|

De top 6 van beste (kook)boeken over olijven (olijfoliën) 2023

De olijf is een vrucht van de olijfboom en is familie van de Oleaceae in totaal zijn er ongeveer 20 verschillende soorten olijven. De meeste olijven groeien in landen met de mediterraan klimaat denk hierbij aan de landen rond de Middellandse Zee.

De olijf zelf kan gegeten worden en wordt ook in veel gerechten verwerkt. Uit de pit en het vruchtvlees wordt olijfolie gewonnen. De olijf wordt niet alleen gebruikt voor de consumptie, maar ook als brandstof voor verlichting en verwarming, als geneesmiddel en als basis voor cosmetica zoals bijvoorbeeld zeep.

De boeken die ik voor deze pagina heb geselecteerd gaat over de consumptie van de olijf en over olijfolie. De 5 beste boeken over olijven worden uitgebreid beschreven en er is een link van Bol.com toegevoegd. Deze link geeft extra informatie over het boek zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek ook eenvoudig bestellen.

Olijfolie!

Olijfolie is een van de gezondste en oudste oliën en het gebruik ervan neemt wereldwijd toe. Er valt zoveel over te vertellen, en toch is er zo weinig over gekend. Hoog tijd dat daar verandering in komt en dat olijfolie meer gewaardeerd wordt!

In haar boek, Olijfolie, deelt olijfoliesommelier Wilma Van Grinsven-Padberg haar kennis over en liefde voor olijfolie. In haar boek ging ze op zoek naar antwoorden op alle vragen die ze ooit kreeg. Hoe wordt olijfolie gemaakt en hoeveel soorten zijn er? Bestaat er zoiets als olijfolie-fraude? Hoe moet je olijfolie proeven en gebruiken? Hoe herken je een goede olijfolie? En een slechte?

Dit alles en nog veel meer vind je in dit boek, aangevuld met enkele overheerlijke en verrassende recepten!


Olijven

De olijfboom, die er altijd zo droog en dor uitziet en zich in rotsachtige en onvruchtbare grond wanhopig aan het leven lijkt vast te klampen, is opvallend genoeg een van de drie hoekstenen van de mediterrane kookkunst en cultuur. De boom, die inheems is in het oostelijke Middellandse Zeegebied, werd al in 3000 v.Chr. in Syrië en Palestina in cultuur gebracht en het duurde niet lang voor zijn gulheid in de keukens in de regio werd gebruikt.

De olijf staat centraal in de mediterrane keuken en wordt ook in ons land steeds populairder. Ook het gebruik van olijfolie is bijna niet meer weg te denken uit onze keuken. Dit boek bevat meer dan veertig recepten waarin de olijf op verscheidene manieren is verwerkt, en daarnaast allerlei interessante feiten, nuttige tips en historische achtergronden over deze bijzondere vrucht.


Het olijfolie kookboek

Olijfolie is altijd een vast onderdeel van de mediterrane voeding geweest en koken met olijven en olijfolie is in de hele wereld een deel geworden van de moderne en traditionele keuken. Olijfolie biedt niet alleen volop smaak, maar is een gezonder alternatief voor het koken met boter en andere vetten.

Het olijfolie kookboek bevat:
Een overzicht van de verschillende soorten olijf en olijfolie, wat u moet kiezen, hoe u proeft en welke toepassingen er zijn:

  • Adviezen voor het koken met olijfolie
  • Fantastische recepten die variëren van klassieke mediterrane schotels tot vernieuwende, hedendaagse gerechten.

Lekker vet – alles over olijfolie

168 pagina’s hardcover ‘vet’ boek.

Compleet naslagwerk over de wonderbaarlijke (en gevaarlijke) wereld van olijfolie. Van het productieproces tot fraude en van top 10-lijstjes ‘wat te vragen aan de olijfolieboer zodat hij je als een expert ziet en je uitnodigt bij hem thuis voor het diner’ tot EU wetgeving.

Prachtig vormgegeven, schitterende illustraties en foto’s; je waant je even in de prachtige zonnige omgeving van dit vloeibare goud.

Geschreven door Gregor Christiaans, Internationaal gecertificeerd olijfolieproever en veel gevraagd spreker over olijfolie.


Olijfolie – koken met olijfolie en olijven

Met zijn rijke smaak, zijn oorsprong in het zonnige zuiden en zijn eeuwenoude traditie past de olijf perfect bij iedere levensgenieter. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze smaakmaker een vaste plaats in onze keuken heeft veroverd. Het feit dat olijfolie gezond is, heeft daar ongetwijfeld ook toe bijgedragen. De geschiedenis, de productie en de voordelen van olijfolie en olijven worden in dit boek behandeld, aangevuld met heerlijke recepten.


OLIJFOLIE

In de olijfoliewijzer, die het hart van dit boek vormt, worden meer dan 100 merken olijfolie besproken. Bij elk merk wordt de geschiedenis van het bedrijf en zijn oprichters aangestipt en wordt de smaak van de olie gekarakteriseerd. U krijgt informatie over het land waar de olijven vandaan komen en over de oogstmethode, en er wordt ingegaan op de manier waarop de olie wordt gemaakt.

Informatie over jaarproductie, kwaliteit en andere producten staat in overzichtelijke kadertjes. De schat aan informatie die in dit boek gebundeld is, vormt voor iedereen een rijk naslagwerk en biedt alle liefhebbers de mogelijkheid om nog meer van olijfolie te genieten.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *