|

De top 5 van de beste boeken over hyperventilatie 2024

Hyperventilatie is een aandoening waarbij iemand te snel of te diep ademt, wat leidt tot een onbalans van het zuurstof- en kooldioxidegehalte in het lichaam. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder spanning, stress, angst of zelfs pijn. Wanneer een persoon meer dan 20 keer per minuut ademhaalt zonder inspanning, wordt dit beschouwd als hyperventilatie.

In de meeste gevallen wordt hyperventilatie veroorzaakt door spanning of de angst voor een aanval. Het kan ook worden veroorzaakt door metabole acidose, een onjuiste ademhalingstechniek of te snel ademen. Het begrijpen van de oorzaken van hyperventilatie is essentieel bij het beheersen van de aandoening en het voorkomen dat deze terugkeert.

Meer over hyperventilatie en wat je er aan kunt doen? Lees je in de boeken op deze pagina. De boeken over hyperventilatie worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven. Naast de boekomschrijving vind je ook nog een link van Bol.com. De link geeft veel extra informatie over het boek.

Werkboek hyperventilatie, angst en paniek

Iedereen ervaart weleens dat stress je de adem beneemt, je te snel of te oppervlakkig doet ademen. Als zo’n periode vol spanning te lang duurt, kan dat tot chronische hyperventilatie leiden met klachten als duizeligheid, hoofdpijn, spierpijn, hartkloppingen, vermoeidheid en negatieve, angstige gedachten. Die klachten doen je twijfelen aan jezelf en je lichaam en gaan vaak gepaard met paniekaanvallen. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

In het Werkboek hyperventilatie, angst en paniek leggen twee ervaren coaches én ervaringsdeskundigen haarfijn uit wat hyperventilatie is, hoe angst en paniek ontstaan, wat de symptomen zijn en wie er extra vatbaar voor is. Kennis en begrip vormen uiteindelijk de basis van de oplossing. Daarna ga je zelf aan de slag: je krijgt meer inzicht in je denk- en leefpatronen, onder andere door een dagboek bij te houden, te leren doseren en eenvoudige oefeningen te doen.

Ten slotte helpen de auteurs je om je levensstijl op een positieve manier te veranderen, stap voor stap, met duidelijke adviezen voor voeding, beweging, slaap en ontspanning. Een toverformule bestaat niet, maar er is wel degelijk een (uit)weg mogelijk naar een beter en rustiger leven.


Hyperventilatie ontkracht

Oververmoeid, pijnlijke spieren, hartkloppingen, een krop in je keel, onrustige darmen, duizeligheid, tintelingen… Herken jij deze klachten? En vind je maar geen duidelijk aanwijsbare oorzaak? Mogelijk lijd je aan een verborgen vorm van hyperventilatie, ook chronische hyperventilatie (CHV) of angst-en-spanningssyndroom genoemd. Chris Lenaerts brengt in dit baanbrekende boek haar jarenlange ervaring in de begeleiding van hyperventilatiepatiënten samen.

Ze gaat in op de oorzaken en gevolgen van hyperventilatie en biedt je een concreet behandelingsplan aan, waarbij zowel de fysieke als de psychische aspecten van CHV aan bod komen. Zo leert ze je rustig ademen, geeft ze ontspanningstechnieken mee en toont ze hoe je angstige, perfectionistische gedachten kunt ombuigen. Het resultaat is een inspirerend boek dat je de weg wijst naar meer innerlijke rust en je zal helpen om je eigenwaarde te herwinnen.


Inzicht in hyperventilatie

Hyperventilatie kan zowel lichamelijke als psychische oorzaken hebben. Dit informatieve boek bespreekt beide aspecten. Naast inzicht in de oorzaken, fysiologie en psychologie van hyperventilatie, schept Inzicht in hyperventilatie duidelijkheid over welke behandelingen wetenschappelijk onderzocht en effectief zijn.

Inzicht in hyperventilatie is tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse Hyperventilatie Stichting.


Hyperventilatie ontmaskerd

Libelle Body- & Soul-redactrice Veerle: ”Ooit zag ik op de trein hoe één
van mijn medereizigers een aanval van hyperventilatie kreeg.
Dat was best wel beangstigend. Patiënten zullen dan ook maar
wat blij zijn met dit boek, dat hen helpt om hun ziektebeeld te begrijpen én te overwinnen.

Ook als je nog nooit met hyperventilatie geconfronteerd werd, kun je heel wat uit dit boek halen.
Want de technieken zijn bruikbaar voor iedereen die wel eens gebukt gaat onder stress.”


Hyperventilatie

  • Heb je weleens het idee zonder enige reden buiten adem te zijn?
  • Zegt de huisarts dat je niets mankeert, terwijl jij weet dat er iets mis met je is?
  • Heb je last van hartkloppingen en angstaanjagende pijn in de borst?
  • Geeuw en zucht je voortdurend?
  • Tintelen je vingers nogal eens?
  • Heb je vaak momenten van afwezigheid?
  • Hoor je soms zeggen dat je zwaar op de hand bent?
  • Heb je weinig zelfvertrouwen?
  • Zo ja, dan ben je waarschijnlijk een van de velen die last hebben van het hyperventilatie-syndroom, en Hyperventilatie is dan ”zeer aan te bevelen!” – een boek, dat ”is geschreven in voor ieder toegankelijk taalgebruik.

”Mensen die het HV-syndroom hebben, zullen vele dingen herkennen en beslist het boekje in een adem uitlezen.”

Dinah Bradley schrijft vanuit jarenlange praktijkervaring als ademhalings- en fysiotherapeute in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen in Australië, Engeland en Nieuw-Zeeland. Bij haar werk is zij met alle klachten die zich bij patiënten met hyperventilatie kunnen voordoen, in aanraking gekomen. Daarbij hoort ook het alleen al erkend krijgen van hun klachten. Haar boek is dan ook in alle opzichten


Vergelijkbare berichten