Boekrecensie: Schoon genoeg (update 2023)

Het boek Schoon genoeg: De verborgen wereld achter het schoonmaken van extreme situaties is geschreven door Tugrul Çirakoglu. Schoon genoeg is een bijzonder boek dat ons een kijkje geeft in het schoonmaken van extreme plekken en situatie.

Een moord, lijkvinding, een vieze woning kijken we in 2022 niet meer zo vreemd van op. Maar hebben we er wel eens bij nagedacht dat deze plekken ook schoongemaakt moet worden. Het lijkt misschien een normale klus maar met het verhaal er achter krijgt het toch een andere lading.

Op deze pagina lees over het boek Schoon Genoeg, zoals de boekomschrijving, boekrecensie en kom je meer te weten over de auteur van het boek Tugrul Çirakoglu.

Boekomschrijving: Schoon Genoeg

De verborgen wereld achter het schoonmaken van extreme situaties, zoals een suïcide, zware vervuiling door verwaarlozing en lijkvinding.

Als hij na zijn afstuderen op elke sollicitatiebrief een standaardafwijzing krijgt, besluit Tugrul Çirakoglu voor zichzelf te beginnen. Zijn bedrijf, Frisse Kater, richt zich in eerste instantie op het schoonmaken na huisfeesten, maar al snel zoekt hij naar grotere uitdagingen. Die vindt hij in het reinigen na extreme en uitzonderlijke omstandigheden, zoals een suïcide, zware vervuiling door verwaarlozing en lijkvinding.

De situaties die hij aantreft benadert hij met professionele distantie, maar dat is lastiger met de verhalen erachter. Het verdriet, de ellende en de eenzaamheid laten hem moeilijk los en dit boek is dan ook een pleidooi om in onze samenleving elkaar beter in de gaten te houden en voor elkaar te zorgen.

Boekspecificatie

  • Titel: Schoon Genoeg
  • Auteur: Tugrul Çirakoglu
  • Uitgeverij: A.W. Bruna (LEV)
  • Bindwijze: Paperback
  • Aantal Pagina´s: 272
  • Druk: Eerste Druk
  • Verschijningsdatum: Maart 2022
  • EAN / ISBN: 9789400513839

Auteur

Tuğrul Çirakoğlu geboren in Amsterdam op 17 april 1990 is naast eigenaar van Frisse Kater ook columnist, vlogger en sinds maart 2022 ook schrijver. Wekelijks schrijft hij een column in PS het Parool.

Tijdens zijn studie heeft Tuğrul in het buitenland gewoond, na het afronden van zijn studie is hij in 2004 zijn onderneming Frisse Kater begonnen. Het bedrijf is begonnen met het schoonmaken van huizen na huisfeesten. In de zomer 2016 maakt hij de switch naar crime scene cleaning. Sinds deze tijd richt hij zich volledig op het schoonmaken van extreme en uitzonderlijke situaties.

10 september 2020 vescheen de eerste aflevering van zijn 4-delige docu serie ¨Niet normaal vies: De wereld van schoonmaker Tuğrul¨. Deze serie werd uitgezonden op NPO3 en werd goed ontvangen. Mede door de docu-serie kreeg Tuğrul een boekendeal aangeboden bij A.W. Bruna uitgevers. Het boek: Schoon genoeg: De verborgen wereld achter het schoonmaken van extreme situaties’ verscheen op 8 maart 2022.

Tugrul Çirakoglu is ook te vinden op You-tube en Tiktok onder de naam frissekater. Hij deelt video’s van zijn werk en heeft jaarlijks tientallen miljoenen views.

Boekrecensie

Zelf ben ik altijd zeer geïnteresseerd in bijzondere beroepen en zaken die met moordzaken te maken hebben. De documentaire heb ik ook gezien, maar voor deze documentaire had ik al Amerikaanse programma´s gezien van het cleanen van moord locaties en extreme locaties en extreme schoonmaak klussen.

De documentaire gaf al een goed beeld van Tugrul Çirakoglu en zijn werk. Bij een documentaire heb je nog beelden die soms wel gecensureerd worden, dit heb je niet bij het lezen van een boek. Dus de schoonmaak locatie moet goed weer worden gegeven om te zorgen dat je in het boek gezogen wordt. En het boek neemt je mee op bijzondere klussen en geeft de sfeer, locatie en de werkzaamheden duidelijk weer, zonder dat je beelden te zien krijgt.

Het boek gaat niet alleen over de schoonmaak klussen, maar ook over de start van zijn bedrijf dit is een zeer goede aanvulling door de verschillende onderwerpen blijft het boek leuk en prettig te lezen tot de laatste bladzijde.

Dit boek wil je niet weg leggen je wilt meer te weten komen en lezen, het is namelijk ook prettig dat het verhaal achter de locatie ook duidelijk wordt. Het boek is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in bijzondere beroepen en/of zaken die met moorden te maken hebben. Je krijgt namelijk een unieke kijkje achter de schermen. Informatie die je anders te niet te komt.

De grootste pluspunten van het boek zijn dat het geen sensatieverhaal is geworden wat je wel veel bij andere boeken over beroepen en succesvolle ondernemers leest en dat het boek ondanks de beste wel heftige onderwerpen zeer goed leesbaar is.

Vergelijkbare berichten