De top 7 van de beste boeken van Maarten van Rossem 2025

Maarten van Rossem is een Nederlandse historicus, presentator, schrijver en emeritus hoogleraar. Hij werd geboren op 24 oktober 1943 in Zeist, Nederland. Hij genoot zijn opleiding aan de Universiteit Utrecht, waar hij later bijzonder hoogleraar werd.

Van Rossem is gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten, hier heeft hij ook verschillende boeken over geschreven, waaronder. Van Rossem staat bekend om zijn droge humor en botte meningen, waardoor hij een populair figuur in de media is geworden.

Van Rossems carrière als historicus en publiek intellectueel omspant tientallen jaren. Hij was hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, waar hij moderne geschiedenis doceerde. Ook levert hij regelmatig bijdragen aan diverse Nederlandse kranten, waar hij schrijft over actuele gebeurtenissen, geschiedenis en politiek.

Van Rossem staat bekend om zijn kritische en vaak controversiële opvattingen over een breed scala aan onderwerpen, waaronder onderwijs, politiek en economie. Ook was hij een graag geziene gast in televisieprogramma’s als ‘De Wereld Draait Door’ en ‘Pauw & Witteman’. Het grote publiek kent Maarten van Rossem als jurylid van ¨De Slimste Mens¨

De populariteit van Van Rossem in de media is niet zonder controverse geweest. Hij is bekritiseerd vanwege zijn botte meningen en waargenomen arrogantie. Zijn fans waarderen echter zijn onbeschaamde aanpak en zijn vermogen om complexe kwesties op een eenvoudige en onderhoudende manier uit te leggen

Van Rossems boek ‘Wat is geluk?’ verscheen in 2018, waarin hij op een open en nuchtere manier zijn leven beschrijft aan de hand van persoonlijke geluksmomenten. Als dit boek in de top 7 van de beste boeken staat lees je hieronder op deze pagina. De boeken in de top 7 worden uitgebreid beschreven. Naast een boekomschrijving heb ik ook een link van Bol.com geplaatst.

BoekenBoeken

Van Rossem

Maarten van Rossem blikt in aanloop naar zijn 80ste verjaardag terug op een half leven in de media.

Maarten van Rossem (1943) is al decennialang een opvallende verschijning in de media. Hij schuift aan bij talkshows, is het enige jurylid van De Slimste Mens, maakt tv-programma’s, heeft met de Maarten! zijn eigen tijdschrift, geeft lezingen, schrijft boeken, was columnist bij verschillende (dag)bladen en heeft een veelbeluisterde podcast.

Nederlands bekendste historicus heeft over alles en iedereen een mening. Of het nu gaat om Donald Trump, het populisme, de oorlog in Oekraïne of Vandaag Inside: Maarten vindt er wat van, en iedereen heeft een mening over Maarten. Chagrijn, aandachtstrekker, typetje: het zijn nog maar de meest nette vooroordelen die er over hem bestaan. Aan de hand van gesprekken met journalist Laurens Bluekens reflecteert Maarten op zijn rol in de media. Hoe verliep zijn transitie van Amerikadeskundige naar alwetend commentator? Hoe deskundig vindt hij zichzelf eigenlijk? En: is hij bang voor de dood, nu hij hoogbejaard is? Dit en meer in VAN ROSSEM, Maartens meest openhartige karakterschets ooit.

‘Maarten is een televisiespits die prachtig kan inschieten’ – Philip Freriks
‘Maartens knorrigheid is een permanente provocatie van het gladde verhaal’ – Geert Mak

‘Ik zou niet weten waarom je een biografie over mij zou moeten lezen, naar mijn idee heb ik een betrekkelijk saai leven geleid’ – Maarten van Rossem


Drie oorlogen

Geschiedenis van de ‘kleine twintigste eeuw’, tussen het begin van de Eerste Wereldoorlog in 1914 en het eind van de Koude Oorlog in 1991.

De moord op Franz Ferdinand in Sarajevo leidde in 1914 tot de Eerste Wereldoorlog. De hele bestaande Europese orde werd ontwricht, zowel in politiek, economisch als cultureel opzicht. Duitsland leek de grote verliezer, maar al spoedig werd duidelijk dat de Duitse positie eerder versterkt dan verzwakt was. De Tweede Wereldoorlog brak uit en Duitsland faalde opnieuw, maar daarvoor was wel de militaire kracht van de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten nodig. Een conflict tussen de beide overwinnaars volgde: de Koude Oorlog. Het enorme drama dat op 28 juni 1914 begon, eindigde pas op 25 december 1991.


De Verenigde Staten In De Twintigste Eeuw

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn de Verenigde Staten de machtigste natie ter wereld. Hun invloed beperkt zich niet tot de politieke en militaire krachtsverhoudingen: de Amerikaanse massacultuur was de afgelopen decennia hun meest succesvolle exportproduct. Hierdoor is de Amerikaanse geschiedenis gedeeltelijk onze eigen geschiedenis geworden.

De Verenigde Staten in de twintigste eeuw laat helder zien hoe het Amerikaanse politieke systeem en de Amerikaanse cultuur in de afgelopen honderd jaar zijn gegroeid en veranderd. Maarten van Rossem schreef een uitgebreid handboek met scherpe analyses en aandacht voor de vele verrassende facetten van de Amerikaanse samenleving.

In deze verbeterde, uitgebreide en geactualiseerde editie krijgen de ontwikkelingen van de afgelopen twintig jaar extra aandacht. Daarbij komen natuurlijk het populistisch conservatisme van de republikein Ronald Reagan en de merkwaardige impeachment van de democraat Bill Clinton ruim aan bod.


Herinneringen aan mijn jeugd

Maarten van Rossem over zijn jeugdjaren
Het geïllustreerde, autobiografische boek ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag

De herinneringen van de 80-jarige Maarten van Rossem geven een bijzondere en ontroerende inkijk in het leven van de jonge Maarten en het gezin Van Rossem, met zus Sis en broer Vincent. Bepalende gebeurtenissen in zijn vormende jaren zijn de oorlog in Wageningen, het logeren bij de grootouders, de niet zo prettige lagereschooltijd, de scheiding van zijn ouders, de eerste liefde, de ontgroening en de keuze voor de studie geschiedenis.
Het kunnen lezen op zevenjarige leeftijd was voor hem een beslissende en magische gebeurtenis, die de wereld voor hem opende. De boeken die hij sindsdien las, betekenden het begin van de interesses in zijn latere leven. Wat opvalt is dat Maarten van Rossem in zijn jonge jaren al verbazingwekkend nieuwsgierig was. En dat is hij altijd gebleven: grenzeloos nieuwsgierig.

‘Meer dan tien jaar met Maarten: losjes, vrolijk, vriendschappelijk, interessant. Een van de leukste dingen die me in mijn inmiddels lange loopbaan is overkomen.’ Philip Freriks

‘Hij heeft altijd een leuk verhaal, over ieder onderwerp!’ Max Westerman

‘De stelligheid waarmee iemand als Maarten van Rossem een betoog afsteekt, doet geen vrouw hem na.’ Heleen van Royen

‘Maarten van Rossem heeft over alles een mening en vertelt desondanks nooit onzin.’ Willem Melching


Wat is geluk?

Wat is geluk? Er zijn tijdschriften die geheel gericht zijn op geluksbeleving, er wordt omvangrijk wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de samenstellende delen van geluk en het advertentiewezen lijkt geheel gewijd aan geluksverwerving. Desondanks schijnt niemand precies te weten wat geluk is.

De receptuur is even gevarieerd als de mensheid zelf. Bovendien wordt gelukservaring vaak verward met tevredenheid, terwijl het volgens Van Rossem een sterke, maar tijdelijke emotie is. De omstandigheden kunnen geluksgevoelens bevorderen. In een welvarend land, waar geweld en willekeur uitzonderlijk zijn, is meer gelegenheid voor het ervaren van geluk dan in een land als Oeganda.

Wat is geluk? is een persoonlijk getinte zoektocht, met Van Rossems reflectie op het leven.


Het einde van het Romeinse Rijk

Wat waren de oorzaken van de neergang en implosie van het Romeinse Rijk? Dat vragen historici zich al eeuwen af. Achter die schijnbaar koele vraag schuilt een angstige vraag: zou het ons ook kunnen overkomen? Regelmatig duiken er beschouwingen op waarin de trage, relatieve aftakeling van de Amerikaanse mondiale dominantie wordt vergeleken met de ondergang van Rome.

Het Romeinse Rijk domineerde eeuwenlang het grootste deel van de toen bekende wereld. De Romeinse militaire machine leek onoverwinnelijk. Bezweek het enorme rijk aan een disfunctioneel politiek systeem, of aan interne rot en decadentie? Of waren het de barbaren die het rijk van buiten penetreerden? Het is een vreemde en complexe geschiedenis, waarbij de fixatie op het einde van het westelijk deel van het rijk soms doet vergeten dat het oostelijk deel nog duizend jaar heeft bestaan.


Van Rossem houdt je scherp

De beste essays van Maarten van Rossem, die stuk voor stuk stof tot nadenken geven.

Met onderkoelde humor, historsiche feitenkennis en de naodige relativering buigt Maarten van Rossem zich over politieke kwesties en maatschappelijke vraagstukken zoals alleen hij dat kan. Van Rossem schijnt zijn licht over uiteenlopende thema’s, zoals de afbrokkeling van de Amerikaanse hegemonie, technologische vooruitgang en de Nederlandse parlementaire democratie. Naast prikkelende analyses op het gebied van geschiedenis, politiek en internationale betrekkingen schrijft hij ook over luchtige onderwerpen, zoals zijn geliefde Verkade-albums en de krankzinnige gewoontes van de sportjournalistiek.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten