| |

De top 10 van de beste boeken over yoga 2023

Yoga is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Het beoefenen van Yoga is één van de manieren om innerlijke rust te krijgen. Je helpt het lichaam te ontspannen. Voor de ontspanning moet wel regelmatig ingespanning geleverd worden.

Dat yoga hot is, kun je ook wel zien aan het aantal cursussen en boeken die over yoga gaan. Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 10 beste boeken over yoga en de beste yoga cursussen voor thuis. De boeken gaan allemaal over Yoga maar zijn heel divers en voegen ook allemaal iets toe. In de top 10 vind je boeken voor beginners, docenten, gevorderden maar ook boeken over de oefeningen en de verdieping in Yoga.

De boeken en de cursussen worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven. Bij de boeken heb ik een link van Bol.com aan de beschrijving toegevoegd. Deze link geeft naast extra informatie ook de waardering en de recensies van de lezers weer. Via de link kun je de boeken eenvoudig bestellen.

Yoga anatomie

Dit ultieme referentiewerk voor yogabeoefenaars en -leraren is nu geheel gereviseerd en uitgebreid! Met meer asana’s, vinyasa’s, fullcolour-illustraties en uitgebreide informatie biedt deze herziene editie van ‘Yoga Anatomie’ een nog dieper begrip van de structuren en principes die ten grondslag liggen aan elke yogabeweging.

Van ademhaling tot draaiingen en staande houdingen je kunt precies zien hoe bepaalde spieren reageren op de bewegingen van de gewrichten, hoe wijzigingen in een houding het effect daarvan kunnen vergroten en hoe de ruggengraat, ademhaling en lichaamshouding uiteindelijk met elkaar verbonden zijn.

Met ‘Yoga Anatomie’ zijn de auteurs Leslie Kaminoff en Amy Matthews, beide internationaal gerespecteerde experts en leraren in anatomie, ademhaling en lichaamswerk, erin geslaagd hét naslagwerk van de yoga te maken.


De yoga-gids

Meer dan 170 yogahoudingen in woord en beeld!

Yoga maakt niet alleen het lichaam soepel, maar leidt ook tot een diep geestelijk en lichamelijk welbevinden. In De yogagids worden meer dan 170 houdingen uit de voornaamste yogascholen beschreven. Het is een onmisbaar handboek voor het beoefenen van yoga en het vinden van een geestelijk en lichamelijk evenwicht in het leven.

Het boek is zowel geschikt voor beginners als gevorderden en is bedoeld als leidraad voor een manier van yoga beoefenen die past bij ieders persoonlijke omstandigheden en mogelijkheden.


Hatha Yoga voor docenten en beoefenaars

‘Hatha Yoga voor docenten en beoefenaars’ mag niet in je boekenkast ontbreken als je maximaal voordeel uit je yogapraktijk wilt halen en de kunst van het maken van holistische yogaseries wil leren beheersen.

Het is een praktisch hand- en studieboek dat een uitgebreid overzicht bevat van meer dan 200 yoga-houdingen. Startend vanuit de traditionele benadering van de klassieke yoga ontdek je welke invloed yogahoudingen binnenin het lichaam hebben en hoe een systematisch samengestelde yogales je algehele gezondheid en geestelijk en lichamelijk welbevinden kan bevorderen.

Je leert ook wat de medisch bewezen voordelen van yoga zijn en maakt kennis met de eeuwenoude principes die ten grondslag liggen aan het ordenen van de asana’s in overeenstemming met de corresponderende chakra’s (energiecentra).

  • Met grote duidelijke foto’s bij elke houding
  • Een gedetailleerde beschrijving van de uitvoering
  • Zeer gebruiksvriendelijk van opzet
  • Aanvullende informatie over de duur, effecten, variaties en contra-indicaties.

De auteurs zijn de oprichters en docenten van de Arhanta Yoga Ashrams in Nederland en India. Zij hebben wereldwijd al meer dan 3000 yogadocenten opgeleid. (www.arhantayoga.nl).


Deugdenyoga

Deugdenyoga is een persoonlijk en inspirerend boek voor wie yoga beoefent en voor wie yogales geeft. Het is opgebouwd rond twaalf deugden, bijvoorbeeld openheid, begrip en zelfvertrouwen. Een hoofdstuk start met een persoonlijke inleiding door yogadocente Patty Jongemaets.

Zij geeft bij elke deugd toepasselijke tips op het gebied van ademhaling, voeding en wellness. Daarna volgt een volledige yogales met ademhalingsoefeningen, mantra’s, meditaties en yoga-oefeningen, zoals De Hartopener, De Kaars en De Halve Maan. Patty combineert diverse yogavormen.

Bij moed komt naar verhouding meer Kundalini yoga aan bod; bij vriendelijkheid of mededogen meer Hatha yoga.

Deugdenyoga is door Patty Jongemaets zelf ontwikkeld. Ze geeft sinds vorig jaar de officiële beroepsopleiding Deugdenyoga Docent, vanuit haar praktijk Dolfijn Wellness aan De Nieuwe Meer in Amsterdam.


Yin yoga

Een soepeler lichaam zonder krachtsinspanning Yin yoga is een zachte vorm van yoga waarbij de klassieke yogahoudingen op een meer ontspannen manier worden uitgevoerd, zonder nadruk op spierkracht.

‘Yin’ verwijst naar vrouwelijke eigenschappen, de tegenpool van ‘yang’, yin yoga is dan ook meer aangepast aan het vrouwelijk lichaam, en daarom een goede aanvulling op yogahoudingen die vaak gebaseerd zijn op krachtsinspanning en uithoudingsvermogen (zoals ashtanga yoga). Yin yoga werkt meer in op de dieper liggende bindweefsels, wat uiteindelijk een soepeler lichaam en een mooiere lichaamshouding oplevert.

Het boek bevat:

  • Ruim 200 verhelderende foto’s
  • Duidelijke beschrijvingen van de oefeningen
  • Tal van variaties op de oefeningen
  • Het boek is ook geschikt voor beginners.

Het nieuwe yogaboek

n Het Nieuwe Yogaboek brengt Johan Noorloos, Nederlands bekendste yogaleraar, de belangrijkste yogastijlen terug tot hun kern. Essentiële elementen uit Iyengar yoga (techniek), Ashtanga Vinyasa yoga (dynamiek), Yin yoga (ontspanning), Vipasana-meditatie en filosofie smeedt hij aaneen tot een revolutionair nieuw geheel: Anicha yoga. ‘Anicha’ is Sanskriet voor verandering.

Bij Anicha yoga staan drie persoonlijke doelen centraal: bewustwording, verbinding en vrijheid. Als je je bewust wordt van je grenzen kun je die verleggen en zal je beter in staat zijn je te verbinden met je diepste potentieel. Dan pas kun je echte vrijheid ervaren. Anicha yoga richt zich dus ook op het leven na de yoga, want de échte yoga begint volgens Johan pas als je van de mat afstapt.

Het Nieuwe Yogaboek biedt uitgebreide achtergrondinformatie over de geschiedenis van yoga, filosofie, meditatie, de verschillende yogastijlen en de anatomie van het menselijk lichaam. Dit rijk geïllustreerde boekis een must have voor iedereen die nieuwsgierig is naar yoga, maar ook voor de gevorderde yogi die zijn kennis wil verdiepen en zijn practice wil verbeteren. Ook bevat het nuttige tips voor wie zelf een goede yogaleraar wil worden.

Johan Noorloos brengt met dit levenswerk een ode aan de belangrijkste hedendaagse yogastijlen én aan de eeuwenoude traditie. Johan Noorloos (Harlingen, 1972) is oprichter van de succesvolle De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam en al jaren het gezicht van yoga in Nederland.

Eerder ver- schenen van zijn hand Hoe yoga je leven kan veranderen waarin hij bekend Nederland liet kennismaken met de yogamat (meer dan 15.000 exemplaren verkocht) en Vanuit stilte naar succes. Meditatie en inzichten voor leiders van de toekomst. Noorloos heeft een vaste column in Yoga Magazine


De Vijf Tibetanen – Het Originele Manuscript

ibetaanse Yoga – Een goed bewaard Geheim.

Begin vorige eeuw reisde een Britse legerofficier voor zijn werk regelmatig door India. Hij werd gegrepen door de verhalen van de lokale bevolking over een klooster met Tibetaanse Lama’s die een zeer hoge leeftijd bereikten en uitermate fit en gezond bleken te zijn.

Hij raakte zo geboeid door deze verhalen dat hij besloot zelf de Geheimen van de Eeuwige Jeugd te vinden en op zoek te gaan naar hun verborgen klooster. Na een lange zoektocht in de afgelegen gebieden van de Himalaya vond hij eindelijk het klooster. Daar ontdekte hij hun geheimen en bracht ze mee terug naar het Westen.

Vijf Eenvoudige Yoga Oefeningen

Hij ontdekte vijf eenvoudige en zeer krachtige Yoga Oefeningen die de Tibetaanse Lama’s ongeveer 2500 jaar geleden hadden ontwikkeld en mondeling aan elkaar hadden doorgegeven. De Tibetaanse monniken noemden de oefeningen Riten. In Nederland staan ze vooral bekend als De Vijf Tibetanen. Hun uitwerking blijkt bijzonder groot te zijn.

Voor Iedereen

De kracht van De Vijf Tibetanen is hun eenvoud. Ze zijn voor iedereen geschikt, makkelijk te onthouden en goed uit te voeren. Je hoeft er niet iets specifieks voor te kunnen.
Al na twee weken zul je het effect zeker merken! In nog geen 15 minuten per dag!


Basisboek Yoga

Deze handige yogagids staat boordevol ontspannende en stimulerende yogaoefeningen om helemaal tot rust te komen of uzelf weer op te laden.

Naast een uitgebreide oefensessie die uw hele lichaam in balans brengt, vindt u in dit boek ook kortere sessies van 10 en 20 minuten die u meer energie geven of u helpen alles los te laten.

De duidelijke stap-voor-stapbeschrijvingen en illustraties zorgen ervoor dat de verschillende yogahoudingen gemakkelijk uit te voeren zijn.

Kortom, dankzij deze gids geniet u van het positieve effect van yoga waar en wanneer u maar wilt!


Het dansende dierenbos – Kinderyoga op muziek

Het leukste yogaboek voor kinderen! Inclusief de muziek op cd.

In het dansende dierenbos staat een oude, wijze boom. Daaromheen dansen twee vrolijke apen, zweeft een vrije vogel, rennen snelle paarden, ligt een relaxte kat, slingert een lange slang, vliegt een lichtgevend vuurvliegje, brult een sterke leeuw en zit een slak veilig in zijn huisje. Eén voor één nemen ze je mee in hun wereld met muziek en bewegingen.

Kinderen maken in Het dansende dierenbos op een speelse manier kennis met yoga. Er wordt voluit gedanst, geluisterd, er wordt als de dieren bewogen en er wordt lekker geluierd… En voor volwassenen is het heerlijk om met de kinderen mee te doen, goed te bewegen en van de kinderen te leren!

‘Met de originele tekeningen en aanstekelijke muziek leren kinderen heel natuurlijk yoga in spelvorm. Hier kan jong en oud veel plezier aan beleven!’ Patrick Vermeulen, Svaha Yoga Amsterdam


De yogakeuken

De yogakeuken is een verrassend kookboek, en niet alleen voor mensen die regelmatig yoga beoefenen. In dit boek staan meer dan honderd heerlijke en gezonde vegetarische gerechten, vrij van gluten en geraffineerde suikers.

Voor iedereen die zijn geest in balans wil brengen en zijn lichaam energie wil geven. In De yogakeuken vind je gerechten die je mentale en fysieke energie in balans brengen en je geluksgevoel een boost geven.

Nooit eerder was het zó gemakkelijk om in je eigen keuken zalige, voedzame en evenwichtige voeding te bereiden: van eenpans-masala dhal en buddha bowl met noedels tot een karamelgebakje met een knapperig korstje.


Yoga Cursussen

Happy with yoga is het bedrijf van Melanie Poldervaart en Rolf van Baalen. Melanie en Rolf zijn beide yoga docenten en hebben 3 prachtige cursussen ontwikkeld die je thuis eenvoudig kunt volgen.

Hieronder beschrijf ik de 3 cursussen.

Yoga Stap voor Stap

Yoga stap voor stap is een online yogacursus voor beginners. De cursus bestaat uit 9 lessen die je alle basisoefeningen leert en je leert hoe jij je beter kan ontspannen, sterker wordt, flexibelle en mentale kracht verbetert en ontwikkeld.

In de 9 lessen krijg je diverse lichamelijke oefeningen, ademhalingoefeningen en meditatietrainingen die bijdragen dat jouw lichaam zich meer gaan ontspannen en dat jij dit ook gaat voelen.

Het voordeel van de online cursus is dat jij op je gemakt de cursus kan volgen wanneer het jouw uitkomt en in je eigen tempo. De lessen kun je meerdere keren bekijken.

Deze cursus is ideaal voor de beginner en kan goed gecombineerd worden met één van de bovenstaande boeken.

Yoga Nidra


Yoga Nidra is een techniek die voortkomt uit yoga. Deze Yoga techniek is bedoeld om je fysiek, mentaal en emotioneel helemaal te ontsnappen. Deze technieken kunnen je zeer goed helpen bij pijn, rusteloosheid, slapeloosheid, een hoge bloedruk, depressies en stress.

Yoga Nidra is nog niet bekend bij iedereen maar is een zeer goede methode voor complete rust en het loslaten van kwellingen. Het brengt je lichaam en geest in balans.

Deze cursus bestaat uit 7 online sessies en helpen je geestelijk en fysiek prettiger en beter te laten functioneren.

Onbeperkt online yoga-lessen

Wil jij Yoga lessen volgen wanneer het jouw uitkomt en wil je hier voor de deur uit. Kies dan voor de onbeperkte online yoga lessen. Dit is een maand abonnement waar je voor slechts € 9,99 per maand onbeperkt gebruik van de yoga lessen kunt maken.

Je hebt toegang tot vele verschillende lessen zoals Yin-yoga, Hatha vinyasa, Hatha-yoga en nog veel meer. Je hebt niet alleen toegang tot de yoga lessen maar je kunt ook de meditatie lessen volgen. Het grote voordeel is dat jij zelf kunt kiezen welke lessen je volgt, je kunt kiezen voor losse lessen maar ook verschillende cursussen volgen en zoveel je wilt en wanneer je zin en tijd hebt.

De lessen zijn voor zowel beginners als gevorderden, het niveau en intensiteit wordt duidelijk aangegeven, zodat je eenvoudig de geschikte lessen en cursussen kunt volgen.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *