De top 7 van de beste boeken van Bart Chabot 2024
Bart Chabot werd geboren op 26 september 1954 in Den Haag, Nederland. Hij groeide op in een relatief onstabiel huishouden, en zijn vroege levenservaringen zouden later als inspiratie dienen voor zijn schrijven en dichten. Ondanks dat Chabot zijn opleiding niet afrondde, zorgde Chabots passie voor literatuur en schrijven ervoor dat hij een succesvolle dichter en schrijver werd.
Chabots carrière als schrijver en dichter besloeg meer dan zevenentwintig jaar, waarin hij o.a. twaalf dichtbundels schreef. De schrijfstijl van Chabot staat bekend om zijn rauwe, emotionele eerlijkheid, waarin vaak zijn persoonlijke worstelingen en ervaringen worden beschreven.
Naast zijn poëzie schreef Chabot ook diverse romans en biografieën, waaronder een biografie van Herman Brood. Chabots bijdragen aan de Nederlandse literatuur hebben hem lovende kritieken en erkenning als gerespecteerd schrijver opgeleverd.
Maar welke boeken van Bart Chabot zijn nu echt aan te raden om te gaan lezen. Om hier een goed antwoordt op te geven heb ik de top 7 van beste boeken van Bart Chabot samen gesteld. De boeken worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven. Als extra heb ik ook een link van Bol.com geplaatst voor meer informatie.
Mijn vaders hand
Velen kennen Bart Chabot. Als schrijver, als biograaf van Herman Brood of van tv. Maar wie kent Bart Chabot echt? Wie gaat er achter hem schuil? Pas wanneer hij in 2018 voor de zoveelste keer in het ziekenhuis belandt en de dood in de ogen kijkt, stelt hij zichzelf, na lang uitstel, deze vraag. Hij graaft naar zijn Haagse wortels en doorwroet zijn jeugd. Op nietsontziende en aangrijpende wijze doet hij vanuit zijn ziekenhuisbed verslag van een rijk doch getroebleerd leven.
mijn vaders hand is een indringende en zeer persoonlijke roman, nuchter en met humor geschreven.
Engelenhaar
Bart Chabot leeft lang genoeg om zich een leven na de dood voor te kunnen stellen. Het is dan ook vanuit dat perspectief dat zijn nieuwe roman Engelenhaar wordt verteld. Hij ontdekt dat hij zich moeiteloos kan verplaatsen door zich enkel een plek uit het verleden voor de geest te halen. In een flits is hij weer de officier-in-opleiding bij de Koninklijke Luchtmacht. En herinnert hij zich de dag dat hij als hoogste in rang een NAVO-delegatie moest ontvangen.
In minder dan een fractie van een seconde is hij daarmee terug op zijn avontuurlijke tochten die hij lang geleden samen met zijn vriend Anton Corbijn maakte naar Milaan, Genua en Moskou. Om daarna door Oost-Duitsland te reizen. Het is voor het eerst dat hij over deze periode vertelt, waarin hij ook zijn grote liefde ontmoet.
Ongehinderd weet Bart zich in alle richtingen te verplaatsen. Uittreden en zijn lichaam achter zich laten, dat is de ruimte die hij als schrijver heeft verworven. Meester over zijn verbeelding neemt Bart Chabot de lezer mee naar een leven vol rock-’n-roll, naar een verloren tijd. Met zijn vloeiende pen laat hij een halve eeuw herleven.
Broodje Gezond
Het beste valt Broodje gezond te vergelijken met On the Road. […] Een vuistdikke faction novel met uiterst sober en strak gehouden proza. De belevenissen en herinneringen ontrollen zich in een tempo dat kan wedijveren met de nummers uit Herman Broods muzikale hoogtijdagen.’ Joost Zwagerman in Vrij Nederland.
De Quinten Massijsstraat in Amsterdam-Zuid. Xandra doet open. Het is maandagmiddag, klokslag twaalf uur. ‘Ik ben net op. Herman komt zo, hij is even de deur uit, Iggy uitlaten.’ Ze gaat me voor naar de keuken. ‘Wil je thee? Er is cognac in huis. Op het aanrecht liggen een pluk watten, een eetlepen en een injectiespuit.
‘O,’ zegt Xandra, ‘ik zie dat Herman al ontbeten heeft.
De bril van Chabot
Wie aan Chabot denkt, denkt aan beweging. Door zijn strenge, zwarte bril sprankelt een tomeloze energie en verbeelding, die behalve in zijn verhalen is vastgelegd in zijn poëzie. Bart Chabot schreef over een periode van zevenentwintig jaar twaalf dichtbundels.
De bril van Chabot is een bloemlezing uit dit sprankelende oeuvre en wie anders dan Martin Bril is de aangewezen persoon om deze keuze te maken? Bril koos met zijn brein en met zijn hart. De bril van Chabot is daarmee behalve de Chabot van Bril, de Chabot voor iedereen.
‘Bart Chabot is een man met vele gezichten, en bekend bij menigeen.
Maar zijn echte gezicht bevindt zich in zijn poëzie – en veel te weinig mensen weten dat. Dat is jammer, want de gedichten van Bart Chabot zijn verrassend intiem, buitengewoon geestig en uitzonderlijk leesbaar. Bekend van tal van andere zaken, moet toch worden vastgesteld dat Chabot eerst en vooral dichter is, en een dichter eerste klas.’ – Martin Bril
Diepere lagen
Begin september 2010 maakt auteur/dichter/performer Bart Chabot in het tv-programma ‘Pauw & Witteman’ bekend dat er bij hem een brughoektumor (een soort hersentumor) is geconstateerd. Je gaat er niet dood aan als je je laat behandelen, kreeg hij van zijn arts te horen.
Om van de tumor af te komen, komt Chabot voor een moeilijke keuze te staan: opereren of bestralen. Opereren betekent verlies van het gehoor en evenwichtsorgaan. Na veel wikken en wegen kiest hij voor een eenmalige intensieve bestraling, die hem een enorme dreun bezorgt, maar gelukkig wel herstel brengt. Chabot publiceerde in het Algemeen Dagblad, editie Haagsche Courant het feuilleton ‘Kopzorgen’ over de eerste verschijnselen, diagnose, verloop en de behandeling van zijn ziekte. Fragmenten in dit boek zijn eerder verschenen in dat feuilleton.
Aangrijpend, indringend zeer persoonlijk relaas, nuchter en met humor geschreven.
Brood
Iedereen weet wie Herman Brood was, maar er zijn maar weinig mensen die hem echt hebben gekend. Een van die uitverkorenen is Bart Chabot. Hij maakte hem jarenlang van nabij mee – thuis, op straat, onderweg, in het theater – en schreef vier boeken over zijn vriend, die samen een meeslepend verslag vormen van de avonturen van Nederlands enige echte rock-’n-rollheld. De hoogtepunten uit die boeken zijn in 2011 samengebracht in één kloeke bundel onder de titel Up On The Hilton Roof.
Nu verschijnt de virtuoze levensbeschrijving opnieuw als Brood – De biografie. In dit levendige monument voor een fenomeen komen alle gedaantes van Herman Brood aan bod: de muzikant, de kunstenaar, de dichter, de performer, maar ook de zoon, de echtgenoot, de vader en het ongrijpbare kind dat weigerde volwassen te worden.
Brood is een ooggetuigenverslag, een biografie, een schelmenroman, maar vooral een ontroerend en hilarisch portret van een volstrekt unieke, creatieve en scherpzinnige geest die doorging tot hij niet meer door kon gaan en die twintig jaar na zijn dood nog steeds onsterfelijk is.
Hartritme
Niet lang nadat Bart Chabot het ouderlijk huis heeft verlaten om in Leiden Nederlands te gaan studeren, leert hij Herman Brood kennen. Direct is er een wederzijdse affiniteit en hun ontmoeting vormt het begin van een levenslange vriendschap. Brood herkent ogenblikkelijk de eigenheid en het talent van de jonge Chabot, en hij neemt hem mee in het ritme van de rock-’n-roll. En snel zijn daar ook de anderen, onder wie Jules Deelder en Martin Bril, met wie eveneens levenslange vriendschappen ontstaan.
Vader en moeder Chabot wonen in die periode in Vancouver, in dienst van Buitenlandse Zaken, net niet ver genoeg om nieuwe confrontaties met hun zoon te voorkomen. Het zal nog een paar jaar duren voordat de breuk definitief is, intussen is de zoon dan zelf vader geworden. Opnieuw wordt de lezer meegenomen in dit heftige familieverhaal, in een stijl en toon waarin het hartritme van de nieuwe rauwe tijd heerlijk voelbaar is.