|

De top 7 van beste boeken over de Tour de France 2023

De Tour de France is de grootste wielerronde en voor velen ook de belangrijkste. Het is een meerdaagse wielerwedstrijd die voornamelijk gereden wordt op Frans grondgebied. De Tour de France is begonnen in 1903. In 2022 wordt de Tour de France gehouden van vrijdag 1 juli 2022 – zondags 24 juli 2022. De start in 2022 is in Denemarken.

De Tour de France is populair die zie je aan de speciale tv-programma´s de diverse podcasts, maar ook aan de boeken die over de Tour de France zijn geschreven. De 7 beste boeken over de Tour de France heb ik voor deze pagina voor je op een rij gezet. De boeken zijn ondanks hetzelfde onderwerp heel divers.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek en via de link het je het boek ook eenvoudig en snel bestellen.

Tour van A tot Z

Het beste medicijn om de Tourkoorts te verhogen.

De Tour de France is hét sportevenement in de zomer dat al meer dan honderd jaar bestand is tegen extreme hitte en regenbuien, tegen wespenen zijderupsplagen, en tegen talloze dopingaffaires. Na twee succesvolle edities van Het Grote Tourboek, vol met verhalen en hersenkrakers over die schiiiiiiiiitterende Tour de France, hebben Vincent Luyendijk en Hans-Jšrgen Nicolaï ditmaal de krachten gebundeld met Léon de Kort.

Gedrieën hebben zij de rijke geschiedenis van de Tour de France gevat in een eenvoudige formule: het alfabet. Van A tot Z biedt slechts 26 stations, maar wie die reis al slingerend aflegt, maakt een avontuurlijke jungletocht door het mooiste fietscircus ter wereld. De Tour van A tot Z biedt niet alleen prachtige anekdotes over alle hoogteen dieptepunten en een overweldigende hoeveelheid weetjes, maar ook 312 quizvragen van verschillende niveaus. Een zeer aanstekelijk boek!


1000 truien van de Tour de France

Veel grote merken die op zoek zijn naar een alleszeggend logo, zouden er een moord voor doen. Weinig is zo herkenbaar als het geel, groen en wit met bollen van de Tour de France. Bovendien maken die drie truien de grootste wielerwedstrijd ter wereld ook zo kleurrijk, naast al die gesponsorde tenues die jaarlijks weer een andere tint geven aan de bonte stoet renners door het prachtige landschap van Frankrijk.

Dit boek beschrijft de rijke geschiedenis van de Tour aan de hand van de shirts. Vermaarde ploegen als Festina, TI Raleigh, KAS en PDM zijn voor altijd verbonden aan hoge pieken en diepe dalen. Het heroïeke duel tussen Laurent Fignon en Greg Lemond, die met een verschil van slechts acht seconden werd beslist in het voordeel van de Amerikaan, was ook een gevecht tussen Super U en ADR. Miguel Indurain reed altijd met Banesto op de rug,

Claudio Chiappucci is voor eeuwig verbonden met Carrera en Erik Breukink vooral met ONCE. Jan Ullrich herinnert iedere wielerliefhebber zich het liefst in het machtig mooie shirt van Bianchi, terwijl de Duitser toch het grootste gedeelte van zijn loopbaan rondreed in het magenta-wit van T-Mobile. Fabio Casartelli stierf in het roodblauw van Motorola en de grootheden Eddy Merckx en Chris Froome staan voor altijd voor Molteni en Sky.

Claude Droussent was decennialang actief als journalist en leidinggevende bij onder andere Le Parisien, L’Équipe en Vélo. De Fransman is vergroeid met het wielrennen en schrijft tegenwoordig ook voor The Huffington Post.


De officiële Tour de France Gids 2022

Bereid je goed voor op de 109e editie van de Tour de France 2022 met deze Officiële Tour de France Gids 2022. De Tour start op vrijdag 1 juli in Kopenhagen en finisht na drie weken, op zondag 24 juli, op de Champs-Élysées in Parijs. Al in de eerste week staat er een kasseienrit en finish op La Planche des Belles Filles op het menu. Om goed geïnformeerd te zijn tijdens de Tour, is hierbij de Officiële Tour de France Gids 2022 onmisbaar!

  • 196 pagina’s dik met hierin alle kanshebbers, etappes, ploegen en achtergronden
  • Routekaarten, bergprofielen, prognoses en Tourhistorie
  • Inclusief A2 Tour-etappeposter

Rood-wit-blauw in de Tour

Hét naslagwerk over ALLE Nederlanders (m/v) in de Tour ***** Sinds de Tour van France in 1903 voor het eerst werd verreden, hebben er 258 Nederlandse mannen aan meegedaan. Ze kregen pech, vonden het te zwaar, haalden de eindstreep niet of vierden juist grote successen, en alles daartussen. Velen zijn inmiddels vergeten.

Mart Smeets haalt ze allemaal terug. Van elke renner achterhaalde hij de feiten, de levensloop en een portretje, over velen schrijft hij er ook persoonlijke verhalen bij. Hij baseert zich op boeken, kranten, archieven en eigen waarneming. Hij was zelf 42 jaar voor zijn journalistieke werk in de Tour. Vanaf 1984 werd er ook een Tour de France voor vrouwen gereden.

Die Tour Féminin zou zich onder verschillende namen en in verschillende vormen losmaken van de Tour voor mannen. Ook alle 125 Nederlandse vrouwen die meereden zet Mart Smeets op een rij. ROOD-WIT-BLAUW IN DE TOUR is een onmisbaar encyclopedisch én verhalend boek over alle Nederlandse Tourdeelnemers ooit.


1000x Tour de France

Duizend keer Tour de France? Misschien wat veel? Neen, want meer dan 100 jaar Tour de France staat garant voor zoveel anekdotes, emoties, cijfers en gespreksstof dat zelfs nu nog een keuze moest worden gemaakt!

Waarom is de gele trui geel en de groene trui groen? Waarom viel juist Wim van Est in een ravijn? Wie eindige vijf keer als tweede in de Tour? Wie strooide in 1905 maar liefst 125 kilo spijkertjes over de weg? In welke Tour werd nummer 5 tot winnaar uitgeroepen omdat de eerste 4 werden geschorst? Waarom bleef de Belg Maurice De Waele onbekend ondanks vier podiumplaatsen? Wie werd opgesloten in een vriescel? Wat was de langste Tour-etappe ooit? 482 kilometer!

Bahamontes bereikte met ruime voorsprong de top van de Col de la Romeyere , stapte af en ging een ijsje eten! Welke Tourwinnaar sloeg een jaar later een concurrent knock-out? Waarom startte de Tour juist in 1954 in Amsterdam? Agostino vond de dood door een loslopende hond! Waar zagen toeschouwers sommige renners de trein nemen? Het zijn slechts enkele van de voornoemde duizend anekdotes, feiten en wetenswaardigheden! Een heerlijke verzameling van belangrijke en ook absoluut onbelangrijke , maar o zo leuke feiten en veronderstellingen. Een heerlijk boek voor alle liefhebbers van de Tour!

Rob van Vuure ( 1945), bladenmaker, columnist , boekenschrijver en Tour de France liefhebber. Hoofdredacteur van een tiental publieksbladen waaronder Libelle, Margriet, Playboy, VIVA en Panorama. Verwierf de geuzennaam ‘bladendokter’, omdat hij ieder blad weer succesvol wist te maken. Eerder verscheen van hem onder meer Het Lingeriedenken.


Kroniek van de Tour de France

De sportieve en organisatorische geschiedenis van de Tour de France verteld met twaalf levensfases.

De Tour de France werd in 1903 geboren als een zeer succesvolle marketingstunt van een noodlijdende sportkrant. Dankzij het huwelijk tussen sport en commercie is de Tour stevig ingebed in de maatschappij en verbonden met het leven zelf.

Deze kroniek beschrijft op verrassende wijze het levensverhaal van het sportspektakel. Veel aandacht is er voor de strijd achter de schermen: de spanningen tussen de belangen van de renners, ploegen, sponsors, media, toeschouwers, wielerunie en Tourdirecteuren. De wisselwerking tussen deze partijen karakteriseert de levensloop wat resulteert in twaalf fases met kenmerkende thema’s, bijvoorbeeld de ploegentucht, internationalisering en dopinggebruik.

Dit boek over de organisatie van het evenement is rijkelijk gevuld met de vele mythes en anekdotes die vaak te mooi blijken om waar te zijn, maar desondanks hun glans behouden. En uiteraard komt in dit levensverhaal het spannende koersverloop van alle edities aan bod. Alle Tourwinnaars hebben een verhaal; hun pech, opoffering, lijden en heldendom.


De beste tour aller tijden

Alle Tourhelden samen in één krankzinnige race!

Wie is de grootste Tourheld aller tijden? De organisatie van de Tour de France wil dat voor eens en altijd bepalen, en wekt alle winnaars en bekende figuren uit de historie weer tot leven om samen de ultieme Ronde van Frankrijk te rijden. In een krankzinnige race nemen Merckx, Hinault, Armstrong, Contador, Zoetemelk, Janssen en tientallen anderen het drie weken lang tegen elkaar op. Terwijl de kampioenen elkaar bestrijden, herbeleven ze alle onvergetelijke momenten uit de geschiedenis van de Tour de France.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *