| |

Hoe kun je eetbare wilde planten herkennen? + De 5 beste boeken 2025

Deze blog nodigt je uit voor een culinaire ontdekkingsreis door de beste boeken over eetbare planten, waarin elke pagina een groene schat aan kennis en smaken onthult. Of je nu een aspirant-kruidkundige, een liefhebber van wildplukken, of gewoon een nieuwsgierige fijnproever bent, deze boeken brengen je dichter bij de overvloedige wereld van eetbare flora.

De diversiteit van eetbare planten strekt zich uit van kleurrijke kruiden en aromatische specerijen tot voedzame wilde groenten en vruchten die overal om ons heen groeien. In deze blog verkennen we boeken die niet alleen de kunst van het identificeren van eetbare planten onthullen, maar ook diepgaande inzichten bieden in hun culinaire toepassingen, voedingswaarde en medicinale eigenschappen.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Algemene informatie over de eetbare planten.

Hoeveel eetbare planten er wereldwijd zijn en in Nederland is niet bekend. Er zijn verschillende databases met eetbare planten. Een Engelstalige database heeft het over ruim 7000 planten die je op verschillende manieren kunt gebruiken en een groot gedeelte ervan ook kunt eten. In veel databases wordt er ook gesproken over paddenstoelen. Veel paddenstoelen zijn te eten, maar de paddenstoel valt niet onder de planten het zijn namelijk schimmels.

Vroeger werden er veel planten uit de natuur gehaald om te gebruiken en om op te eten. Vroeger hadden de mensen ook veel meer botanische kennis. En waren er ook minder groentes en andere producten beschikbaar en te koop.

Het makkelijkst is als je weet welke planten je kunt eten. Daarom kun je van tevoren je inlezen en de belangrijkste planten uit je hoofd leren. In de volgende hoofdstukken ga ik het hebben over hoe je de planten herkent en over de boeken met alle eetbare planten.

Hieronder vind je de 12 eetbare planten die je regelmatig in onze natuur vind.

  • Paardenbloem
  • Witte dovenetel
  • Brandnetel (eerst koken)
  • Weegbree
  • Madelief
  • Kleine veldkers
  • Zevenblad
  • Hondsdraf
  • Witte klaver
  • Eikels (eerst koken)
  • Daslook
  • Kleefkruid

In Nederland en België kun je overal eetbare wilde planten vinden zowel in de natuur als in je eigen tuin. In beschermde natuurgebieden mag je geen planten plukken. Als je eetbare planten wil plukken uit de natuur neem dan niet alles mee laat ook nog iets staan. Eet geen bloemen of planten van de van velden, kwekers, bloemisten, tuincentrum etc! Deze zijn meestal bespoten.

Hoe herken je eetbare planten in de natuur?

Het veiligste is van tevoren te weten welke planten je kunt eten. Het is moeilijk aan te geven waar je een plant aan herkent of deze eetbaar is. Het allerbelangrijkste is dat je aan je veilig denkt bij twijfel lekker laten staan er staan namelijk genoeg planten in de natuur die wel eetbaar zijn. Je kunt gelukkig wel vrij makkelijk bepalen en zien bij welke planten je met een boog om heen moet lopen als je trek hebt.

Bij de volgende kenmerken kun je beter de planten laten staan:

  • Planten met melkachtig of verkleurd sap.
  • Planten met doorns, haren en ruggen.
  • Planten met bonen, bollen of zaden in peulen.
  • Planten die een bittere of zeepachtige smaak hebben.
  • Planten met een amandel geur (zowel de bladeren en houtachtige delen).
  • Planten met een driebladig groeipatroon.
  • Planten met dille, wortel, pastinaak of peterselieachtig gebladerte.

Giftige planten hebben één of meerdere van de bovenstaande kenmerken. Om het ingewikkeld te maken veel van de bovenstaande kenmerken die je ook terug komen bij eetbare planten. De genoemde kenmerken zijn een richtlijn het is geen zekerheid. Nogmaals het uit je hoofd leren van planten die je kunt eten is het veiligste of een boek meenemen met de alle eetbare planten.

Als je de plant niet kent en je vermoed dat je de plant kunt eten kun je het beste via de volgende stappen eerst proberen of de plant veilig te eten is.

  • Probeer 1 plant tegelijkertijd zodat je ook weet welke plant veilig is of niet.
  • Kies voor een plant die veel voorkomt in de omgeving.
  • Kies voor een plant die groene blaadjes heeft of zoveel mogelijk.
  • Kneus het blad zodat er sap uit komt, ruik aan de sap bij een slechte of rotte geur de plant laten staan. Ook als het een witte sap of een verkleurde sap heeft.
  • Smeer de sap eerst op je pols. Als het irritatie oplevert binnen enkele minuten eet het dan niet.
  • Als de pols is goed gegaan wrijf dan het sap aan het puntje van je tong of aan de binnenkant van je lippen. Bij irritatie kun je het beste opzoek gaan een andere plant.
  • Als dit is goed gegaan kun je een kleine hoeveelheid eten. Wacht een tijdje (enkele uren voor de zekerheid). Misselijkheid en andere reacties zijn een teken dat de plant niet te eten is.
  • Krijg je geen reacties kun je meer van deze plant eten.

Wat kun je eten van wilde planten?

Kruiden vallen ook onder de planten, maar deze eet je vaak in kleinere hoeveelheden en voeg je vaak toe voor een bepaalde smaak.

Wat je kunt eten van de plant is heel verschillend ook de behandeling om de plant te kunnen eten verschilt. Sommige planten kun je rauw eten , dit is niet het geval bij de brandnetel deze moet je eerst koken.

Hieronder lees je de onderdelen van planten die je zou kunnen eten nogmaals dit verschilt echt per plant. Het is ook aan te raden voordat je een plant gaat eten je er eerst in te verdiepen. Dat kan via het internet, maar ook via diverse boeken over eetbare planten.

  • Bladeren
  • Knollen
  • Wortels
  • De bollen
  • De stengels
  • Vruchten
  • Pitten
  • Zaden

Boeken over eetbare planten

Hieronder vind je een overzicht van de beste boeken die over eetbare planten gaan. De boeken hebben een link van Bol.com. Hier kun je de boeken bestellen maar je vind hier ook veel extra informatie over het boek, de auteur en de recensies van de lezers.

Eetbare wilde planten, 200 soorten herkennen en gebruiken.

Het meest complete, overzichtelijke eetbare wilde plantenboek in handzaam formaat


Wildplukken

Leer de meest voorkomende eetbare wilde planten te herkennen en te gebruiken met Wildplukken in de hand. De Buitenkeuken neemt je in dit boek mee op plukdagen door het hele jaar. Met de oogst van een plukdag bereid je de heerlijkste gerechten.
Beschrijvingen van meer dan 60 planten om te plukken, de medicinale werking per plant, tips en veel recepten.

Met recepten van wildplukker Leoniek Bontje en voedingscoach Yvet Noordermeer, fotografie Bella Thewes en styling Kamer 465.


Eetbare Paddenstoelen

Een handige basisgids voor iedereen die meer over eetbare paddenstoelen en (giftige) dubbelgangers wil weten: de beste vindplaatsen, herkenning, verzamelen, bewaren en bereiden. Je leert de belangrijkste soortgroepen en eetbare soorten herkennen met duidelijke beschrijvingen en foto’s.

eetbare paddestoelen: de beste vindplaatsen, herkenning, verzamelen, bewaren en bereiden

de belangrijkste soortgroepen

eetbare soorten met informatie over uiterlijk, vindplaats, smaak en bereiding

dubbelgangers met extra uitleg als deze giftig zijn

Uit de pers: ‘Een heel leuk paddenstoelenboek: mooie foto’s, heel leesbaar, compleet, uitstekende adviezen en goede tips voor de bereiding’ Oogsten zonder zaaien


Een kleine eetbare tuin met vaste planten

Genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2016. Genieten van heerlijk fruit, groente, kruiden en eetbare bloemen van ‘eigen grond’ kan ook met een kleine tuin of balkon. Dit boek biedt volop inspiratie voor ontwerp, aanleg en onderhoud van een kleine eetbare tuin met vaste planten. En dat alles zonder veel werk en onderhoud. De vele praktische tips, haalbare voorbeelden en ontwerpen helpen je op weg!

‘Een kleine eetbare tuin’ biedt een verse kijk op tuinaanleg en geeft een 10-tal tot in detail uitgewerkte ontwerpen met bijbehorende plantenlijst voor geurige, kleurige en smaakvolle tuinen.

  • Een eetbare siertuin aanleggen op het balkon, in bakken en in de volle grond
  • Met vaste planten (zonplanten, schaduwplanten, hoog, laag, vast, pot)
  • Inspirerende aanwijzingen voor tuinaanleg en tuinontwerp
  • Optimale benutting van zonlicht en regenwater
  • Vaste, winterharde, overblijvende en zelf zaaiende planten, dus weinig onderhoud
  • Zaaien, stekken, vermeerderen, scheuren
  • Gereedschappen, harde materialen, steunen van klimplanten
  • Dieren en insecten lokken en afweren, composteren
  • Tips voor oogsten, bewaren en verwerken
  • Met losse plantenlijst al keuzewijzer (meer dan 200 soorten eetbare vaste planten)

Uniek is de losse plantenlijst als keuzewijzer: met meer dan 200 soorten eetbare vaste planten (met informatie over o.a. grondsoort, groeiwijze en toepassing in de keuken). Deze is uitneembaar en kan makkelijk meegenomen worden naar het tuincentrum. Heel handig!

‘Een kleine eetbare tuin’ is een heerlijk creatief boek, ook geschikt voor beginners!

Uit de pers
‘Tuintjes om je vingers bij af te likken’ – Trouw
Moestuin en siertuin in één… Hoe tover je een kleine stadstuin om in een eetbaar paradijs? Madelon Oostwoud vult het gat tussen gangbare moestuinboeken en uitgebreide boeken over permacultuur’ – roosgoesgreen
‘Eindelijk een Nederlands boek over wat permacultuur nastreeft: samenwerken met de natuur, óók op kleine schaal, in eigen tuin. Met de losse lijst vaste eetbare planten heeft Madelon baanbrekend werk verricht.’Taco Blom Permacultuur School Nederland


Praktische raadgever – Eetbare wilde kruiden en planten

De vele goede eigenschappen van wilde kruiden, planten en vruchten worden maar al te vaak over het hoofd gezien. In dit boek worden de meest voorkomende wilde planten uitvoerig beschreven door een ervaren kruidendeskundige. Ze geeft tips voor het oogsten in de natuur en het verbouwen in de eigen tuin en ze gaat dieper in op de geneeskrachtige eigenschappen van de planten. De talrijke recepten voor thee, gelei, salades, brood, likeur enzovoort laten je proeven van de veelzijdigheid die de paardenbloem, de hondsroos, de brandnetel, de sleedoorn en nog veel andere soorten je te bieden hebben. De prachtige foto’s maken het determineren van de planten bovendien heel gemakkelijk.


Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Vergelijkbare berichten