Boek recensie: Peter Gillis: Massa is Kassa (Mark Koster) 2023

Peter Gillis is bij het grote publiek bekend geworden door het SBS televisie programma Massa Is Kassa, waar de vakantiepark ondernemer een kijkje geeft achter de schermen van zijn vakantieparken Oostappen en in zijn privé leven. Naast het televisie programma heeft Peter Gillis nu ook een eigen boek, niet zomaar een boek maar een biografie over zijn bewogen leven dat zeker niet zonder slag en stoot ging.

Op deze pagina lees je meer over Peter Gillis zijn vakantieparken, en uiteraard informatie over zijn boek en een recensie/review.

Peter Gillis

Peter Gillis geboren in Rijen op 20 maart 1962, peter is een ondernemer en investeerder en eigenaar van de Oostappen Groep Vakantieparken. Oostappen is een ketten van recreatiebedrijven (campings/vakantieparken) in Nederland en België.

Het bedrijf van Peter leverde hem 4 jaar op rij een notering op in de Quote 500. Dit is een lijst met de 500 rijkste Nederlanders. In 2020 werd het vermogen van Gillis geschat op 220 miljoen.

Oostappen Groep bestaat op dit moment uit 11 vakantieparken, op vakantietop7.nl heb ik de 7 beste parken van Oostappen (Peter Gilles) .

Boek beschrijving: Peter Gilles: Massa is Kassa.

Peter Gillis is de brutaalste ondernemer van Nederland. Met zijn ongepolijste optreden in de tv-serie ‘Familie Gillis: massa is kassa’ is de uitgesproken campingbaas uitgegroeid tot een ware volksheld. 

Met zijn dure auto’s, jonge vriendin en Brabantse tongval weet Gillis vriend en vijand te raken. Toch schuilt er achter de vrolijk-impulsieve ondernemer een keiharde zakenman die vanuit het niets een imperium wist op te bouwen. Hoe flikte hij dat? Hoe overwon hij de tegenslagen uit zijn jeugd, en hoe overleeft hij de aanslagen van de fiscus? En waarom staat hij op een dodenlijst? 

Deze biografie is het onthullende levensverhaal van een jongetje dat thuis geen eten kreeg maar uiteindelijk steenrijk werd door zijn handelsgeest, werkdrift en kwajongensstreken en zelfs een kasteel kocht. 

Wie het boek leest, leert hoe je van een dubbeltje een kwartje kunt maken, hoe je na 45 biertjes nog steeds rechtop kunt staan en hoe je gratis Rolls-Royce kunt rijden.

Boek specificatie:

  • Taal: Nederlands
  • Bindwijze: Paperback
  • Druk: 1
  • Verschijningsdatum: november 2021
  • Aantal pagina’s: 251 pagina’s
  • Auteur: Mark Koster
  • Uitgever: Vesper Publishing
  • EAN / ISBN: 9789083186634

De auteur van boek

Gezien de voorkant van het boek verwacht je dat Peter het boek zelf heeft geschreven maar dit is niet het geval. Peter vind dat alleen hij op de cover hoort te staan omdat het boek over hem gaat en er voor betaald heeft om het boek te laten schrijven. Het is vrij ongebruikelijk maar wel mogelijk. 

De schrijver van het boek is Mark Koster. Mark Koster is een Nederlands journalist en “Chef Online”bij Quotes sinds 2014. 

Voordat Markt chef online werd bij Qoute heeft hij verschillende functie gehad onder andere bij het Financieel Dagblad, de Nieuwe Revu, Opzij, de Pers, al eens eerder bij Quote, bij het Talpa programma NSE, en bij diverse andere bedrijven en programma’s.

Mark koster heeft in 2006 met twee compagnons een productiebedrijf gestart genaamd Campus TV. In 2010 richtte mark samen met financieel journalisten Eric Smit en Arne van der Wal de financieel-economische website Follow The Money op.

Zijn bedrijf CampusTV is in 2012 samen gegaan met het onlineplatform DeJaap en gaat onder de naam ThePostOnline.  In 2013 ging het samen met de nieuwe Pers. In december 2014 vertrok Koster om Chef online te worden bij de Quote. 

Naast zijn werkzaamheden is zaterdags op NPO Radio 1 te horen in het programma WNL op Zaterdag . Ook schrijft / schreef hij verschillende boeken.

Naast Peter Gilles: Massa is Kassa heeft Mark Koster de volgende boeken geschreven:


Recensie / review Peter Gillis: Kassa is Massa

Om maar gelijk met de deur is huis te vallen je vind Peter Gillis geweldig of in zijn eigen woorden te spreken een klootzak, een hork etc.  

Het deel wat geen fan van hem is zou niet snel zijn boek gaan lezen. Het boek is leuk en laat meer van Peter zien dan de televisie versie waar veel geknipt en geplakt wordt. 

Peter verteld over zijn zware jeugd met de liefde voor drank van zijn vader en zijn losse handjes. Over zijn baantjes tot dat hij zijn eerste park met zijn broer en zus kocht. Dus ruzies die er ontstonden met zijn broer en zus over onder ander het ondernemerschap. Over zijn leven met zijn eerste vrouw waar hij 3 kinderen meekreeg Ruud, Mark en dochter Inge.

Ruud verteld in het boek over zijn burn-out die hij kreeg toen hij manager van de beveiliging werd en 24 uur per dag met zijn werk bezig was. Ruud doet nu de ict op het park en is veel met paarden bezig samen met zijn nieuwe liefde. 

Maar ook het faillissement wat boven zijn hoofd hing door een conflict met de Rabobank en de inval van Fiod wat nog steeds niet is afgerond.

Ook zijn relatie met Nicole Kremers komt uitgebreid aanbod. Nicole is 30 jaar jonger en had ook al kinderen voordat ze een relatie kreeg met Peter. 4 kinderen in totaal van 2 verschillende mannen. Bij de laatste relatie voor Peter heeft Nicole te maken gehad met mishandelingen, met haar ex had ze 3 kinderen. 

Nicole werkte op de boeking centrale en Peter viel als een blok voor haar, maar ze zat nog in de relatie met de vader van haar 3 kinderen. Nicole kwam uiteindelijk bij Peter en Peter is met de dood bedreigd door haar ex. Dit zijn een paar van de heftige verhalen die te lezen zijn in het boek.

Andere onderwerpen zijn uiteraard zijn parken, de miljoenen, het kasteel en nog veel meer. 

De verhalen zijn doorgaans kort en verhullen veel. Het boek bevat veel humor en de vele bekende uitspraken zoals: hatseflatsen, Foxwild, vertrouwen is goed controleren is beter. 

De liefhebbers van Peter Gillis zijn ervan smullen en komen meer te weten over die bijzondere ondernemer. Niet iedereen is positief over Peter Gillis die heeft te maken met zijn manier met omgaan met de mensen (personeel o.a.), maar ook de slechte ervaringen op één van zijn parken. Zelf zegt Peter er over hoge bomen vangen veel wind en mensen willen slaatje slaan als iets niet goed gaat. De recensies liegen er soms niet over zoals te lezen op de website van de Gelderlander.

Zelf heb ik genoten van de humor en het verhaal van de ondernemer en tv personality Peter Gilles. Als je vraagt is dit de beste biografie zeg ik Nee maar wel leuk om te lezen. Maar kan me voorstellen dat niet iedereen het boek gaat waarderen.


Waar is het boek te koop?

Het boek van Peter Gilles: Massa is Kassa is op verschillende plekken te koop zowel in winkels als online. Bij Bol.com is het boek ook verkrijgbaar vandaag besteld is morgen in huis is dat niet handig? En vaak ook nog eens gratis bezorgd! 

Vergelijkbare berichten