|

De top 10 beste boeken over de roofvogels en uilen 2023

Nederland heeft vele roofvogels, jongstleden heb ik mijn eerste Zeearend gezien in het Nationaal Park de Weerribben-Wieden. Het was een paartje dat op jacht ging na andere vogels. Een prachtig schouwspel waar in getuigen van mocht zijn.

De Zeearend is een immense roofvogel maar zeker niet de enige roofvogel in Nederland en Europa. In Nederland zijn de laatste jaren ook steeds meer roofvogels dit komt ook de roofvogels sinds een paar jaar voor het eerst broed in Nederland.

Kortom een goed moment om je te verdiepen in de roofvogels, ook omdat je net als ik vast graag wil weten welke roofvogel je nu weer aan de kant van de weg ziet zitten wachten op een lekker hapje.

Om je een beetje te helpen heb ik voor deze pagina de 10 beste boeken over roofvogels en uilen voor je geselecteerd. De boeken zijn heel divers en worden om je een goed beeld te geven uitgebreid beschreven.

Naast de uitgebreid beschrijving vind je ook een link van Bol.com. Deze link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun jij het boek eenvoudig en snel bestellen.

Roofvogels & uilen in Europa

Roofvogels en uilen behoren tot de meest tot de verbeelding sprekende vogels. De kracht en snelheid van deze ‘heersers van het luchtruim’ heeft al eeuwenlang grote indruk gemaakt op vogelliefhebbers. Dit is niet verwonderlijk, de grootste en snelst vliegende vogels ter wereld behoren tot de roofvogels.

‘Roofvogels & Uilen in Europa’ biedt de lezer met 150 weergaloze foto’s een unieke blik in het leven van alle in Europa broedende roofvogels en uilen. Van een arend zo groot dat hij de bijnaam ‘vliegende deur’ heeft tot een uiltje nauwelijks groter dan een mus en een valk die in duikvlucht sneller gaat dan een Formule 1 raceauto!

Naast de vele schitterende foto’s van tientallen gerenommeerde fotografen, biedt dit boek korte,informatieve teksten over verspreiding, gedrag en allerlei wetenswaardigheden van de meer dan 50 opgenomen soorten. Hierdoor is het niet alleen een feest voor het oog, maar ook een waardevolle bron van informatie voor iedereen met interesse voor roofvogels en uilen.


Roofvogelgids

Met deze vernieuwde gids kan iedere natuur- en vogelliefhebber alle Europese roofvogels op naam brengen. De auteur heeft hiervoor meer dan 500 nieuwe, vaak unieke foto’s verzameld. In de tekst beschrijft hij per soort een groot aantal handige kenmerken. Ter ondersteuning van een snelle en zekere determinatie heeft Lars Gejl voor het eerst vergelijkingsplaten samengesteld met foto’s van de vogels in vlucht.

De uitvoerige soortbeschrijvingen bevatten de volgende onderdelen:

 • De biologie van alle roofvogels
 • Beschrijving van de verspreidingsgebieden en trek
 • Tekeningen van de silhouetten en de jizz
 • Rui en kleden
 • Gelijkende soorten
 • Vergelijkingsplaten met pijlaanwijzingen naar de typische kenmerken per soort
 • QR-codes voor de geluiden van de roofvogels

Arendsoog

Na hNa hun eerdere toppers zoals Addergebroed en Kraaienbende presenteren Geert-Jan Roebers en Stefan Halewijn opnieuw een oogstrelend mooi kinderboek: Arendsoog. Met treffende teksten en prachtige foto’s laat dit boek kinderen kennismaken met de roofvogels van Nederland en hun wonderbaarlijke bouw en levenswijze.

Arendsoog is geschikt voor de jeugd vanaf 10 jaar, maar ook oudere kinderen en volwassenen zullen er door geboeid raken. Na hun eerdere toppers zoals Addergebroed en Kraaienbende presenteren Geert-Jan Roebers en Stefan Halewijn opnieuw een oogstrelend mooi kinderboek: Arendsoog. Met treffende teksten en prachtige foto’s laat dit boek kinderen kennismaken met de roofvogels van Nederland en hun wonderbaarlijke bouw en levenswijze.

Arendsoog is geschikt voor de jeugd vanaf 10 jaar, maar ook oudere kinderen en volwassenen zullen er door geboeid raken.


Roofvogels en uilen

Ze zijn majestueus, indrukwekkend en een tikje mysterieus – roofvogels en uilen spreken enorm tot de verbeelding. Roots-redacteur Paul Böhre en illustrator Joris De Raedt nemen je mee naar de leefgebieden van deze machtige vogels. Het boek vertelt in prachtige, natuurgetrouwe illustraties en infografieken alles over hun unieke levenswijzen.

De soorten van Noordwest-Europa worden uitgebreid beschreven en overzichtelijk in beeld gebracht. Je krijgt een boeiend inkijkje in het privéleven van de vogels en komt alles te weten over de classificatie, anatomie, verspreidingsgebieden en migratieroutes. Met dit boek in de hand kun je goed voorbereid op pad om deze indrukwekkende vogels waar te nemen in het veld. Roots staat midden in de natuur en biedt maandelijks een ideale mix van ontspanning en er zelf actief op uit gaan. Van inspirerende reisreportages tot praktische tips voor natuur in je tuin.

Joris De Raedt is wetenschappelijk illustrator met een grote passie voor wilde planten en dieren. Roots-redacteur Paul Böhre reisde als vogelkenner voor zijn grote favorieten, roofvogels en uilen, al heel wat af.


Mijn roofvogels

Mijn roofvogels is het verslag van een zoektocht naar de leefwereld van roofvogels, geschraagd met terzijdes, langlopend onderzoek in binnen- en buitenland, jeugdige overmoed en ongevraagde meningen.

Al meer dan veertig jaar klimt Rob Bijlsma in boomtoppen om roofvogels te bestuderen. Hij begon daarmee in de late jaren zestig, tijdens het diepste dieptepunt voor roofvogels in een grondig vergiftigde wereld. Nú zijn ze alomtegenwoordig, zelfs tot in hartje stad. Hoe valt dat te rijmen met de afname van belangrijke prooisoorten en met landschappelijke veranderingen van ongekende omvang?

Rob Bijlsma weet veel, heel veel van roofvogels. Hij ziet patronen, hij snapt wat er aan de hand is op grond van geduldige observaties en metingen. Een roofvogel wordt op die manier een individu dat dagelijks beslissingen neemt. En hoe uitstekend kunnen ze dat, óók als de omstandigheden ongewis zijn.

Mijn roofvogels is het verslag van een gepassioneerde zoektocht naar de leefwereld van roofvogels, geschraagd met terzijdes, langlopend onderzoek in binnen- en buitenland, jeugdige overmoed, ongevraagde meningen, cijfers en kennis van anderen.


Veldgids – Roofvogels en uilen

Alle soorten van Europa herkennen en identificeren Met deze handige zakgids kunt u op een eenvoudige en efficiënte manier alle roofvogels en uilensoorten van Europa herkennen en identificeren. Gedetailleerde omschrijvingen: Alles over de kenmerken, het leefgebied, de voeding, de voortplanting en de status van het aantal broedparen in Europa. Professionele natuurfotografie: Voortreffelijke kleurenfoto’s bieden een natuurgetrouw beeld van elke vogelsoort. Verhelderende tekeningen: Meer dan 50 tekeningen geven extra informatie over vliegbeelden en bijkomende fysieke kenmerken.


Uilen

Dit boek is een ode aan een prachtige, mysterieuze en fascinerende vogel: de uil. Bijzondere soorten uit de wereld worden onder de loep genomen, van de onmiskenbare sneeuwuil (nu wereldberoemd dankzij Harry Potter) tot de ongrijpbare roodpootbosuil uit Zuid-Amerika, en niet te vergeten onze vertrouwde bosuil.

 • Prachtige portretten van 36 uilen van over de hele wereld
 • Gedetailleerde informatie over het verenkleed, de jachtwijze, het voedsel, het leefgebied en de roep
 • Mooie fotoreportage met close-upfoto’s
 • Een korte geschiedenis van de uil

Bereid je voor op een ontdekkingsreis door de wereld van de uil en laat je meeslepen door hun overweldigende schoonheid.


Roofvogels en Uilen

Steeds meer mensen bewonderen roofvogels om hun indrukwekkende verschijning, hun vliegkunst en vaak spectaculaire jachtmethoden. In dit boek maakt u kennis met roofvogels en uilen in Europa: hun voedselkeus, de manieren waarop ze hun prooi bemachtigen, hun voorkomen in relatie tot hun leefomgeving. Broedseizoen, trek en overwintering passeren de revue. Aan de beladen verhouding tussen mens en roofvogel is het laatste hoofdstuk gewijd. De vele prachtige foto’s voegen aan het boek een eigen dimensie toe.


Zakgids roofvogels en uilen

De Zakgids roofvogels en uilen is de ideale vogelgids voor wandelingen en vogelexcursies. Hij past in elke binnenzak en maakt het je makkelijk om alle soorten roofvogels en uilen te herkennen.

De gids bevat honderden nieuwe foto’s en geeft compacte en overzichtelijke informatie over kenmerken als:

 • Beschrijving van de verspreidingsgebieden en trek
 • Tekeningen van de silhouetten en de jizz
 • Rui en kleden
 • Gelijkende soorten
 • Vergelijkingsplaten met pijlaanwijzingen naar de typische kenmerken per soort. Ideale gids voor in de binnenzak.

ANWB Roofvogelgids van Europa

De ANWB Roofvogelgids van Europa beschrijft zeer uitvoerig alle roofvogels van Europa. Handig ingedeeld met veel foto’s en illustraties.

De ANWB Roofvogelgids van Europa van Daniel Schmidt-Rothmund, Winfried Nachtigall & Theodor Mebs is dé vogelgids voor iedereen die alles wil weten over alle Europese roofvogels. De 39 soorten worden zeer uitvoerig beschreven, compleet met hun specifieke kenmerken, habitat, jachtmethoden, voortplanting en populaties. Met meer dan 300 foto’s, illustraties inclusief vliegbeelden, en verspreidingskaarten wordt het herkennen en waarnemen van deze majestueuze vogels heel eenvoudig.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *