De drie zussen van Auschwitz – Heather Morris (boekrecensie) 2023

De drie zussen van Auschwitz is het 4de boek van de scenarioschrijver / auteur Heather Morris en het 3de boek over het concentratiekamp Auschwitz. Het boek ¨De Drie Zussen Van Auschwitz¨ is een waargebeurd verhaal uit de Tweede Wereldoorlog over drie zussen die hun vader een belofte hebben gedaan.

Op deze pagina verteld lees je meer over het boek ¨De drie zussen van Auschwitz¨ zoals een recensie. Maar ook informatie over de schrijfster Heather Morris en haar 3 andere boeken.

Boekomschrijving De drie zussen van Auschwitz.

Toen ze klein waren, beloofden de Joodse zusjes Cibi, Magda en Livi hun vader: wij blijven samen, wat er ook gebeurt. Als Livi op haar vijftiende op transport wordt gesteld, zorgt die belofte voor een dramatische wending. Cibi volgt haar naar het concentratiekamp, Magda duikt onder.

Door een wrede speling van het lot worden de zussen herenigd op de gruwelijkste plek op aarde: Auschwitz- Birkenau. Daar doen ze een nieuwe belofte: wij blijven leven, wat er ook gebeurt. De wil om samen te blijven geeft de zussen moed, ook als ze op dodenmars dwars door Europa worden gestuurd en proberen te ontsnappen.

Boek Specificaties:

  • Titel:
  • Auteur: Heather Morris
  • Vertaler: Karin de Haas
  • Uitgever: HarperCollins
  • Bindwijze: Paperback
  • Druk: Eerste Druk
  • Aantal Pagina´s: 416 Pagina´s
  • EAN / ISBN: 9789402708912

Auteur: Heather Morris

Heather Morris is een beroemde schrijfster, Heather is geboren in Nieuw Zeeland. Verhuisde naar Australië en leerde hier haar man kennen en kregen samen 3 kinderen. Heather werkt in het Monash Medical Centre in Melbourne.

Ze besloot haar passie schrijven (storytelling) weer op te pakken en ging hier voor diverse cursussen, workshops en seminars volgen. Ze bracht als debuut de roman ¨De Tatoeëerder van Auschwitz¨ uit. Dit werd meteen een wereldwijde bestseller. Een ontroerend verhaal over de liefde tussen twee Joodse gevangenen in Auschwitz.

Dit boek is één van de 3 waargebeurde levensverhalen in de vorm van een roman. Voor deze verhalen spreekt ze rechtstreeks met de personen, partners en bekenden waar ze het levensverhaal over schrijft. Ook ging ze op onderzoek uit in Duitsland en Polen om te zorgen dat het verhaal tot in de puntjes klopt.

Heather Morris is jarenlang bevriend geweest met Lale En Gita de personen van het levensverhaal: De tatoeëerder van Auschwitz. Heather was ook de eerste persoon die het verhaal van Lale te horen kreeg.

De boeken van Heather Morris:

Hieronder lees je de boek omschrijving van de 3 eerder uitgebracht boeken van Heather Morris:

De tatoeëerder van Auschwitz

In april 1942 wordt een jonge Slowaakse Jood naar Auschwitz gedeporteerd. Lale Sokolov staat vanaf dan bekend als gevangene 32407. De ss-officieren benoemen hem tot ‘Tätowierer’, tatoeëerder. Tweeënhalf jaar lang is hij degene die van duizenden gevangenen een nummer moet maken. Zoals van Gita, vanaf dan gevangene 34902. Terwijl hij gedwongen wordt haar te brandmerken, kerft zij haar naam voor altijd in zijn hart.

Na drie jaar wordt Gita op dodenmars gestuurd en komt Lale in een ander kamp terecht. Beiden weten te ontsnappen en gaan op zoek naar elkaar. Gedurende zeventig jaar zwijgen Lale en Gita over het begin van hun relatie. Pas na Gita’s dood durft Lale hun uitzonderlijke overlevensverhaal te delen.

‘De tatoeëerder van Auschwitz’ toont de moed van twee jonge mensen en de kracht van liefde onder de meest extreme omstandigheden.


Het meisje dat twee kampen overleefde

Cilka Klein is pas zestien als ze in 1942 per trein naar Auschwitz-Birkenau wordt gebracht. Ze springt in het oog bij kampcommandant Schwarzhuber en hij dwingt haar zijn liefje te worden. Als enige vrouw in het concentratiekamp mag zij haar lange haar behouden. Maar na de bevrijding wordt ze hierdoor gezien als collaborateur en naar een werkkamp in Siberië verbannen.

Weer zit ze op een trein. Weer moet ze talloze onmenselijke handelingen doorstaan. En weer blijven de ogen van een kampbewaarder te lang op haar rusten…

Het meisje dat twee kampen overleefde is gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van Cilka Klein. Het is een roman over hoop en overleven. Cilka vindt steeds weer de kracht om zichzelf staande te houden, ook al wordt ze dagelijks met de dood geconfronteerd. En wanneer ze een onbekende man, Aleksandr, verpleegt, ontdekt Cilka dat er ondanks alles ruimte in haar hart is voor liefde.

Dit boek is eerder verschenen onder de titel: Cilka’s keuze.


Ik hoor wat je zegt

Toen een vriend haar eens vroeg om een oude kennis van hem te ontmoeten, kon Heather Morris niet vermoeden dat dit haar leven compleet zou veranderen. Deze kennis was Lale Sokolov, de tatoeëerder van Auschwitz. De roman over hoe hij de liefde vond op de meest liefdeloze plek op aarde werd een van de bestverkopende boeken van de laatste jaren.

Heather Morris’ talent om te luisteren, écht te luisteren, maakt dat mensen hun levensverhaal aan haar toevertrouwen. In dit boek deelt ze de uitzonderlijke verhalen van de mensen die op haar pad kwamen en de lessen die zij ons kunnen leren. Deze handleiding voor een inspirerend en liefdevol leven leert je luisteren naar je grote voorbeelden, naar de mensen om je heen en – bovenal – naar jezelf.


Boekrecensie: De drie zussen van Auschwitz.

Het derde waargebeurde verhaal van Heather Morris over Auschwitz. Dit verhaal gaat over 3 zussen die hun vader beloven om samen te blijven. in maat 42 worden de jongste zus Livi opgeroepen om voor de Duitsers te gaan werken. Haar oudste zus Cibi besluit om mee te gaan en voor haar zusje te gaan zorgen. Magda de middelste zus is op dat moment ziek en wordt in het ziekenhuis gehouden.

De 2 zussen komen terecht in Auschwitz en het naastgelegen kamp Birkenau. Na 2 jaar komt ook Magda in het kamp terecht. Ze leven onder erbarmelijk omstandigheden maar steunen en slepen elkaar er door heen. Met een groep vrouwen weten ze uiteindelijk te ontsnappen.

Livi de jongste van de 3 zussen is in contact gekomen met Heather door dat haar zoon het boek de tatoeëerder van Auschwitz kocht. Livi wist direct over wie het boek ging en zocht contact het Heather.

In het boek wordt geen onderwerp overgeslagen ook de gruwelijkheden in het kampen komen aanbod. ondanks deze aangrijpende gebeurtenissen die veel indruk kunnen maken is het boek goed leesbaar.

Goed aan het verhaal vond ik dat het boek ook verder ging toen de oorlog stopte, het geweld stopt misschien wel maar de oorlog is de mensen nemen ze het hele leven mee. Dit boek is net zoals als de twee voorgaande meeslepend en ontroerend.

Wel vond ik dit boek net zoals het tweede boek wel minder sterk dan het eerste boek De tatoeëerde van Auschwitz. Het nieuwe is er van af ondanks het een nieuwe levensverhaal is. Maar ondanks dit is het boek zeker de moeite waard en voor de liefhebbers zeker een aanrader.

Heather Morris heeft een zeer prettig schrijfstijl en is een ster als het om het schrijven van verhalen gaat, ze neemt je mee, en je krijgt het gevoel dat je het verhaal van dichtbij meemaakt.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *