De 7 leukste Stratego versies + strategie tips 2024!

Stratego is een bordspel dat gebaseerd is op oorlogje spelen. Het spel is gedacht tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Joodse onderduiker Jacques Johan Mogendorff. De licentie van het spel is gegeven aan de firma Smeets & Schipper. Het nadeel van deze versie was dat de figuren van karton waren en spel beschadigde waardoor de figuren snel te herkennen waren.

De eerste versie was geen groot succes de mensen hadden schijnbaar geen tot weinig behoefte aan oorlog spellen. Toen Mogendorff het spel in 1958 verkocht aan Hausemann & Hötte (Jumbo). De figuren werden van hout en later zijn ze uitgebracht in plastic varianten. Voor de distributie in de Verenigde staten verstrekte Jumbo van 1958 tot 2010 de licentie aan MB. Vanaf 2010 is de licentie voor Stratego van Spinmaster.

In 1980 waren er al ruim 700.000 spellen verkocht, in 2019 is Stratego verkocht in meer dan 50 landen. Jaarlijks wordt er in Nederland diverse toernooien spelen, er is zelfs een wereldkampioenschap Stratego.

Het huidige vorm stratego lijkt op het Chinese bordspel Jungle. Dit spel is met dieren i.p.v. het leger. Ook lijkt het stratego op L’Attaque dat bedacht is in 1908.

Op deze pagina geef ik tips hoe je het beste je leren kunt opstellen, tips om te winnen en beschrijf ik uitgebreid de 7 leukste versies / varianten van Stratego en als laatst vertel ik meer over het spel levend stratego.

De beste strategie om te winnen met Stratego!

Er is niet één strategie om te winnen dit geldt ook zeker voor de opstelling. Om te zorgen dat je goed voorbereid bent heb ik hieronder vele tips voor je opgeschreven die je zeker kunnen gaan helpen naar de overwinning.

Hieronder bespreek ik de onmisbare tips, verdeeld in verschillende elementen:

De opstelling

Het winnen van het spel heeft voor een groot deel te maken met de opstelling van je leger. Zet de vlag niet vooraan het liefst zelfs op de achterste rij met flink wat bommen er omheen. Het is wel verstandig om niet alleen bommen om de vlag te zetten als jij een bepaald gedeelte van het veld niet beweegt kan dit opvallen bij jou tegenstander en weet je tegenstander dat hier bommen en de vlag kan staan. Verdeel daarom ook bommen over het veld.

Plaats niet alleen de vlag niet vooraan die geld voor meer leden van je leger zoals de Generaal, de Maarschalk en de Mineurs (bommen verwijderaars) De Generaal en de Maarschalk wil je niet direct laten zien en de mineurs kun je goed gebruiken om in een later stadium om de bommen onschadelijk te maken.

Verspreid ook dezelfde rangen van je leger of het bord, als je aangevallen wordt door een sterkere tegenstander raak je niet gelijk dezelfde rangen kwijt. Het kan je helpen door van te voren je opstelling op te schrijven en er goed over na te denken hoe jij het leger op het speelveld plaatst.

Het is wel verstandig om stukken met een hoge waard ook in de eerst rij op te stellen (niet de allerhoogste) Wees wel voorzichtig met de figuren van de hoogste waarde als je deze snel kwijt raak wordt je ernstig verzwakt.

De kapitein, luitenant en sergeant zijn zeer geschikt om de verkenners en de mineurs op te ruimen en bij veel gebruik van deze figuren verhul je ook niet meteen de plekken van de figuren met de hoogste waardes.

Extra tips voor je strategie en opstelling.

De verkenners: morgen als enige met dan één veld tegelijk lopen, ze zijn misschien niet zo sterk maar kunnen wel de rangen / de verschillende figuren van de tegenstander onthullen. Zet ze daarom vooraan op de eerste en eventueel 2de rij.

De Mineur kan als enige de bommen onschadelijk maken, maar heeft een lage rang en zijn daarom erg kwetsbaar. Bescherm ze daarom met sterkere mede spelers en zet ze niet gelijk voorin. Je hebt ze pas nodig in het eindspel wanneer de overwinning in hand bereik is.

De Spion is de enige die de Maarschalk kan verslaan, maar is ook meteen de laagste in rang. Bescherm deze goed zodat je deze kan gebruiken wanneer het nodig is. deze wordt voor achter de generaal geplaatst.

Onthouden van stukken van je tegenstander

Je wil graag zo snel mogelijk weten waar de vlag, de bommen en de sterkste spelers van je tegenstander staat. Als je eenmaal weet wie waar staat is het belangrijk om te onthouden wie, wie is. Zo kun jij je strategie eenvoudig aanpassen en weet jij met welke rang jij welk figuur moet aanvallen of juist moet verdedigen.

Probeer indien mogelijk ook zo snel mogelijk het leger van je tegenstander te verminderen door ze te verslaan. Dit scheelt je ook een flink wat figuren met het onthouden.


Pokerface

Pokerface is misschien wel niet zo belangrijk als bij het pokeren zelf, maar het is wel een onderdeel van het spel en je kunt hier zeker winst mee behalen. Met een beetje bluf kun jij de tegenstander regelmatig op het verkeerde been zetten.


De 7 leukste Stratego versies om te spelen.

Naast het originele bordspel staan er nog 6 versies / varianten voor zowel kinderen als voor volwassenen. De spellen worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven.

Stratego Original – Bordspel

Stratego Original: Val aan en verover de vlag! Keer op keer probeert luitenant Jan Zonderland samen met zijn kameraden de vlag van de Roodjassen te veroveren. Het leger van de Blauwhemden is al behoorlijk verzwakt, maar de mannen geven niet op. Wil jij de luitenant helpen om het leger van de Roodjassen te verslaan? De Blauwhemden rekenen op een slimme strateeg als jij!

Het doel van dit klassieke bordspel is om de vlag van je tegenstander te veroveren terwijl je je eigen vlag bewaakt. Je staat er gelukkig niet alleen voor; je hebt een heel leger tot je beschikking, plus een verleidelijke spionne en zes bommen. Eerst bedenk je een geheime opstelling voor jouw manschappen, waarna de spannende strijd losbarst. Om de vlag te veroveren ga je over tot de aanval. De rangen van de speelstukken bepalen of jij overwint… of het veld moet ruimen. Maar er dreigt nog meer gevaar. Want zodra jouw speelstuk een bom aantikt, is het einde oefening!

Ben jij dapper genoeg voor eindeloos strategisch speelplezier? Trek dan ten strijde met deze vernieuwde uitvoering van Stratego!

BIJZONDERHEDEN
• Met de originele voorbedrukte speelstukken
• Snel van start met de Stratego quick start guide, En de geheime oefenmissie om snel vertrouwd te raken met de rangen en spelregels


Jumbo Stratego Junior Efteling Joris en de Draak

Stratego is er nu ook in Efteling thema, namelijk een speciale Joris en de Draak versie!
Drakenjagers onversaagd, luister naar wat de Koning vraagt; De dappere die de draak verslaat, ontvangt duizend en één dukaat. Aan iedere ridder onbevreesd, trekt ten strijde tegen het beest! In Joris en de Draak Stratego Junior neemt team Water het op tegen team Vuur. Stel in het geheim Joris en zijn vrienden op en onthoud goed waar de stukken van de tegenstander staan. Verslaat jouw team als eerste de draak?

Speel twee verschillende spellen met Joris en de Draak Stratego Junior:
– ‘Stratego Quest’ is een spel voor spelers van 4 jaar en ouder.
– ‘Stratego Triumph’ is geschikt voor spelers van 6 jaar en ouder.


Stratego Junior Disney

In Stratego Junior Disney nemen Disney’s meest geliefde helden het op tegen Disney’s meest iconische schurken! Stel in het geheim een superteam samen. Zullen jouw figuurtjes sterk genoeg zijn om de schatkist te vinden en het spel te winnen?

Speel twee verschillende spellen met Stratego Junior Disney:
‘Stratego Quest’ is een spel voor spelers van 4 jaar en ouder.
‘Stratego Triumph’ is geschikt voor spelers van 6 jaar en ouder.


Stratego Quick Battle – Bordspel

Stratego Quick Battle
Bereid je voor op de grote strijd met Stratego Quick Battle! Speel met een klein leger van Roodjassen of Blauwhemden en verover de vlag in twee snelle spelvarianten: Barrage en Duel.


Old Stratego Assassin’s Creed 

Jumbo gezelschapsspel Stratego Dit stratego-spel is een speciale editie met als hoofdthema Assassin’s Creed. De meest legendarische Assassijnen gaan de strijd aan met hun aartsvijanden, de Tempeliers. Stel je eigen leger in het geheim op en probeer de Appel uit het Paradijs te bemachtigen om de vrede en veiligheid weer terug te brengen. Wie zal de juiste strategie bedenken om de vijand te overwinnen?


Stratego Junior

Een Junior uitvoering voor het succesvolle spel Stratego. Het ontwerp maakt het spel aantrekkelijk voor jongens én meisjes. De regels blijven hetzelfde.

De ridder en de prinses strijden hand in hand om de vijandelijke vlag te veroveren.

Geschikt voor 2 spelers van 4 tot 8 jaar.


Stratego Pirates!

Met Stratego Pirates van Jumbo ben je misschien wel de stoerste piraat van de zee! Kapitein Roderick Roodbaard gaat onverschrokken voorop in de strijd. Tijdens het spannende spel Stratego Pirates liggen er twee reusachtige piratenschepen van plastic dicht bij elkaar. De piraten slingeren behendig naar het vijandelijke schip en de kanonnen vliegen je om de oren. Vergis je niet: de strijd om de vlag is in volle gang! Raak het gele doodshoofd met je kanon en lanceer de vijand! Weet jij de vlag te veroveren?

Stratego Pirates van Jumbo is een spel voor twee dappere piraten. Verover de vlag op het vijandelijke schip door het te enteren, te beschieten met het kanon, te vechten op het dek of een vijandelijke piraat aan de haaien te voeren. De Piraat die als eerste de vlag weet te veroveren, wint het spel en mag zich de slimste piraat van de zee noemen! Schip Ahoy!


Levend stratego

Levend Stratego wordt veel op campings, kampen en de scouting gespeeld. Je speelt het bord spel nu met kinderen of volwassenen. Het spel heeft veel overeenkomsten met het classic bordspel.

Hieronder een korte uitleg. Je kunt het spel zelf maken, maar er is ook een compleet spel leverbaar.

Het mooiste is dat beide team even veel spelers hebben is dit niet het geval is dit ook geen probleem en kun je kiezen voor een extra verkenner of bom.

Het doel is om de vlag van de tegenstander te stelen en deze terug te brengen naar je eigen terrein. Er wordt niet gevochten de vlag je kunt de vlag terug veroveren via het tikken van de tegenstander.

Elke team verstopt de vlag op minimaal 1 meter en maximaal 2 meter boven de grond. Elke speler krijgt van de spelleider een willekeurig kaartje. Op dit kaart staan een rang. Als een speler iemand tikt of getik wordt laten beide speler hun kaart zien. De verliezer geeft een kaartje aan de winnaar en haalt zelf een nieuwe kaart op en begin weer op niet. Bij gelijk waardes gebeurt er niets.


SpeelgoedSpeelgoed

Vergelijkbare berichten