|

De top 10 van de leukste prentenboeken voor peuters 2023

Een prentenboek is een boek waar tekst en illustraties elkaar aanvullen samen met een kort verhaal, De afbeeldingen zijn pagina groot aanwezig en trekken de aandacht en er staat doorgaans weinig tekst in de boeken. Het boek bevat tussen de 24 en de 48 pagina’s . De prentenboeken zijn geschikt voor kinderen t/m 6/7 jaar die nog niet zelfstandig kunnen lezen.

Het prentenboek is leuk om uit voor te lezen en samen de afbeelding te bekijken en te bespreken. Voorlezen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van het kind, voor onder andere hun woorden schat.

Hoewel er vaak wordt gedacht dat prentenboeken voor peuters en kleuters zijn is hoeft niet altijd het geval te zijn er komen namelijk ook steeds meer prentenboeken voor oudere kinderen en voor volwassenen.

Op deze pagina vind je de top 10 van allerleukste, beste, grappigste en niet te mogen missen prentenboeken voor peuters en kleuters. De onderwerpen van de prentenboeken zijn heel diverse over dieren, bouwen, gevoelens, helden eten en drinken, etc. Zodat er voor elk kind een geschikt boek staat in de top 10.

De boeken worden uitgebreid beschreven zodat je een goed beeld krijgt van het prentenboek, daarom heb ik ook een link van Bol.com toegevoegd voor extra informatie zoals de waardering van de lezers. Via deze link kun je het boek ook eenvoudig bestellen.


Coco kan het!

‘Coco kan het!’ is een nieuw en heel eigen prentenboek van Loes Riphagen, een prachtverhaal over moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt.

Het is tijd voor de kleine Coco om haar vleugeltjes uit te slaan. Alle andere babyvogeltjes zijn al uitgevlogen. Maar voor Coco is dat zo makkelijk nog niet. Wat nou als ze heel hard valt? Maar als ze de sprong waagt, zou ze ook nieuwe vriendjes kunnen maken. Gelukkig heeft Coco een wijze moeder die haar precies het zetje geeft dat ze nodig heeft.

‘Coco kan het!’ is een prachtig verhaal over het uitslaan van je vleugeltjes, moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt.

De prachtige, humorvolle illustraties van Loes Riphagen zijn alom geliefd en bekroond in binnen- en buitenland. Haar boeken zijn in meer dan vijftien landen verschenen. ‘Coco kan het!’ is bekroond met Prentenboek van het Jaar 2021.


De NEEhoorn

In het Heerlijke Hartenwoud wordt een kleine poezelige eenhoorn geboren. Hoewel iedereen hem ontzettend li-la-lief vindt en hem gesuikerd geluksgras voert, gedraagt hij zich helemaal niet als een eenhoorn.

Hij zegt constant op alles NEE, dus noemt zijn familie hem de NEEhoorn.

Op een dag ontsnapt de NEEhoorn uit het Hartenwoud en ontmoet hij een wasbeer die niet wil luisteren, een hond die echt nergens van houdt en een prinses die het met niks eens is. Samen trekken ze eropuit. Want samen chagrijnig zijn, is veel leuker!

Het boek heeft naast de NEEhoorn erg leuke karakters, de favoriet van onze dochter is de kus mijn kont hond.


De leeuw in de muis

De leeuw in de muis’ is een mooi prentenboek over een muisje dat zo moedig wil zijn als een leeuw. Gaat hem dat lukken?

In de leer bij de leeuw. Een klein muisje voelt zich door zijn formaat niet gezien en onbegrepen en kijkt (letterlijk) enorm op tegen de leeuw, die met zijn luide gebrul door iedereen gehoord wordt.

Het muisje besluit, ondanks zijn angst, in de leer te gaan bij de leeuw. Maar als hij eenmaal neus-aan-neus staat met het machtigste roofdier op aarde, blijkt dat er in die stoere leeuw ook een bang muisje verstopt zit.


Gewoon zoals je bent

Kleine Snuf kan niet in de rij lopen.

Er is ook zoveel te zien –
zoals Girafs superlange steltpoten
en Gnoes puntige prikhoorns.

En dan ziet hij Krokodils hap-snap-tanden…
Kijk uit, Kleine Snuf!

Bekijk snel het prentenboek om te weten hoe dit leuke verhaal afloopt.


Waar is mijn noedelsoep?!?

Wanneer Sam-Ming op school zit, kijkt hij uit naar de lunchpauze.

Dan kan hij smullen van de superverrukkelijke noedelsoep die zijn ouders voor hem hebben gemaakt.

Dat is zijn lievelingseten.

Maar wanneer Sam-Ming zijn rugtas opent, schrikt hij: zijn noedelsoep is weg! Waar, oh waar is zijn noedelsoep?!?


De jongen en de walvis

Er was eens een jongen die graag alleen was. Maar op een dag viel hij in slaap…

In droomachtige afbeeldingen vertelt Linde Faas het verhaal van een toevallig treffen tussen een jongen en een reuzenwalvis.

Door deze ontmoeting komt de jongen erachter hoe fijn het is om: iemand om mee te spelen iemand om mee te ontdekken iemand om zich mee te verwonderen … een vriend te hebben.

Een prachtig, ontroerend prentenboek dat je doet verlangen het steeds opnieuw te lezen… en een vriend te hebben zoals de walvis.


Hé, wie zit er op de wc?

Beer moet heel nodig. Hij loopt naar de wc. Maar de deur is op slot. Wat moet hij daar nu mee?

Een hilarisch prentenboek vol dierenvrienden die heel lang moeten wachten voordat de deur van de wc eindelijk open gaat… Favoriet van kinderen EN voorleesouders/juffen/meesters.

Gekozen in de Prentenboeken Top 10 voor de Nationale Voorleesdagen 2017.


Alfabet

B is van badlaken waarop een broccoli in badpak de blauwe bergen bewondert, terwijl op de bloemetjesbank een broccoli in bikini hun bloemkooltje in zijn buggy bekijkt.

T is van tandarts – een teckel – die met een tang een tand trekt van een tyrannosaurus rex terwijl zijn toegewijde tandartsassistent – een tapir – toekijkt.

Alle letters van het alfabet en hun oneindige mogelijkheden vind je in dit prachtige boek vol verrassende vondsten. Iedere pagina is een weergaloos zoek- en ontdekfeest.

Probeer in de tekeningen ook de letters zelf te vinden, voor de dief ermee vandoor gaat!
Zie je welk voorwerp hij van bijna elke bladzijde meeneemt?


Eén voor jou, twee voor mij

‘Eén voor jou, twee voor mij’ van Jörg Mühle is een fris en speels prentenboek over delen. Beer vindt drie heerlijke paddenstoelen. Zijn vriend Wezel gooit ze meteen in de pan.

Maar dan hebben de vrienden een probleem: drie paddenstoelen voor twee dieren, hoe moet dat nou? Zowel Beer als Wezel vindt dat hij recht heeft op twee paddenstoelen. Dan komt Vos aangeslopen en gaat er met een paddenstoel vandoor.

Probleem opgelost, ware het niet dat er ook nog een toetje is: drie aardbeien… ‘Eén voor jou, twee voor mij’ is een fris en speels prentenboek over delen van Jörg Mühle.

Het werd genomineerd voor de Deutscher Jugendliteraturpreis 2019. In Nederland won ‘Eén voor jou, twee voor mij’ de Sardes Leespluim (mei 2020) en Prentenboek Top 10 (Nationale Voorleesdagen 2021).

De Duitse kinderboekenschrijver gaf bij Gottmer al eerder de immens populaire lieve serie peuterboekjes ‘Nog even…’ over Klein Konijn uit.


Dit is Uil

Dit is Uil. Kennen jullie elkaar al? Nee? Oké, mag ik je voorstellen aan… Een interactief fladder-, tik- en klapboek

Dit prentenboek staat in de Prentenboek Top 10 van de Nationale Voorleesdagen 2021!

Een bijzonder tekenstijl die goed aanslaat bij de kinderen met vele variaties. Misschien nog wel het leukste aan die prentenboek is dat het interactief is? Kom jij ook dit leuke boek verkennen en ontdekken?


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *