|

De top 10 van de beste boeken over je Cholesterol 2024

Cholesterol is een vetachtige stof die in ons lichaam voorkomt in kleine bolletjes. Een klein deel van het cholesterol in ons lichaam krijgen we binnen via ons voedsel. Het grootste gedeelte van het cholesterol is afkomstig van onze lever. Dit is meestal precies genoeg wat het lichaam nodig heeft.

Bij te veel cholesterol, ook wel een hoog cholesterol genoemd, vergroot de kans op het risico van hart- en vaatziekten. Een te hoog cholesterol geeft geen klachten, en is daarom ook moeilijker te ontdekken. Een gezonde levensstijl verkleint de kans op een verhoogt cholesterol.

De boeken op deze pagina vertellen je meer over de gevaren van een te hoog cholesterol, maar ook wat je moet doen bij een hoog cholesterol en nog veel meer informatie over het cholesterol.

Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek en via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

GezondheidGezondheid

Feiten en fabels over cholesterol en cholesterolverlagende medicijnen

Dr. Uffe Ravnskov vond het na vele jaren studie tijd worden om de feiten en fabels over cholesterol naar buiten te brengen.

Het feit dat miljoenen mensen ten onrechte cholesterolverlagers slikken – het nummer één medicijn in de wereld – moet doorbroken worden.

In een prettig leesbaar boek beschrijft dr. Uffe Ravnskov hoe onderzoeken worden verdraaid ten gunste van de farmaceutische industrie. De consument moet al deze feiten weten en aan zijn of haar gezondheid denken, i.p.v. de kas van de farmaceuten spekken.

Dr. Ravnskov stelt vele ‘wist je dat-vragen’ die voor de consument angstvallig worden weggehouden door de industrie.

Wist je …
… dat je je geheugen kunt verliezen of agressief kunt worden, of zelfs suïcidaal, als je je cholesterol te veel verlaagt?

… dat je, wanneer je tot het mannelijk geslacht behoort, impotent kunt worden wanneer je je cholesterol verlaagt?

… dat door lage cholesterol het risico toeneemt dat je kanker krijgt?

… dat oudere mensen met hoge cholesterol het langst leven?

… dat veel van deze feiten al decennialang gepresenteerd zijn in wetenschappelijke tijdschriften en boeken, maar zelden door de voorstanders van de cholesterolhypothese aan het grote publiek verteld worden?

… dat de cholesterolcampagne immense rijkdom creëert voor onderzoekers, artsen, medicijnfabrikanten en de voedingsindustrie?

… dat je de volgende bijwerkingen kunt krijgen als je cholesterolverlagende medicijnen slikt: je ziek voelen, spierpijn, spierzwakte, koorts, misselijkheid, braken, buikpijn, verstopping, winderigheid, misselijkheid, zuurbranden, diarree, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, slapeloosheid, een gevoel van zwakte, huiduitslag, jeuk, pijn op de borst, rugpijn, gewichtstoename, geheugenverlies, leverontsteking en tientallen andere aandoeningen?

Over de auteur:
Uffe Ravnskov werd in 1934 geboren in Kopenhagen, Denemarken. Hij studeerde
in 1961 af aan de Universiteit van Kopenhagen als MD (Doctor of Medicine), maar heeft de meeste tijd als clinicus en onderzoeker in Zweden gewerkt, waar hij zijn PhD (Doctor of Philosophy) behaalde aan de Universiteit van Lund.


Lekker & belangrijk – Cholesterol

Met heldere, evidence-based achtergrondinformatie over de ins en outs van cholesterol. En meer dan 50 eenvoudige, heerlijke recepten!

  • Welke voedingsstoffen zijn goed?
  • Wat kun je qua eten en drinken beter laten staan?
  • Wat zijn goede leefstijlkeuzes?

Een ’te hoog cholesterol’. Vaker laat dan vroeg komen veel mensen in aanraking met deze silent killer. Het gaat dan doorgaans om een verstoorde cholesterolbalans: te veel slecht cholesterol ten opzichte van het goede (inderdaad, dat is er ook). Met voldoende goed en zo min mogelijk slecht cholesterol in je lijf heb je aanzienlijk meer kans op een langer en prettiger leven, met minder ziektes.
Bepaalde eetgewoonten kunnen je daarbij helpen, zodat heel wat ellende je bespaard kan blijven. De juiste voedingsmiddelen kunnen zelfs een deel van de schade herstellen die je lichaam eerder heeft opgelopen. Medicatie kan misschien zo worden voorkomen. Als je die voedingsmiddelen ook nog eens kunt verwerken in heerlijke gerechten, is zo’n aanpak geen corvee, maar een genot!

Cholesterol is het eerste deel van een nieuwe serie van de zussen Jansen: ‘Lekker & belangrijk’. Elk deel is gewijd aan een bepaald probleem.

Annemieke is cardioloog in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Janine vertaalt Annemiekes inzichten naar de praktijk, met eenvoudige, doenbare gerechten. Ook ontwerpt en fotografeert ze hun kookboeken, waarvan dit het vierde is. Samen hebben ze een kookcolumn in dagblad Trouw.


De cholesterol-leugen

In ‘De cholesterol-leugen’ veegt prof. Hartenbach de vloer aan met de heersende opvattingen over cholesterolverlaging en benadrukt hij juist de positieve invloed van cholesterol op onze stofwisseling.

Het streven naar cholesterolverlaging is voor de farmaceutische industrie, artsen en de margarinefabrikanten een miljardenbusiness geworden, maar volgens de inzichten van prof. Hartenbach en enkele andere belangrijke wetenschappers volstrekt overbodig, schadelijk en vaak zelfs levensgevaarlijk.

Het medicijn Lipobay heeft met een aantal dodelijke slachtoffers het publiek weliswaar opgeschrikt, maar slechts weinigen weten hoe groot de misleiding door de ‘cholesterolmaffia’ werkelijk is. In ‘De cholesterol-leugen’ veegt prof. Hartenbach de vloer aan met de heersende opvattingen over cholesterolverlaging en benadrukt hij juist de grote betekenis en de positieve invloed van cholesterol op onze stofwisseling. Hij levert het bewijs dat arterio-sclerose en hartinfarcten niets met cholesterolniveaus te maken hebben en geeft aan hoe we deze ziekten kunnen voorkomen.


Cholesterol-Bewust

Vieding speelt een belangrijke rol bij het verlagen van de cholesterolspiegel. En de heerlijke gerechten uit dit boek – vertrouwd en avontuurlijk, smakelijk en verrassend gekruid – maken het u een stuk gemakkelijker om over te schakelen op een chlesterolbewuste voding.

Voor de ontbijttafel of de lunchtrommel, voor tussendoortjes en hoofdgerechten, toetjes en gebak – in dit boek zijn meer dan 120 cholesterolarme recepten voor elke smaak en voor iedere gelegenheid bijeengebracht. De uitvoerige inleiding biedt wetenswaardigheden over een uitgebalanceerde cholesterolarme voeding en sluit af met tips voor een flinke reductie van de vet- en cholesterolinname.


Het grote cholesterol boek

Cholesterol. Iedereen kent het begrip maar weinigen kunnen zeggen wat het precies is. Of hoe nefast een hoge cholesterol is voor je hart. In de media verschijnen vaak tegenstrijdige berichten rond de gevaren van cholesterol en de weldaden van gezonder leven en eten, maar hoeveel waarde kun je daar aan hechten?

Professor dokter Ernst Rietzschel, cardioloog, brengt raad in Het Grote Cholesterol Boek. Op een bevattelijke manier en met behulp van een aantal fictieve patiënten legt hij uit wat cholesterol is en wat het doet in ons lichaam, hoe het verband houdt met hart- en vaatziekten en hoe dokters bepalen hoeveel risico iemand loopt. En: vooral hoe je er iets aan kan doen!

Bestaat er zoiets als ‘goede’ en ‘slechte’ cholesterol? Hoeveel invloed heeft roken en ongezond eten? Kunnen kinderen ook last hebben van hun cholesterol? En zou het echt nuttig zijn om 40 procent van de bevolking preventief pillen te geven? Het Grote Cholesterol Boek geeft het antwoord


Eat to beat: Cholesterol

Volgens de Cardiologische Liga heeft bijna 50% van de Belgen last van een te hoge cholesterol. In Nederland is dat volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bij ruim 23% het geval. Omdat cholesterol hart- en vaatziekten kan veroorzaken, is het belangrijk om je cholesterolgehalte onder controle te houden.

Maar wat is cholesterol eigenlijk? Wat zijn de symptomen? En mag je dan geen eitje meer bij het ontbijt of boter op je brood?

Diëtiste Sanne Mouha geeft antwoord op alle vragen en legt uit hoe je met een aangepast, gezond voedingspatroon je cholesterolgehalte kunt laten dalen. En met de cholesterolarme recepten uit dit boek kun je meteen aan de slag!

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Heldere informatie en concrete tips
  • Met 30 cholesterolarme recepten

Cholesterol, de verkeerde vijand?

In België en Nederland nemen 3,5 miljoen mensen dagelijks het cholesterolverlagend middel statine. De meesten nemen statine omdat hun ‘cholesterol’ te hoog is, niet omdat ze een hart- of vaatziekte hebben.

Een groep wetenschappers, artsen en cardiologen maakt zich hierover zorgen. Waarom moeten gezonde mensen dagelijks een statinepil nemen? Is het bewezen dat cholesterol onze aders dichtslibt? Krijgen we een te hoge cholesterol van verzadigde vetten? Waarom krijgen ook mensen met een lage cholesterolwaarde een hartinfarct? Waarom stopt bijna de helft van de mensen die een statine krijgt voorgeschreven na een jaar met de medicatie? Waarom halen zo weinig mensen de aanbevolen streefwaarde voor hun ‘cholesterol’? Waarom waarschuwen wetenschappers voor mogelijke neurologische en motorische bijwerkingen van statines?

In dit boek gaat journalist Ben Vanheukelom op zoek naar antwoorden. Hij praat met statinegebruikers, oud-gebruikers, experts, voor- en tegenstanders van de cholesterolhypothese en probeert een klare lijn te zien in het kluwen van duizenden wetenschappelijke artikels over cholesterol.

Ben Vanheukelom heeft reportages gemaakt voor duidingsprogramma’s op Radio 1 over milieu, klimaat en gezondheid. Hij heeft ook voor de VRT Nieuwsdienst gewerkt.


Cholesterol En Vetarm Koken

De mens heeft een bepaalde hoeveelheid vet nodig en deze hoeveelheid is een waardevolle bron van energie. Tegenwoordig wordt er echter veel te vet gegeven. Het is niet nodig en zelfs niet verstandig om alle vet te bannen uit ons eten, maar een vetarm dieet is veel beter voor hart en bloedvaten. Het is immers alom bekend dat door een goede voeding en een gezonde levenswijze de kans op een hartinfarct veel kleiner is.

Hoe lekker de gerechten in dit boek er ook uitzien, ze hebben een laag vet- en cholesterolgehalte. De gerechten kunnen derhalve door iedereen gegeten worden.

Bij elk gerecht worden de voedingswaarden vermeld.


Beter omgaan met cholesterol

We kunnen er niet omheen: hart- en vaatziekten, die vaak te wijten zijn aan een te hoog cholesterolgehalte, zijn de voornaamste doodsoorzaak in de Westerse wereld. Een teveel aan slechte cholesterol is een direct gevolg van een gebrek aan beweging en gezonde, gevarieerde voeding. Maar het goede nieuws is: iedereen kan er op zijn eigen manier iets aan doen. * Een grondige en actuele analyse van de ziekte.

Wat is cholesterol? Waar komt het vandaan? Wat is het verschil tussen goede en slechte cholesterol? Wie heeft het grootste risico op een te hoog cholesterolgehalte? Hoe beïnvloedt uw levenswijze uw cholesterolgehalte? Wat kunt u eraan doen? Is er een verschil tussen vrouwen en mannen?

  • Vragenronde over problemen in de praktijk. Wat zijn de gevolgen van een te hoog cholesterolgehalte? Wat zijn de symptomen waarop u moet letten? Is het erfelijk? Wat is gezonde voeding? Wat is het nut van cholesterolverlagende producten?
  • Een hoog cholesterolgehalte in het dagelijks leven. Welke voedingsmiddelen zijn het meest geschikt voor u? Waarin vindt u de goede vetten? Welke sport kunt u beoefenen?
  • Menu’s op maat. Tips en ideeën voor het ontbijt, de lunch, het tussendoortje en het diner.

De cholesterol- en vetarme keuken

een te vette voeding is vaak de belangrijkste oorzaak van allerlei hartkwalen. een aangepast dieet zal het vetgehalte in uw bloed tijdelijk weer op een normaal peil brengen. Maar om tot een blijvend resultaat te komen, zal u uw eetgewoontes grondig moeten veranderen

Dat dit niet noodzakelijk tot een ramp moet leiden, bewijst dit boek. Het staat boordevol overheerlijke, maar cholesterol- en vetarme gerechten die nog gemakkeljk te bereiden zijn op de koop toe.

Elk recept wordt aangevuld met nuttige informatie over het gehalte aan calorieën, eiwitten, (on)verzdigde vetzuren, koolhydraten, enz. Zo weet u meteen ook welke gerechten voor u het meest geschikt zijn.

Zowel voor het ontbijt als voor het middagmaal en het avondmaal geeft dit boek u tal van recepten, zodat u telkens weer een gevarieerd dagmenu kunt samenstellen.

Als u ook het hoofdstuk over vetstofwisselingsstoornissen en de risicofactoren hebt doorgenomen, heeft de gezonde en evenwichtige voeding voor u geen geheimen meer.


GezondheidGezondheid

Vergelijkbare berichten