De verschrikkelijke jaren tachtig – Tim Kamps (boekrecensie) 2023

Tim Kamps bracht in 2018 het deels autobiografische boek ¨De Verschrikkelijke Jaren Tachtig Uit¨. In 2022 kwam er een serie uit op de VPRO die gebaseerd is op het boek. Kim van Kooten schreef het scenario en Tim Kamps zelf regisseerde de serie.

Op deze pagina krijg je meer informatie over het boek ¨De verschrikkelijke Jaren Tachtig¨, zoals een boekomschrijving en een boekrecensie. Ook vertel ik meer over de Auteur Tim Kamps.

Boekomschrijving: De verschrikkelijke jaren tachtig

Geestig en ontroerend debuut over een bizarre jeugd in een commune

De jaren tachtig. De verteller woont in een woongroep, het restant van een communistische commune, samen met vier moeders, wat andere kinderen en goeroe Bert. De kinderen worden min of meer aan hun lot overgelaten terwijl de volwassenen veel met elkaar praten (het liefst naakt – ‘Als je naakt bent, heb je geen schild,’ zegt Bert), therapie doen, ruziemaken, en opnieuw met elkaar praten (weer naakt).

Aan hun lerares op school hebben ze ook niets, want die gaat ook met Bert naar bed. De enige met wie de verteller enigszins kan opschieten, is Donnie. Als de kinderbescherming dreigt in te grijpen en de volwassenen allemaal in paniek raken, vat de verteller het plan op om samen met Donnie weg te lopen. Naar België. Want daar is de mayo beter.

Boekspecificatie:

  • Titel: De verschrikkelijk jaren tachtig
  • Auteur: Tim Kamps
  • Uitgever: Lebowski
  • Bindwijze: Paperback
  • Aantal pagina´s: 208 pagina´s
  • Verschijningsdatum: februari 2022
  • EAN / ISBN: 9789048866052

Auteur: Tim Kamps

Tim Kamps is geboren in Utrecht op 5 juli 1979. Naast het schrijven van het boek de verschrikkelijke jaren tachtig is Tim ook cabaretier, muzikant, acteur en regisseur.

Na de Havo ging Tim één studeren aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (1995-1996). In 1997 stond hij op de planken in Walters Hemel met o.a. Martine Bijl. In hetzelfde jaar begon Tim Kamps samen met zijn tweelingsbroer Wart en Bor Rooyackers de cabaretgroep Rooyackers, Kamps & Kamps. Na 5 programma´s besloot Bor Rooyackers ermee te stoppen. De Cabaretgroep was een groot succes en won in 1998 zowel de jury als de publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Samen met Arjen Lubach vormde hij in 2009 het Monica Da Silva Trio. In 2012 verscheen hun eerste cd. Tim Kamps maakt zijn regiedebuut in 2015 met Misse Aarde een sciencefiction komedie die door Kamps is bedacht.

In 2018 bracht Tim Kamps zijn debuut roman uit: De Verschrikkelijk Jaren Tachtig. De VPRO zond in 2022 de gelijknamige televisieserie die gebaseerd is op het boek. Tim schreef in 2019-2020 ook een aantal scripts voor de televisieserie ¨De regels van Floor¨

Boekrecensie: De verschrikkelijk jaren tachtig

Het boek van Tim Kamps “De verschrikkelijke jaren tachtig” is voor het eerst uitgegeven in 2018 aan de hand van de 8-delige serie die is uitgezonden op de televisie (VPRO) is er een nieuwe editie uitgebracht van het boek met op de cover Bert met zijn 4 vrouwen. Tim Kamps was de regisseur van de serie en Kim van Kooten heeft het scenario geschreven voor de serie.

Het boek de verschrikkelijke jaren tachtig is deels een autobiografisch boek en gaat uiteraard over de jaren tachtig en de woon communes die toen erg populair en in trek waren. Hoewel het gebaseerd is op de jaren tachtig, zijn veel thema’s die de revue passeren ook tegenwoordig aan de orde van de dag. Bijvoorbeeld de jodium pillen.

Het boek wordt geschreven uit het perspectief en het leven van een kind die in de commune woont. Het verhaal is bizar, grappig, maar heeft ook tragische kanten. Het boek leest makkelijk weg en is moeilijk weg te leggen, je wilt weten wat er verder gebeurd. Het leuke aan het boek is dat het een verrassend wendingen heeft.

Ook na het kijken van de serie is het boek nog steeds een aanrader, maar je kunt er ook voor kiezen eerst het boek te gaan lezen.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *