|

De top 7 van de beste boeken over Marc Chagall 2024

Marc Chagall, geboren als Movsja Zacharovitsj Sjagal was een Frans kunstschilder van Joods-Russische die geboren is 7 juli 1887 in Liozna, Wit-Rusland. Marc Chagall is opleven in Frankrijk op 28 maart 1985.

De Schilderijen die Marc maakte werden vaak geassocieerd met surrealisme. Eigenlijk is het niet mogelijk om in 1 stroming te plaatsen Chagall had namelijk een eigen stijl. De inspiratie kwam veel uit de Russische volkskunst, het leven waaronder zijn eigen jeugd en de rol van het Jodendom.

Op latere leeftijd begon Mark Chagall ook keramiek kunst te maken, het keramische werk van Chagall wordt gezien als hoogtepunt van de hedendaagse keramiek. Ook leerde hij glas in lood ramen maken en zijn eigen draai er aan te geven. Het glas in lood werk van Mark Chagall is onder andere te bezichtigen in de Kathedralen van Metz en Reims.

Het bekendste en de beroemdste werken (schilderen) van Marc Chagall is o.a:

  • Ik en het dorp uit 1911,te bewonderen in Museum of Modern Art (New York)
  • De witte kruisiging uit 1938 te zien in Art Institute of Chicago
  • Zelfportret met zeven vingers uit 1913 te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam

Op deze pagina vind je geen directe afbeeldingen van de 3 beroemde werken van Marc Chagall maar wel de 7 beste die over hem geschreven zijn. In de boeken is ook het werk van Chagall te zien.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

BoekenBoeken

Mijn leven

Marc Chagall (1887-1985), nu een der geliefdste kunstenaars van onze tijd, werd geboren in het getto van Vitebsk (in Wit-Rusland) als telg van een eenvoudige joodse familie. Zijn kindertijd was gedrenkt in de chassidische cultuur van Oost-Europa, «waar het woord ‘kunstenaar’ gold als een fantastisch, literair begrip uit een andere wereld». Niettemin werd Chagall op jonge leeftijd toegelaten op de kunstacademie van Petersburg.

In 1910 vertrok hij naar Parijs, waar hij onder meer Léger, Apollinaire, Cendrars en het echtpaar Delaunay ontmoette, en de invloeden opzoog van kubisme, surrealisme en fauvisme. Al een jaar later exposeerde hij in de Salon des Indépendants en in 1914 te Berlijn, waar hij de aandacht trok van de Duitse expressionisten. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog keerde hij terug naar Rusland waar hij zijn jeugdliefde Bella Rosenfeld huwde. In 1920 zette hij zich aan het schrijven van zijn jeugdherinneringen, die later zouden verschijnen als «Mijn leven», tot nu toe echter nooit in een complete versie.

In 1923 vertrok Chagall opnieuw naar Parijs, waar hij al snel wereldwijde faam verwierf als colorist met een geheel eigen stijl. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zocht hij toevlucht in de Verenigde Staten, maar nadien keerde hij terug naar Frankrijk, waar hij overleed in 1985.

Deze uitgave van «Mijn leven», Chagalls fascinerende jeugdherinneringen, is de eerste waarin alle etsen en tekeningen zijn samengebracht bij de tekst op de wijze zoals hij het bedoelde. «‘Mijn leven’ is precies zo betoverend als de droom in beelden die wij kennen van Chagall: hier is een wereld die straalt onder een regenboog van menselijkheid.» – New York Times Book Review «Dit uitzonderlijke boek vol levendige herinneringen aan Chagalls jeugd en wording als kunstenaar biedt een fascinerende blik op het ontstaan van een genie.» – Le Monde «Zodra Chagall schildert, besef je ogenblikkelijk dat ergens in zijn hoofd een engel huist.» – Pablo Picasso


De grote Chagall atlas


Hemelse vensters aan het Woord. Marc Chagalls gebrandschilderde ramen in de Sankt-Stephanskirche te Mainz

Tromp & Maas maken ‘Hemelse Vensters’ van Marc Chagall toegankelijk

In Duitsland staan de mensen vandaag nog steeds in de rij om de ramen van Chagall te mogen zien, in Nederland zijn ze minder bekend. Dr. Jacques Maas en prof. Nico Tromp maken ze toegankelijk voor het Nederlandse publiek, uitgerekend in het jaar van de herdenking van 75 jaar Holocaust en 75 jaar Bevrijding. Op 25 september 2020 werd het boek gepresenteerd.

Het laatste grote kunstwerk dat Marc Chagall, een van de grootste kunstenaars van de 20e eeuw, maakte, voordat hij in 1985 in Frankrijk overleed, waren 30 gebrandschilderde ramen, met bijbelse taferelen voor de Sankt-Stephanskirche in Mainz [D].


Marc Chagall

Tijdens het leven van Marc Chagall (1887-1985) vonden twee wereldoorlogen en de Russische revolutie plaats en ontstond de staat Israël. Jeugdherinneringen vormden voor hem een belangrijke inspiratiebron, maar ook introduceerde hij veel niet eerder afgebeelde Joodse thema’s, zoals rabbi’s, muzikanten en synagogen.

Zijn eigenzinnige, dromerige stijl is in geen enkele stroming te vangen. Zonder sentiment schetst biograaf Jonathan Wilson een beeld van het leven van deze intrigerende kunstenaar. Hij laat zien hoe Chagall door Europa trok, opgejaagd door oorlogen en persoonlijk leed, hoe hij zijn geboorteland Rusland verliet om zich uiteindelijk in Parijs te vestigen – toen het hart van de modernistische kunstwereld –, waar hij met een nostalgische hang naar het verleden zijn expressieve schilderijen bleef maken.

Het boek Marc Chagall is een historisch en politiek portret van een kunstenaar die het aangezicht van de schilderkunst van de twintigste eeuw mede heeft bepaald.


Marc Chagall


MARC CHAGALL

Prachtige catalogus over de tentoonstelling in De Beyerd in Breda tussen 30 april en 26 juni 1989.


Krabbe Zoekt Marc Chagall (DVD)

Geen boek maar prachtige dvd´s over Marc Chagall.

Jeroen Krabbé volgt het spoor van een bekende kunstenaar Marc Chagall. Tijdens zijn reis ontdekt hij wat de kunstenaar allemaal zag en meemaakte. Chagall iszijn hele leven op de vlucht geweest. Met het bezoeken van de vele prachtige en bijzondere locaties waar hij woonde en werkte probeert Jeroen te begrijpen waarom de kunstenaar zo’n eind moest reizen om zo’n unieke schilder te worden. Jeroen reist onder andere naar Vitebsk, Moskou, Petersburg, Parijs, Berlijn, New York, Zuid-Frankrijk en Jeruzalem om het levensverhaal te vertellen van een kunstenaar wiens werk én leven zeer kleurrijk waren.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten