|

De top 10 van de beste boeken over Sterrenkunde 2024

Sterrenkunde / Astronomie is natuurwetenschap dat zich richt op alle facetten van het heelal, (alles buiten de atmosfeer van de Aarde). Denk hierbij aan planeten, sterren, asteroïden en de andere objecten in het heelal.

De boeken in de top 10 over sterrenkunde vertellen je alles over het heelal, ondanks het zelfde onderwerp zijn de boeken heel divers.Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

BoekenBoeken

Handboek sterrenkunde

Dé vraagbaak voor iedere sterrenkundige.

Dit ultieme basisboek voor de sterrenkunde – dat inmiddels aan de 13e druk toe is – zit tjokvol met nuttige informatie, schitterende illustraties en foto’s, interessante weetjes, tips om zelf de sterrenhemel waar te nemen, en natuurlijk de nieuwste resultaten van het ruimteonderzoek. Het boek heeft een heldere vormgeving, en is geïllustreerd met prachtige kaarten en tekeningen.

Sterrenkundejournalist Govert Schilling laat geen stukje van het heelal onbelicht. In 166 overzichtelijke spreads neemt hij de lezer mee langs zon, maan en planeten, via sterren, nevels en sterrenhopen naar melkwegstelsels, clusters en de geboorte van het heelal. Daarnaast maakt hij de amateur-astronooom wegwijs in wat er aan de sterrenhemel te zien is en helpt hij hem op weg bij het zelf waarnemen van maankraters, dubbelsterren en meteoren.

Door de talloze kruisverwijzingen, de vele tabellen en het uitgebreide register is Handboek sterrenkunde ook een uitstekend sterrenkundig naslagwerk met heldere en begrijpelijke antwoorden op vragen als:

  • Wie heeft de telescoop uitgevonden?
  • Wat is een sterrenbeeld?
  • Wanneer is de volgende zonsverduistering?
  • Is er leven op Mars?
  • Hoe ontstaan zwarte gaten?
  • Waar ligt de rand van het heelal?

Handboek sterrenkunde zet de deur naar het heelal wijd open!


André Kuipers – Atlas van de aarde

Stap in een raket en reis met André Kuipers om de aarde. Ruimteavontuur, atlas, fotoboek en encyclopedie in één. Een prachtig kijkboek voor het hele gezin.

In 90 minuten een reis om de wereld maken? Het kan!
Vlieg mee met de Kleine Astronauten aan boord van een raket en ontdek de aarde vanuit de ruimte.

De raket gaat 28.000 kilometer per uur. Dat betekent dat je in 90 minuten een heel rondje om de aardbol vliegt. En dat per dag dus zestien keer! In Atlas van de aarde kijk je vanuit de ruimte naar zestien heel bijzondere plekken waardoor je op een andere manier gaat kijken naar de mooie, maar kwetsbare planeet waarop wij wonen.

Dit bijzondere, grote kijkboek is een ruimteavontuur, atlas, fotoboek én encyclopedie in één. Boordevol unieke foto’s die André Kuipers tijdens zijn ruimtemissie maakte, illustraties en interessante weetjes. Je raakt niet uitgekeken!

André Kuipers is de eerste Nederlandse astronaut die twee keer naar de ruimte vloog. Hij woonde en werkte 204 dagen in het internationale ruimtestation ISS.

Met illustraties van Paco Vink.


Jaarboek sterrenkunde 2023

Ontdek de nachtelijke hemel met Nederlands bekendste sterrenkundejournalist Govert Schilling.
Het Jaarboek sterrenkunde is al 15 jaar een begrip. Deze jaarlijkse actuele aanvulling op de everseller Handboek sterrenkunde bevat een sterrenkaart van Wil Tirion voor elke maand, een maankalender, informatie over de zichtbaarheid van de planeten en een overzicht van hemelverschijnselen voor het gehele kalenderjaar.

Maan, sterren en planeten in 2023:

  • Venus en Mars in het voorjaar zichtbaar aan de avondhemel
  • 28 oktober: gedeeltelijke maansverduistering
  • Jupiter en Saturnus schitteren in het najaar

‘Een hemelse ontdekkingstocht.’ Kijk
‘Helder en inspirerend.’ NBD Biblion
‘Schilling beschrijft wat er elke nacht aan de hemel te zien is. Liefhebbers kunnen hun agenda vast trekken.’ Reformatorisch Dagblad


Sterrenkunde voor mensen met haast

Wat is ruimte, wat is tijd? En de mysterieuze donkere materie? Hoe passen wij binnen het universum? Hoe past het universum in ons? Er is geen betere gids voor deze geestverruimende vragen dan Amerika’s beroemdste astrofysicus en bestsellerauteur Neil deGrasse Tyson.

Maar tegenwoordig hebben we weinig tijd om over de kosmos na te denken. In Sterrenkunde voor mensen met haast brengt Tyson het universum in hapklare brokken naar de aarde; kort en duidelijk, met sprankelende humor, in twaalf vlot geschreven hoofdstukken overal en altijd binnen handbereik.

Terwijl je ’s ochtends je koffie zet, op de bus wacht, in de trein of een vliegtuig zit, voert Tyson je moeiteloos mee op een verrukkelijke reis door het heelal: van de Big Bang naar zwarte gaten, van quarks tot kwantummechanica, en van de zoektocht naar planeten naar het leven in het universum.


Mars

De planeet Mars is na de maan de belangrijkste bestemming van ruimtesondes. Steeds betere camera’s hebben ons beeld van dit hemellichaam vol kraters veranderd. De mensheid heeft een planeet met vulkanen en canyons, met ijskappen op de polen en uitgedroogde, uitgesleten grond waar ooit water gestroomd moet hebben, leren kennen. De vraag of dat water ook leven op Mars mogelijk zou maken, is één van de spannendste vragen in het huidige onderzoek naar deze planeet.

Ruimtesondes zoals de Europese Mars Express Orbiter, die rond de planeet cirkelt, en voertuigen zoals de Curiosity Rover van de NASA, sturen de prachtigste beelden naar de aarde.
Dit fascinerende boek, samengesteld door het gerenommeerde wetenschapsduo Ralf Jaumann en Ulrich Köhler, is een actueel overzicht van het onderzoek op Mars en is geïllustreerd met exclusieve, voor de deel tot nu toe nog niet eerder gepubliceerde foto’s.

  • Meer dan 300 exclusieve opnames en talrijke kaarten
  • In samenwerking met de het Duitse centrum voor lucht- en ruimtevaart (DLR)

Ralf Jaumann is geoloog en leider van de afdeling Planetengeologie aan het DLR-Instituut voor Planetenonderzoek in Berlijn-Adlershof. Daarnaast is hij professor in de Planetologie aan de Vrije Universiteit Berlijn.

Ulrich Köhler is gediplomeerd geoloog aan het DLR-Instituut voor Planetenonderzoek in Berlijn-Adlershof, en studeerde aan de Ludwig-Maximilians Universiteit in München. Hij werkte mee aan projecten als de Russische Mission Mars 96.


Op zoek naar het recept van het universum

De bekende astrofysicus en wetenschapspionier Carl Sagan stelde al in de jaren tachtig: ‘Om te begrijpen hoe je een appeltaart bakt, moet je eerst het heelal uitvinden.’ Geïnspireerd door die legendarische woorden gaat de Britse natuurkundige Harry Cliff op zoek naar de fundamentele materie waaruit het heelal bestaat. Cliff vertelt over kosmische ovens van biljoenen graden, een bereidingstijd van 13,8 miljard jaar en een allesverzengende hitte die het universum op raadselachtige wijze heeft overleefd.

In opmerkelijk heldere bewoordingen onthult Harry Cliff de meest actuele inzichten over het ontstaan van het heelal, het mysterieuze verschijnsel van antimaterie en spookachtige deeltjes als de neutrino. Hij neemt ons mee op een van de meest uitdagende ontdekkingstochten die de mens ooit heeft ondernomen: die naar de bron van ons bestaan.


Een kleine introductie in de sterrenkunde

Een tot de verbeelding sprekende ruimtereis door bestsellerauteur Govert Schilling.

Benieuwd naar het verschil tussen de Grote en de Kleine Beer? Weten hoe een telescoop werkt? Wetenschapsjournalist Govert Schilling biedt een verfrissende inkijk in de kosmos. Hij schetst het heelal aan de hand van een aantal thema’s. In ‘gluren bij de buren’ legt hij uit hoe andere planeten in ons zonnestelsel met hulp van onbemande ruimtesondes worden onderzocht. In ‘sterrenstof’ verhaalt hij de scheikundige evolutie van het heelal en duidt hij de herkomst van de elementen. Thema ‘buitenaards leven’ wordt het antwoord gegeven op de vraag die ieder kind zich stelt: is er leven mogelijk op andere planeten dan op aarde?

Govert Schilling licht een tipje van de sluier op over alles wat we nog niet weten van donkere materie, donkere energie en de oerknal. Een kleine introductie in de sterrenkunde is een tot de verbeelding sprekende ruimtereis en brengt de amateurastronoom en passant de laatste ontwikkelingen op het gebied van sterrenkunde bij.


Licht in de duisternis

Het was sensationeel wereldnieuws: op 10 april 2019 presenteerde Heino Falcke de allereerste foto ooit gemaakt van een zwart gat – een keerpunt in de sterrenkunde.

In Licht in de duisternis vertelt Falcke hoe wij als mensheid zover zijn gekomen: van de allereerste blik van de oermens naar de hemel tot de moderne astrofysica, het onderzoek naar zwarte gaten en de nog niet onthulde geheimen van het heelal; en wat dat voor hem en voor ons allemaal betekent.

Hij beschrijft hoe hij in een ongekende internationale samenwerking met zijn collega’s de gehele wereld in een enorme telescoop veranderde om zo het grootste raadsel van het universum in de ogen te kijken: een zwart gat. Niets kan uit een zwart gat ontsnappen, zelfs licht niet. Toch is het Falcke en zijn team gelukt er een foto van te maken.

Wat betekent dit voor de toekomst van de astrofysica? Welke rol kan de mens in het heelal spelen? En wat kunnen we uit de ruimte leren over de wereld, en over onszelf, en misschien zelfs over God? Heino Falcke, internationaal wetenschapper en in zijn vrije tijd lekenpredikant, neemt ons mee op een buitengewone, fascinerende en onderhoudende reis tot aan de horizon van ruimte en tijd. Licht in de duisternis is een pleidooi voor deemoed en nieuwsgierigheid.

Heino Falcke (1966) is hoogleraar astrofysica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In 2011 ontving hij de Spinozapremie, de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap.


Telescopen en tijdmachines

Een fascinerende tijdreis door het universum

Al sinds het begin der tijden kijkt de mens vol verwondering naar de onbereikbare sterrenhemel. Wat speelt zich daar allemaal af? Met een paar ogen en ons gezond verstand valt er al veel te ontdekken, maar met de uitvinding van de telescoop ging er pas echt een wereld voor ons open – sterker nog: die bracht ons ware tijdmachines!

Telescopen nemen golven en deeltjes waar die vanuit het universum worden verstuurd. Hoe groter de afstand die deze golven en deeltjes hebben afgelegd, hoe langer ze onderweg zijn geweest en dus hoe verder de telescopen terugkijken in de tijd. In Telescopen en tijdmachines duikt astronoom Roy Smits dieper in de fascinerende geschiedenis van de sterrenkunde en de telescoop. Daarmee vertelt hij niet alleen het verhaal van het huidige universum, maar ook van het universum van miljoenen jaren geleden!

Tijdreizen was nog nooit zo dichtbij. Aan de hand van de meest bijzondere verhalen over het universum en telescopen in Nederland én daarbuiten worden de grootste mysteries van het heelal ontrafeld.


Ruimte-atlas

Een schitterend geïllustreerde atlas met zeven grote uitvouwplaten die jonge lezers kennis laat maken met de wonderen van de ruimte en de fascinerende ontstaansgeschiedenis van sterren en planeten. Boordevol prachtige kleurenplaatjes van het zonnestelsel, eenvoudige sterrenkaarten en een duizelingwekkende hoeveelheid astronomische weetjes. Deze geweldige atlas biedt kinderen een kijkje in ons boeiende universum.

Kinderen leren de belangrijkste informatie op een boeiende een speelse manier.
Ook geschikt als lesmateriaal voor de basisschool.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten