|

De top 12 van de beste boeken over de Formule 1 2024

De Formule 1 is nog nooit zo populair geweest. Dit heeft mede te maken met de goede resultaten van Max Verstappen die in 2021 voor de Wereldtitel heeft gewonnen en daarna nog 2. Ook een Formule 1 race in Nederland heeft het publiek warm gemaakt.

Als je buiten de uitslagen veel over de Formule te weten wilt komen kun je het beste boeken gaan lezen. De laatste jaren zijn er veel boeken uitgekomen en deze zijn heel divers. De boeken geven je een kijker achter de schermen, informatie en biografieën over de coureurs, tot aan de technische informatie van de pitgarage.

De boeken zijn uitvoerig geselecteerd zodat er veel diversiteit en alleen maar kwalitatieve boeken in top 10 staan. Op deze pagina worden de boeken uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven over het boek. Daarom heb ik er een link van Bol.com aan toegevoegd, Je kunt hier niet alleen eenvoudig het boek bestellen maar geeft ook extra informatie over het boek, de waardering en de recensie van de lezers.

Formule 1: Het talent, de ambitie, de ego’s het geld en de macht

Sinds Max Verstappen in de koningsklasse van de autosport furore maakt, is Nederland in de ban van de Formule 1.

Formule 1 laat zien dat glitter en glamour de harde werkelijkheid achter de Formule 1 verbergen. Politiek, geld, macht en connecties zijn vaak net zo belangrijk als rauw racetalent. Of misschien wel belangrijker.

Dat hebben de hoofdpersonen in dit verhaal aan den lijve ondervonden. Zij vertellen over hun ervaringen in de Formule 1 en waar ze tegenaan liepen.

Een prachtig boek met het spel achter de Formule 1.


MAX – De jongste Formule 1 winnaar ooit!

In de geactualiseerde en herziene editie van Max blikt André Hoogeboom aan de hand van interviews met grote namen uit de Formule 1-wereld terug én vooruit op de carrière van Max Verstappen.

Journalist André Hoogeboom blikt in deze geactualiseerde en herziene editie van Max. Het ongeautoriseerde verhaal over de jongste Formule 1-winnaar ooit terug op Verstappens loopbaan tot en met de zomer van 2021. Hij werpt ook een blik vooruit, wat kunnen we van Max verwachten?

Max is een verzameling interviews die de weg van Max naar het miljoenenbal van de autosport beschrijft. Hoogeboom sprak met de mensen die Max op zijn weg naar de F1 begeleid en gekend hebben, zoals Kees van de Grint, de bandenman van Ferrari, kampioenenmaker Frits van Amersfoort, F1-kenner en huidig sportief directeur van het circuit van Zandvoort Jan Lammers en voormalig wereldkampioen karting Peter de Bruijn, de enige Nederlander die ooit Ayrton Senna heeft verslagen.

‘Titelkansen Verstappen zijn bloedserieus’ — de Volkskrant


Een leven met Formule 1

In 1991 werd Olav Mol als verslaggever voor de leeuwen geworpen om de Grand Prix Formule 1 van Monaco te verslaan. Vijfentwintig jaar later is hij nog steeds dé verslaggever van Formule 1 op de Nederlandse televisie.

In dit boek vertelt hij hoe hij in de Formule 1 verzeild raakte, wat hij zag en hoe zijn privéleven parallel met de races is verlopen.

De beroemdste coureurs, de mooiste races, en de meest tragische ongevallen passeren de revue.

We lezen over de entree van Jos Verstappen in het team van Michael Schumacher, de dood van Ayrton Senna en de spectaculaire opkomst van Max Verstappen. Weinig Nederlanders zagen de sport zo lang zo intensief van zo dichtbij als Olav Mol.


Verhalen uit de pits

In 1991 is Jack Plooij als manager van een toerwagenteam op het Italiaanse Monza-circuit. Formule 1-commentator Olav Mol treft hem in de pits en geeft hem er een nieuwe baan bij: pitreporter.

In de jaren die volgen interviewt Jack de coureurs en jaagt hij op nieuwtjes in de voor tv-kijkers vaak ondoorgrondelijke Formule 1-wereld, eerst als invaller en daarna als vaste reporter.

In dit boek vertelt hij over zijn leven en werk in de racerij. Van de eerste jaren met Michael Schumacher en Jos Verstappen tot de huidige successen van Max Verstappen en Charles Leclerc, en de opkomst van Mick Schumacher.

Ook blikt hij terug op de tijd dat hij als vader langs de Europese kartbanen stond, waar hij van dichtbij meemaakte hoe Jos Verstappen volledig toegewijd werkte aan de ontwikkeling van zoon Max. Aan de hand van zijn eigen verhalen en gesprekken met internationale collega’s zoals Ted Kravitz, Kai Ebel en Lee McKenzie biedt hij zo een unieke kijk achter de schermen van de Formule 1.

Aan deze nieuwe editie van Verhalen uit de pits zijn nieuwe verhalen toegevoegd over de geschiedenis van het circuit in Zandvoort, over de vanwege het coronavirus afgelaste Grand Prix in Australië, over Jacks hartoperatie eind 2019 en over het overlijden van zijn vader.


Zo werkt de Formule 1 2023

ALLES WAT JE MAAR WILT WETEN OVER DE FORMULE 1 EN HET KAMPIOENSCHAP IN 2023

Zo werkt de Formule 1. De 2023-editie is hét boek voor alle fans van de Formule 1. Een volledig up-to-date naslagwerk, met meer dan 150 foto’s en illustraties, geschikt voor zowel de jonge fans en beginnende kijkers als de doorgewinterde liefhebbers.

De populariteit van Formule 1 is ongekend groot. Het spectaculaire wereldkampioenschap van Max Verstappen, zijn sensationele strijd met coureurs als Lewis Hamilton en Charles Leclerc, het debuut van Nyck de Vries en de race in Zandvoort dragen daar allemaal aan bij. Het seizoen van 2023 belooft, met een recordaantal van 24 races, competitiever dan ooit te worden. In dit boek krijg je een compleet beeld van de koningsklasse van de autosport. Wat is een Grand Prix? Hoe zitten de Formule 1-auto’s anno 2023 in elkaar? Welke coureurs nemen het komend seizoen tegen elkaar op? Op welke circuits zal er worden geracet? Wat gebeurt er allemaal achter de schermen? En hoeveel geld gaat er om in deze sport?


Zandvoort – De Formule 1 komt thuis

De Grand Prix van Zandvoort is terug op de Formule 1- kalender.

Begin mei 2020 komen zouden voor het eerst sinds 1985 de snelste wagens ter wereld langs in de Noord-Hollandse badplaats. Dat is vijfendertig jaar nadat de onlangs overleden Niki Lauda er zijn zege vierde en niemand meer een stuiver gaf voor de overlevingskansen van de karakteristieke racebaan. Maar sinds Max is alles anders. The sky is the limit.

Nederland is compleet in de ban van de autosport en Zandvoort deint mee op de golven van dit succes, en gaat zelfs de grootse uitdaging aan een evenement van Olympische proporties binnen de dorpsgrenzen te halen. Aan de hand van kleurrijke anekdotes uit de geschiedenis van het circuit schetst dit boek een beeld dat net zo grillig is als de lay-out van de baan. Het was mooi, dramatisch, tragisch en heroïsch, maar vooral moeilijk.

Na 1985 werd het stil, durfde niemand het woord Formule 1 meer in de mond te nemen en overleefde het circuit ternauwernood. ‘Het is niets minder dan een wonder dat de baan nog bestaat’, zei een van de geïnterviewden.

De auteur sprak met betrokkenen, met coureurs als Gijs van Lennep, Jan Lammers, Huub Rothengatter en vader en zoon Bleekemolen, met eigenaren en ex-eigenaren, directeuren en stewards.

Met dit boek betuigt André Hoogeboom zijn liefde voor dit aparte circuit, zonder zijn ogen te sluiten voor de soms zo weerbarstige werkelijkheid


Ayrton Senna – Leven en carrière van ’s werelds beste coureur

F

Nog altijd wordt Ayrton Senna, de Braziliaanse drievoudig wereldkampioen, door vele collega’s en fans gezien als de beste Formule 1-coureur aller tijden. Onlangs noemde NRC Handelsblad hem zelfs nog ‘de grootste sporter aller tijden’.

Olav Mol en Erik Houben zijn in de indrukwekkende carrière van Senna gedoken, en volgen hem vanaf het moment dat hij een kart krijgt voor zijn vierde verjaardag. Ze zien hoe hij dankzij zijn talent en volharding in 1988 eindelijk zijn lang gekoesterde droom om Formule 1-wereldkampioen te worden waar kan maken.

Het is een bewogen carrière vol spannende races en rivaliteit, die helaas met een fatale crash op het circuit van Imola op 1 mei 1994 veel te vroeg eindigt.


Kimi Räikkönen

Het eerste en laatste geautoriseerde boek over Kimi Räikkönen

Kimi Räikkönen is een man van weinig woorden. Dit bijzondere boek onthult een kant van hem die tot nu toe alleen mensen in zijn naaste omgeving kenden.

Auteur Kari Hotakainen kreeg exclusieve toegang tot de wereld van Kimi en zijn manier van denken. Hij interviewde de coureur en sprak met familieleden, collega’s, technici, teambazen en Formule 1-fans om Kimi’s verhaal vol dramatische momenten en grote successen op te tekenen. Mooie foto’s uit Kimi’s eigen collectie maken het geheel af.


Het resultaat is een prachtig boek dat de lezer een uniek kijkje geeft achter de schermen van de Formule 1, en in het privéleven van de ogenschijnlijk zwijgzame en gereserveerde coureur.


Formule 1 Grand Prix 1948-2020 Zandvoort – Zandvoort – F1 historie in de duinen

Zandvoort: F1 historie in de duinen

Met meer dan 250 unieke foto’s!

Een lang tijdsbestek, van 1948 tot 2020. Met 35 op Zandvoort verreden Grand Prix-wedstrijden – die van 3 mei 2020 meegeteld. Een historie van geluk en verdriet, van overwinning en nederlaag.

Van paradijsvogels die de race in de duinen naar zich toe trokken.

In dit boek worden de legendarische coureurs die wonnen op Zandvoort geportretteerd, evenals de Nederlandse deelnemers.

Wat te denken van de exotische Prins Bira van Siam… de eerste winnaar in Zandvoort. Een vreemde eend in de bijt, die royal uit Azië, maar razend populair in het GP-circuit. Bekender was Jim Clark, met vier overwinningen (1963, ’64, ’65 en ‘67) recordhouder op Zandvoort.

Clark gold als bedwinger van de Lotus 30 en 40, lastige auto’s om onder controle te houden. Dan was er die sympathieke Duitser en playboy Jochen Rindt. Hij won op Zandvoort, maar tijdens die wedstrijd verongelukte zijn goede vriend Piers Courage dodelijk.

In 1970 wordt Rindt de eerste en enige postume wereldkampioen in de F1-geschiedenis. Vijf keer komt hij dat jaar als eerste over de finish en behaalt de meeste punten.

Coureurs uit de jaren ’60, ’70 en ’80 waren gewend dat de dood mee reed op het circuit. Part of the deal. Een prachtig en snel leven, maar een leven dat ook zomaar voorbij kon zijn. Voorbeeld is het verhaal van Jonkheer Carel Godin de Beaufort, bezeten van snelheid. In 1962 pakt hij zijn eerste punt op Zandvoort. Op de Nürburgring gaat het vervolgens fataal mis.

En er is de geschiedenis van het circuit, het einde van de pitspoezen, koninklijk bezoek, ronkende motoren. Met unieke foto’s en vergeten verhalen is dit een boek voor elke autoliefhebber en F1-fanaat.


De magie van de Formule 1

Formule 1: populairder dan ooit
Tweewekelijks kijken er tot wel 2,5 miljoen Nederlanders naar de Formule 1. Ruim 1 miljoen fans probeerden tickets te bemachtigen voor de Grand Prix in Zandvoort. Artikelen over de prestaties van Max Verstappen zijn de best gelezen nieuwsberichten online en tienduizenden Nederlanders reizen ieder jaar weer naar races in België, Duitsland en Oostenrijk. Waarom? Wat is nou de magie van de Formule 1?

Om dat te ontdekken gaat Jack Plooij in De magie van de Formule 1 in gesprek met F1-vrienden die in en om de circuits werken. Met bijvoorbeeld collega commentator Olav Mol, fotograaf Peter van Egmond en helicam-operator Lieven Hermans over het in beeld brengen van de Formule 1.

Met Jan Lammers over de circuits en over Zandvoort. Met Christijan Albers en Giedo van der Garde over inhaalacties, de fans en over de verschillen met andere raceklassen. Met Tom Coronel en Lex Muller over de media en merchandise. Met Frans Verschuur en McLaren-teambaas Andreas Seidl over het managen van de teams. En met fans als Bart Chabot, Mattie Valk en Ferri Somogyi over wat de Formule 1 voor hen zo magisch maakt.


Formule 1: De wereldkampioenen

Formule 1: De wereldkampioenen is een eerbetoon aan Max Verstappen en 33 andere grootse coureurs die het Grand Prix-seizoen wisten te winnen.

Sinds de start van de Grand Prix in 1950 hebben slechts 34 mannen de titel F1-wereldkampioen behaald. Max Verstappen is de meest recente kampioen, Giuseppe ‘Nino’ Farina was de allereerste. Voor het eerst brengen legendarische F1-commentator Maurice Hamilton en bekroonde fotografen Bernard en Paul-Henri Cahier deze iconische helden samen in dit fantastische boek. Met 34 biografieën, verbluffende fotografie en historische interviews is dit een subliem eerbetoon aan deze sport en haar coureurs. Deze editie is weer helemaal up-to-date!


Max Verstappen: Niet te stoppen

De ultieme biografie van sportlegende Max Verstappen

Max Verstappen is nog jong, maar heeft al een indrukwekkende staat van dienst binnen de Formule 1. Hij staat bekend om zijn charisma, snelheid, onverschrokken rijstijl en zijn absolute wil om te winnen. En daarbij gaat hij geen gevecht uit de weg. Als vijfjarige scheurde hij al in een opgevoerde kart over de kartbaan, als achttienjarige werd hij de jongste Grand Prix-winnaar ooit en in 2021 won hij als eerste Nederlander ooit het wereldkampioenschap Formule 1. En zijn successen in 2022 en 2023 tonen aan dat hij nog lang niet klaar is.

In Max Verstappen: Niet te stoppen beschrijft F1-journalist Mark Hughes de route die de jonge coureur, onder leiding van zijn vader Jos, heeft afgelegd op weg naar de top. Van zijn eerste races tot zijn grootste successen en van zijn compromisloze opvoeding tot zijn onverzettelijke wil om te slagen. Ook verdiept Hughes zich in de momenten en personen die Max hebben gevormd en in de felle concurrentiestrijd tussen Red Bull en Mercedes. Dit boek vertelt het ultieme verhaal van een jongensdroom die is uitgekomen.

Mark Hughes is redacteur bij Motor Sport Magazine en was eerder onder meer F1- correspondent van The Sunday Times. Hij schreef verschillende boeken over de Formule 1 en is momenteel werkzaam als analist bij Sky Sports en F1.com.


Vergelijkbare berichten