|

De top 10 van de beste boeken over ballet 2024

Ballet is een theatervorm waarbij dans het voornaamste medium is. Naast een choreografie / dans heeft een balletstuk een muzikale compositie en een grafische vormgeving in decors en kostuums. Bij ballet wordt vaak een verhaal verteld door de dans in samenspel met het decor, de kostuums en de muziek. Hoewel er meer meisjes dan jongens kiezen voor ballet kan ballet ook zeker beoefend worden door jongens.

Op deze pagina vind je de top 10 van beste boeken over ballet. De boeken zijn heel divers en worden daarom uitgebreid beschreven. Naast een boekomschrijving heb ik ook een link van Bol.com toegevoegd. De link geeft veel extra informatie over het boek en via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

SportSport

Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen

‘Dat het Ballet van Vlaanderen een monument is in de Vlaamse theatergeschiedenis hoeft nauwelijks een betoog. Dertig jaar geleden werd de balletafdeling opgericht; vijftien jaar geleden werd zij vervoegd door de musicalafdeling. Beide afdelingen hebben door de decennia heen een belangrijke artistieke evolutie ondergaan.

Deze uitgave vertelt de geschiedenis van een gezelschap dat evolueert en dat zijn eerder traditionele kijk op dans aanpast aan een meer vernieuwende, verrassende visie op choreografie en musical; dit evenwel steeds met respect voor traditie en eveneens met een blijvende belangstelling voor het klassieke repertoire.

De pionier Jeanne Brabants liet Vlaanderen kennismaken met choreografieën van Europese grootmeesters en eigen Vlaams talent en de Rus Valery Panov legde het accent op avondvullende spektakels en technische virtuositeit. De pedagoog Robert Denvers kneedde het gezelschap tot een jong, vitaal ensemble dat zowel de grote klassiekers als balletten van eigentijdse, jonge choreografen kan laten schitteren.

De musicalafdeling onder de leiding van Linda Lepomme getuigt na drie lustrums van een gedurfde aanpak die nieuw leven heeft geblazen in een dramatisch genre dat toen in Vlaanderen en Nederland nauwelijks aan bod kwam.

De bedoeling van het boek is een degelijk overzicht te bieden van dertig jaar artistiek leven, verlucht met mooie theaterfoto’s in kleur én zwart-wit uiteraard met de klemtoon op de belangrijkste producties.”


Klassieke ballettechniek

Het klassieke ballet heeft de afgelopen veertig jaar een grote ontwikkeling doorgemaakt. Beroepsdansers, balletpedagogen en balletmeesters hebben zich in toenemende mate het vakmanschap en het inzicht in de klassieke techniek eigen gemaakt.

Tot het verschijnen van Klassieke ballettechniek was er nooit een serieuze poging gedaan om de verworven vakkennis vast te leggen en te systematiseren. In deze uitgave worden alle elementen van het klassieke ballet behandeld, staan alle klassieke balletoefeningen gerangschikt en is er van elke oefening steeds het meest fundamentele, karakteristieke voorbeeld gekozen en tot uitgangspunt van de bespreking gemaakt.

Tot slot wordt de terminologie behandeld. Klassieke ballettechniek is geschikt als studieboek voor leerlingen aan balletscholen en dansvakopleidingen, voor amateur-pedagogen en als handboek voor professionele dansers, pedagogen en balletmeesters.


Nederlands Dans Theater 60

Met deze speciale uitgave viert Nederlands Dans Theater (NDT) zijn zestigjarig jubileum. Aan de hand van zestig beelden, van fotografen als Ed van der Elsken, Maria Austria, Erwin Olaf en Rahi Rezvani, ontvouwt zich de geschiedenis van het gezelschap. Elk van deze foto’s is voorzien van een kort verhaal – een anekdote, herinnering of uitleg – van personen die een stempel hebben gedrukt op het karakter en de richting van NDT.

Bekende personen als Jirí Kylián, Sol León & Paul Lightfoot en Hans van Manen, maar ook minder bekende personen als (oud-)dansers, toneelmeesters en musici komen aan het woord. De persoonlijke reflecties worden daarnaast begeleid door teksten over de geschiedenis van het gezelschap en archiefmaterialen. Hiermee biedt deze publicatie een bijzondere inkijk in het erfgoed van een van de meest toonaangevende moderne dansgezelschappen ter wereld.


Dol op dansen – Ballet

Wat wordt bedoeld met ‘op spitzen dansen’? In dit boek lees je het antwoord op deze vraag. De boeken uit de serie Dol op dansen brengen verschillende dansstijlen voor je tot leven. Ballet laat je de wereld zien van de ballerina’s, de danspassen en de prachtige kostuums.


Igone

Het openhartige en eerlijke verhaal van de enige Nederlandse soliste ter wereld.

Op vierjarige leeftijd wordt Igone de Jongh betoverd door de balletvoorstelling The Sleeping Beauty op videoband. Vanaf dat moment weet ze: ik wil naar de balletschool. Naar de top. Dansen wordt haar leven en allesomvattende passie. Maar om de top te bereiken, is passie niet genoeg. Het gaat om keihard werken en heel veel offers brengen. Zo sprookjesachtig als de wereld van het klassieke ballet op het toneel is, achter de schermen is het een wereld vol bloed, zweet en blaren. Het lukt De Jongh: ze weet de absolute wereldtop te behalen als soliste van Het Nationale Ballet.

Als Igone in korte tijd haar moeder verliest en zelf moeder wordt van zoon Hugo, is ze genoodzaakt alle emoties aan de kant te schuiven om te kunnen blijven presteren. Ook tijdens de turbulente periode met haar scheiding van collega-balletdanser Mathieu blijft ze doorgaan. De dalen worden gelukkig afgewisseld met hoogtepunten: door bezoeken van prinses Beatrix aan haar voorstellingen, doordat ze de muze wordt van grootmeester Hans van Maanen en wanneer ze geluk in de liefde vindt bij inmiddels haar echtgenoot, Thijs Römer.

Dansen is haar leven maar soms is het tijd om te stoppen. Na 24 jaar besluit Igone Het Nationale Ballet, haar veilige thuishaven, te verlaten. Alleen wie ben jij als dat wat jouw leven altijd heeft bepaald, wegvalt? Hoe vind je jezelf opnieuw uit? Igone is het verhaal van een absolute ster, een Nederlandse ballerina die de wereldtop bereikt. Maar ook van een vrouw die probeert alle ballen hoog te houden en een goede moeder, vriendin en echtgenote wil zijn die haar eigen koers vaart. Igone vertelt openhartig over haar bijzondere en turbulente leven, de wondere wereld van klassiek ballet en de kracht die je kunt putten uit je moeilijkste momenten.

Marcel Langedijk (1972) is journalist. Hij doet interviews voor tijdschriften als LINDA. en Margriet, schrijft columns en boeken. Zo schreef hij onder andere de spraakmakende bestseller Gordon, biografie van een entertainer (2018), opvoedboek The Dad (2017) en Gelukkig hebben we de foto’s nog (2017), een boek over de euthanasie van zijn broer, dat internationale ophef veroorzaakte en inmiddels vertaald is in het Koreaans. Dit voorjaar verschijnt van zijn hand Najib, de biografie van cabaretier Najib Amhali.


Ballet workout

Wie kijkt niet vol bewondering naar balletdansers? Ballet maakt je leniger en sterker, geeft je een elegantere houding en brengt je fysiek en mentaal in balans. Professionele ballerina Tatevik Mkrtoumian wil iedereen laten kennismaken met de schoonheid van ballet en ontwikkelde een toegankelijke ballet workout op basis van klassiek ballet. Wist je dat iedereen in twee weken de split kan leren?

Ballet Work-out biedt meer dan 40 oefeningen om met jouw lichaam aan de slag te gaan. Of je doel nu leniger worden is, meer ontspannen, of net dat vervelende rugprobleem aanpakken: Tatevik heeft concrete tips. Daarnaast deelt ze haar passie en ervaring en neemt ze je vrijblijvend mee in de levensvisie van ballet: gelukkiger leven, gezonder zijn en stralen van binnenuit.

TATEVIK MKRTOUMIAN erfde de passie voor dans en ballet van haar moeder, die in Rusland een balletschool leidde. Het gezin verhuisde naar België en Tatevik studeerde af aan de Koninklijke Balletschool in Antwerpen. Zij kreeg een contract bij de grootste theater in Estland en toerde jarenlang rond in Europa. Vandaag is Tatevik terug in Antwerpen en heeft zij haar eigen school met danslessen voor jong en oud: Ballet Workout.


Nationale ballet 25 jaar

Dit mooie boek vertelt je alles over de geschiedenis van het Nationale ballet van 1961 tot 1986.


Van hofballet tot postmoderne dans

De Nederlandse danskunst staat in binnen- en buitenland hoog aangeschreven. Dat is te danken aan het vooruitstrevende werk van choreografen als Rudi van Dantzig, Hans van Manen en Toer van Schayk. Om het belang van hun creaties beter te begrijpen, is kennis van de westerse dansgeschiedenis onontbeerlijk.

Het boek Van hofballet tot postmoderne dans voorziet hierin op uitstekende wijze. Het behandelt uitvoerig de verschillende stijlen per land in de loop van de geschiedenis. Bovendien gaat het in op de werkwijze van choreografen en hun visie op deze bijzondere kunstvorm.

Danscriticus en -historicus Luuk Utrecht (1940–2004) schreef dit danshistorisch overzicht als studieboek voor zijn studenten theaterwetenschap en tegelijk als naslagwerk voor elke Nederlandse dansliefhebber. Het is een inleiding in de geschiedenis van ballet en moderne dans, beginnend met het 16de-eeuwse hofballet en eindigend met de postmoderne dans van de late 20ste eeuw. Hierbij gaat het vooral om de artistieke ontwikkelingsgeschiedenis: de manier waarop individuele choreografen omgingen met soorten lichaamshoudingen en -bewegingen om een dansstuk te creëren.

Dit standaardwerk geeft inzicht in de verschillende artistieke uitgangspunten en doelstellingen die choreografen en danstheoretici door de tijd heen verdedigden en die kenmerkend zijn voor bepaalde, belangrijk geachte stijlen of stromingen. Het boek is helder geschreven en geïllustreerd met vele zwart-wit foto’s.


Ze noemden me duivelskind

Een inspirerend levensverhaal over moed, doorzettingsvermogen en het najagen van dromen.

Michaela DePrince werd in 1995 geboren in het door een bloedige burgeroorlog geteisterde Sierra Leone. Als haar vader door rebellen wordt vermoord en haar moeder aan ondervoeding sterft, wordt Michaela in een weeshuis geplaatst. De witte vlekken op haar huid leveren haar de titel ‘duivelskind’ op en ze wordt verwaarloosd en mishandeld. Als Michaela min of meer per toeval door een Amerikaans echtpaar wordt geadopteerd, heeft ze maar één wens: balletles. Michaela blijkt een natuurtalent en vecht zich in de harde en door vooroordelen gekenmerkte wereld van ballet een weg naar de top.

Ze noemden me duivelskind vertelt op indrukwekkende wijze hoe Michaela DePrince uitgroeit van oorlogswees tot ballerina.

‘Ballerina worden gaat over veel meer dan alleen hard werken en opoffering en Michaela’s levensverhaal
is bijna niet te geloven.’ vogue

‘Een van de meest inspirerende boeken die ik las dit jaar.’ Twan Huys

‘Haar persoonlijke geschiedenis heeft Hollywoodpotentie.’ nrc handelsblad

‘Een bitterzoet verhaal, waar mijn hart van opleeft en tegelijkertijd van breekt.’ Daphne Deckers

‘Wat een getalenteerde, gedreven en prachtige jonge vrouw. En wat een schitterend verhaal. Net een sprookje. Ongeloofl ijk!’ Magali Messac, ballerina en Michaela’s grote voorbeeld

‘Ze is heel sterk door wat ze allemaal heeft meegemaakt en dat zie je ook in haar dansen. Ze is heel powerful.’ Nathan Brahne, collega danser Junior Company


KLASSIEK BALLET ‘elementaire ballettechniek’

Een leerboek over de basis van de ballettechniek gebaseerd op de Vaganova-methode. Afbeeldingen zijn gebruikt om de beschreven lesstof te illustreren. De oefeningen zijn stapsgewijs beschreven met muzikale indeling, oefenmethode en aandachtspunten.


SportSport

Vergelijkbare berichten