|

De 3 leukste Asterix en Obelix Stripboeken ooit + de nieuwste strips!

Bij het schrijven van deze blog is Albert Uderzo de striptekenaar en mede bedenker van Asterix en Obelix net een jaar geleden overleden (24 maart 2020). Albert overleed op 92 jarige leeftijd in zijn slaap.  René Goscinny en Albert Uderzo waren samen de bedenkers van Asterix en Obelix. René Goscinny overleed in 1977.

Het eerste verhaal kwam uit in 1959 “Asterix de Galliër'” Deze verscheen in het stripblad Pilote. Na de dood van de twee bedenkers gaat de reeks van Asterix en Obelix nog steeds door. De Franse uitgever Hachette Livre heeft toestemming van Uderzo en de nazaten van Goscinny om ook na de dood van de bedenkers nieuw Asterix en Obelix materiaal te bedenken, maken en uit te brengen.

Omdat er nog steeds nieuwe strips en materialen uitkomen van Asterix en Obelix en ik zelf een liefhebber ben van hun stripboeken. Kon ik het niet laten om er een blog over te gaan schrijven.

BoekenBoeken

Waar gaat Asterix en Obelix over?

De strips spelen zich af rond het jaar 50 voor Christus, in een klein dorpje in Gallië. Het dorp van Asterix en Obelix is het enige dorp dat de invasie van de Romeinen onder aanvoering van Julies Ceaser heeft weerstaan. Dit is door behulp van het toverdrankje wat de Galliërs oersterk maakt. Het dorpje en de bewoners zijn een echte nachtmerrie voor de Romeinen.

De 2 hoofdrol spelers zij Asterix en Obelix. Asterix is een klein maar een zeer slimme Gallier. Zijn vriend Obelix is als kind in een ketel met toverdrank gevallen en is beresterk en is ook nog eens groot gebouwd.

De strips hebben veel humor met veel historie. Al worden niet alle historische gebeurtenissen realistisch weergegeven, maar dit doet niets af aan de kwaliteit van de strips. Het wordt er niet minder leuk van. Naast culturele en historische gebeurtenissen komen er ook veel bekende personen in voor, althans in ieder geval een verwijzing. Bijvoorbeeld: Silvio Berlusconi, The Beatles, Eddy Merckx en Napoleon Bonaparte.

Welke personages lopen rond in het dorpje Gallië?

Zoals hierboven hebt gelezen zijn Astrix en Obelix de hoofdrolspelers. Hieronder vind je de peronages die een grote rol spelen ook vertel ik meer over Asterix en Obelix.

  • Asterix: Asterix is klein en slim. Hij draagt een helm met vleugels. Het bijzondere aan de vleugels dat deze mee bewegen op de gemoedstoestand van Asterix.
  • Obelix: Obelix is de beste vriend van Asterix en is van beroep menhirhouwer Als kind viel hij per ongeluk in een ketel met toverdrank, waardoor hij beresterk is geworden. Om eventuele bijwerkingen te vermijden, verbiedt Panoramix hem toverdrank te drinken, iets wat Obelix niet begrijpt en ook nooit leuk vind. Obelix hobby is eten en het liefst zoveel mogelijk everzwijnen. Een bekende en grappige uitspraak van Obelix is: “Rare jongens die Romeinen”.
  • Idéfix: Idéfix is het hondje van Obelix. Het hond is sinds  de ronde van Gallia in beeld en vanaf deze strip speelt hij ook een rol. Idéfix is altijd zeer verdrietig wanneer er een boom ontworteld wordt, vaak wordt dit gedaan door Obelix.
  • Panaromax: Panoramix is de druïde van het dorp, degene die verantwoordelijk is voor de toverdrank waardoor het dorp onverslaanbaar is. Naast de maker van de toverdrank is Panoramix ook de verstandigste in het dorp en de enige die niet meedoet aan de vechtpartijen (verbaal en non-verbaal)
  • Heroix: Heroix is de hoofdman van het dorp.
  • Julius Caesar: Julius Caesar is de Romeinse dictator en kan het niet verdragen dat hij Galië niet kan veroveren. In verschillende verhalen komt de relatie met Cleopatra ter sprake. In de meeste gevallen is die in strijd met de Galliërs maar soms helpen ze elkaar ook.

Leukste feitjes over Asterix en Obelix.

Van Asterix en Obelix en zijn ook diverse tekenfilms gemaakt:

De Films die uit zijn gebracht in het Nederlands

Asterix en Obelix hebben ook hun eigen attractiepark in Frankrijk 35 kilometer boven Parijs. Het park heet Parc Asterix Paris

Parodieën

Er zijn ook een aantal parodieën uitgebracht waaronder: Asterix en de kerncentrale. Dit is een illegale uitgave. De herdruk van deze strip is Of het recht van de sterkste uitgeven in 1979. De strips heeft 48 bladzijdes en ook in het Duits en het Spaans verschenen.

Van Asterix en Obelix is ook een seksparodie gemaakt genaamd: “Asterix de Geilaard“. Ook is de parodie Isterix uitgebracht Isterix, het verhaal gaat over Asterix en de dorpelingen die allemaal nozems zijn op grote motoren.

Van Asterix en Obelix zijn ook veel diverse spellen uitgebracht waaronder spelboeken, kaartspellen, bordspellen en vele computergames.

De 3 mooiste Asterix en Obelix boeken ooit uitgebracht!

Hieronder één van mijn favorieten en de andere 2 zijn zeer goed beoordeeld. Dus 3 toppers die je niet mag missen.

Asterix 01. de gallier

In dit eerste stripverhaal ontdekken we dat Assurancetourix zijn tijd werkelijk ver vooruit was, want hij speelt de doedelzak en de viool, instrumenten die in zijn tijd op zijn minst miskend waren… Aan pagina vijfendertig van dit stripboek zit een apart verhaal vast.

Asterix 23. obelix & co

De hebzucht van de jongens van het «Golden boy» type is het centrale thema van deze strip, waarin de auteurs Obelix de rol van de boosdoener geven om de parodie kracht bij te zetten. Obelix heeft zich de wetten van vraag en aanbod eigen gemaakt en zijn economische verklaringen zijn een beknopte handleiding voor iedereen die zich geroepen voelt om Wonderboy te worden

Asterix 09. de noormannen

Een geniaal idee om de Noormannen uit het hoge Noorden te laten komen om van de Galliërs te leren wat angst is. De hippe muziek van de bard Assurancetourix, die alleen wordt gewaardeerd door Hippix, vormt de sleutel van dit avontuur. De popgeneratie van destijds heeft er zich kostelijk mee geamuseerd…

Deze strip was het begin van een grote carrière voor Hippix, die vervolgens een hoofdrol heeft gespeeld in een serie avonturen-spelboeken onder de titel Alea Jacta Est, die inmiddels een geliefd item zijn voor verzamelaars. Wat in deze strip opvalt is dat de Romeinen in dit verhaal niet de boosdoeners zijn, maar heen en weer gesleurd tussen Galliërs en Noormannen eerder medelijden wekken. Een andere bijzonderheid is dat de bard Assurancetourix in dit verhaal zelfs mag aanzitten aan het slotbanket.

De 3 nieuwste boeken van Asterix en Obelix!

Hieronder vind je de 3 laatst uitgebrachte boeken van Asterix en Obelix

Asterix 37. De race door de laars

Na het vorige thuisverhaal eist de traditie dat het befaamde strip duo nu opnieuw de hort op gaat. Deze keer is Italië de bestemming hoewel Italië toen nog geen natie was. Net zoals Gallië bestond het door Rome onderworpen schiereiland uit diverse volkeren die op hun zelfstandigheid stonden. Julius Caesar wil daar een einde aan maken en al die regio’s onder Romeins bestuur plaatsen. En net zoals in Gallië is het leven in de Romeinse garnizoenen in die regio’s geen makkie.

Asterix moet ook Obelix duidelijk maken dat er niet alleen Romeinen zijn in Italië. Asterix en Obelix liepen al vaker rond in Rome, maar de streek rond die antieke wereldstad vormt dus een groter decor. Volgens de nieuwe scenarist Jean-Yves Ferri werden er nog nooit zoveel nieuwe personages opgevoerd als in dit album. Er worden dan ook heel wat streken aangedaan tijdens hun reis van het noorden naar het zuiden van de laars.

Asterix 38. de dochter van de veldheer

Er is zojuist een mysterieus pubermeisje in het dorp aangekomen, begeleid door twee Avernische stamhoofden. Het meisje wordt gezocht door Caesar en zijn legioensoldaten en je kunt je voorstellen waarom: want in het dorp wordt er gefluisterd dat de vader van de bezoekster niemand anders is dan… de grote Vercingetorix, de man die bij Alesia werd verslagen!


Asterix 39. Asterix en de Griffioen

sterix, Obelix en Idefix zijn terug voor een 39e avontuur. Vergezeld door de beroemdste van de druïden, bereiden ze zich voor op een lange reis op zoek naar een vreemd en angstaanjagend wezen. Half adelaar, half leeuw, raadselachtig naar believen, de Griffioen zal het aanleiding zijn van deze geweldige reis!

Wederom geproduceerd door het getalenteerde duo gevormd door Jean-Yves Ferri voor het scenario en Didier Conrad voor de illustraties, is er geen twijfel mogelijk dat dit nieuwe avontuur een epische zoektocht vol valkuilen zal bieden voor onze helden op zoek naar dit fantastische dier! Het duo, altijd hard aan het werk om nieuwe avonturen te bedenken, maakt deel uit van het fantastische universum gecreëerd door René Goscinny en Albert Uderzo.

Bronvermelding: Wikipedia


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten