Boek Recensie: VerpleegThuis van Teun Tobes 2023

Het boek “Verpleegthuis” is een boek van Teun Tobes. Teun Tobes besluit om op jonge leeftijd niet in een studentenflat te gaan wonen, maar op een gesloten afdeling in een verpleeghuis. Het boek geeft je een kijk in het verpleeghuis waar mensen met dementie wonen.

Ik wil in de inleiding niet te veel verklappen, maar wel ik kan wel zeggen dat het een ontroerend boek is en je een andere kijk op het verpleeghuis en de dementie geeft. Op deze pagina vertel ik naast de samenvatting en de specificaties van het boek ook mijn mening (recensie / review).

De Samenvatting van het boek VerpleegThuis

Op 21-jarige leeftijd maakte Teun Toebes de gedurfde keuze om in een verpleeghuis op de gesloten afdeling te gaan wonen. De reden is niet alleen om te ervaren hoe de zorg beter kan voor mensen met een dementie, maar vooral om aan de maatschappij te laten zien dat wij het beeld wat wij hebben over dementie moeten aanpassen.

Op een ontwapende en ontroerende wijze beschrijft Teun hij de pijnlijke systemen in de huidige zorg en samenleving en hoe wij deze kunnen veranderen.

VerpleegThuis is niet alleen een boek over de toekomst van dementie, maar vooral een boek over de toekomst van ons allemaal. Waarom? Omdat de kans dat dit boek ook over jouw toekomst gaat één op vijf is.

Specificaties van het boek

  • Auteur: Teun Toebes
  • De Uitgeverij: de Arbeiderspers
  • Taal: Nederlands
  • Bindwijze: Paperback
  • Aantal Pagina’s: 208
  • Druk: 1
  •  Verschijningsdatum: november 2021
  • EAN / ISBN: 9789029544382

De recensie van het boek Verpleegthuis van Teun Toebes

Teun kiest er voor om zijn keuken, badkamer en wc te delen met mensen met een dementie i.p.v. met mede studenten van zijn eigen leeftijd. Tijdens zijn verblijf werkt hij aan een beter leven voor de bewoners maar ook aan het schrijven van een boek.

In het boek vertelt Teun hoe verbazend wekend het is dat je in de laatste periode van je leven worden opgesloten zonder dat je nog eigen wil hebt. Naast dit feit deelt hij ook hoe het leven in een verpleeghuis is, maar ook wat hij van zijn huisgenoten kan leren en de ontroerende gesprekken die hij met hun voert uitmond in vriendschappen.

Met dit prachtige en ingrijpende boek wil Teun de maatschappij een ander beeld geven over dementie. Het geschetste beeld wat wij door de jaren heen hebben gezien is niet hoe het eigenlijk is dat wordt wel duidelijk in het boek Verpleegthuis.

In het boek lees je hoe Teun zijn weg heeft gevonden in het verpleegthuis en dat de enige manier om dementie te kunnen begrijpen is om er bij te wonen. Met zijn bevindingen heeft Teun uiteindelijk iets kunnen doen aan de leefsituatie en het beeld van dementie.

Het is hard nodig om het beeld van dementie te veranderen in de maatschappij. Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes de meeste voorkomende versie van dementie is Alzheimer. Naast dat functioneren van het geheugen / hersenen minder wordt heeft het ook veel invloed op het gedrag en de stemming van de persoon.

Dementie wordt vaak onderschat maar 1 op de 5 Nederlanders krijgt te maken met dementie, we praten er liever niet over maar het is de volksziekte nummer 1 in ons land. Daarom is het ook belangrijk dat er een goed boek over geschreven is, en het boek van Teun Tobes is er zo’n 1.

Tijdens het lezen van het boek kwam zowel de lach als de tranen naar boven. Het boek is op een leuke manier geschreven ondanks dat het een pittig en emotionele verhaal is. Door dit boek krijg je een kijkje achter de muren van het verpleeghuis die normaal gesproken voor jan met de pet gesloten blijft. Dit zorgt ook dat je een ander beeld krijgt van het leven hier maar ook de ziekte dementie van de mensen die hier leven

Het boek is een echte aanrader voor iedereen, want ook dementie kan jou of een dierbare van je treffen en dat is het wel prettig dat je weet wat je kunt verwachten maar ook wat je beter niet kunt doen. Want één ding is mij wel duidelijk geworden, met mensen met een dementie onderwerpen wij aan uitsluiting en geven we een identiteitsverlies dit allemaal door de patronen toe te passen waar we aan gewend zijn. Ik hoop dat dit boek en bijdrage aan de verandering hier aan bijdraagt, het nieuwe beeld wat de lezer krijgt is al de eerste stap.

Waar kun je het boek kopen:

Uiteraard kun je het boek bij de betere boekwinkels kopen maar je kunt het boek ook eenvoudig bestellen via Bol.com het boek wordt morgen bezorgd als je het vandaag besteld, zonder verzendkosten dus gratis bezorgd.

Vergelijkbare berichten