Boekrecensie: ABCdeelder – Ari Deelder 2023

Jules Deelder was een Nederlandse dichter, voordrachtskunstenaar en schrijver, ook wel bekend als Nachtburgemeester van Rotterdam. Op 19 december 2019 is Jules Deelder overleden in zijn geliefde Rotterdam. Jules dochter Ari Deelder heeft eind juni 2022 een boek uitgebracht met een greep uit het nog niet volledig uitgezocht archief van Jules Deelder.

Het boek heeft de titel ABCDeelder, dit heeft te maken met dat de items uit het archief geordend zijn volgens de letters van het alfabet. Op deze pagina lees je meer over het boek ABCDeelder, je vind hier een boekomschrijving, een boekspecificatie en een boekrecensie en informatie over Ari Deelder.

BoekenBoeken

Boekomschrijving: ABCDeelder

Een prachtig inkijkje in het universum van Jules Deelder

‘Waar je niet bij bent gebeurt niet’, was een van de vele levensmotto’s van Jules Deelder, dichter, performer, drummer, nachtburgemeester en icoon. Virtuoos en onvoorwaardelijk leefde hij in het middelpunt van het heelal.

Met dezelfde kracht als haar vader heeft Ari Deelder zich opgeworpen als biograaf. Langzaam maar zeker vindt ze haar weg in de tot de nok toe gevulde magazijnen met uitpuilende archieflades, stapels dozen en overvolle kasten.

Het is een archief vol rariteiten, memorabilia, foto’s, platen, brillen, horloges, kostuumpakken, aanstekers en andere verzamelingen. Jules’ lades liggen vol beschreven papiertjes, onbetaalde rekeningen, niet-ontwikkelde foto’s, herinneringen, dreigbrieven, schetsen, eerste en laatste pagina’s van verschillende verhalen, sinterklaasgedichten, tapes en vreemde collecties.

Het ABCDeelder is een greep uit het nog lang niet volledig uitgezochte archief, waarbij de items zijn geordend volgens de letters van het alfabet. Het geeft een prachtig inkijkje in het universum van J.A. Deelder.

Ari doet de naam Deelder eer aan, de begeleidende teksten die zij bij de objecten schreef zijn scherp, gevat en ontroerend en soms even zwart als het zwartste zwart van haar vader.

Boekspecificatie

  • Titel: ABCDeelder
  • Auteur: Ari Deelder
  • Uitgever: De Bezige Bij
  • Bindwijze: Paperback
  • Druk: 1ste Druk
  • Aantal Pagina´s: 112 pagina´s
  • Verschijningsdatum: juni 2022
  • EAN / ISBN: 9789403170411

Auteur: Ari Deelder

Ari Deelder geboren in 1985 kind van de bekende dichter Jules Deelder en Annemarie Fok. Tussen haar 7 en 17 leeftijd speelde Ari bij het kindertheater Hofplein in Rotterdam. Qua studies volgde ze de een studie aan de Rietveld Academie en de Nederlandse Filmacademie maar rondde geen van beide studies af.

Ondanks dat ze haar studies niet heeft afgerond is ze wel werkzaam in de film en theater wereld. Ari regisseert en werkt mee aan verschillende film- en theaterproducties. Ze regisseerde o.a. de films: Niks tegen Kees zeggen, Pedaalridders, Toegetakeld door liefde. Naast film en theater maker is Ari Deelder ook DJ en schrijver van o.a. scenario’s en het boek ABCDeelder.

Boekrecensie ABCDeelder van Ari Deelder

Zelf ben ik een liefhebber van het werk van Jules Deelder en was ook verheugd met de komst van het boek van Ari Deelder. Zelf was ik niet bekend met Ari, kende wel het gedicht dat Jules Deelder schreef over zijn dochter. Maar wist niet van de werkzaamheden en dat ze bezig was met een boek met het werk van de grote Deelder.

Het gedicht Lieve Ari die Jules Deelder schreef in 1987 toen Ari 2 jaar was begon met: ¨Lieve Ari Wees niet bang, De wereld is rond en dat istie al lang. De mensen zijn goed, De mensen zijn slecht. Maar ze gaan allen dezelfde weg¨.

ABCDeelder is een soort biografie met het werk uit het archief van Jules Deelder. Het archief dat Jules achterliet was gigantisch. Ari spitte samen met haar moeder en illustratrice Anna Maria Carolina door het archief en maakt hier een prachtig boek van. Het archief is nog niet helemaal uitgezocht dus wie weet kunnen we meer verwachten in de toekomst.

ABCDeelder is een abecedarium dat houdt in dat je alles in het boek vind op alfabetische volgorde, dit is ook al terug te zien in de titel van het boek. Het boek begint dan uiteraard ook met de A van aandenken en het eindigt met de Z van zwart.

Naast de stukken uit het archief van Jules Deelder vertel Ari ook veel in haar boek. Dit is een prettig en fijne combinatie en geeft de stukken ook meer waarde. Het boek is op zijn Deelder geschreven, de stijl die Ari ook beheerst en zeer geschikt voor de liefhebber van Jules Deelder en het werk van Jules.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *