|

De 7 beste boeken over ons reukvermogen en geuren 2023

Onze neus met de functie ruiken is een belangrijk zintuigen. Onze neus ruikt niet alleen lekkere geuren maar kan ons ook zeker waarschuwen, denk hierbij aan bedorven eten maar ook bij brand of bij een gaslek. Onze neus is dus erg belangrijk.

Op deze pagina gaan de boeken niet over de neus maar wel over de geuren, het ruiken en de reuk. Je vind in de top 7 ook boeken over reukverlies. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst.

De link geeft veel extra informatie over het boek waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun jij het boek eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

Het mysterie van de reuk

Plotseling je reukvermogen kwijtraken? Dat is een ramp en het heeft verstrekkende gevolgen. Ruim een kwart miljoen mensen loopt met dit probleem rond! Stel je voor: niet kunnen ruiken of proeven of voedsel bedorven is. Geen dure van een goedkope wijn kunnen onderscheiden. Niet in de gaten hebben dat de popcorn in de magnetron in brand vliegt. Niet merken dat je kind een poepluier heeft. Maar ook: niet kunnen genieten van de zeelucht tijdens een strandwandeling en een gaslek in huis niet in de gaten hebben. Pas via de reactie van anderen merken dat je stinkt naar zweet… dat is echt erg! Dit boek geeft lotgenoten (h)erkenning en opent de ogen van familieleden, vrienden en kennissen die vaak moeite hebben te begrijpen wat de gevolgen allemaal kunnen zijn.


De geuren van de wereld

Truffels die met de hulp van eencelligen ondergronds de geuren produceren die varkens en honden lokken om de truffels op te graven. Onze huid die metalig kan ruiken. Rauwe oesters die soms aan komkommer doen denken, sherry aan sojasaus en maïstortilla’s aan honing. De aarde die aards ruikt als droogte plaatsmaakt voor regen. Harold McGee neemt ons mee op zijn zintuigelijke reis door de wereld van geuren: van de oorsprong van vluchtige moleculen in de interstellaire ruimte, via de geuren van de lucht en de oceanen, het bos en de stad, naar de geuren van voedsel en drank.

Ontdek met hem de verborgen geuren van het gewone (natte bestrating en gemaaid gras) en het buitengewone (vers brood en chocolade); van het heerlijke (rozen en vanille) en het onaangename (bedorven vlees en rotte eieren).

Op basis van de nieuwste biologische en scheikundige inzichten, verweven met persoonlijke observaties, laat Harold McGee zien hoe ons reukvermogen de kracht heeft om onzichtbare kanten van ons leven bloot te leggen. Zijn nieuwe meesterwerk is de complete wetenschap en taxonomie van geuren; het overrompelende resultaat van tien jaar onderzoek. Welkom in de wondere osmokosmos van Harold McGee.


Verborgen verleider

Het reukvermogen heeft invloed op de motivatie, de leerprocessen, op het seksuele leven, op de gezondheid en de gevoelens van veiligheid en welbevinden. Lees in dit boek hier alles over en boek gaat je zeker verrassen hoe belangrijk ons reukvermogen is.


Eerste hulp bij reukverlies

Eerste hulp bij tijdelijk en langdurig reukverlies, bijvoorbeeld door corona Verlies van het vermogen tot ruiken en proeven komt veel vaker voor dan je denkt. Het heeft ook veel meer nadelige gevolgen dan algemeen bekend is. Je ruikt geen brand- gas- of zweetlucht en eten smaakt niet meer. Reukverlies, ook wel anosmie genoemd, tast het basale zelfvertrouwen aan en kan op langere termijn leiden tot depressie en libidoverlies. Het verliezen van je reuk kan vele oorzaken hebben. Eén van die oorzaken is het coronavirus. Tachtig procent van de mensen die besmet zijn, krijgt tijdelijk of langdurig last van reukverlies of een -stoornis. In dit handzame boek vind je naast veel nuttige informatie, ook allerlei praktische tips & trucs én de beste recepten voor mensen die minder ruiken en proeven. Door te helpen andere zintuigen te ontwikkelen en te prikkelen, krijgt het leven weer kleur.


Geur

Parfummaker Frank Bloem introduceert in je in ‘Geur. De vergeten sensatie’ in de wondere wereld van geur en parfums.

‘Geur neemt je mee naar de stranden van Texel, de vanilleplantages van Réunion en de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog. Tegelijk brengt het je dichtbij huis op de bank van je oma of naar een warm zomers dennenbos. Geur is alomaanwezig in ons leven, toch speelt het een verrassend kleine rol in kunst, wetenschap en geschiedenis. Het domineert onze herinneringen maar in ons dagelijks leven vergeten we het waar te nemen.’

In dit boek neemt geurontwerper en parfumeur Frank Bloem de lezer mee in de wonderlijke wereld van geur.

Aan de hand van de klassieke opbouw van parfums in basis-, midden- en topnoten beleef je als een parfumeur de wereld om je heen. Bloem laat zien hoe parfums gemaakt worden en geeft inzicht in de wonderlijke ingrediënten die hierbij komen kijken. Na het lezen van Geur is je wereld rijker en dieper dan ooit.

‘In de partituur van een geurmengsel zit voor mij een deel van de magie. Wie de partituur kan lezen, kan, als de stoffen voor handen zijn, het kunstwerk opnieuw tot leven wekken.’


Wetenschappelijke bibliotheek 159 – Ruiken

Mensen hebben een goede neus, maar in de loop van de evolutie zijn we steeds meer vergeten hoe we die moeten gebruiken. Toch speelt ruiken een grote rol in het dagelijks leven. Maar hoe werkt ruiken eigenlijk? Welke moleculen veroorzaken geuren, en hoe onderscheiden onze hersenen lavendelgeur van urinegeur? Welke invloed hebben feromonen op ons lichaam? Waarom is het zo moeilijk om over geuren te praten? Hoe beïnvloeden geuren emoties? Dit prachtig geïllustreerde boek beantwoordt deze en nog veel meer vragen over de bijzondere wereld van geuren.


Pionier In Het Imperium Van De Geur

Een komisch en bedwelmend portret van een excentriek genie, maar ook een hommage aan de verleidingskracht van parfums en geuren. Chanel No. 5, Diorama, welk parfum je ook onder zijn neus houdt, hij kan de componenten ervan haarfijn identificeren. Daarin lijkt de in Libanon geboren maar in Italië opgegroeide briljante biofysicus Luca Turin als twee druppels water op de hoofdpersoon uit Patrick Süskinds befaamde roman Het parfum.

Gedreven door zijn parfumobsessie schreef Turin een gids, Parfums: le guide, die een bestseller werd in Frankrijk. Maar daarnaast beschikte hij over het zeldzame talent om chemie, biologie en fysica met kwantummechanica te verbinden, wat hem in staat stelde een revolutionaire theorie over het reukvermogen op te stellen: niet de vorm van het molecuul, maar de moleculaire trilling bepaald de geur. Hij kwam erdoor in aanvaring met het academische establishment en de gevestigde belangen van de grote parfumconcerns.

Burrs boek leest als een zinderend pleidooi voor grensoverschrijdende wetenschap. De auteur volgt op bewonderenswaardige wijze de intrigerende, slingerende route van Turin naar erkenning van dienst trillingstheorie, en laat hem daarbij uitvoerig aan het woord over verwante onderwerpen als muziek, eten en seks.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *