Boek recensie: Loiza – Loiza Lamers 2023

Het boek Loiza: “Over de kracht van onvoorwaardelijke liefde bij levens veranderende keuzes”, heeft ze samen met haar moeder (Mirjam Lamers) geschreven. Het boek gaat over haar verstikkende jeugd als transgender kind. Het doel van het boek is houvast en steun te bieden voor alle transgender kinderen.

Op deze pagina lees je over het boek Loiza + een uitgebreide recensie. Naast het boek lees je hier ook een korte levensloop van Loiza Lamers.


Boek omschrijving

Loiza en Mirjam Lamers spelen open kaart over gendertransitie.

Rond haar zesde levensjaar deelde Loiza het nieuws met haar ouders: het lichaam waarin zij was geboren paste niet bij haar. Hoe reageer je als ouder wanneer je zoon aangeeft je dochter te zijn? Is het misschien een fase? En welke uitdagingen staan je als transgender persoon te wachten?

Om anderen houvast te geven tijdens hun traject delen Loiza en haar moeder Mirjam waar zij met trots én spijt op terugkijken.

Geen enkel pad is hetzelfde, maar met onvoorwaardelijke liefde vind je vanzelf de juiste weg.

Boek Specificatie

  • Titel: Lozia “Over de kracht van onvoorwaardelijke liefde bij levensveranderende keuzes”
  • Auteurs: Lozia en Mirjam Lamers
  • Uitgeverij: Lev.
  • Bindwijze: Paperback
  • Druk: Eerste Druk
  • Aantal Pagina’s: 224
  • Verschijningsdatum: 7-12-2021
  • EAN / ISBN: 9789400514270

De Auteur: Lozia Lamers

Loiza Lamers is geboren in Driel op 9 januari 1995, Lozia is model en een Tv-persoonlijkheid. Ze is bekend geworden door het televisieprogramma Holland’s Next Top Model waar ze in 2015 aan deelnam en ook won. Ze was de eerste transgender ter wereld die een dergelijk titel won.

Dit was niet haar televisie debuut die maakte ze al op 10 jarige leeftijd toen Loiza werd gevolgd voor een documentaire getiteld Van Lucas naar Luus. In deze documentaire werd haar transitie gevolgd. De naam Loiza is bedacht door de eigenaar van de kapsalon waar ze heeft werkt.

Op 18 jarige leeftijd onderging Loiza haar geslachtsveranderende operaties. Dit was 2 jaar voordat ze Hollandse Holland’s Next Top Model won.

In 2017 was Loiza te zien in de Amerikaanse tv-serie I Live with Models. In hetzelfde jaar werd ze getroffen door een herseninfarct na een intensieve periode van herstel was ze een jaar later in 2018 te zien in Expeditie Robinson waar ze 6de werd. Loiza deed in 2021 mee voor de tweede keer aan Expeditie Robinson.

2021 was het jaar waar Loiza veel te zien was op de televisie niet alleen in Expeditie Robinson, maar ze deed ook mee aan het eerste seizoen van de RTL show de Verraders, ze bereikte de finale er werd derde. Samen met Rijk Hofman presenteerde ze het programma Singletown.

Oktober 2021 kwam de documentaire “Altijd al Loiza” uit op videoland. Deze documentaire geeft een inkijkje in het leven van Loiza en gaat over haar onzekerheid, hormoonremmers, over relaties en nog veel meer.

De Boekrecensie Lozia “Over de kracht van onvoorwaardelijke liefde bij levensveranderende keuzes”

Dit boek Loiza is misschien bij het grote publiek een verrassing na de documentaire over haar leven op Videoland. Maar het idee van het boek is er al veel langer. Mirjam de moeder van Loiza wilde ooit al een kinderboek schrijven over het begrip transgender. Veel kinderen snapte niet dat Loiza die bij geboorte de naam Lucas kreeg met meisjes kleren naar school ging. Het idee was om kinderen kennis te laten maken met transgender.

Het kinderboek is er nooit gekomen maar dit boek die Mirjam samen met Loiza heeft geschreven kan iedereen zowel jongeren als volwassenen helpen bij een geslachtsverandering en laten zien dat je gelukkig en succesvol kan worden.

Toen Loiza een jaar of 6 jaar was, vertelde ze haar ouders dat ze geboren was in het verkeerde lichaam en dat ze zich een meisje voelde. In het boek vertelde moeder Mirjam hier uitgebreid over ook op het moment dat Loiza dit vertelde en de schoolperiode in een klein dorp waar transgender nog onbekend was.

In het boek gaat het ook over de band van moeder en dochter, dat deze band voor Loiza als verstikkend werd ervaren maar wel bestond uit liefde voor elkaar. En lees je alles over hoe de band nu tussen moeder en dochter is.

Dit boek is leuk om te lezen voor iedereen die interesse heeft in het begrip transgender en alles wat er mee te maken heeft, uiteraard voor de fans van Loiza. Want dit heeft ze zeker met ongeveer 200.000 volgens op Instagram is ze één van de boegbeelden voor de transgenders.

Het boek geeft je een goed beeld en kan zeker helpen voor iedereen die direct of indirect te maken krijgt met een geslachtsverandering. Ondanks dat het niet meer als taboe gezien wordt is er nog te weinig kennis en informatie en veel onbegrip. Dit boek draagt zeker bij aan de verandering.

Vergelijkbare berichten