van de beste ooggetuigenverslagen van de Wende. Tien jaar later keerde hij terug en vulde het boek aan met nieuwe beschouwingen. Ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de val van de Muur tekende hij zijn ervaringen opnieuw op. Berlijn laat Nooteboom zien zoals we hem kennen: nieuwsgierig, kosmopolitisch en vooral observerend, met een haast voorspellende blik.


Berlijn 1936

Een zomer in Hitlers Duitsland In de zomer van 1936 staat Berlijn in het teken van de Olympische Spelen. Tienduizenden gasten uit de hele wereld stromen naar de Duitse hoofdstad, die door de nazi’s als een kosmopolitische metropool wordt gepresenteerd. De borden met ‘JUDEN VERBOTEN’ zijn tijdelijk verdwenen en in plaats van het Horst Wessellied klinkt er swing en jazz door de straten.

In Berlijn 1936 schetst Oliver Hilmes deze korte rustige periode in de nazitijd, aan de hand van enkele portretten van zowel historische figuren als gewone mensen. We lezen over de toenmalige president van het IOC, een nachtclubhouder en een prostituee. De Amerikaanse journalist Thomas Wolfe drinkt nog een borrel in een café en Joseph Goebbels vermoedt dat zijn vrouw een affaire heeft. Het lijkt bijna een zorgeloze zomer in een normale Europese stad.


Capitool reisgidsen – Berlijn

Capitool Berlijn: de ideale reisgids voor jouw reis naar Berlijn!

  • Een luxe reisgids boordevol informatie
  • Met een zorgvuldig samengestelde inhoud van hoge kwaliteit
  • Bestand tegen intensief gebruik voor, tijdens én na je reis
  • Met de mooiste illustraties en foto’s
  • Een gids om te bewaren als een prachtige herinnering

De hoofdstad van Duitsland heeft bezoekers veel te bieden: van historische monumenten zoals de Nikolaikirche, tot moderne blikvangers zoals de architectuur van de Postdamer Platz. Maar de stad kent ook een romantische sfeer op de vredige Botanischer Garten en gezellige drukte op de aloude dierentuin.

Berlijn kan tevens bogen op enkele van de mooiste musea ter wereld. Zo behoort de collectie van het Kunstgewerbemuseum tot een van de interessantste van Europa. Checkpoint Charlie en restanten van De Muur zijn daarnaast bezienswaardigheden die veel indruk maken op bezoekers.

Alles in één reisgids

Met de reisgids Capitool Berlijn ben je verzekerd van een reisgids boordevol informatie, mooie plattegronden en de meest handige tips.

De reisgids is opgedeeld in de acht verschillende streken die Berlijn rijk is. Elk gebied wordt in een apart hoofdstuk beschreven, inclusief foto’s, illustraties en kaarten, opengewerkte tekeningen, driedimensionale beelden en plattegronden van de belangrijkste bezienswaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan de veel gefotografeerde Brandenburger Tor, de Berliner Dom en de fraaie Gendarmenmarkt met het Konzerthaus. De reisgids beschikt tevens over een handige lijst van restaurants en cafés, accommodaties, winkels en amusement.

Daarnaast geeft Capitool Berlijn in alle tijden praktische informatie over jouw reis. Of dat nu gaat over reizen met kinderen, rijden in het drukke verkeer, internet, het vinden van geldautomaten of het openbaar vervoer: met het uitgebreide en handige overzicht – inclusief stratengids – achter in het boek, zal je overal beslagen ten ijs komen.

Genoeg te ontdekken

De reisgids laat jou alles weten over de echte do’s en don’ts van jouw verblijfplaats. Omdat er zoveel te ontdekken is, zijn er verschillende kaarten te vinden per gebied met de leukste bezienswaardigheden. Op die manier zie je altijd wel een paar bezienswaardigheden. Benieuwd naar welke gebieden er allemaal zijn? In Capitool Berlijn zijn de volgende streken te vinden:

  • Rond Unter den Linden
  • Museumsinsel
  • Ten oosten van het centrum
  • Ten noorden van het centrum
  • Tiergarten
  • Kreuzberg
  • Rond de Kurfürstendamm
  • Rond Schloss Charlottenburg

Met 352 pagina’s aan tekst, kaarten, foto’s en illustraties is de reisgids Capitool Berlijn een compleet handboek aan onmisbare informatie. Zo kun jij op de beste manier de reis van jouw dromen maken. Capitool laat je de wereld zien!


Berlijn leven in een gespleten stad

Dit keer gaat Piet de Moor in BERLIJN – LEVEN IN EEN GESPLETEN STAD op zoek naar de ziel van Berlijn, een stad die als geen andere geleden heeft onder het geweld van de geschiedenis in de twintigste eeuw.

Door het lezen van dagboeken, romans en ooggetuigenverslagen, door gesprekken met historici, politici, schrijvers en journalisten slaagt de Moor erin een fascinerend beeld te geven van de geschiedenis van Berlijn vanaf Hitlers machtsovername in 1933 tot de val van de Muur in 1989. Hoe wisten de nazi’s het bruisende leven in de stad te vergiftigen? Met welke absurditeiten van het communisme werden de Oost-Berlijners in de DDR geconfronteerd, hoe verging het de stad na de Wende?

Piet de Moor heeft een scherp oog voor de gespletenheid van het leven in de stad, voor de wijze waarop de tegenstellingen van de twintigste eeuw zich manifesteren in het dagelijkse leven van de Berlijners. Het resultaat is opnieuw een noodzakelijk, caleidoscopisch boek.

Piet de Moor (°1950) is schrijver en journalist. Eerder schreef hij onder meer de essay- en reportageboeken SCHEMERLAND (2005) en DE GELAARSDE GOD (over Stalin, 2003) en verder ook de romans HOTEL SILESIA (2008) en DE ADAMIET (2010).


Berlijn 1989-2009

Eind jaren tachtig vestigde Cees Nooteboom zich in Berlijn, aan de vooravond van de historische omwenteling die de hereniging van West- en Oost-Duitsland inluidde. Nooit voor mogelijk gehouden gebeurtenissen kwamen met ongehoorde snelheid tot uitbarsting. Het was een periode waarin iedereen opeens het gevoel kreeg een beetje belangrijker te zijn geworden omdat niemand de gebeurtenissen nog kon bijhouden.

Nooteboom schreef tijdens dit verblijf zijn Berlijnse notities, dat in Duitsland werd bekroond en inmiddels de status heeft bereikt van een van de beste ooggetuigenverslagen van de Wende. Tien jaar later keerde hij terug en vulde het boek aan met nieuwe beschouwingen. Nu, ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de val van de Muur, tekent hij opnieuw zijn ervaringen op. Berlijn 1989-2009 laat Nooteboom zien zoals we hem kennen: nieuwsgierig, kosmopolitisch en vooral observerend met een haast voorspellende blik.


Ik woonde in Berlijn

Vanaf de oorlogsvoorbereidingen van nazi-Duitsland in 1938 tot en met de blokkade van Berlijn in 1948 houdt journaliste Ruth Andreas-Friedrich een dagboek bij. Samen met haar geliefde, dirigent Leo Borchard, en hun vrienden vormt ze een verzetsgroep.

Ze helpen joden, laten mensen onderduiken, stelen voedselbonnen, bezoeken gevangenen en proberen de moed te bewaren in een stad die voortdurend wordt gebombardeerd. Via de meeslepende aantekeningen van de schrijfster leeft de lezer mee met de ontstellende gebeurtenissen van de oorlogsjaren, getekend door strijd, spanning, dood en verderf.

De naoorlogse jaren tot 1948 zijn minstens zo ingrijpend, met plundering en verkrachting, en de dood van haar geliefde. Maar Ruth weet in alle omstandigheden opmerkelijk humaan, creatief en slim te blijven, al schrijft ze sardonisch over de nazi’s en rekent keihard met hen af. Ik woonde in Berlijn is een groots document dat in de naoorlogse jaren over de hele wereld is gepubliceerd en nu opnieuw het licht ziet.

Een klassiek dagboek, dat behoort tot het indrukwekkendste dat over Berlijn in de oorlog is verschenen.


Berlijn voor gevorderden

Ontdek het andere Berlijn Acht Nederlandse journalisten in Berlijn vertellen hoe deze miljoenenstad hen al jaren fascineert. Ze leggen uit waarom kunstenaars en internetondernemers uit de hele wereld in verlaten fabriekshallen trekken. Ze laten de bunkers zien waar de geschiedenis tastbaar is en de balzalen waar het nachtleven swingt. Met fragmenten uit film en literatuur en vernieuwende bouwexperimenten.

Met: Wouter Meijer (NOS Journaal), Antoine Verbij (Trouw), Merlijn Schoonenboom, Annemieke Hendriks, Vincent Kompier, Linda Huijsmans, Jaco Boer en Bram Vermeer.

‘Een reisgids met sterke essays. Zo goed geschreven dat je hem van begin tot eind uitleest.’ – HP/De Tijd ‘Een van de leukste nieuwe reisgidsen van dit voorjaar … ook erg aan te raden voor beginners.’ – de Volkskrant


Berlijn – Muzikale revolutie

De kweekplaats van een vernieuwende muzikale cultuur

In 2013 verraste David Bowie de wereld, na tien jaar stilte, met de single ‘Where Are We Now?’ Daarin greep hij terug op zijn jaren in Berlijn: een tijd waarin hij zichzelf als artiest hervond, en met ‘Heroes’ een van zijn allergrootste hits schreef. Wat maakt Berlijn tot zo’n bijzondere muziekstad?

Leo Blokhuis neemt de lezer mee naar de jaren twintig van de vorige eeuw – de jaren van Marlene Dietrich, Kurt Weill en Bertolt Brecht, maar ook de tijd van de eerste experimenten met elektronische muziek. Het naziregime maakt hier in de jaren dertig rigoureus een einde aan. Duitsland wordt het land van de schlagers. In de jaren zestig ontstaat, onder invloed van de moderne klassieke muziek, de kosmische Musik, ook wel Krautrock genoemd.

De succesvolste band is Kraftwerk, en het is hun werk dat Bowie verleidt om naar Berlijn te gaan. En Bowie zet een nieuwe generatie artiesten – zoals Nick Cave, Depeche Mode en U2 – ertoe aan om hun artistieke inspiratie ook in Berlijn te zoeken. In Berlijn laat Blokhuis op zeer onderhoudende wijze zien hoe, tegen de achtergrond van politiek en geschiedenis, Berlijn een bakermat wordt van een bijzondere muzikale revolutie.


Vergelijkbare berichten