Boek: Tanja Nijmeijer – van guerrilla naar vredesproces (Recensie 2023)

Tanja Nijmeijer kwam In 2007 voor het eerst in het nieuws doordat Tanja haar dagboek verloor bij een aanval van het Colombiaanse leger. Ze werd bekend als Nederlands guerrilla lid van de Colombiaans leger. 2012 was het jaar dat Tanja Nijmeijer door de FARC werd ingezet als vertaler en onderhandel bij de vredesonderhandelingen tussen de FARC en de Colombiaanse regering. Tegenwoordig is ze ook schrijver van haar eigen boek.

In November 2021 heeft Tanja een biografie met de naam van guerrilla naar vredesproces uitgebracht. Op deze pagina vertel ik kort over Tanja Nijmeijer, het boek en lees je een recensie over van guerrilla naar vredesproces.

Tanja Nijmeijer

Tanja Nijmeijer is geboren in Denekamp op 3 februari 1979. Door haar studie kwam ze in contact met de armoede in Colombia, na haar studie heeft ze zich aangesloten bij de Colombiaanse FARC dat op dat moment nog vocht tegen het Colombiaanse leger. In 2007 werd dit bekend doordat haar dagboeken werden gevonden tijdens een aanval van het Colombiaanse leger. Haar Alias is Alexandra Nariño.

Tanja heeft na de VWO opleiding gekozen voor de studie Romaanse talen en culturen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens haar studie in Groningen was ze actief in de Groninger Kraakbeweging. In 1998 ging Tanja voor haar stage naar Pereira om in Colombia les te geven op een privé school voor Colombiaanse elite. Ze raakte bevriend met een lerares die actief lid van de FARC bleek te zijn. Tanja werd gegrepen door de armoede in Colombia. Na haar stage vertrok ze weer naar Nederland om haar studie af te maken. In Nederland werd ze politiek activiste ,in 2000 was ze korte actief binnen de Internationale Socialisten in Nederland.

In 2001 maakte ze een rondreis door Colombia met de protestmanifestatie “Caravana por la Vida” om internationale aandacht te vestigen op de positie van de arme boerenbevolking in Colombia.  15 november 2002 sloot Tanja zich aan bij de FARC waarschijnlijk onder de schuilnaam Eillen, Eileen of Ellen. Meer over FARC haar positie en werkzaamheden lees je o.a. in het boek.

Op 18 mei 2010 zond de IKON een documentaire over haar uit en verscheen een boek over haar genaamd: Tanja – Een Nederlandse Bij De Farc.

In het boek: Gevaarlijke vrouwen – tien militante vrouwen in het vizier van 2012 werd er ook geschreven over Tanja Nijmeijer.

Het boek Tanja Nijmeijer: Van guerrilla naar vredesproces

Tanja Nijmeijer in haar eigen woorden

Ik ben bij de guerrilla gegaan in de vaste overtuiging dat ik de jungle nooit meer uit zou komen. Dat ik mijn leven zou wijden aan en zou geven voor een revolutionair ideaal. In 2012 besloot die guerrilla dat er een vredesproces moest komen dat, in tegenstelling tot eerdere pogingen, ook nog eens tot een ontwapeningsproces leidde. Mijn leven in de jungle werd plotseling onderbroken en ik begon mijn re-integratieproces in de Colombiaanse samenleving. Pech? Geluk? Een geluk bij een ongeluk?

Dit boek is een relaas van wat ik gezien en beleefd heb. Dat hoeft niet per se te passen in het referentiekader dat de meeste Europeanen van de farc, of van Colombia, hebben. Er zijn getuigenissen beschikbaar van slachtoffers van ontvoeringen, van soldaten, van politici, maar dit is mijn verhaal, de getuigenis van iemand die er nog steeds van over­tuigd is dat er een andere wereld mogelijk is.

Boek Specificaties

  • Auteur: Tanja Nijmeijer
  • Uitgeverij: Hollands Diep
  • Taal: Nederlands
  • Bindwijze: Paperback
  • Aantal pagina’s: 400
  • Druk: 1
  • Uitgebracht: November 2021
  • EAN / ISBN: 9789048851812

Boek review/ recensie Tanja Nijmeijer

“Ik ben bij de guerrilla gegaan in de vaste overtuiging dat ik de jungle nooit meer uit zou komen” is een tekst uit het boek van Tanja Nijmeijer.

Er is veel verteld en geschreven over Tanja Nijmeijer met dit boek komt Tanja zelf aan het woord. Het is een verrassend en openhartig verhaal, goed om haar verhaal te vertellen, ondanks dat ze hier veel reacties en commentaren op gaat krijgen en wat ze ook al gekregen heeft bijvoorbeeld tijdens het TV programma van Jinek op 3 November 2021.

Het boek is logisch opgebouwd en gebaseerd op haar aantekeningen en dagboeken met achtergrond informatie en actuele toevoegingen, ook haar eigen mening is aanwezig in het verhaal.

Dit boek is vanaf het begin interessant tot aan de laatste bladzijde. Van guerrilla naar vredesproces is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in het verhaal van Tanja Nijmeijer zelf maar ook voor iedereen die meer wil weten over de FARC en Colombia.

Het boek is goed geschreven soms had de informatie wel iets duidelijker mogen zijn waar het alle precies afspeelde, voor de rest is het goed boek en leest het makkelijk weg een aanrader voor de liefhebber zoals hierboven omschreven.

Waar is het boek te koop?

Het boek van Tanja Nijmeijer is bij verschillende boekwinkels zowel in de winkelstraat als online te koop. Hieronder heb ik een link van Bol.com geplaatst die het boek ook te koop heeft. Voordeel van Bol.com is vandaag besteld morgen in huis. Dit geldt ook voor het boek “van guerrilla naar vredeproces. In veel gevallen wordt het boek ook nog eens gratis bezorgd (zonder bezorgkosten).

Vergelijkbare berichten