|

De top 10 van de beste boeken over Afghanistan 2024

Islamitisch Emiraat Afghanistan is de officiële naam voor Afghanistan. Het land kan tot zowel Centraal Azië als Zuid Azië gerekend worden. In totaal leven er ruim meer dan 38 miljoen mensen in het land op een oppervlakte van ruim 652.000 km². Het land heeft een rijke geschiedenis en is al jaren onrustig mede door de Taliban dit op dit moment zelfs de macht hebben gegrepen.

Over de oorlog, het leven en de geschiedenis van Afghanistan is veel geschreven en dit wordt alleen nog maar meer. Voor dit moment heb ik de 10 mooiste boeken voor je op een rij gezet, de boeken worden uitgebreid beschreven.

Naast een boekomschrijving vind je ook een link van Bol.com. Deze link geeft veel meer informatie over het boek waaronder de waarderingen en de recensies van de lezers. Via de link kun je eenvoudig en snel het boek bestellen.

BoekenBoeken

Landenreeks – Afghanistan, een geschiedenis

Afghanistan is door zijn strategische ligging in Centraal-Azië al eeuwenlang een kruispunt van internationale wegen. Alexander de Grote trok er met zijn legers door, Ibn Battoeta en Marco Polo reisden er en islam en boeddhisme ontmoetten er elkaar. Het onherbergzame gebied is een lappendeken van volken en stammen.

De afgelopen tweehonderd jaar is Afghanistan een speelbal geweest van grootmachten: Engeland maakte het tot een bufferstaat tussen India en aartsvijand Rusland en het Westen steunde er de strijd tegen de Sovjet-Unie en tegen het fundamentalistische regime van de Taliban. Tel daarbij op dat landbouwgrond uiterst schaars is en de bevolking behoort tot de armste van de wereld. Als er ooit rust komt kan Afghanistan echter uitgroeien tot een van de belangrijkste landen in de zeer olierijke regio.

Afghanistan, een geschiedenis biedt geïnteresseerden de historische achtergronden om de huidige en komende ontwikkelingen van land en regio op de voet te kunnen volgen. Dr. Willem Vogelsang is historicus en verbonden aan de Onderzoekschool voor Aziatische, Afrikaanse en Amerindische Studies, Universiteit Leiden. De pers over de eerste druk: ‘bevat een schat aan feiten.’ Algemeen Dagblad ‘Wie dit boek leest, vergaart een rijkdom aan kennis.’ Contouren


Afghanistan, tussen oorlog en wederopbouw

De auteur geeft in dit boek als geen ander een directe inkijk in het dagelijkse leven van onze soldaten in Afghanistan. Hij vertelt hierin het waargebeurde verhaal van zijn eenheid in Uruzgan. Het is het verhaal van gevechten en de drang die de Nederlandse militairen voelden om jaren van training in de praktijk te brengen. Een mooi werk, dat ons een unieke kijk geeft op het werk van onze militairen, hoe zij een bijdrage hebben geprobeerd te leveren aan vrede en hoe sommigen daarvoor het ultieme offer brachten.


Verborgen Afghanistan

Verborgen Afghanistan gaat uitvoerig in op de (kunst)geschiedenis van het
Afghanistan uit de oudheid. Die wordt onthuld door een aantal bijzondere,
grotendeels Franse opgravingen. Het boek richt zich vooral op de sublieme voorwerpen die zijn gevonden bij vier grote projecten. Zij laten zien dat wat nu Afghanistan is, werd beïnvloed door verrassend veel verschillende culturen, tezamen goed voor een prachtige artistieke nalatenschap. Tepe Fullol toont Afghanistan als handelsstation tussen de grote beschavingen van de late bronstijd (ca. 2000 v.Chr.).

Ai Khanum getuigt van het hellenisme in deze regio (vierde-tweede eeuw v.Chr.). Tillya-tepe is het gouden pronkjuweel van de begrafenistradities van de nomaden (waarschijnlijk eerste eeuw n.Chr.). En Begram biedt een unieke selectie van onder andere Indiase, Parthische, Griekse en Egyptische kunstobjecten, de meeste gedateerd in de eerste eeuw n.Chr. Ook speciale aandacht voor het spectaculaire verhaal hoe veel objecten terugkeerden in het Nationaal Museum van Afghanistan. Ze waren als voor eeuwig verloren beschouwd, maar bleken geëvacueerd voor een burgeroorlog die twintig jaar voortwoedde.

Pas nadat de Taliban waren verjaagd, kwamen ze terug van plaatsen die al die tijd volledig geheim waren gehouden.


Saphar – Een Culinair avontuur door Afghanistan

Een culinaire avontuur door Afghanistan “Kook met je hart en denk met gevoel” Dat was de eerste les die Parwin Zamani van haar moeder kreeg toen ze begon met koken. Zoals gebruikelijk in Afghanistan leren meisjes van hun moeder koken. Recepten worden al generaties lang mondeling doorgegeven. In dit boek beschrijft Zamani de gebruiken en tradities in Afghanistan gedurende de periode 1964 tot 1993. Het is een rondreis door verschillende provincies langs de oude zijderoute. Er zijn recepten voor feestelijke gerechten en gerechten voor alledaagse maaltijden.

Dit boek schetst een beeld van de rijke, exotische eetcultuur van Afghanistan. Maar het vertelt ook een verhaal; Parwin Zamani’s persoonlijke verhaal, prachtig gedetailleerd en doorspekt met levendige beschrijvingen van het landschap en de cultuur van Afghanistan. En bovenal geeft het een overzicht van smakelijke gerechten en oude familierecepten.

Parwin Zamani werkte tot 1993 als ingenieur in Kabul. Door het oorlogsgeweld was ze gedwongen haar land abrupt te ontvluchten samen met haar kinderen. Sinds 2000 woont ze in Nederland en zet zich in om meisjesonderwijs in Afghanistan mogelijk te maken.


De verborgen meisjes van Kabul

De meisjes en vrouwen in Afghanistan worden gediscrimineerd, vernederd en beschouwd als last voor de gemeenschap. Veel ouders vermommen een van hun dochters als jongen om betere kansen voor zichzelf en hun familie te creëren. Zo kunnen de meisjes wel een opleiding volgen, geld verdienen en de maatschappelijke positie van de familie verstevigen. Maar zodra ze in de puberteit komen wordt er van ze verwacht dat ze veranderen in gehoorzame, huwbare vrouwen. Voor veel meisjes is die ommekeer niet eenvoudig.

De vrijheid en het respect die ze genoten staan in schril contrast met wat de toekomst hun biedt. Jenny Nordberg vertelt de verhalen van deze meisjes en vrouwen, onder wie de
vijfendertigjarige Shukria, moeder van drie, die tot een huwelijk is gedwongen, en de vijftienjarige Zahra die weigert om vrouw te worden: als alles je wordt afgenomen, waarom zou je dan een vrouw willen zijn?


De Terugkeer Van De Chaos

Na haar aankomst in Afghanistan, waar ze als radioverslaggeefster het laatste verzet van de Taliban zou verslaan, besluit Sarah Chayes haar microfoon neer te leggen en deel uit te maken van de geschiedenis. Ze slaat haar tenten op in Kandahar, het voormalige hart van de Taliban. Daar ziet ze hoe de pogingen om het land weer op te bouwen en een democratie te stichten uitlopen op een drama. De Taliban zijn verdwenen, maar Amerikaanse functionarissen staan toe dat de corrupte en wrede krijgsheren opnieuw aan de macht komen.

In de zee van corruptie en geweld ontmoet Chayes één man die integer lijkt, het hoofd van politie van Kandahar, met wie ze na aanvankelijk wederzijds wantrouwen een vriendschap begint. De ontwikkeling van deze vriendschap, die staat voor de hoop op een betere toekomst, is de rode draad in het boek. Via hem smeedt ze unieke banden met de familie van de Afghaanse president Hamid Karzai en leert ze de belangrijke figuren uit het plaatselijke bestuur kennen. Maar de hoop houdt geen stand: haar vriend wordt vermoord.

Sarah Chayes is dieper in Afghanistan doorgedrongen dan wie ook. Haar boek maakt dat je het woestijnzand en het straatstof tussen je tanden voelt knarsen. Ze gebruikt de microscoop, niet de telescoop. Door haar precieze observaties leer je het verleden, heden en de toekomst van het land doorgronden.


Uitgelicht – Mijn familie komt uit Afghanistan

Amir komt uit Afghanistan. Hij woonde in de hoofdstad Kabul, een stad hoog in de bergen. Daar had zijn familie een klein huis van steen. Hij speelde er vaak buiten. Dan maakte hij zelf een voetbal of een vlieger. Wil je meer weten over Afghanistan? Amir vertelt je erover!


Land inzicht – Afghanistan

n dit boek wordt Afghanistan vanaf verschillende kanten bekeken. De natuur, politiek, economie, geschiedenis, onderwijs, cultuur, en meer komen aan bod. Het boek staat vol interessante feitjes en prachtige foto’s die typisch zijn voor het land.


Je wordt bedankt, Bin Laden

Dit boek is een politieke geschiedenis van Nederland in Afghanistan. Het biedt een unieke analyse van het conflict, politieke besluitvorming en de spanning tussen de Haagse en Afghaanse werkelijkheid.

Dit boek is een politieke geschiedenis van Nederland in Afghanistan. Het biedt een unieke analyse van het conflict, de politieke besluitvorming en de spanning tussen de Haagse en Afghaanse werkelijkheid, van de reactie van Paars II op 9/11 tot en met het einde van de Nederlandse missie en de trieste evacuatie in augustus 2021. Osama bin Laden en de aanslagen van 9/11 brachten Nederland in Afghanistan. De bescheiden bilaterale band van vóór 2001 veranderde bliksemsnel in een uiterst intensieve relatie met talloze diplomatieke, militaire, humanitaire en ontwikkelingsbijdrages.

Twintig jaar later zaten ‘we’ er nog steeds, tot eind juni 2021 zelfs nog met militairen. De terugtrekking van de troepen werd al veel eerder verwacht; de snelle terugkeer van de Talibaan zeker niet. Jorrit Kamminga – zelf inmiddels ruim 16 jaar aan het werk in Afghanistan – blikt terug op hoe het allemaal begon en wat het voorlopig heeft opgeleverd voor de Afghanen. Hij analyseert eerst de Afghaanse werkelijkheid. Wat is er in twee decennia veranderd? Hoe ziet conflict in Afghanistan eruit en wat zijn de oorzaken? Hoe zit het nu met de Talibaan en Al Qaeda? Het is een verhaal van veel halflege en halfvolle glazen, zelfs zonder de terugkeer van de Talibaan als tragische apotheose. Daarna komt de Haagse werkelijkheid aan bod.

In een tour de force ontleedt de auteur twintig jaar politiek debat over de verschillende missiebijdrages van Nederland. Hij beschrijft een wonderlijke wereld van stokpaardjes of juist wispelturige standpunten van bewindspersonen, Kamerleden en hun politieke partijen. Afghanistan zorgt voor honderden uren pittig Kamerdebat die ook in sterke mate politiek Den Haag zelf hebben beïnvloed: van grote onenigheid tussen en binnen partijen tot de val van het kabinet-Balkenende IV over de missie in Uruzgan. Het is aan het eind van het boek de belangrijkste vraag na 20 jaar Nederland in Afghanistan: hebben wij Afghanistan veranderd of heeft dat land vooral onze eigen politiek beïnvloed?

Eén ding is zeker: 20 jaar lang is Afghanistan een constante in ons buitenlands beleid geweest. De ‘missiemachine’ is door blijven draaien. Zelfs bij onduidelijke mandaten, groeiende onveiligheid, Nederlandse slachtoffers of onenigheid binnen de coalitie.


Officier in Afghanistan

De meeste mensen weten wel dat er Nederlandse militairen in Afghanistan zitten, dat kunnen we in de kranten lezen. Maar wat gebeurt daar eigenlijk? Hoe gaat het eraan toe op een militair hoofdkwartier? Wat gaat er door je heen als midden in de nacht het bunkeralarm afgaat, omdat je kamp wordt beschoten? Hoe voel je je als een jochie je toeroept dat je een boerka aan moet trekken? Hoe is het als vrouw om tussen al die mannen te zitten?

In Officier in Afghanistan geeft luitenant-kolonel Kleinreesink een uniek kijkje achter de schermen van een internationaal militair hoofdkwartier. Ze beschrijft de frustraties, de bureaucratie, de voortdurende spanning en hoe politieke beslissingen doorwerken in de dagelijkse militaire praktijk.

Ze beschrijft bovendien hoe vriendschappen tussen al die militairen uit verschillende landen ontstaan, ondanks de cultuurverschillen. Nooit eerder kregen we zo’n uitgebreid inzicht in het reilen en zeilen van een militair hoofdkwartier te velde, nog wel door een van de weinige vrouwelijke militairen.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten