De 5 kookboeken met Zuurdesem in de hoofdrol (2023)

Zuurdesem staat ook wel bekend als zuurdeeg, natuurdesem of desem, zuurdesem is een brooddeeg op basis van meel en water zonder toevoeging van bakkersgist. Het deeg rijst dankzij fermentatie op basis van melkzuurbacteriën, azijnzuurbacteriën en gisten. Die van nature al aanwezig zijn in de ingrediënten.

Zuurdesem brood heeft een rood bruine kleur en en is minder goudgeel dan bij gistbrood, daarnaast is duurdesem brood is iets zuurder en langer houdbaar dan gistbrood . Er wordt beweerd dat zuurdesem brood gezonder is dan gistbrood (het normale / meest gangbare brood).

In Nederland en België is het een bijzonder brood, bij de meeste winkels en bakkerijen is het wel standaard te koop maar er is doorgaans weinig keuze vergeleken met gistbrood. In vele landen van Centraal-Europa is zuurdesem brood het standaard brood.

Op deze pagina vind je boeken met de lekkerste zuurdesem recepten en veel meer informatie over zuurdesem. De boeken worden uitgebreid beschreven en naast een boekomschrijving is er ook een link van Bol.com toegevoegd. De link geeft extra informatie over het kookboek en via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

Zuurdesem

‘Wat mij betreft het mooiste en duidelijkste boek over zuurdesembrood dat ik tot nu toe ben tegengekomen.’ – Eke Mariën

‘Wat een waanzinnig goed boek. Veel kennis, fijne recepten, mooie foto’s. Voor ervaren en onervaren bakkers.’ – kookboekennieuws.nl

De jonge Noorse vrienden Lugg en Fjeld maken je in dit prachtige boek bekend met brood zoals het 5000 jaar geleden al gebakken werd. Zuurdesembrood, een geschenk van moeder aarde. Je hebt er niets meer voor nodig dan meel, water en zout. En tijd. Niet omdat het veel tijd kost om zuurdesembrood te bakken, maar omdat tijd cruciaal is bij de ontwikkeling van de bijzondere smaak van het boord.

Het boek Zuurdesem leert zowel de beginnende als de gevorderde (zuurdesem)bakker stap-voor-stap de geheimen van heerlijk desembrood.


Hoe je een brood laat rijzen

Zuurdesembrood bakken moeilijk? Niet met dit boek! Stapsgewijze aanwijzingen om zelf thuis de meest heerlijke broden te bakken.

Een nieuwe generatie ontdekt de stevige textuur en rijke smaak van echt zuurdesembrood. Je hoeft geen deskundige bakker te zijn om thuis je eigen zuurdesem te maken, maar wanneer je eenmaal de smaak te pakken hebt, en je wilt uitbreiden, zal het boek je vertellen in welke lames, bannetons, borstels en stenen je moet investeren. Het boek maakt de belangrijkste technieken van traditioneel bakken gemakkelijk te begrijpen, met stapsgewijze foto instructies en een eenvoudig overzicht van de magische processen die wilde gisten veranderen in een levende bakkerstarter en een kom met bloem in een gloeiend knapperig brood.


Bakken met zuurdesem

Leer hoe je zelf thuis heerlijke, creatieve zuurdesembroden bakt. Niets heerlijker dan een huis waarin de geur van zelfgebakken brood zich verspreidt. Maar hoe begin je eraan? In Bakken met zuurdesem legt Bryan Ford je haarfijn uit hoe je met je zelfgemaakte zuurdesemstarter kunt bakken. En dan is het aan jou en je handen, want hoe meer je het in de vingers krijgt, hoe fijner je het zult vinden om je eigen zuurdesembrood te bakken. En nee, het resultaat hoeft er niet perfect uit te zien. Het hoeft ook niet altijd het traditionele rustieke brood te zijn. Met zuurdesem kun je evengoed creatief te werk gaan. Bak je eigen volkorenbrood, ciabatta, bagels, pizza, focaccia, kaasbroodjes… en geniet van het broodbakken en het resultaat.

In Bakken met zuurdesem vind je:

  • Alles wat je moet weten om je desemstarter aan de praat te krijgen
  • Gedetailleerde stap-voor-stapinstructies voor alle meng-, rijs- en baktechnieken
  • Originele broodrecepten geïnspireerd op de wereldkeuken Bakker en instagrammer Bryan Ford (artisanbryan.com; @artisanbryan) weet met zijn uitnodigende, niet-traditionele benadering iedereen enthousiast te maken om thuis brood te bakken. Zijn Hondurese roots, zijn passie voor de Latijns- Amerikaanse cultuur en zijn jeugd in New Orleans vormen daarbij een bron van inspiratie.

Passie voor desem

  • Het eerste allesomvattende werk over de oudste en gezondste manier van brood bakken
  • Van het opstarten van het basisdeeg tot het verwerken in 45 recepten
  • ‘Best Bread Book 2019’ bij de Gourmand World Cookbook Awards

Desembrood is voedzaam, licht verteerbaar, goed voor de darmflora én superlekker. De Sloveense Anita Sumer verklapt in haar prachtig geïllustreerde boek de geheimen van het lekkere brood van onze grootmoeders. Ze maakt niet alleen brood met het desemdeeg, maar ook zout en zoet gebak als pizza, kruidenbrood, bananenbrood, donuts, brioche en koffiekoeken.

Naast de 45 recepten vind je een uitgebreide inleiding hoe je het deeg moet opstarten en verder verwerken, wat er fout kan gaan en waar je het mee kunt combineren.


Lekker en gezond brood bakken met zuurdesem

Met dit boek bak je in een mum van tijd de lekkerste zuurdesembroden en -broodjes in je eigen oven. Van tarwe, spelt of rogge tot zelfs aardappelen, pompoenpitten of olijven: maak kennis met de gevarieerde recepten in dit boek en ontdek wat zuurdesem precies is, hoe je hem zelf maakt en welk meel het meest geschikt is. Bovendien krijg je concrete oplossingen voor als het misgaat en het deeg niet doet wat het moet doen. Kortom, dit is het perfecte boek voor iedere beginnende en gevorderde zuurdesembakker!


Vergelijkbare berichten