|

De top 10 van beste boeken over Migraine (hoofdpijn) 2023

Migraine is een aanval van erge hoofdpijn. De hoofdpijn wordt vaak als bonzende pijn omschreven, in veel gevallen is het aan één kant van het hoofd. Een aanval van migraine kan wel tot 3 dagen duren. Naast hoofdpijn kan ook overgeven en misselijkheid voorkomen.

De oorzaken van migraine kan heel divers zijn en voor elk persoon verschillend veel voorkomende oorzaken zijn, sterke emoties, vermoeidheid, angst, opwinding, ergernis en stress. Het kan ook voorkomen dat als je geen stress meer hebt bijvoorbeeld als je op vakantie bent en dat dan juist de migraine ontstaat.

Meer informatie en de mogelijke oorzaken, het genezen en het voorkomen van migraine lees je in de boeken over hoofdpijn en migraine die ik geselecteerd heb voor deze pagina.

Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek. zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

Migraine

Moet jij vaak een feestje op het laatste moment aan je voorbij laten gaan omdat je hoofdpijn hebt? Zijn er dagen waarop de pijn zo hevig is dat je alleen een donkere kamer kan verdragen? Of ben je soms overgevoelig voor geluid, licht, geuren of zelfs smaken? Dan is de kans groot dat je aan migraine lijdt. Maar wat ís migraine precies? In ieder geval een ziekte waar veel misverstanden over bestaan.

In hun praktijk zien neurologen Adinda De Pauw, Anneke Govaerts en Annick Verstappen dagelijks patiënten met hoofdpijnklachten, die eigenlijk migraine hebben. Tijd om de vele mythes en clichés over deze neurologische ziekte – want migraine is meer dan hoofdpijn alleen – uit de wereld te helpen. Dit boek bundelt alles wat je moet weten over migraine. Hoe zit het mechanisme van migraine in elkaar? Wat zijn de symptomen en welke triggers lokken een aanval uit? Wat doe je het best tijdens een aanval? En kan je migraine preventief bestrijden? Het antwoord op die laatste vraag is ja: met eenvoudige aanpassingen in je dagelijks leven kan je je migraineaanvallen de baas blijven.

Adinda, Anneke en Annick zijn neurologen met een liefde voor het menselijk brein en vooral voor de patiënt erachter. Ze beoefenen ‘algemene neurologie’, gaande van beroertezorg, dementie, bewegingsstoornissen, epilepsie, MS, slaapstoornissen tot hoofdpijn.


Migraine is geen hoofdpijn

Herziene editie met de nieuwste behandelmethoden. Migraine is een extreem veelvoorkomende, erfelijke ziekte van de hersenen.

Vrouwen hebben veel vaker migraine dan mannen: een op de vier vrouwen krijgt met migraine te maken. Door het frequent dagenlang niet kunnen functioneren in het gezin of op het werk hebben mensen met migraine vaak last van een groot schuldgevoel. Doordat er veel onjuiste informatie over migraine rondgaat, denken patiënten vaak dat het hun eigen schuld is. Mede om die reden worden veel mensen met migraine onvoldoende behandeld. Dat levert niet alleen veel leed maar ook veel verzuimkosten op: volgens recente schattingen in Nederland zeker 3 miljard per jaar.

Neuroloog Hans Carpay houdt zich al dertig jaar met migraine bezig. Hij beschrijft hoe hij onder de indruk is geraakt van de worsteling, fysiek én psychisch, die deze ziekte veroorzaakt bij degene die er last van heeft. In Migraine is geen hoofdpijn beschrijft hij de nieuwste inzichten over wat eraan te doen is, van ouderwetse bloeddrukpillen tot de hypermoderne monoclonale antilichamen die in 2021 beschikbaar komen.

Dit toegankelijke boek is geschreven voor alle mensen die met migraine te maken hebben (patiënten, familie van patiënten, werkgevers, huisartsen, specialisten, psychologen). In nieuwe editie zijn de laatste wetenschappelijke vorderingen en de nieuwste behandelmethoden verwerkt.


Eat to beat: hoofdpijn en migraine

In de reeks Eat to Beat wordt telkens antwoord gegeven op alle vragen over voeding en een bepaald gezondheidsprobleem. Je krijgt ook concrete tips en verschillende passende recepten.

Christine Tobback geeft je in Eat to beat: hoofdpijn en migraine alle info over de relatie tussen voeding en hoofdpijn. Wat is de invloed van voeding op migraine? Welke medicatie en supplementen kunnen helpen? Wat is het verschil tussen hoofdpijn en migraine? Welke etenswaren eet je best in mindere mate?

Ze interviewde ca. 116 mensen rond het onderwerp migraine en voeding, om zo een wetenschappelijk onderbouwd, maar toegankelijk boek te schrijven. Je krijgt zowel algemene tips als meer specifieke informatie. Aangevuld met enkele heerlijke recepten kan dit boek helpen om je van je hoofdpijn te verlossen!


Migraine verborgen kopzorgen

Wat heeft een paardenbloem gemeen met een migraineaanval? Beide blijven steeds weer terugkeren en komen meestal op, op plaatsen waar je ze vooral niet wilt hebben. Pas als je ze met wortel en al verwijdert, is het echt blijvend. Jarenlang ben ik bezig geweest met het vermijden en bestrijden van migraineaanvallen die mijn leven voor een groot deel hebben beheerst.

Ik richtte mijn aandacht op de pijn en zocht allerlei manieren om hier vanaf te komen. Vergelijkbaar met het alsmaar verwijderen van de bloemen en het blad. Zonder het gewenste resultaat. Pas toen ik me bewust werd van de oorzaak van de pijn, de verborgen kopzorgen, de ondergrondse wortel, en deze wist op te diepen, bleven de aanvallen weg. Mijn zoektocht heeft jaren geduurd en me veel pijn, verdriet en frustratie gekost. Dit wil ik anderen zo graag besparen. Want migraine is te genezen. Het is zelfs vrij eenvoudig.

Ben of ken jij iemand wiens leven overschaduwd wordt door migrainepijn? Dit werkboek kan helpen om de regie over je leven terug te krijgen. Hoe mooi zou dat zijn, een leven zonder migrainepijn?! Namasté, Dorien


Migraine – Hoofdpijn begint in je buik

Indra R. Kumar is Bachelor in Ayurveda. Indra doet sinds 2011 onderzoek naar Ayurveda en migraine. Zij heeft een methode ontwikkeld waarmee iedereen zichzelf kan behandelen bij migraine, hoofdpijn, voorhoofdsholte-ontstekingen en andere chronische keel-,neus-, oog- en oorklachten.

Migraine is het eerste ‘doe het zelf’ boek en we verwachten nog meer van zulke boeken te gaan maken. Indra heeft een droom. En dat is om jou zelf redzaam te maken. Haar boodschap is dan ook: jouw lichaam is jouw eerste verantwoordelijkheid, neem die in handen. Precies zoals zij dat zelf van huis uit heeft mee gekregen. Haar oma, die haar als kind genas van mazelen, waterpokken en koorts zonder één aspirientje, staat bij haar in hoog aanzien. Oma heeft haar kleinkinderen de tools meegegeven waarmee ze gezond oud kunnen worden.

Met dit boek kunnen niet alleen mensen met migraine, hoofdpijn en KNO-klachten zichzelf op een fijne manier helpen. Ook mensen die nog geen klachten hebben kunnen zich met behulp van dit boek preventief gezond houden. Door de drie beschreven handelingen toe te passen zorg je ervoor dat jouw lichaam wordt ontzuurd, de elasticiteit in je spieren en gewrichten wordt versoepeld en de toevoer van zuurstof van en naar de hersenen wordt geoptimaliseerd.


MIGRAINE, van aanval tot aanpak

MIGRAINE, van aanval tot aanpak
Dit boek is een aanrader als je zelf je migraine het hoofd wil bieden via voeding en leefstijl.

In het boek beschrijven bioloog Lida Schelwald-van der Kley en haar zus Anne van der Kley hun ervaringsverhalen. Ze nemen de lezer mee op hun zoektocht naar oorzaken en oplossingen voor migraine. Voeding en supplementen spelen daarbij een hoofdrol, naast leefstijlfactoren. Zelf hebben ze al veel baat gehad bij dit wetenschappelijk onderbouwde ‘migraine-dieet’ en ze hopen dat anderen hier ook hun voordeel mee kunnen doen.


Twee gezichten. De impact van migraine

Het boek Twee Gezichten. De impact van migraine geeft mensen met migraine de mogelijkheid om in korte tijd aan anderen duidelijk te maken hoe heftig de impact van migraine kan zijn op je leven, om wat vaak verborgen blijft in donkere slaapkamers zichtbaar te maken.

De foto’s en ultrakorte verhalen geven een inkijk in de betekenis van deze invaliderende hersenziekte, waar twee miljoen Nederlanders mee kampen.

Ook geeft het professionals en mensen uit het netwerk van migrainepatiënten iets in handen om snel inzicht te krijgen in deze aandoening.

“Ik hoop dat met dit boek eindelijk bij iedereen door dreunt hoe groot de handicap is, die deze rotziekte veroorzaakt!”
Willem Oerlemans, neuroloog


Motel Migraine

In Nederland checken zo’n 2 miljoen mensen regelmatig in bij Motel Migraine: een plek waar je liever niet komt, maar waar je na lang onderweg zijn toch strandt omdat je niet verder kunt. Een onaangenaam verblijf waar je jezelf eenzaam schuilhoudt totdat het vluchten erop zit. Even verderop klinkt gelach. Gerommel aan de deur. Die zit toch echt op slot. Room for one. Zou iemand weten dat ik hier ben? Tijd om verder onder de dekens te kruipen, ver weg van de gewone wereld.

Deze 2 miljoen migrainepatiënten vallen onder de 3,5 miljoen mensen in totaal die geregeld te gast zijn bij Hotel Hoofdpijn. Dat is maar liefst 20 procent van onze bevolking: allemaal gestreste zenuwpezen die de hoofdpijn met hun overdreven gepieker en perfectionisme over zichzelf afroepen, toch?

Spoiler alert: nee, niet! Natúúrlijk niet – zou je zeggen. Toch stuiten veel hoofdpijnpatiënten op enig moment tegen een muur van cynisme, onbegrip en ongeduld. Op hun werk, op de verjaardag van hun neefje, op zonvakantie met vrienden. Er is altijd wel iemand die dé oplossing heeft: gewoon wat minder piekeren, gewoon een tijdje geen koffie, gewoon wat meer sporten; gewoon, gewoon, gewoon.

Herkenbaar? Misschien is het dan tijd om hen dit boek te laten lezen. En ben je zelf migraine- of hoofdpijnpatiënt? Grote kans dat dit boek een (pijnlijk) feest van herkenning is.
Karen Span studeerde Tekst en Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam en werkt als zelfstandig tekstschrijver en communicatieadviseur met haar bureau ZINNIGS tekst & communicatie. Ze woont samen met Peter en hun twee kinderen in de Kop van Noord-Holland. Sinds haar vijftiende heeft ze regelmatig last van migraine en andere hoofdpijn.


Alles over hoofdpijn en aangezichtspijn

Bijna iedereen heeft ooit wel eens hoofdpijn gehad en minstens een derde van de bevolking boven de twaalf jaar heeft er zelfs regelmatig last van. Het is dus een echte ‘volksklacht’. Hoofdpijn is geen ziekte op zich, maar een klacht die bij een groot aantal bekende – maar ook nog onbekende – aandoeningen kan optreden. En juist omdat er zo veel hoofdpijnsoorten zijn, zien veel patiënten (en helaas ook dokters) vaak door de bomen het bos niet meer. Wat voor soort hoofdpijn is dit? Wat is de beste behandeling? Om orde te scheppen in deze ‘chaos’ beschrijft

Alles over hoofdpijn en aangezichtspijn op systematische wijze het hele spectrum van hoofdpijn. Van hoofdpijn bij ernstige ziektes, zoals een tumor of een bloeding, tot goedaardige hoofdpijnsoorten zoals migraine en clusterhoofdpijn, die overigens de kwaliteit van leven van de patiënten ernstig kunnen beperken.

Alles over hoofdpijn en aangezichtspijn is een volledig herziene en uitgebreide opvolger van een hoofdpijnboek uit 2007 van dezelfde auteurs, waarvan 20.000 exemplaren zijn verkocht. Het besteedt uitgebreid aandacht aan de talrijke nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de diagnose en behandeling van hoofdpijn.

‘Dit boek zou bij iedere hoofdpijnpatiënt in Nederland en Vlaanderen in de boekenkast moeten staan.’ NEDERLANDSE VERENIGING VAN HOOFDPIJNPATIËNTEN Prof. dr. M.D. Ferrari is hoogleraar neurologie in het LUMC te Leiden en gespecialiseerd in hoofdpijn. Hij ontving in 2009 de NWO-Spinozapremie en onder zijn leiding wordt hoofdpijnonderzoek gedaan, van basaal onderzoek (genetica, muismodellen) tot geneesmiddelenonderzoek bij patiënten.

Dr. J. Haan is neuroloog in het Alrijne Ziekenhuis te Leiderdorp/Leiden/Alphen aan den Rijn en is ook gespecialiseerd in hoofdpijn. Hij werkt parttime in het LUMC als hoofdpijnonderzoeker, vooral op het gebied van genetica en clusterhoofdpijn. ‘Een zeer toegankelijke, populairwetenschappelijke “hoofdpijnbijbel”.’ MEDISCH CONTACT ‘Een zeer overzichtelijk handboek, waarin op heldere wijze alle vormen van hoofdpijn en de behandeling daarvan uiteen worden gezet.’ PSYCHOLOGIE MAGAZINE


De professor als proefkonijn

‘De professor als proefkonijn. Een hoopvol perspectief op migraine’ van Irene van Staveren is het persoonlijke verslag van een patiënt op zoek naar genezing.

‘De professor als proefkonijn’ is het persoonlijke verslag van een uitbehandelde migrainepatiënt. Toen de artsen Irene van Staveren niet verder konden helpen, ging ze zelf op onderzoek uit. Zij verdiepte zich in wetenschappelijk onderzoek buiten de mainstream. En met effect: de aanvallen namen met 90% af.

Van Staveren houdt een vurig pleidooi voor een experimentele geest bij artsen en patiënten. Haar boek biedt een hoopvol perspectief voor de honderdduizenden in Nederland en België die aan migraine lijden.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *