|

De top 10 van de beste boeken met verhalen over Auschwitz 2024

Auschwitz was een concentratiekampcomplex dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door nazi-Duitsland rondom de Poolse stad Oświęcim werd opgezet. Het werd ingezet voor , Sinti’s, Roma’s en Joodse mensen. Het was één van de gruwelijkste en mens onterende plekken die er ooit bestaan heeft.

Meer dan een miljoen mensen zijn hier overleden o.a door vergassing. Volgens de cijfers zijn hier 1,3 miljoen mensen gevangen genomen. (Bron: Wikipedia) Diverse overlevenden hebben hun levensverhaal op papier gezet en hebben dit als een boek uitgebracht. De 10 meeste aangrijpende, mooie en ontroerende boeken heb ik geselecteerd voor deze top 10.

De boeken worden uitgebreid omschreven en om je een goed beeld te geven is er een foto en een link toegevoegd. De link is van Bol.com en geeft extra informatie weer over het boek. Als je op de link klikt zie je onder andere de recensie van de lezers.

Als extra heb ik een korte beschrijving toegevoegd over Auschwitz, deze beschrijving is te lezen onderaan de pagina.

Ik ontsnapte uit Auschwitz

Het boek “Ik ontsnapte uit Auschwitz” is het indrukwekkende levensverhaal van Rudolf Vrba, een Slowaakse Jood die uit Auschwitz ontsnapte. Rudolf heeft het leven van ten minste 200.000 Joden gered.
Het boek verteld over de verschrikkelijke gebeurtenissen.

In de morgen van 7 april 1944 klinkt het oorverdovende alarm door vernietigingskamp Auschwitz.Het teken dat twee gevangenen ontsnapt zijn.

Samen met kampgenoot Alfred Wetzler slaagde Vrba erin als een van de weinige gevangenen te ontsnappen.

Vrba overleeft door zijn onvoorstelbare levenswil, slimheid en soms ook door puur geluk.
De bijna achteloze stijl waarin het boek geschreven is, maakt de beklemming ervan nog groter.


De fotograaf van Auschwitz’

Het schokkende verhaal van de man die werd gedwongen de oorlogsmisdaden van de nazi’s vast te leggen op de camera.

Iedereen kent de foto’s wel van de gevangenen in Auschwitz en die van de slachtoffers van ­Mengeles wetenschappelijke onderzoeken

Maar wíe nam die foto’s eigenlijk? Een SS’er? Of was het Mengele zelf?
Het was Wilhelm Brasse, gevangene nummer 3444 in ­Auschwitz.

Wilhelm werd van 1940 tot 1945 gedwongen om met ‘Deutsche Gründlichkeit’ elk gruwelijk detail van het kampleven op foto’s vast te leggen.Hij werd Dagelijks geconfronteerd met de wanhoop en het lijden van de gevangenen.

Hij besefte dat deze gruwelijke daden die hij gefotografeerd heeft openbaar gemaakt moest worden. Keer op keer riskeerde hij zijn leven door foto’s en negatieven te geven aan het Poolse ­verzet.

Brasse ziet zelfs in de dodenkampen on­verwachte blijken van hoop: de moed van de ­verzetsstrijders, een klein, vriendelijk gebaar en het vinden van liefde op de onwaarschijnlijkste plek op aarde.

Zelfs op deze plek zijn er mensen die het beste er van maken en de hoop op een beter leven niet verliezen.


De jongen die tien concentratiekampen overleefde.

Dit indrukwekkende boek is geschikt voor jonge als volwassen lezers. Het boek vertelt het waargebeurde verhaal van Yanek, een Joods jongetje tijdens de Tweede Wereldoorlog in Polen.

Als de nazi’s de jacht op de joden opent, verandert zijn vertrouwde leventje in een nachtmerrie.Yanek wordt van het ene concentratiekamp in het andere geplaatst, uitgehongerd, gemarteld en uitgebuit. Hij kijkt de dood verschillende keren in de ogen.

Het is een wonder hoe Yanek, of volgens de tatoeage op zijn arm PRISONER B-3087, de Tweede Wereldoorlog uiteindelijk overleeft.

Als lezer sta je versteld hoeveel kracht een jongen kan hebben om te willen overleven. Yanek is nooit de hoop en zich zelf verloren.


Auschwitz

In het boek Auschwitz vertelt journalist en programmamaker Laurence Rees hoe een oorspronkelijk Poolse kazeren uit kon groeien tot een van de grootste vernietigingskampen uit de geschiedenis van de mensheid.

In Auschwitz werden meer dan 1,5 miljoen mensen vergast. Dit waren voornamelijk joden, Sinti’s en Roma’s.

In dit aangrijpende en spectaculaire boek analyseert Rees de mentaliteit en de motieven van de belangrijkste nazistrategen.

In het boek komen komen slachtoffers en daders aan het woord. Het boek vertelt Rees je tot nu toe onbekende feiten. Van het bestaan van een bordeel in Auschwitz tot aan de algemene corruptie die het kamp heerste.

Rees wist beslag te leggen op filmmateriaal uit recent geopende Russische archieven. De gegevens van het filmmateriaal is terug te vinden in het boek.

Laurence Rees is directeur van de BBC History Programmes en maker van verschillende bekroonde documentaires over de Tweede Wereldoorlog.


De tatoeëerder van Auschwitz

In april 1942 wordt Lale Sokolov een jonge Slowaakse Jood naar Auschwitz gedeporteerd. Lale Sokolov staat vanaf dit moment bedankt bekend als gevangene 32407.

De ss-officieren benoemen hem tot ‘Tätowierer’, tatoeëerder.

Tweeënhalf jaar lang is Lale degene die van duizenden gevangenen een nummer moet maken.
Zoals van Gita, vanaf dan gevangene 34902. Terwijl hij gedwongen wordt haar brandmerken, kerft zij haar naam voor altijd in zijn hart.

Na drie jaar wordt Gita op dodenmars gestuurd en wordt Lale naar een ander kamp gebracht.
Beiden weten te ontsnappen en gaan op zoek naar elkaar. Gedurende zeventig jaar zwijgen Lale en Gita over het begin van hun relatie. Pas na Gita’s dood durft Lale hun uitzonderlijke overleversverhaal te delen met de buitenwereld.

“De tatoeëerder van Auschwitz” toont de moed van twee jonge mensen en de kracht van liefde onder de meest extreme omstandigheden die je maar kunt bedenken.

De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde

Het boek de jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde is het waargebeurde verhaal van het gevecht van een vader en een zoon om te overleven.

In 1939 werd de Weense stoffeerder Gustav Kleinmann, en zijn zestienjarige zoon Fritz samen met honderden andere Joodse mannen gearresteerd door de SS.Losgerukt van hun familie werden Gustav en Fritz in eerste instantie naar Buchenwald in Duitsland gestuurd.

Waar het beruchte concentratiekamp werd gebouwd.
Dit is het begin van een oorlogsverhaal dat zijn weerga niet kent. Gustav en Fritz werden gedwongen om bij de bouw van de Buchenwald te helpen.
Ze moesten loodzwaar werk verrichten in de steengroeve van het kamp.

Tijdens deze werkzaamheden zijn vele dwangarbeiders gestorven.

Toen de ouder wordende Gustav en vierhonderd andere Joden overplaatst werden naar het angstaanjagende nieuwe kamp Auschwitz. kon de zoon Fritz het niet verdragen om gescheiden te worden van zijn vader.

In een daad van buitengewone liefde en moed bood Fritz zichzelf ook aan voor het transport naar Auschwitz. Zo begon een nieuwe beproeving voor hen allebei, nog wreder en gruwelijker dan hun ervaringen tot dan toe.


Eindstation Auschwitz

Prachtig en aangrijpend verhaal over liefde, familie en overleven.

In 1942 meldde de Joodse arts Eddy de Wind zich vrijwillig aan als arts om in Westerbork te werken, in de veronderstelling dat hierdoor zijn moeder uit het kamp zou worden vrijgelaten.

Bij aankomst bleek zijn moeder al op transport zijn gezet naar Auschwitz.
In Westerbork ontmoette De Wind de achttienjarige verpleegster Friedel. Ze werden verliefd en trouwden in het kamp.

Samen werden ze in september 1943 naar Auschwitz gedeporteerd.
Eddy belandde in barak 9, waar hij werd tewerkgesteld als Pfleger van Poolse gevangenen.

Friedel in barak 10 geplaatst, waar de medische experimenten werden uitgevoerd.
Pas na de oorlog, die ze beiden op miraculeuze wijze overleefden zonder dat van elkaar te weten, vonden ze elkaar terug in Nederland.

In Eindstation Auschwitz doet Eddy de Wind verslag van de verschrikkingen in het kamp en analyseert en observeert hij het gedrag – zowel goed als kwaad – waar mensen toe in staat zijn. Eddy beschrijft Auschwitz zoals nooit eerder is gedaan, rechtstreeks vanuit het kamp en met de emotie van dat moment.

Geïllustreerd met beeldmateriaal uit het archief van de familie De Wind, waaronder twee niet eerder gepubliceerde foto’s van vlak na de bevrijding van Auschwitz.


De jongen die Auschwitz tekende

Uniek en aangrijpend: de WOII in kindertekeningen. Een diep ontroerend en waargebeurd ooggetuigenverslag.

Thomas Geve was pas vijftien jaar oud toen hij op 11 april 1945 uit Buchenwald werd bevrijd. Het was het derde kamp dat hij had overleefd, nadat hij in Gross-Rosen en Auschwitz-Birkenau had gezeten.

Tweeëntwintig maanden lang was hij onderworpen geweest aan de onmenselijke wereld van naziconcentratiekampen.

Na zijn vrijlating voelde Thomas zich gedwongen om het dagelijkse leven in de vernietigingskampen vast te leggen in meer dan tachtig diep ontroerende tekeningen. De donkere periode van de geschiedenis heeft Thomas op een aangrijpende maar simplistische manier uitgebeeld.

De jongen die Auschwitz tekende is een inspirerend waargebeurd verhaal over de zoektocht van een jongen naar hoop, overleving en verandering.


De Keuze

Edith Eva Eger in Hongarije geboren was zestien jaar oud toen ze in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Haar ouders werden direct naar de gaskamer gestuurd en Edith werd gedwongen om voor Mengele te dansen.

Haar onverschrokkenheid hielp haar en haar zusje te overleven, al waren ze nog maar nauwelijks in leven toen het kamp eindelijk werd bevrijd.

In De keuze deelt dr. Eger haar oorlogsherinneringen en de opmerkelijke verhalen van hen die zij sindsdien heeft geholpen.

Ze doet uit de doeken hoe ze als psycholoog haar cliënten al jarenlang helpt om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden, en hoe iedereen uiteindelijk voor vrijheid kan kiezen.

Edith Eva Eger is nu negentig en danst nog altijd. Haar indrukwekkende en belangrijke verhaal is een inspiratie voor iedereen.


De drie zussen van Auschwitz.

Toen ze klein waren, beloofden de Joodse zusjes Cibi, Magda en Livi hun vader: wij blijven samen, wat er ook gebeurt. Als Livi op haar vijftiende op transport wordt gesteld, zorgt die belofte voor een dramatische wending. Cibi volgt haar naar het concentratiekamp, Magda duikt onder.

Door een wrede speling van het lot worden de zussen herenigd op de gruwelijkste plek op aarde: Auschwitz- Birkenau. Daar doen ze een nieuwe belofte: wij blijven leven, wat er ook gebeurt. De wil om samen te blijven geeft de zussen moed, ook als ze op dodenmars dwars door Europa worden gestuurd en proberen te ontsnappen.

Auschwitz:

Auschwitz was een complex van naziconcentratie- en vernietigingskampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bevond zich in het door Duitsland bezette Polen en was het grootste Duitse concentratiekampencomplex. Auschwitz diende als een symbool van de Holocaust, waar miljoenen onschuldige mensen, voornamelijk Joden, maar ook Roma, politieke gevangenen, en anderen, systematisch werden vermoord door het naziregime.

Belangrijke kenmerken van Auschwitz waren:

  1. Auschwitz I: Het oorspronkelijke kamp, opgericht in 1940 als een concentratiekamp voor politieke gevangenen. Hier werden gevangenen onderworpen aan dwangarbeid, mishandeling en medische experimenten.
  2. Auschwitz II (Birkenau): Gebouwd in 1941 als een vernietigingskamp waar massavernietiging plaatsvond. Het bevatte gaskamers en crematoria, waarin miljoenen mensen werden gedood en verbrand.
  3. Auschwitz III (Monowitz): Een werkkamp geassocieerd met de nabijgelegen fabrieken. Gevangenen werden gedwongen dwangarbeid te verrichten voor IG Farben, een groot Duits chemisch bedrijf.

Auschwitz staat symbool voor de gruwelijkheden van de Holocaust en de systematische genocide die door het naziregime werd uitgevoerd. Het werd bevrijd door Sovjet-troepen op 27 januari 1945. Tegenwoordig is Auschwitz een herdenkings- en museumcomplex, Auschwitz-Birkenau genaamd, dat dient als eerbetoon aan de slachtoffers en als educatieve bron over de verschrikkingen van de Holocaust. Het herinnert de wereld eraan van de noodzaak om de herinnering aan deze tragedie levend te houden en herhaling van dergelijke gruweldaden te voorkomen.


Vergelijkbare berichten