Boek recensie: De grootste bankoverval aller tijden – Frank Krake

Over de grootste bankoverval vertel ik regelmatig, vooral als iemand iets negatiefs over mijn geboorte stad Almelo zegt. Vertel ik meestal dat Almelo een bijzondere stad is met de grootste bankoverval ooit. Dat er nu een boek over dit bijzondere verhaal gaat kan ik alleen maar toejuichen en daarom vertel ik er op deze pagina ook graag over.

Naast informatie over het boek en een uitgebreide recensie vertel ik ook meer over de in Almelo geboren auteur van het boek ¨De grootste bankoverval aller tijden¨ Frank Krake.

Boekomschrijving: De grootste bankoverval aller tijden

Nederland zucht al vier jaar onder de Duitse bezetting, als een groep vastberaden verzetsvrienden de wapens opneemt. De tijd van onzichtbaar en klein verzet is voorbij. Ze deinzen nergens voor terug, plegen overvallen, blazen spoorlijnen op en bevrijden twee maten uit het Huis van Bewaring. Hun leider is Derk Smoes, een ondergedoken bankmedewerker en gezocht door de nazi’s. Na de hete verzetszomer van 1944 krijgt hij een gouden tip. In de kluizen van twee banken in het oosten van het land ligt meer dan 200 miljoen gulden. Cash. Een plan wordt gesmeed.

Door de spoorwegstaking is voor de hulp aan onderduikers dringend geld nodig. Veel geld. Na toestemming uit Londen slaan ze toe. De kisten vol buitgemaakte bankbiljetten verdwijnen veilig in een hooiberg. Zelfs Churchill wordt op de hoogte gebracht van wat de grootste bankoverval ter wereld blijkt te zijn. De euforie is groot, maar niet overal. De Duitsers zijn beschaamd en woedend tegelijk. Ze zetten alles op alles om het geld terug te krijgen en de daders te pakken. Een beruchte oud-Gestapo officier van de Sicherheitsdienst krijgt de leiding over het onderzoek. De jacht is begonnen…

De grootste bankoverval aller tijden vertelt het waargebeurde verhaal van een groep jonge mensen die zich verenigen in hun verzet tegen de bezetters. Van ongekende dapperheid, onvoorwaardelijke vriendschap en een ontluikende liefde, tegen de achtergrond van een alles verscheurende oorlog.

De auteur: Frank Krake hoorde in zijn jeugd veelvuldig over de grootste bankoverval ter wereld. Zijn vader woonde tijdens de oorlog niet ver van de bank en vertelde er vol trots over.

Het verhaal fascineerde Frank zodanig dat hij vijf jaar geleden met zijn archiefonderzoek startte. Na jarenlang grondig speurwerk in (inter)nationale archieven en interviews met tientallen betrokkenen van de tweede generatie kreeg het verhaal vorm. Het wachten was op de dag dat na 75 jaar beslotenheid ook de laatste archieven hun geheimen prijs mochten geven. Op 1 januari 2021 was het zo ver. De uitkomst bleek ronduit spectaculair.

Twee nog in leven zijnde ooggetuigen, zorgden voor de laatste waarheidsgetrouwe details. Zoals gebruikelijk bij Krake’s boeken gaat het verhaal vergezeld met tal van historische foto’s, grotendeels nooit eerder gepubliceerd.

Boek Specificatie: De grootste bankoverval aller tijden

  • Titel: De grootste bankoverval aller tijden
  • Auteur: Frank Krake
  • Uitgever: Uitgeverij Achtbaan
  • Bindwijze: Paperback
  • Druk: Eerste druk
  • Aantal Pagina´s: 432 pagina´s
  • Illustraties: Ja
  • Verschijningsdatum: Maart 2022
  • EAN / ISBN: 9789082476453

Auteur: Frank Krake

Frank Krake geboren in Almelo in 1968, Frank studeerde studeerde Marketing Strategy aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voordat hij met zijn eerste boek kwam was hij actief in het bedrijfsleven o.a. als commercieel directeur en heeft zijn eigen bedrijf gestart en in 2012 verkocht. Frank heeft ook gepubliceerde in een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift.

Het debuutboek was de autobiografie ¨De Rampondernemer¨ in 2013. In 2016 bracht hij het boek Menthol uit, Hier na volgde er nog een aantal boeken.

Franks boek ¨De Laatste Getuige¨ uit 2018 werd een bestseller, waar het indrukwekkende verhaal over Wim Aloserij wordt verteld. De man die 3 concentratiekampen en een grote scheepsramp overleefde. De laatste getuige werd genomineerd voor de NS Publieksprijs 2018 en won hij de Hebban Award voor het beste leesclubboek van 2018. Het boek erg vertaald in 9 talen.

Het boek Hannelore over een meisje dat in een sekte zat werd ook een bestseller en stond 8 weken lang in de bestsellerlijst. In 2022 verscheen het nieuwste boek van Frank Krake ¨De grootste bankoverval aller tijden¨.

Boekvolgorde Frank Krake

Boekrecensie: De grootste bankoverval aller tijden

Het boek van Frank Krake is echt een boek voor mij, nooit eerder gepubliceerde informatie over de de grootste bankoverval aller tijden die plaats heeft gevonden in de stad waar ik geboren en jaren gewoond heb. Het mooie van het boek is dat er veel aandacht aan besteed is, op de manier hoe je het van Frank Krake gewend bent. Dit is ook terug te zien aan de dikte van het boek met ruim 400 pagina´s niet alleen maar tekst maar ook illustraties die je een nog beter beeld geeft.

Het verhaal speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog het verhaal is opgebouwd in 3 delen en gaat over een groep verzetsstrijders. In het eerste deel wordt je meer verteld over de mannen, hun geliefdes en families. Het 2de deel gaat over de voorbereiding en de grootste bankoverval ooit. Het derde en het laatste deel neemt je mee in het leven van de mannen na de bankoverval en in de oorlog die dan nog speelt in Nederland.

De verhalen bestaan uit korte hoofdstukken, de hoofdstukken lezen snel en makkelijk. Dit komt ook zeker doordat er in de korte hoofdstukken veel gebeurt. Een voordeel en wat ik zelf altijd wel prettig vind is dat er veel aandacht wordt besteed aan de (hoofd) personages in het verhaal. Je leert ze kennen gedurende het verhaal. Naast de personages is er ook veel aandacht voor de geschiedenis. Dit alles maakt het boek compleet en zeer interessant.

Het boek verveeld geen moment en is ondanks het flinke formaat ook geen moment verslapt of saai aan het worden. Door de vele informatie die je krijgt in het boek heb je het idee dat je alles komt te weten wat er gebeurt is. Dit heeft ook met de verdieping te maken en het gronding onderzoek dat Frank Krake heeft gedaan.

Ik heb het al eerder vernoemd de illustraties die maken het boek helemaal af en brengen meer diepte en details, je krijgt ook een beter beeld. Je vind foto´s van Duitser, de helden maar ook van gebouwen en nog veel meer wat met het boek te maken heeft. Het maakt het allemaal beelden en realistischer.

Als laatste wil ik toevoegen dat het verhaal veel moed vertoond en zeker hartverscheurend is. Voor mij één van de mooiste boeken die ik gelezen hebt, maar heeft ook te maken met mijn interesse in het onderwerp.

Vergelijkbare berichten