|

De top 10 van de beste boeken over LGBT / LHBT (Gay) 2024

In het Engels word er gesproken over LGBT de afkorting voor lesbian, gay, bisexual en transgender. In het Nederland wordt LHBT vaak gebruikt (Lesbisch, Homoseksueel, Bisekseeul en Transgender). Internationaal wordt er ook geproken over LGBTQ, de Q staat voor queer of voor questioning. Voor mensen die hun seksuele voorkeur liever niet in een hokje willen plaatsen.

LHBT krijgt een steeds grotere rol in de maatschappij, die zie je op de televisie, aan de evenementen, op het internet maar ook aan de boeken. Ook steeds meer boeken gaan hier direct of indirect over. Inmiddels zijn er zoveel boeken uitgebracht dat het wel eens tijd werd voor een top 10 met de beste boeken die gaan over transgender, biseksualiteit, homoseksualiteit en lesbisch.

De 10 beste en leukste boeken die wij over LHBT / LGBT hebben geselecteerd worden uitgebreid beschreven. Ook is er een link van Bol.com en een foto aan toegevoegd. De link geeft onder andere de waardering van de lezers weer. Als je de recensie wil lezen klik dan op de link van Bol.com. Ook vind je hier meer informatie over het boek en de auteur. Via de link kun je het boek ook eenvoudig bestellen.


Als je maar gelukkig bent

Homo’s dragen roze strings, lesbiennes trekken na één date bij elkaar in, inclusief de kat.

Op 1 april 2001 werd in Nederland als eerste land ter wereld het burgerlijk huwelijk opengesteld voor paren van het gelijke geslacht.

Het ‘homohuwelijk’ brengt weliswaar juridische gelijkwaardigheid, maar de clichés rond lhbtiq zijn er nog steeds. Hoe komt dat?

Journalisten Jessica van Geel en Robbert Blokland, beiden gelukkig gay getrouwd, vinden dat we te weinig persoonlijke verhalen horen over hoe het is om homo, lesbienne, queer, gay of bi te zijn.

In gesprekken met onder anderen Nicolaas Veul, Romana Vrede, Paul de Leeuw, Barbara Barend en Carry Slee nemen Van Geel en Blokland de lezer mee in de wereld die gay heet.

Over coming-out, huwelijk, gay connection, Grindr en antihomogeweld.

Over de lhbtiq-gemeenschap van nu en het verschil met pak ’m beet twintig jaar geleden,
en: over liefde en seks.


Confettiregen – Splinter Chabot

CONFETTIREGEN geschreven door Splinter Chabot en de durf om jezelf te worden.

CONFETTIREGEN is een prachtig, ontwapenend en ontroerend verhaal over een jongen genaamd Wobie die opgroeit in een warme en veilige omgeving. Als in een sprookjeswereld. Eenmaal op school komt hij erachter dat zijn enthousiasme volgens sommigen gekooid moet worden, dat sommige kleren alleen voor meisjes bestemd zijn en dat verliefdheid ingewikkelder is dan een hartje tekenen.

Aan de hand van drie bepalende ontmoetingen in zijn jeugd, komt Wobie steeds meer over zichzelf te weten. Naarmate hij ouder wordt ontdekt hij langzaam maar zeker dat hij anders is dan zijn broers, anders dan zijn meeste klasgenoten, anders dan wie hij dacht te zijn. Anders dan wie hij wilde zijn.

Langzaam sluipt er een grijze mist in zijn leven en begint hij iets te ontdekken dat eerst genegeerd, vervolgens gevreesd, maar uiteindelijk gevierd wordt. Dit boek is een dagboek van die worsteling en die zoektocht.

CONFETTIREGEN is niet alleen een geweldig verhaal om te lezen, maar ook een belangrijk boek dat verschillende generaties herkenning zal geven en verschillende generaties zal raken.


Birthday – een verjaardag, twee vrienden, zes jaar

Een hartverscheurend LHBT-verhaal over identiteit, vriendschap en liefde.

Eén dag uit het leven van twee beste vrienden. Zes jaar op rij.

Eric en zijn beste vriend Morgan zijn geboren op dezelfde dag, op hetzelfde tijdstip, op dezelfde plaats. Ze hebben deze ene dag altijd samen gevierd, maar hoe ouder ze worden hoe meer hun vriendschap verandert.

Morgan voelt zich volkomen alleen en gevangen in haar lichaam. Terwijl ze worstelt met de moeilijke keuze om als haar ware zelf te leven, lijkt Eric een perfect bestaan te hebben als populaire footballspeler. Toch heeft ook Eric zo zijn problemen. Langzaam maar zeker groeien Eric en Morgan uit elkaar. Maar de enige bij wie je echt jezelf kan zijn is je beste vriend… toch.

Meredith Russo wilde graag over een transpersonage schrijven, omdat ze zelf transgender is. ‘Wanneer ik verhalen las over mensen zoals ik, werden ze door een niet-transgender verteld. Ik kan echt niet genoeg benadrukken hoe belangrijk fatsoenlijke representatie is.’

‘Schitterend geschreven. Birthday is een unieke bijdrage aan de langzaam groeiende transgenderliteratuur.’ Booklist

‘Een prachtig en hartverscheurend verhaal over liefde, vriendschap, seksualiteit en gender.’ Bustle


Vrouw met ballen – Mijn man werd vrouw. Een openhartig relaas

Vrouw met ballen is een maatschappelijk relevante en confronterende pageturner waarin het onuitgesprokene wordt besproken. Over de eerste ontmoeting, de transitie en hun leven nadien.

Het boek leest als een roman, met als dwingende verhaallijn de vraag: is onvoorwaardelijke liefde een keuze? ‘Mijn god. Wilde ik wel met een vrouw leven? En kon ik seks hebben met een vrouw? Het besef dat ik nooit meer tegen zijn mannelijke lichaam zou liggen, zijn geur zou ruiken en zijn meisje zou zijn…’

Carly Pellinkhof is motoren-tuner en heeft met Carly Motors een nationaal en internationaal succesvol bedrijf opgebouwd in de masculiene wereld van de autosport. Vrouw met ballen is het eerlijke en onthullende verhaal van Fem Canes over haar leven met Carly, die na verwoede pogingen om zijn transgenderidentiteit geheim te houden uiteindelijk aan Fem opbiecht zich vrouw te voelen.

Dit boek gaat over de schok, het verlies, hun verdriet, de (gender)worstelingen, hun hoogte- en dieptepunten en de reacties van de buitenwereld op Carly’s transitie. Fem Canes laat geen vraag onbeantwoord, ook niet aan zichzelf.


Welkom bij de club

Thomas werd geboren met een andere naam in een ander lichaam. Wanneer hij besluit te worden zoals hij zich voelt, lopen de reacties sterk uiteen. Mevrouw Krabbenborg, zijn manager, steekt haar mening niet onder stoelen of banken en schept er plezier in steeds weer te benadrukken hoe ingewikkeld het is.

Dennis van de IT verwelkomt hem met open armen in team XY. En zijn moeder geeft trots voor de tweede keer in zijn leven zijn naam op bij de gemeente. Wanneer zijn transitie achter de rug is, besluit Thomas dat hij klaar is met de vooringenomen reacties, en gooit het roer om.

Hij begint een nieuwe baan op een plek waar niemand weet van zijn verleden, maar zelfs dan gaat het niet allemaal vanzelf. Want het hokjesdenken zit er diep in, bij de meeste mensen.

In ‘The Office’-achtige scènes schetst Van der Meer met de nodige hilariteit een eerlijk beeld van hoe het is om in transitie te gaan en hoe de omgeving daarop reageert, en legt daarbij de vinger op de zere plek: uiteindelijk willen we allemaal toch graag gewoon normaal zijn, en bepaalt dat voor een deel ons gedrag naar anderen toe.


Roze Brieven

CONFETTIREGEN was voor velen een boek vol herkenning.

Er volgden talloze persoonlijke reacties; uit deze reacties is Roze Brieven ontstaan. Om zichtbaar te maken wat soms onzichtbaar is en om te vertellen wat te vaak wordt verzwegen. Opdat sommige verhalen niet in een lade verdwijnen, maar op een nachtkastje belanden.

Splinter Chabot (1996) is schrijver, programmamaker en politicoloog. Op drie maart 2020 verscheen zijn debuutroman CONFETTIREGEN die een bestseller werd. Een ontdekkingstocht naar hoe je jezelf kan zijn.


Hoe is het om homo, lesbisch of bi te zijn?

Seksualiteit gaat over seks en relaties, maar ook over normen en waarden.

Wat is jouw seksuele voorkeur, wat verwachten je familie en vrienden (denk je) en hoe kun je daarmee omgaan?

In dit boek lees je hoe het is als je homo, lesbisch of biseksueel bent.

Jij, of een van je vrienden. Het is altijd belangrijk om trots te zijn op wie je bent!


L’HOMO

Een boek vol lef en liefde. ‘L’HOMO. Le Book’ blikt terug op de ontwikkeling van homomagazine tot allround LHBTI+-merk dat zich inzet voor homo-emancipatie in Nederland, én kijkt vooruit.

Spraakmakend en taboedoorbrekend wist ‘L’HOMO.’, een uitgave van ‘LINDA.’, elk jaar enorm veel publiciteit te genereren voor de homo-emancipatie in Nederland. ‘

L’HOMO. Le Book’ blikt terug met spectaculaire beelden en indringende verhalen en kijkt vooruit met nooit eerder gepubliceerde foto’s en human interest.

Een boek vol liefde en lef, waar de sexyness vanaf spat en met een kritisch oog wordt gekeken naar de acceptatie en zichtbaarheid van de LHBTI+-community.


Loiza – Over de kracht van onvoorwaardelijke liefde bij levensveranderende keuzes

Loiza en Mirjam Lamers spelen open kaart over gendertransitie

Rond haar zesde levensjaar deelde Loiza het nieuws met haar ouders: het lichaam waarin zij was geboren paste niet bij haar.

Hoe reageer je als ouder wanneer je zoon aangeeft je dochter te zijn? Is het misschien een fase? En welke uitdagingen staan je als transgender persoon te wachten?

Om anderen houvast te geven tijdens hun traject delen Loiza en haar moeder Mirjam waar zij met trots én spijt op terugkijken.

Geen enkel pad is hetzelfde, maar met onvoorwaardelijke liefde vind je vanzelf de juiste weg.


Das Gay – De gay in mij verklaard

‘Goddank, er zijn homo’s. Dan wordt het vast gezellig.’ ‘Wist je niet dat ze lesbisch is? Ze zit op damesvoetbal!’ ‘Hij houdt van het Songfestival én het Koningshuis… Wat denk je zelf?’


Er zijn veel vooroordelen over homo’s, en die vooroordelen komen ergens vandaan. Chris Buur, eindverantwoordelijk voor de V-bijlage van de Volkskrant en zelf homo, onderzoekt deze en vele andere – vaak grappige – vooroordelen op waarheidsgehalte.

  • Is venijnige humor een afweermechanisme?
  • Is gevoel voor stijl aangeboren?
  • Houden homo’s echt niet van Studio Sport?
  • En bestaan er heterofiele pursers?

Met humor en grondig onderzoek laat Buur zien hoe al deze vooroordelen zijn ontstaan en welke nu wel of niet wetenschappelijk bewezen zijn.

Chris Buur is sinds eind 2010 chef van het katern de V in de Volkskrant. Hij begon ooit in 1988 als animator bij de VPRO jeugdtelevisie, werd entertainment- en filmredacteur bij de VARAgids om daar als hoofdredacteur te eindigen.


Vergelijkbare berichten