|

De top 7 van de beste boeken over MS (Multiple Sclerose) 2024

Multiple Sclerose (MS) is een complexe aandoening die het leven van velen ingrijpend beïnvloedt. Of je nu zelf met MS leeft, een dierbare, iemand kent die eraan lijdt, of gewoon geïnteresseerd bent in het begrijpen van deze ziekte, er is een schat aan informatie beschikbaar in boekvorm.

Op deze pagina heb ik de 7 beste boeken over MS voor je op een rij gezet. De boeken zijn heel diverse van persoonlijke verhalen tot behandelingsmogelijkheden. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek. Via de link kun je het boek eenvoudig bestellen.

GezondheidGezondheid

Multiple sclerose? Zet ‘m op!

Ewout is het levend voorbeeld, dat voedingskeuze bij zou kunnen dragen aan vermindering van ontstekingsprocessen.” – Leon Mentink, huisarts

Heb je de diagnose multiple sclerose gekregen, maar je legt je er niet bij neer? Je wilt weer zelf bepalen waar het met je leven heengaat? Je wilt de regie terug en dat kan!

Ewout kreeg in 2010 te horen dat hij relapsing remitting multiple sclerose (RR MS) had. Ondanks heftige ms-aanvallen liet hij zich niet van de wijs brengen en begon met het Jelinek-dieet, beter bekend als Overcoming Multiple Sclerosis: OMS. In Multiple sclerose? Zet’m op! krijg je advies om multiple sclerose te overwinnen.

Met advies over:

  • Wat is OMS nu precies
  • Een dagboek bijhouden
  • Etiketten lezen bij de dagelijkse boodschappen
  • Kun je smokkelen?
  • Beginnen met sporten
  • Leren mediteren
  • De relatie met je neuroloog
  • Wat heb je aan een MRI?
  • Uiteten
  • Wat doe je op reis.

Naast dat Ewout het Jelinek dieet en de OMS-levensstijl begrijpelijk uitlegt, inspireert het boek je om ermee te beginnen of ermee door te gaan. Omdat het in duidelijk Nederlands geschreven is, kun je het zonder problemen aan je familie en vrienden laten lezen. Zo snappen zij gelijk wat de OMS-levensstijl inhoudt.

Het dinerkaartje dat je in dit boek vindt, geeft precies aan wat je wel en niet kan eten.

Je hoeft je nooit meer uit te leggen wat de nono’s en de gogo’s van je multiple sclerose-dieet zijn.

De dinerkaartjes zijn gemakkelijk te versturen vanaf je telefoon naar vrienden of naar een restaurant.
Ga je op reis? Neem dit e-book mee.

Met de Kobo-app download je het in een handomdraai op je smartphone. Zo heb je on-the-go toegang tot de drieëntwintig vertalingen van de dieetkaartjes: van Chinees tot Frans en Zweeds tot Japans.

Heb je na het lezen nog vragen? Stuur dan een e-mail aan de auteur! Je vindt Ewouts e-mail achterin bij de veel gestelde vragen.

Met dit e-book toont Ewout aan dat doorzetten wordt beloond. Met daadkracht krijg je multiple sclerose eronder. Multiple sclerose? Zet’m op!


Multiple Sclerose, de onbegrepen ziekte

In deze autobiografie wordt er gesproken over haar strijd tegen MS. Die strijd is heftig om over te lezen. Zo kon de schrijver na een auto ongeluk niet meer goed bewegen, maar dit werd niet direct door haar omgeving opgemerkt. De schrijver weet goed haar eigen mening daarover over te brengen, maar ook de angst dat ze niet wist wat er met haar aan de hand was. De data en details van gebeurtenissen zorgen voor een dagboekachtige stijl.

In de medische molen waarin ze terecht kwam, brengt ze duidelijk de veranderingen in haar leven naar voren: dat ze van zelfstandige vrouw ineens van iedereen afhankelijk was. Daar is ze heel open over en dat zorgt dat de lezer zich goed in haar kan inleven. Ze brengt de boodschap over om van dag tot dag te leven. Met haar boek kan ze mensen met MS een hart onder de riem steken en inspireren om net als haar te genieten van elk mooi moment.


Chronisch genezen

Alles in Dirk Nielandts leven liep op rolletjes tot multiple sclerose bij hem werd vastgesteld. Hij is ervan overtuigd dat je met de juiste aanpassingen in je levensstijl de ziekte kan afremmen. Alles in Dirk Nielandts leven liep op rolletjes tot multiple sclerose bij hem werd vastgesteld. De diagnose sloeg in als een bom. Het was het begin van een kronkelig pad met veel hobbels, verassende wendingen en een onzeker einde. Een chronische ziekte betekent echter niet dat het leven stopt. Dirk is ervan overtuigd dat je met de juiste aanpassingen in je levensstijl (en wat lef en verbeelding) een auto-immuunziekte kan afremmen of voorkomen. Terminaal gezonde mensen houden aan dit boek evenzeer waardevolle inzichten over.


Multiple sclerose

Het zorgboek Multiple Sclerose is ontwikkeld voor mensen met MS en hun naasten. Uitgangspunt van het zorgboek is om, op basis van goede medische informatie, praktische aangrijpingspunten te bieden voor het omgaan problemen waarmee deze patiënten te maken kunnen krijgen. Op die manier wordt de zelfredzaamheid ondersteund en inzicht gegeven in de beschikbare medische en maatschappelijke hulpverlening. Hierbij worden ¿moeilijke¿ onderwerpen zoals seksualiteit en euthanasie niet gemeden.


Ik heb MS, maar de MS krijgt mij niet

Dit boek gaat over mijn leven en over mijn ziekte: Multiple Sclerose (MS). Wat die MS betreft: ik heb vooral willen omschrijven hoe ik zo positief mogelijk omga met die ziekte, om daarmee een steun te zijn voor anderen die zoiets ook overkomt. Ik ga met deze ernstige ziekte om onder het motto: ‘Ik heb MS, maar de MS krijgt mij niet.’ Dat is ook de titel van dit boek geworden. Ik ben bij de vormgeving (vooral) en de redactie geholpen door Jurrie Vos. Hij doet dit als vrijwilliger namens de Stichting Levensboeken in Den Haag.


Een stap vooruit, een stap terug

Het hartverwarmende verhaal van een jonge vader met MS Niet lang nadat zijn dochtertje geboren is, overkomt Christian Donlan iets vreemds. Hij grijpt opeens naast lichtknoppen en deurklinken, heeft tintelende vingers en tenen en voelt elektrische schokken door zijn lichaam trekken. Het blijken de vroege symptomen van multiple sclerose te zijn. Terwijl de wereld van zijn dochter steeds groter wordt, wordt de wereld van Christian juist steeds kleiner.

Deze confronterende parallel vormt de basis voor een fascinerend boek over ouderschap met MS. Donlan schrijft zonder zelfmedelijden en laat zien hoe de vreugde van ouderschap keer op keer de ernst van zijn ziekte overtreft. Een stap vooruit, een stap terug is een bijzondere combinatie van een verslag van een ziekte en een ontroerend portret van een vader die toekijkt hoe zijn dochter de wereld ontdekt.


MS uitgeschakeld?!

Plotseling staat ze gedraaid op de autoweg. Het busje dat zich van links in haar auto boorde, had ze écht niet gezien. Pas na anderhalf jaar revalideren wordt duidelijk hoe dit kon gebeuren. Ze heeft multiple sclerose. Haar oogzenuwen zijn aangetast. Dat ze het busje niet zag, was geen onoplettendheid. Als de diagnose MS eenmaal is gesteld, blijken de aanrijding en het revalidatietraject nog maar een voorproefje te zijn geweest. Wat volgt is een lange periode van (soms letterlijk) vallen en weer heel langzaam opkrabbelen. MS is een grillige en onvoorspelbare ziekte. De toekomst is onzeker. Zal ze in een rolstoel belanden? Dit boek is een persoonlijk verslag van een heftige ziekte die pas tot stilstand komt door een ingrijpende behandeling in Zweden.


GezondheidGezondheid

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *