|

De top 7 van de beste boeken over paddenstoelen 2023

Bij paddenstoelen blijft vaak de vraag kun je ze eten of niet? Alles in de supermarkt kun je eten, de paddenstoelen in het bos en onderweg moet je voorzichtig mee zijn kennis hierover is belangrijk als je wilde paddenstoelen wil gaan eten. Dit geldt trouwens ook voor planten en andere zaken in de natuur.

Gelukkig kun je deze kennis ook uit boeken halen. Uiteraard vertellen paddenstoelen boeken meer over de paddenstoelen dan alleen of je ze kunt eten. Dat de paddenstoel in de natuur geliefd is blijkt ook wel uit het aantal boeken die er te koop zijn.

Om te zorgen dat jij een goed paddenstoelen boek koopt heb ik de 7 beste paddenstoelen boeken op een rij gezet en deze uitgebreid beschreven. Om je een goed beeld te geven heb ik er ook een link van Bol.com aan toegevoegd. Deze link geeft nog extra informatie, zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je ook eenvoudig het boek bestellen.

Eetbare Paddenstoelen Vindplaatsen, Herkenning, Verzamelen en Bereiden

Een handige basisgids voor iedereen die meer over eetbare paddenstoelen en (giftige) dubbelgangers wil weten: de beste vindplaatsen, herkenning, verzamelen, bewaren en bereiden. Je leert de belangrijkste soortgroepen en eetbare soorten herkennen met duidelijke beschrijvingen en foto’s.

Eetbare paddenstoelen:

  • De beste vindplaatsen, herkenning, verzamelen, bewaren en bereiden
  • de belangrijkste soortgroepen
  • eetbare soorten met informatie over uiterlijk, vindplaats, smaak en bereiding
  • dubbelgangers met extra uitleg als deze giftig zijn

Uit de pers: ‘Een heel leuk paddenstoelenboek: mooie foto’s, heel leesbaar, compleet, uitstekende adviezen en goede tips voor de bereiding’ Oogsten zonder zaaien.


De grote paddenstoelengids voor onderweg

De grote paddenstoelengids van Ewald Gerhardt is al jaren het beste en meest complete naslagwerk voor iedere liefhebber van paddenstoelen. Met tekst en beeld van meer dan 1000 soorten!

De grote paddenstoelengids van Ewald Gerhardt is even compleet als compact. Je vindt in dit boek ruim 1000 soorten paddenstoelen beschreven en met foto afgebeeld, en er worden daarnaast nog eens 200 soorten kort vermeld. Inclusief alle benodigde informatie over kenmerken, groeiperiode, vindplaats en eetbaarheid.

Het overzicht van alle vaktermen en de tekeningen van microscopische kenmerken maken het determineren extra gemakkelijk, zowel thuis als onderweg. Met ideale plastic hoes al jaren de beste gids voor de echte paddenstoelenliefhebber! Nu geactualiseerd in deze herziene uitgave.


Eetbare en giftige paddenstoelen – Eenvoudig herkennen en onderscheiden

n ‘Eetbare en giftige paddenstoelen’ van Hans E. Laux worden meer dan 130 eetbare paddenstoelen naast hun giftige dubbelgangers gezet. Zo vind je altijd de eetbare soorten!

Wie paddenstoelen wil gaan verzamelen, moet absoluut weten wat de belangrijkste ‘Eetbare en giftige paddenstoelen’ zijn. In deze veldgids van Hans E. Laux worden eetbare soorten op heldere wijze vergeleken met hun giftige dubbelganger.

De belangrijkste onderscheidende kenmerken worden duidelijk toegelicht in woord en beeld.

Met dit handboek kan iedere natuurliefhebber met een gerust hart op ontdekking in het bos om de smaak van wilde paddenstoelen te pakken te krijgen. Een overzichtelijke paddenstoelengids op zakformaat!


 Welke paddenstoel is dat? ANWB Paddenstoelengids

De ANWB Paddenstoelengids ‘Welke paddenstoel is dat?’ is een kwalitatieve gids om mee de natuur in te nemen. Voor het herkennen van meer dan 450 verschillende paddenstoelen!

De ‘Welke paddenstoel is dat?’ van Gminder en Böhning is een ontzettend handig zakgidsje waarmee je gemakkelijk de meest voorkomende soorten paddenstoelen kunt determineren. In deze veldgids vind je meer dan 450 soorten paddenstoelen die je in Europa kunt tegenkomen.

Alle belangrijke kenmerken zijn overzichtelijk in beeld gebracht met heldere foto’s voor een snelle herkenning en duidelijke tekeningen voor de kenmerkende details. Elke soort wordt uitgebreid beschreven met informatie over vindplaats, leefwijze en opvallende symbolen of een paddenstoelensoort eetbaar of giftig is. Heel geschikt voor gebruik bij excursies, onderweg in Nederland of op vakantie in Europa.


Compactgids Paddenstoelen

De Compactgids Paddenstoelen is de ideale begeleider voor onderweg: handig, duurzaam en goedkoop!

Deze handige pocketgidsen zijn een schot in de roos voor elke natuurliefhebber. De boekjes geven beknopte informatie over kenmerken, leefwijze, habitat en verspreiding en zijn voorzien van trefzekere illustraties.

Deze serie bestaat uit de delen Bomen, Dieren rond het huis, Paddenstoelen, Strand en kust, Vogels, Tuinvogels, Kustvogels, Bloemen, Vlinders, Insecten, Kruiden en Wildplukken. Inclusief een unieke miniposter.


Verweven levende – verborgen wereld van schimmels

De wereld bezien vanuit het standpunt van de schimmel, een prachtige manier om te kijken naar het leven op onze planeet.

‘Verweven leven’ is Merlin Sheldrake’s nieuwste boek over het kleinste leven. Schimmels behoren tot de eerste levensvormen op aarde. De meeste mensen kennen schimmels als bovengrondse paddenstoelen, maar het merendeel van de schimmels leeft ondergronds of zweeft in de lucht en is daar essentieel voor andere levensvormen.

In ‘Verweven leven’ laat Merlin Sheldrake ons de wereld zien vanuit het standpunt van de schimmel. Dat op het eerste gezicht eigenaardige perspectief biedt een prachtige manier om te kijken naar het leven op onze planeet. Met Sheldrake als gids maken we kennis met gist, psychedelica, schimmels die insecten binnendringen, het grootste organisme ter wereld en de complexe netwerken van het ‘wood wide web’.

Hoe meer we te weten komen over schimmels en de rol die ze spelen in de natuur, des te meer wordt ons begrip over leven, het concept individualiteit en zelfs onze opvatting over intelligentie op zijn kop gezet.


Medicinale paddenstoelen

Het Westen begint in te zien wat het Oosten al eeuwenlang weet: medicinale paddenstoelen zijn krach­tige ziektebestrijders. En dan niet alleen de oosterse varianten; ook het elfenbankje dat hier in de bossen voorkomt, kan worden toegepast bij de behandeling van aandoeningen zoals auto-immuunziekten, allergie­ën en kanker. Het gebruik van medicinale paddenstoe­len (de ‘mycotherapie’) kent dan ook een lange geschiedenis.

In landen als China, Japan en Korea behoort de toepassing van medicinale paddenstoelen tot de reguliere behandelingen voor zowel psychische als somatische aandoeningen. In dit boek beschrijft de auteur de praktische werkzaamheid van diverse paddenstoelen, toegepast op een breed palet van kwalen. Hij werkt vanuit een holistisch perspectief, toetst zijn beschrijvingen en adviezen aan de hand van medische en wetenschappelijke bevindingen, en gaat altijd uit van de reguliere medische diagnose.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *