|

De top 7 van de beste boeken over een herseninfarct 2024

Een herseninfarct, ook wel beroerte genoemd, treedt op wanneer de bloedstroom door een hersenslagader in de hersenen wordt onderbroken. Deze onderbreking kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, waaronder een vernauwing van een halsslagader of andere onderliggende aandoeningen.Enkele van de belangrijkste risicofactoren zijn roken, hoog cholesterol, hoge bloeddruk, diabetes, obesitas en een sedentaire levensstijl.

Meer over de risicofactoren en het leven na een herseninfarct lees je in de boeken op deze pagina. Voor deze pagina heb ik de 7 beste boeken betreft een herseninfarct voor je op een rij gezet. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek.

GezondheidGezondheid

Overeind na een herseninfarct

Ik voelde mij Job op de mestvaalt. De zusters kwamen daarna weer kijken hoever ik was. Nou nog nergens dus! Dan hielpen ze gelukkig weer even. Daarna moest ik in de rolstoel naar de eetzaal voor het ontbijt. Daar was Paul. Die man wist van iedereen en ook al van mij wat we bestelden. Ik boterhammen, wit met kaas en vleeswaren met daarbij koffie en een glas sinaasappelsap plus een kuipje appelmoes waar ik m’n medicijnen mee weg kreeg. Dat smaakte. Dan naar therapie. Daar moest ik tussen de leggers van de brug leren lopen. Mijn dochter Laura kwam dat filmen met de iPad. We noemden deze oefenzaal ‘De Zaal der Zuchten’. Als er iemand viel, zei ik altijd: ‘no progress without struggle’.

Laura filmde hoe ik kwam aanlopen bij De Zaal der Zuchten, met m’n arm in een grote witte spalk en steunend op m’n vijfpoots kruk, voorovergebogen, nog wat slordig aangekleed. Toen ik dat filmpje zag, dacht ik: het lijkt net of ik een soldaat van Napoleon ben die terugkomt uit Moskou. Ik vond het zo erg dat ik me weer niet goed kon houden, maar letterlijk maakte ik al weer enkele stappen. Het was het begin van het opnieuw leren lopen.

Het kan gebeuren dat je leven in twee stukken breekt. Mij overkwam dat op zaterdag 10 november 2012. Een zwaar herseninfarct veroorzaakte een brute breuk in mijn leven. Op die zaterdagavond werd ik per ambulance naar het ADRZ gebracht; het begin van mijn ‘Goese periode’. Pas in maart 2013 kwam ik weer thuis. In de periode dat ik in het ziekenhuis en het revalidatiecentrum doorbracht, leerde ik een mij tot dan toe volstrekt onbekende wereld kennen: die van de klinische en poliklinische revalidatie. Het betekende opgenomen worden in een wereld met lotgenoten, mensen die net als ik probeerden weer overeind te komen. Ik maakte kennis met zeer verschillende mensen, elk met hun eigen levensverhaal.

Ik wou daar graag over vertellen, vooral over de gang van zaken en het leven in het revalidatiecentrum, zodat meer mensen daar dan ook iets van af zouden weten.


CVA Continu Volledig Afhankelijk – Een luchtig verslag van het leven na een herseninfarct

In 2010 besluiten Marike Heusdens en haar man Tom een wereldreis te maken. Na twee maanden reizen wordt Marike in Ho Chi Min City, de hoofdstad van Vietnam, getroffen door een herseninfarct. Op dat moment verandert de wereldreis in een reis langs Eerste Hulpen, ziekenhuizen, revalidatiecentra en dagbestedingen. Marike beschrijft in een luchtige en vlotte stijl haar belevenissen tijdens deze reis, waarbij ook haar strijd, samen met haar man, om het leven opnieuw in te richten aan bod komt.


Kaartenhuis

Iemand krijgt op jonge leeftijd een herseninfarct en moet vechten om zijn leven weer terug te krijgen.

Als de ik-persoon tijdens een partijtje voetbal onwel wordt, verandert zijn onbekommerde leventje in één klap in een nachtmerrie. Ineens is alles anders: hij kan niet meer praten en is aan één lichaamszijde verlamd geraakt. In het ziekenhuis krijgt hij geen rooskleurige diagnose, maar hij besluit zich daar niet bij neer te leggen. Met een onuitputtelijke inzet en motivatie probeert hij stapje voor stapje zijn oude zelf weer terug te krijgen.


Met de stroom mee

Een moedig, ontroerend en inspirerend verhaal over vooruitkijken en het volgen van je dromen

In mei 2007 was Willem 23 jaar oud en hard op weg naar de top van de Nederlandse muziekscene. Hij werkte als gitarist voor onder andere Postmen, Soulvation en met Anouk en stond samen met hen op de grootste festivals als Lowlands en Parkpop. Maar aan dit leventje als rockster kwam abrupt een einde toen hij werd getroffen door een herseninfarct. Als gevolg daarvan raakte Willem voor de rest van zijn leven gedeeltelijk verlamd en kwam zijn carrière als gitarist tot stilstand. In één klap waren zijn leven zoals hij dat kende, zijn grote passie, zijn inkomen, zijn toekomst, verleden tijd.

Nu, veertien jaar later, is Willem begonnen aan een missie. Hij wil anderen, jong en oud, laten zien dat je altijd opnieuw kunt beginnen. Zijn herstelproces kostte tijd en inspanning maar heeft hem veel geleerd over vriendschap, vertrouwen en zijn eigen vermogen tot aanpassing. Inmiddels staat zijn leven weer volledig in het teken van muziek en werkt hij als succesvol producer. Daarnaast heeft hij ook andere talenten en kanten bij zichzelf ontdekt. Hij is gelukkig met deze Willem versie 2.0.

In Met de stroom mee vertelt Willem over zijn pad naar herstel en gaat hij in gesprek met mensen die hem hebben geïnspireerd het beste uit zichzelf te halen. Met veel humor, wijsheid en een ongelooflijk optimisme deelt hij zijn inzichten in de hoop hetzelfde te kunnen betekenen voor zo veel mogelijk mensen!

‘De wereld van Willem Philipsen heeft mij geleerd dat de ruimte oneindig is, zolang je maar steeds je grens verlegt.’ Stef Bos

‘In de moeilijkste periode van mijn leven heeft Willem mij de kracht gegeven om door te gaan. Hij inspireert met zijn energie. Willem is het beste voorbeeld van iemand die niet kijkt naar wat hij niet meer kan, maar naar wat hij wél kan. Hij is een van de grootste kanjers die ik ken.’ Sander de Kramer

‘Ik heb diep respect voor de wijze waarop Willem geen uitdaging uit de weg gaat en zichzelf continu dwingt grenzen te verleggen.’ Erik Scherder


Zwaluwziek

Anthony Mertens werd vijf jaar geleden getroffen door een herseninfarct en raakte daarmee aan de rechterzijde van zijn lichaam geheel verlamd. Hij kon niet meer praten, kwam in een rolstoel terecht en vanaf dat moment begon een langdurig proces van revalidatie. Na decennialang spreken en schrijven over literatuur waren zijn verstand en geheugen de belangrijkste wapens in de strijd.

Zwaluwziek beschrijft dit proces nauwkeurig, maar op lichtvoetige toon. Het boek is ontroerend door Mertens’ scherpe observaties en de herinneringen aan zijn vroegere leven, maar allerminst bitter. Want aan het eind van het proces wordt de balans van zijn leven opgemaakt. Wat heeft hij verloren, maar vooral: wat heeft hij gewonnen?


He Van Puffelen, Wat Denk Je Ervan..

Je partner krijgt op jonge leeftijd een herseninfarct:hoe verloopt zijn herstel, hoe pakken de kinderen het op, wat gebeurt er met je relatie en je gezin? Marjan Essing schrijft er over


Onze pappa kreeg een ongeluk in zijn hoofd

Wat overkomt een gezin wanneer een ouder op jonge leeftijd plotseling een beroerte krijgt? Jasper heeft het meegemaakt. Zijn vader kreeg een ernstig herseninfarct toen Jasper vijf jaar was en zijn zusjes vier en twee. Een ingrijpende periode van ziekenhuisopnames en klinische opname in een revalidatiecentrum volgde. Eén ding was duidelijk: de oude pap was er niet meer en zou ook niet terugkomen. De nieuwe pap was anders. Twee jaar na het herseninfarct lijkt het stof dat het infarct heeft doen opwaaien enigszins neer te dalen en wordt een beetje duidelijk hoe het nieuwe gezinsleven met de nieuwe pap er uit gaat zien.

Jaspers moeder schreef met Jasper het verhaal op, Jasper maakte de tekeningen erbij. Het resultaat is een voorlichtingsboekje en een handreiking naar andere gezinnen in een soortgelijke situatie. Geen één situatie is hetzelfde, hersenletsel is bij iedereen anders. Maar het boekje kan in verschillende situaties aanknopingspunten bieden. Een beroerte krijg je niet alleen, het treft ook de naasten van een patiënt en veroorzaakt hoe dan ook een breuk in de levenslijn.


GezondheidGezondheid

Vergelijkbare berichten