|

De 8 beste boeken over tropische vissen en het aquarium 2023

Een prachtige hobby waar veel tijd en geld ik kan gaan zitten. Een beetje kennis is wel handig voor als je begint of al een aquarium hebt. Gelukkig is er veel informatie beschikbaar tegenwoordig.

Kijk alleen maar naar de boeken die te koop zijn over de tropische vissen, planten en het aquarium zelf. Voor deze blog ben ik op zoek gegaan naar de 8 beste boeken als het om aquariums gaat en alles wat ermee te maken heeft.

De boeken worden uitgebreid omschreven, om je een goed beeld te geven over de boeken heb ik een foto en een link van Bol.com toegevoegd. De link geeft extra informatie over het boek. Als je op de link klikt kun je onder andere de recensie lezen van de lezers. Uiteraard kun je ook eenvoudig het boek bestellen via deze link.

Pets Place alles voor je dier

Praktische handleiding voor het zeeaquarium 1: Basis, opzet, verzorging, probleemoplossing

Must-have voor alle zeeaquarium-liefhebbers! Talloze praktische tips en inzichten, direct toepasbaar. Krijg jouw aquarium nog mooier en gezonder.

Wil je een zeeaquarium in huis? Met de juiste achtergrondkennis beleef je meer plezier aan jouw aquarium. Daarnaast heb je ook minder problemen als je kennis hebt.

Het boek is geschreven in duidelijke en begrijpelijke taal en aangevuld met prachtige illustraties. In de lovende recensies wordt dit boek ook wel ‘must-have’ of ‘mini-bijbeltje voor het zeeaquarium’ genoemd.

De grootste kracht van het boek dat het is geschikt is voor de beginnende, maar ook voor de gevorderde aquarianen. Er worden namelijk ook de nieuwste technieken en inzichten met jouw gedeeld.

De talloze praktische tips zijn direct toepasbaar om het aquarium nog mooier en niet onbelangrijk gezonder te krijgen. Ook de chemie wordt begrijpelijk uitgelegd.

Dit naslagwerkje bevat onder meer nuttige adviezen over:

 • Opstart
 • Techniek
 • Aanschaf en verzorging van dieren
 • Waterchemie en -kwaliteit
 • Biologische stabiliteit
 • Oplossen van problemen
 • Voorkomen en bestrijden van plagen

De auteur van dit boek houdt zelf al meer dan 25 jaar succesvol zeeaquaria. De zo opgedane kennis, gecombineerd met inzichten opgedaan bij talloze duiken bij tropische riffen en achtergrondkennis als docent biologie wordt helder gepresenteerd in dit boekje.
Luxueuze uitgave, rijk geïllustreerd in full colour. Uitgegeven in harde kaft en met leeslint.


Praktische handleiding voor het zeeaquarium 2: Inzicht, inspiratie, vraag en antwoord

Must have voor elke aquariumliefhebber! Deel 2 van het meest verkochte Nederlandstalige boek over zee-aquaria. Uniek beeldmateriaal, unieke waardevolle informatie, zeer praktisch.

Dit uitvoerige en gebruiksvriendelijke boek bundelt de nieuwste en bestaande inzichten op een begrijpelijke manier. In dit boek worden praktische tips en adviezen op een heldere wijze aangeboden.

Dit boek behandelt onder meer:

 • De route van zee naar zeeaquarium
 • Verhuizen van aquaria
 • Combinaties tussen dieren
 • Ongebruikelijke dieren
 • Kweek
 • Commerciële methodes
 • Chemie
 • Vraag en antwoord


Dit boek is geschikt voor beginnende en gevorderde aquariumliefhebbers. Het bevat unieke informatie en uniek beeldmateriaal van aquaria in binnen- en buitenland. Daarnaast is er beeldmateriaal gemaakt bij veel riffen rond de wereld. Voor het boek is er samengewerkt met toonaangevende bedrijven in de aquaristiek, met topaquarianen en met wetenschappers.


Het rifaquarium

Het boek Rif aquarium is zeer uitvoerig en gebruiksvriendelijk. Je krijgt een duidelijk en begrijpelijke uitleg hoe je een prachtig rifaquarium kunt aanschaffen en onderhouden. Er is ook veel aandacht voor de geschikte rifaquariumvissen en -ongewervelden.

De focus van dit boek ligt op het ontwikkelen van een natuurlijk systeem op basis van levende rots en zand, als basis voor een duurzaam rifaquarium.

Het boek werkt met gedetailleerde stap-voor-stap richtlijnen, aangevuld met ruim 500 foto’s en grafieken.


Het tropische aquarium – een praktische gids met foto’s van de te volgen stappen-creëer een prachtige zoetwaterwereld voor in jouw huis

In dit boek leer jij hoe je een lege glazen bak omtovert tot een bloeiende onderwater wereld. Het stappenplan laat je zien hoe je van week tot week een tropisch aquarium creëert.

De stappen worden het grootste gedeelte verteld aan de hand van foto’s, uiteraard met een duidelijke uitleg.

Vanaf de eerste dag tot en met de twaalfde week en daarna geeft deze praktische leidraad inzicht in succes en tegenslag bij het omtoveren van een lege glazen bak tot een oogverblindend onderwaterlandschap.

Naast de basis is er ook aandacht besteed aan aquariumplanten en -vissen.

De nadruk van het boek wordt gelegd op de verklaring van de natuurlijke cycli en op de noodzaak van goede verzorging, liefde, creativiteit en technische vaardigheid om vissen met succes te houden.


Tropische aquariumvissen encyclopedie

Een tropisch aquarium kan een verrijking zijn voor jouw huis, het aquarium komt het beste tot zijn recht als de vissen zich er thuis voelen.

In deze encyclopedie vindt je alle informatie die je nodig hebt om de juiste keuze te maken voor de vissen in jouw aquarium. Alle belangrijke eigenschappen van populaire en bekende, maar ook van minder bekende siervissen worden uitgebreid en begrijpelijk behandeld.

De vele fraaie foto’s maken het je gemakkelijk jouw keuze te bepalen; in de tekst kunt je alle informatie die je verder nodig hebt gemakkelijk vinden.

Voor alle tropische siervis liefhebbers is deze encyclopedie dan ook onmisbaar.

– honderden schitterende kleurenfoto’s
– alles over de huisvesting
– alles over de verzorging
– de belangrijkste eigenschappen van vele vissen
– met vele bekende en minder bekende vissen
– met uitgebreid register


Mini-encyclopedie aquariumplanten

Deze mini-encyclopedie over aquariumplanten staat boordevol praktische tips en nuttige informatie.

Het eerste deel van het boek onderzoekt alle aspecten van het houden van planten in het aquarium. Van het selecteren van gezonde exemplaren en het gebruik van de juiste voedingsbodem tot het zorgen voor optimale verlichting en bemestingsmethoden.

Hierna volgen adviezen voor het ontwerpen van inrichtingen die berusten op natuurlijke leefruimten.

Deel twee presenteert een uitgebreide verzameling populaire aquariumplanten, inclusief details over hun uiteindelijke afmeting, optimale cultuureisen, geschikte standplaats en vermeerderingstechnieken.


Waarom is de aquariumvis zoals hij is

Waarom is de aquariumvis zoals hij is, is geen gewoon boek over aquariumvissen. Geen beschrijvingen over het inrichten van aquariumbakken, geschiktheid van soorten enz.

Wel uiterst fascinerende informatie over het waarom van uiterlijk en gedrag van aquariumvissen.

Hoe zijn bepaalde gedragingen ontstaan? Waarom heeft een bepaalde soort zo’n specifiek uiterlijk?

Deze unieke invalshoek maakt dit een zeer bijzonder aquariumboek.

Het verdiept de hobby, omdat het boek laat zien wat de achterliggende, natuurlijke factoren zijn die de vis maakt tot wat hij is. Daarom is deze uitgave een verrijking voor elke aquariumhouder!


Raadgever aquarium – Het nanoaquarium – miniwaterparadijzen tot 35 liter

Het boek voor miniwaterparadijzen tot 35 liter.

Klein maar fijn! Ongeacht of een nanoaquarium gevuld is met sierlijke miniatuurvisjes, bedrijvige garnalen of slechts met mooie planten, het blijft een blikvanger.

Het boekt richt op inhoud van 12 tot 35 liter aquariums, hoe je een aantrekkelijk plaatsbesparend alternatief voor het ‘grote’ aquarium kunt creëren.

In dit boek lees je alles wat je moet weten over de inrichting, de juiste bezetting en het geschikte onderhoud van het miniaquarium.

Met veel beproefde tips en ideeën over hoe je een natuurgetrouwe onderwaterwereld kunt creëren, zodat je er veel plezier aan beleeft.


Pets Place alles voor je dier

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

 1. Bedankt voor het delen van deze boeken over tropische vissen. Ik zou mij graag willen verdiepen in verschillende soorten vissen omdat ik van plan ben om een aquarium te kopen. Vooral discusvissen en maanvissen vind ik erg mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *