|

De top 5 van de beste boeken over barista 2024

Welkom bij onze boeiende ontdekkingsreis door de fascinerende wereld van het barista-vakmanschap! Of je nu een gepassioneerde koffieliefhebber bent die zijn thuisbarista-vaardigheden wil aanscherpen of een professional die streeft naar perfectie in elke kop, de sleutel tot succes ligt vaak in het juiste boek.

In deze blog duiken we dieper in de kunst van het barista-zijn en presenteren we een overzicht van de beste boeken die je zullen begeleiden op je reis naar het bereiken van de perfecte espresso, het creëren van verleidelijke latte kunst en het begrijpen van de complexe wereld van koffiebonen.

Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

Het Barista handboek

Met dit boek help ik je de weg te vinden in het koffielandschap van deze tijd. Met de heldere informatie heb je alles wat je nodig hebt om te beginnen aan jouw persoonlijke koffie-avontuur.

Koffie was nog nooit zo ‘hot’! De tijd van ‘kachelkoffie’, schepjes Buisman en cacaopoeder op je melkschuim behoort definitief tot het verleden. Een nieuw koffietijdperk is aangebroken, met geweldige machines, vers gebrande bonen van hoge kwaliteit, fluweelzachte melk, goed gezette espresso en allerlei soorten slow (filter) coffee.

Met het Barista Handboek help ik je de weg te vinden in het opwindende koffielandschap van deze tijd. Met de heldere informatie, handige overzichten en makkelijk te maken recepten in dit boek, heb je alles wat je nodig hebt om te beginnen aan jouw persoonlijke koffie-avontuur. Ben jij een espressomens of een cappuccinoverslaafde? Of wil je wegwijs worden in het oerwoud van koffiebonen en brandprocessen?

Met de kennis, tips & tricks in dit boek ga je sowieso nog meer (dan je al deed) van koffie genieten. En dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait.


Water, koffiebonen & melk

51 tips voor de (thuis) barista. 3e druk

“Iedere koffieprofessional en koffieliefhebber wil het liefst altijd en overal de perfecte koffie maken. Water, koffiebonen & melk is een ontzettend leuk inspiratie boekje geworden, vol tips, heldere illustraties en handige weetjes voor zowel de professionele- als de thuisbarista, alles met het doel om deze nog betere koffie te kunnen maken.

We zijn uitgegaan van 7 elementen, te weten: melange, machine, molen, mooi werken, melk, water en de mens. Want als je nog lekkerder koffie wilt, ligt de oplossing in het aanpassen van een of meerdere van deze elementen. Dit boekje geeft je handvatten om je eigen stijl verder te ontwikkelen en jouw koffie optimaal in harmonie te brengen.”


Koffie Stories

Een dampend kopje koffie biedt troost, afleiding of een ogenblik rust. Het hoort bij thuis, of net bij onderweg. Ook voor de intrigerende geschiedenis van de koffie is er geen gebrek aan invalshoeken. Bijvoorbeeld de koffieplant. Die werd in de zeventiende eeuw begeerd en beschermd onder Arabisch monopolie, maar groeide uit tot een plantageplant die wereldwijd succes oogstte. Tegenwoordig staat hij opnieuw onder druk, deze keer door de klimaatverandering. 
Omgekeerd verging het het metier van de koffiebrander in België. Van bij het ontstaan van koffiebranderijen werden stappen gezet naar meer industrialisering en mechanisering. Maar net op het punt dat de ambachtelijke koffiebrander overbodig leek te worden, herwonnen artisanale branderijen hun elan.

En wie denkt dat de barista een hedendaagse uitvinding is, is bij deze een illusie armer: al van bij de opkomst van koffiehuizen sinds het midden van de zestiende eeuw werd het zwarte goud geschonken door een specialist die de kneepjes van het vak kende. Vandaag doen authenticiteit en beleving in de koffiewereld weer hun intrede. Bonen krijgen een gezicht en een verhaal. In heldere teksten en geïllustreerd met originele foto’s worden in dit boek het erfgoed, het vakmanschap en de koffietradities belicht.

Auteurs Greet Draye en Femke Paulussen zijn verbonden aan het Centrum Agrarische Geschiedenis. Piet Stoffelen, verbonden aan Plantentuin Meise, leverde tekstbijdragen over de koffieplant.


I love koffie

Bent u dol op koffie? Serveer dan nu thuis de heerlijkste koffie! Volg de stapsgewijze methoden in dit boek en leer hoe u het beste uit koffiebonen haalt, hoe u aromatische koffie zet en als een echte barista indrukwekkende latte art maakt. Meer dan 100 authentieke recepten uit de hele wereld zullen uw smaakpapillen verrassen. Maak nu zelf thuis een heerlijke flat white, mokkafrappé, affogato of café au lait! In een overzicht met de beste koffiesoorten ter wereld worden de arabica’s onderscheiden van de robusta’s en de typica’s van de Bourbons. In dit boek vindt u, kortom, alles wat u nodig heeft voor het perfecte kopje koffie.


Gebrand Op Koffie

Zo heet als de hel, zo zwart als de duivel, zo zuiver als een engel en zo zoet als de liefde. Zo moet koffie zijn.

Koffie, het dagelijkse bakje troost voor heel wat mensen. Wereldwijd nog populairder dan wijn of bier. De ideale opkikker om de dag te beginnen, maar ook lekker en gezellig bij een stuk taart. Koffie kan altijd verrassen…

Wat zijn de voornaamste manieren om koffie te zetten? En welke is de beste? Wanneer werd het eerste kopje koffie gedronken? Het verschil tussen een espresso, americano of cappucino? Houdt koffie je echt wakker? Waar vind je het recept voor een frisse ijskoffie of een geslaagde Irish coffee? Van plantage tot keukenkast: hoe wordt koffie gemaakt? Kan je koffie echt combineren met citroen of vlees?

Gebrand op koffie biedt je een uitgebreid overzicht van verschillende soorten koffies en belangrijke koffielanden. Het vertelt je alles over de enorme diversiteit aan geuren en smaken, het productieproces en de geschiedenis van koffie. Naast boeiende faits-divers en praktische tips, vind je een aantal originele en smakelijke recepten met koffie.

BART en PETER DEPREZ brengen de kunst en tradities van het koffiebranden terug tot leven in hun koffiebranderij Viva Sara.
Met schitterende foto’s van MARC WAUTERS.


Vergelijkbare berichten