|

De 3 beste Nederlandstalige boeken over Malcolm X (2023)

Malcolm X, geboren als Malcolm Little op 19 mei 1925 in Omaha in de Verenigde Staten. Malcolm was één van de Amerikaanse leiders en woordvoerder van de was een van de Nation of Islam. Nation of Islam Afro-Amerikaanse moslimorganisatie voor gelijke rechten van de zwarte bevolking. Malcolm was de oprichter van de Muslim Mosque, Inc. en de Organization of Afro-American Unity op. Op 21 februari 1965 werd Malcolm X vermoord.

Meer over Malcolm Little vind je in de boeken op deze pagina. De 3 Nederlandse boeken in de top 3 zijn heel divers om je een goed beeld te geven heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst.

De link van Bol.com geeft je extra informatie over het boek, waaronder de waarderingen en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

De 3 beste Nederlandstalige boeken over Malcolm X

Malcolm X

Hij was tegelijkertijd een van de meest gehate en geliefde mannen van zijn tijd. Droeg de geuzentitel angriest man in America. Voerde een kruistocht tegen de onderdrukking van de zwarten in de VS. Vervelde van militant van het schimmige Nation of Islam tot revolutionair. Was net geen veertig toen drie mannen hem tijdens een toespraak in New York doodschoten.

Meer dan een halve eeuw na datum blijft Malcolm X, formerly known as Malcolm Little, een icoon en cultheld in hetzelfde rijtje als Che en Lumumba. Dit boek wekt hem weer tot leven.

In het eerste deel steekt Fikry El Azzouzi de oceaan over om zijn fascinatie voor Malcolm X van zich af te schrijven: ‘Ik sta recht / Niet voor de klant / Maar voor de onderkant / Voor de mensen aan de rand / Heb ik toegezegd / Om eindelijk te beginnen / Aan mijn gevecht.’

Het tweede deel is de neerslag van een legendarische toespraak van meneer X zelve over de Afro-Amerikaanse geschiedenis, slavernij, kolonialisme en kapitalisme.


Malcolm Xzijn leven in beeld

Graphic biografie • over het korte leven van Malcolm X (1925-1965, geboren als Malcolm Little). Van probleemjongere groeide hij uit tot de held van veel zwarten in de VS. Een tragische held, die op 40-jarige leeftijd door zijn eigen mensen vermoord werd.

Als boegbeeld van de controversiële Nation of Islam (NOI) streed Malcolm X tegen de erfenis van de slavernij en de praktijken van rassendiscriminatie in de jaren ’50 en ’60 in de zuidelijke Amerikaanse staten. De militante zwarte moslims van de NOI waren voorstander van een omgekeerde vorm van racisme: alle macht aan de zwarten.

De vreedzame aanpak van Martin Luther King, met zijn Mars op Washington, vond de NOI veel te soft. Malcolm X: ‘Terwijl King aan het dromen was, beleefde de rest van de zwarten een nachtmerrie.’ Later nam Malcolm X afstand van de NOI – wat hij met de dood bekocht.


Malcolm x

Hoe werd Malcolm X een symbool en mascotte? Hoe werd hij, als halfbloed, de spreekbuis van het radicale zwarte verzet? Stephan Sanders geeft antwoord op deze vragen. Joost Hartog schrijft het levensverhaal van Malcolm Little (zoals zijn echte naam luidde) en in foto’s wordt een beeld gegeven van de betekenis van Malcolm X toen en nu.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *