|

De top 10 van de beste boeken over Den Haag 2024

Over onze hofstad Den Haag is de loop van de jaren veel geschreven en niet alleen op het gebied van de politiek en de regering. Den Haag heeft ook een rijke geschiedenis en diverse historische gebeurtenissen. In de boeken op deze pagina lees je eigenlijk alles over Den Haag wat je zou willen en moeten weten. De boeken zijn heel divers van een Haags Kookboek tot boeken met de mooiste plekjes in Den Haag.

Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun jij het boek eenvoudig en snel bestellen.

Een wandeling door historisch Den Haag

Een wandeling met gidsen die in tijd van de Republiek door Den Haag liepen. Deze ooggetuigen vertellen ons over plekken en de mensen die er leefden. Met veel historische illustraties en kaarten.

Ga mee terug in de tijd, op een wandeling met gidsen die in de ‘gouden eeuw’ door Den Haag liepen. De kleurrijke verhalen van deze buitenlandse ooggetuigen, vaak grappig of sarcastisch, vertellen ons over de geschiedenis van plekken en gebouwen die er nog steeds zijn. De vele historische illustraties en kaarten tonen de straten, gebouwen en mensen in die tijd. Bezoek onderweg ook (virtueel) de vele musea. Den Haag was – en is – een van de belangrijkste internationale steden van Europa.

Deze wandeling gaat langs historische plekken in de tijd van de Republiek. Met verhalen en anekdotes over de stad en de mensen die er leefden. Waar politici als Van Oldenbarnevelt en De Witt werden vermoord, waar Van Gogh, de kleine Mozart en de oude Karl Marx logeerden en wandelden, en waar mensen bijeen kwamen in verborgen kerken. Maar ook over de wonderlijke lotgevallen van het schilderij De stier van Paulus Potter.

Naast het historische centrum zijn er wandelingen naar het nabijgelegen Scheveningen en het strand, in het oude centrum van Voorburg en door het historische bos en de parken van Den Haag. Een leuke manier voor bezoekers en oude en nieuwe Hagenezen om de geschiedenis van de stad te leren kennen.


Vroegâh in den Haag

Den Haag heeft door de eeuwen heen roem vergaard als bestuurlijk centrum en als woon- en werkplaats van belangrijke vaderlanders. Maar over deze mensen, waarover al zoveel is geschreven, gaat dit boek niet. In plaats daarvan wordt de ‘historie om de hoek’ belicht, de kleine geschiedenis die niet groot genoeg is voor de geschiedenisboeken, maar die o zo belangrijk is voor de Hagenaars en eenieder die de hofstad beter wil leren kennen. In veertig historische verhalen beschrijft F.J.A.M. van der Helm het rijke alledaagse Haagse verleden.


111 plekken in Den Haag die je gezien moet hebben

Wandel door het verborgen park Sorghvliet waar Jacob Cats zijn Catshuis liet bouwen of fiets door de duinen langs bunkers uit de Atlantikwall. Laat je rondleiden op de Scheveningse visafslag of door de tuinen van het Vredespaleis bewonder de gipsotheek in het museum Beelden aan Zee. Ga strandjutten in Kijkduin of ga surfen in Scheveningen. Ervaar de grachten van Den Haag vanuit een kajak. Relax met echt Haags bier in een oude loods of met muntthee in de hammam. Deze gids wijst de weg naar 111 bijzondere en onvermoede plekken. Met de beste tips: de hofstad op haar veelzijdigst.

Tal Maes is schrijver en fotograaf. Ze maakt vooral kookboeken en schrijft recepten voor onder andere Elle Eten waarin ze ook een column heeft. Maar steden, reizen en wandelen zijn voor haar zeker net zo belangrijk als koken. Tal werkte mee aan diverse wandelgidsen voor Natuurmonumenten, schreef een gids over Venetië en Den Haag (100% Venetië en 100% Den Haag) en maakte in opdracht van tijdschriften verschillende reisreportages. Ze woont al haar halve leven in Den Haag. Ze gaat nooit zonder camera de deur uit en is altijd op zoek naar de beste en meest bijzondere adressen in die mooie stad achter de duinen.

  • Den Haag Groene stad achter de duinen
  • Stad van vrede en recht, maar ook hofstad en regeringsstad
  • Stad van grote namen, maar ook van kleine ondernemers
  • Stad aan zee, maar ook stad met bossen, parken en grachten

Het Den Haag boek

Handzaam, lekker leesbaar en uitbundig geïllustreerd: dat zijn de kenmerken van Het Den Haag Boek. Op veler verzoek verschijnt nu een tweede, bijgewerkte druk van dit reeds lang uitverkochte handboek over de geschiedenis van de Hofstad. De auteurs nemen de lezer mee op een chronologische reis door de tijd.


Groeten uit Den Haag

Groeten uit Den Haag: Honderd jaar veranderingen in de stad Je staat op dezelfde plek, maar in een andere tijd. Iedereen kent de vervreemdende sensatie van het kijken naar oude foto’s. Het verleden is verdwenen, maar nog merkbaar in de details. Robert Mulder zocht honderd oude foto’s van de stad en maakte honderd recente foto’s op exact dezelfde plek. In één oogopslag zie je de veranderingen in beeld. De beeldbepalende ministeries, het verschil tussen zand en veen en de nabijheid van de zee hebben het aangezicht van de stad bepaald.

Groeten uit Den Haag laat zien wat er verdwenen en verschenen is in de stad. Door de oude en nieuwe foto’s in groot formaat naast elkaar te zetten, blijf je gefascineerd kijken naar de veranderingen. De ene keer valt de vergelijking uit in het voordeel van het verleden, de andere keer in het voordeel van het heden. De vooruitgang gaat soms gepaard met een dosis weemoed.


Het koloniale en slavernijverleden van Hofstad Den Haag

Het koloniale en slavernijverleden van Hofstad Den Haag gaat in op de rol van Haagse elites en hun koloniale belangen, op de aanwezigheid van tot slaaf gemaakten uit Afrika en Azië in de Hofstad, en ook op de belangen en betrokkenheid van het huis van Oranje‑Nassau.

Beschreven wordt hoe de koloniale geschiedenis en de dekolonisatie directe sporen in de stad hebben achtergelaten, zowel onder de stedelijke bevolking als in de culturele infrastructuur en architectuur. Ook vooroorlogs antikoloniaal activisme, de Tweede Wereldoorlog en de naoorlogse migratie vanuit de koloniën naar Den Haag komen aan de orde. Portretten in tekst en beeld van hedendaagse Haagse burgers verhalen wat het koloniale en slavernijverleden voor hen en voor de stad van vandaag betekent.

In economische zin was Den Haag minder sterk verbonden met de koloniën en slavernij dan Amsterdam of Rotterdam, maar als zetel van de regering en het hof was Den Haag daarbij historisch gezien juist sterk betrokken en dus ook medeverantwoordelijk. De hedendaagse rol van Den Haag als ‘stad van recht en vrede’ ligt in het verlengde van die nationale en internationale functie, maar staat tegelijkertijd op gespannen voet met de koloniale geschiedenis.


Time to momo – Den Haag + Scheveningen

Met time to momo Den Haag + Scheveningen haal je alles uit je stedentrip! En deze nieuwe editie heeft een volledige corona-update ondergaan. Stap je hotel uit en loop regelrecht naar de leukste wijken van de stad. Op weg naar nieuwe restaurantjes, de beste koffie en dat lokaal gebrouwen biertje.

Bij time to momo delen lokale auteurs uit liefde voor hún stad alleen de echte highlights met je. Zo sla je de drukke dertien-in-een-dozijn-winkelstraten over en wandel je, terwijl je onderweg een bezienswaardigheid meepikt, naar de leukste adressen waar de locals zelf graag komen. Met 3 verrassende routes door verschillende wijken van Den Haag en 1 route in Scheveningen kun je de stad in je eigen tempo ontdekken én de lokale lifestyle beleven.

Inclusief:

  • Alle belangrijke bezienswaardigheden
  • Meer dan 250 adressen om te eten, drinken en shoppen
  • Handige uitneembare stadsplattegrond én gratis kaart-app
  • Leuke top 10-lijstjes Nu met gratis app!!

Wederopbouwreeks – Den Haag 1945-1970

Een intrigerend beeld van het naoorlogse leven in de Hofstad. Bijzondere foto’s waarin je de stad weer tot leven ziet komen.

Een stad is altijd in beweging. Gebouwen verschijnen en verdwijnen, straten worden opgebroken en verlegd en nieuwe woonwijken en industriegebieden verrijzen en groeien. Dat gebeurt altijd en overal, maar in Den Haag namen die ontwikkelingen na de oorlog een ongekende vlucht.

De stad ontwikkelde zich tot een internationale en kosmopolitische ‘wereldstad aan zee’. Wie direct na de oorlog de kans op die ontwikkeling zou hebben geschetst, zou zijn uitgelachen en nagewezen. De stad leek onherstelbaar beschadigd en niet bij machte daar weer bovenop te komen. Alleen het platgebombardeerde Rotterdam was er ernstiger aan toe. Toch wist Den Haag uit het puin te herrijzen en in de dynamiek van de wederopbouw nam de welvaart hand over hand toe. De polders Escamp en Mariahoeve waren jarenlang één grote bouwput om de steeds toenemende bevolking te kunnen huisvesten.

De Haagse samenleving werd steeds multicultureler en ook de jeugd eiste steeds meer zijn plek op met eigen muziek en andere normen en waarden. Deze gehele fascinerende periode is vereeuwigd door fotografen waarvan het werk voor een groot deel wordt bewaard in het Haags Gemeentearchief. Die foto’s geven een intrigerend beeld van het Haagse politieke, het maatschappelijke en culturele leven tussen 1945 en 1970 in de ‘mooie stad achter de duinen’.


Kookboek van Den Haag

Het Kookboek van Den Haag is een boek voor Hagenaars en Hagenezen. Liefhebbers van ‘ein braudje è met ùi op ut Rèswèkseplèn’. Of van het typische Haagse bluf , dat inderdaad niet veel meer is dan ‘gebakken lucht’. En denk aan een beschùitstùitâh met zalluf of de bekende Haagsche kakker. Den Haag is echter ook tempo doeloe, vandaar frikadel panggang en andere Indische gerechten. De Scheveningse inbreng is natuurlijk vis en vanwege de aanwezigheid van het hof ontbreekt Paleisbanket niet, net als de befaamde Haagse Hopjes.

Het Kookboek van Den Haag is een nostalgisch boek voor Hagenaars en Hagenezen, die twee inwonersgroepen die beide zo verknocht zijn aan de residentie. De recepten gaan vergezeld van verhalen en anekdotes áchter het gerecht, en daarmee is dit niet alleen een kookboek maar ook een lekker leesboek. En ook voor toeristen die een origineel souvenir zoeken.


Een rondje door Den Haag

Ga mee tussen de hoge gebouwen door, via Noordeinde, langs het strand en de vuurtoren naar de pier. Een kartonboek voor de jongste inwoners van Den Haag.

Je kan niet vroeg genoeg beginnen om de stad te leren kennen. Ga mee tussen de hoge gebouwen door, via Noordeinde, langs het strand en de vuurtoren naar de pier. Een kartonboek voor de jongste inwoners van Den Haag.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *