|

De top 5 van de beste boeken over schaakopeningen 2024

Schaken is een spel met veel inhoud waar kennis en een goede strategie wel van pas komt. Het begin van het spel, ook de wel de opening genoemd is zeer belangrijk dit bepaald de rest van het spel of het een gesloten of een open wedstrijdje wordt.

Investeren in de opening is ook zeker aan te raden, zodat jij sterk voor de dag komt i.p.v. voor een verrassing. Voor deze pagina heb ik de 5 beste boeken over schaakopeningen voor je op een rij gezet. Een aantal boeken gaan over diverse schaakopeningen en andere boeken over 1 speciale schaakopening en helemaal diep uitgewerkt met alle mogelijke varianten.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

BoekenBoeken

Introductie tot de openingstheorie 1 – De wereld van de schaakopening

Iedere schaker, van beginner tot gevorderde worstelt met de vraag welke opening hij moet kiezen. De meeste openingsboeken zijn gespecialiseerd en geven daar eigenlijk geen antwoord op. Paul van der Sterren begint bij zet één en geeft een overzicht van alles wat er in de loop der jaren aan openingstheorie bedacht is.

In drie delen komen alle openingen aan bod, met veel aandacht voor uitleg en achtergronden. Deel 1 behandelt de belangrijkste openingen met de beginzet 1.d2-d4. Deze serie is geschikt voor iedereen die zijn kennis van schaakopeningen wil vergroten. Voor de beginner is het een introductie en voor de clubschaker een verhelderen overzicht.


Wereld van de schaakopening 2 Flankspelen

Flankspelen is het tweede deel van de driedelige serie verhelderende schaakboeken De wereld van de schaakopening. Welke openingszetten zijn goed en welke niet? Welke opening is voor mij het meest geschikt? Is er nog meer bekend dan de openingen die ik altijd speel? Elementaire of specialistische vragen, in dit boek worden ze allemaal beantwoord.

Dit deel gaat verder met de 1.d2-d4-openingen die buiten het bestek van deel 1 vielen. Dan worden de zogenoemde Flankspelen en tenslotte ook de minder gangbare zetten toegelicht. Voor de beginner is dit een introductie, voor de clubschaker een verhelderend overzicht.


Wereld van de schaakopening 3

De wereld van de schaakopening Introductie tot de openingstheorie Deel 3 .

1.e2-e4
Iedere schaker, van beginner tot gevorderde, worstelt met de vraag welke opening hij moet kiezen. De meeste openingsboeken zijn gespecialiseerd en geven daar eigenlijk geen antwoord op.

Paul van der Sterren begint bij zet en geeft een overzicht van alles wat in de loop der jaren aan openingstheorie bedacht is. In drie delen komen alle openingen aan bod, met veel aandacht voor uitleg en achtergronden.

Deel 3 gaat over 1.e2-e4, wits meest populaire beginzet en het startpunt van zowel de oudste als van de meest actuele openingstheorie. Alle openingen die na 1.e2-e4 mogelijk zijn worden behandeld.

Deze serie is geschikt voor iedereen die zijn kennis van schaakopeningen wil vergroten. Voor de beginner is het een introductie en voor de clubschaker een verhelderend overzicht. Een must voor iedere schaakliefhebber!

Paul van der Sterren (1956) is grootmeester en tweevoudig Nederlands kampioen. Na 35 jaar is hij gestopt met wedstrijdschaak maar geeft nog wel training aan talentvolle jeugdschakers. Van der Sterren was 20 jaar redacteur van schaakuitgaven en heeft daarnaast ook zelf diverse schaakboeken geschreven.


Dynamische schaakopeningen

Over openingen , waarin het evenwicht al in een vroeg stadium verstoord is en het spel een ingewikkeld, tactisch karakter krijgt. Een boek met dynamische schaakopeningen voor de beginnende en gevorderde schaker.


Schaakopeningen

Schaakopeningen

De belangrijkste beginzetten in het schaakspel. Het gevaarlijkste in het şchaakspel is het begin.
Dikwijls zijn de eerste zetten, de opening, voor het verdere verloop van het spel doorslaggevend.

Dit boek is een belangrijke hulp voor iedere schaak enthousiast, want het verschaft alle voor de praktijk noodzakélijke openingen zoals koningspion, halfopen, damespion, Indische openingen en flankspelen. Het is voor de ongeoefende beginner even geschikt als voor de
ingewijde.

De meer dan 30 schaakopeningen worden door 92 diagrammen aanschouwelijk voorgesteld en
afgerond.

Theo Schuster is achtvoudig schaakkampioen van Wurtemberg en verwierf in 1951 de Duitse meestertitel. Hij vertegenwoordigde de Bondsrepubliek in talrijke inter-
nationale toernooien (1952 winnaar te Salsomaggiore; 6e bord van het Duitse tiental in 1960 en 1961 te Stockholm en Oberhausen).

De schaakdeskundige redigeert sinds 1949 de schaakrubriek van de Stuttgarter courant. Hij is vaste medewerker aan een schaakuitzending van deSüdwestfunk” en schreef reeds meer dan 200 schaakuitzendingen voor de Zuidduitse radio.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten