|

De top 8 van beste boeken over vlinders 2023

In Nederland heb je veel vogelaars ook wel vogelspotters genoemd. Maar wist je dat er ook veel mensen op zoek gaan naar vlinders. Hoewel veel mensen dol zijn op vlinders en ook de speciaal naar de vlindertuinen gaan om van deze prachtige beestje te genieten, is er wel weinig bekend over vlinders spotten.

Als je vlinders in de natuur wil zoeken is het wel handig om de nodige kennis te vergaren, voordat je op zoek gaat. Denk hierbij niet alleen aan de vlinders zelf, maar ook aan de bloemen die de vlinders aan trekken en de levenscyclus van de vlinder.

Ook is het handig dat je weet welke vlinders je kunt vinden in Nederland en Europa, en dan heb ik het niet alleen over de dagvlinders maar ook over de nachtvlinders.

Op deze pagina vind je de top 8 met de leukste en beste vlinder boeken. De boeken worden uitgebreid beschreven en er is ook een link van Bol.com aan de beschrijving toegevoegd met extra informatie over het boek. De link geeft de waardering van de lezers weer. Wil je de recensie lezen? Klik dan op de link. Via de link kun je ook het boek eenvoudig bestellen.

ANWB Vlindergids – Dag- en nachtvlinders, hun rupsen en waardplanten

De ANWB Vlindergids van Heiko Bellmann is de ideale gids voor alle natuurliefhebbers die meer vlinders willen leren (her)kennen. Deze veldgids is handig door de kleurcodering op de flappen en meer dan 1100 spectaculaire kleurenfoto’s voor snelle herkenning.

Naast wetenswaardigheden over de 300 meest voorkomende vlindersoorten in Europa, bevat de gids een uitgebreid rupsenoverzicht, plus foto’s en kenmerken van 200 soorten bomen, struiken, grassen en andere planten waarop je de vlinders of rupsen kunt vinden.

Een zeer complete gids van de ANWB met veel meer dan alleen mooie foto’s van vlinders en informatie over deze 300 vlinders.


Het grote vlinderboek – een nieuwe kijk op kleuren, patronen en overlevingsstrategieën

Waarom zijn vlinders zo mooi gekleurd en hebben zij bijzondere patronen op hun vleugels?

Philip Howse laat in dit prachtig geïllustreerde boek zien dat vlinders zich zo op ingenieuze wijze beschermen tegen hun natuurlijke vijanden.

Door Philip Howse’s unieke benadering van deze schitterende en beeldrijke insecten, zullen zowel natuurliefhebbers als fotografen, kunstenaars en wetenschappers nieuwe kennis en inspiratie opdoen.

Het boek geeft bovendien een helder overzicht van Europese vlinders, zodat ze gemakkelijk kunnen worden geïdentificeerd.

Dit boek kun je echt zien als naslagwerk voor vlinders.


De taal van vlinders – Een ontdekkingstocht door het leven van ons favoriete insect

Van vlindertuinen tot dierententoonstellingen: er zijn maar weinig insecten die ons zo kunnen bekoren als vlinders.

In dit baanbrekende boek onthult Wendy Williams de innerlijke levens van deze ‘vliegende bloemen’.

Williams neemt ons mee naar vlinderhabitats over de hele wereld en laat ons niet alleen kennismaken met verschillende soorten, maar ook met de wetenschappers die hun leven hebben gewijd aan het bestuderen ervan.

De taal van vlinders onderzoekt het oeroude partnerschap tussen vlinders en mensen, en waarom ze ons blijven fascineren. Ontroerend en ongelooflijk diepzinnig: dit prachtig geschreven boek onthult de cruciale rol die deze bijzondere wezens in onze wereld spelen.


Zakgids dagvlinders – voor Nederland en Vlaanderen

Richard Lewington maakte voor Zakgids dagvlinders maar liefst 600 gedetailleerde illustraties van de verschillende levensstadia van een vlinder: ei, rups, pop en vlinder.

Zo kun je met deze handige veldgids alle dagvlinders van je eigen omgeving leren kennen.

In onze lage landen zijn dat 71 soorten, die lastig uit elkaar te houden zijn. Wie kent ze allemaal?

Met heldere informatie en verspreidingskaartjes om gericht op zoek te gaan en tips om vlinders in je tuin te lokken.

Een zakgids die niet mag ontbreken als je opzoek gaat naar de vlinders in de Nederlandse en Belgische natuur.


Compactgidsen natuur – Vlinders

De Compactgids Vlinders is de ideale begeleider voor onderweg: handig, duurzaam en goedkoop!

Deze handige pocketgidsen zijn een schot in de roos voor elke natuurliefhebber. De boekjes geven beknopte informatie over kenmerken, leefwijze, habitat en verspreiding en zijn voorzien van trefzekere illustraties.

Deze gids gaat over misschien wel het mooiste diertje in onze natuur namelijk de vlinder. Naast vele nuttige informatie hoe je de mooiste vlinders kunt vinden zit er in het boekje ook een unieke miniposter.

Naast de vlinder zijn er meer series uitgebracht waaronder over Bomen, Dieren rond het huis, Paddenstoelen, Strand en kust, Vogels, Bloemen, , Insecten, Kruiden en Wildplukken.


Een spectaculaire wereld van vlinders

Een perfecte introductie in de wereld van vlinders voor jong en oud

Wist je dat er meer dan 150.000 verschillende soorten vlinders en motten bestaan? En dat ze voorkomen op elk continent?

Dit schitterend geïllustreerde boek geeft je een unieke kijk in de wereld van de vlinders.

Laat je verrassen door de verbazingwekkende feiten en sta versteld van spreads met uitgeklapte vleugels in sensationeel detail.

Een bijzonder cadeauboek voor natuurliefhebbers van alle leeftijden!


Nachtvlinders – De nieuwe veldgids voor Nederland en België

Nachtvlinders mogen zich verheugen in een toenemende belangstelling.

Paul Waring en Martin Townsend komen dan ook met een nieuwe editie van hét standaardwerk over deze bijzondere vlinders: Nachtvlinders.

Er worden meer excursies georganiseerd om nachtvlinders op te sporen en te herkennen – deze gids is daarbij een onmisbaar hulpmiddel. In dit rijk geïllustreerde handboek staan meer dan 1000 soorten die voorkomen in Nederland en België.

Met schitterende tekeningen van Richard Lewington en uitgebreide informatie over determinatie, gelijkende soorten, vliegtijd en voorkomen.

Een must have voor vlinderkenners én enthousiaste beginners.


Het nachtvlinderboek – Macronachtvlinders van Nederland en België, inclusief rupsen

Compleet en fraai geïllustreerd naslagwerk over de inheemse macronachtvlinders. Uit Nederland zijn niet alleen zo’n 100 soorten dagvlinders bekend, maar ook circa 2300 soorten nachtvlinders.

Maar weinig mensen weten hoe omvangrijk, prachtig en divers deze laatste groep is; van de minuscule mineermotten tot pijlstaarten zo breed als je hand. Het nachtvlinderboek behandelt alle, ruim 900, inheemse zogeheten macronachtvlinders.

De soortbeschrijvingen geven heldere informatie over uiterlijk, ecologie, verspreiding, vliegtijd en onderscheidende kenmerken. Bij de soortbeschrijvingen vindt u schitterende foto’s van levende nachtvlinders en hun volgroeide rupsen.

Daarnaast bevat het boek een totaaloverzicht van opgeprikte vlinders op ware grootte afgebeeld.

De inleidende hoofdstukken gaan dieper in op wat nachtvlinders zijn, hoe ze leven, hoe je ze het beste kunt vinden, bestuderen en kweken, naast tips waar je op moet letten bij het determineren van vlinders en rupsen.

Het nachtvlinderboek is het eerste oorspronkelijk Nederlandstalige naslagwerk over nachtvlinders, het eerste werk dat ook de rupsen behandelt en foto’s van levende en opgezette exemplaren toont.

Een unieke en onmisbare uitgave, voor zowel de beginnende als de gevorderde nachtvlinderaar.

Jeroen Voogd is van kleins af aan al geïnteresseerd in de biologie en ecologie van vlinders. Zijn jarenlange vang-, determineer-, opkweek- en fotografie-ervaringen bundelt hij in een uniek nachtvlinderboek. entomologie, insecten, nachtvlinders, dagvlinders.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *