De top 10 van de beste vegetarische kookboeken 2024
Hoewel vegan en vegetarisch vaak in 1 zin wordt gebruikt heeft het naast overéénkomsten ook grote verschillen. Voor de mensen die het verschil niet weten of het niet helemaal duidelijk is leg ik beide begrippen uit.
Een vegetariër is iemand die vegetarisch is, eet geen (dode) dieren, dus geen vlees en vis, maar wel producten die afkomstig zijn van dieren zoals zuivel, eieren, honing. Je hebt veel varianten als het om vegetarisch gaat.
Veganisten zijn een stuk strenger, Zij eten geen vlees, gevogelte en vis. Eten ook geen producten van dierlijke afkomst zoals zuivel, eieren en honing. Naast het eten maken ze ook geen gebruik van dierlijke producten zoals wol en leer.
Minder vlees eten is beter voor het milieu. Voedsel is verantwoordelijk voor 20 tot 25 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen. De helft van deze precentage is afkomstig van vlees en zuivel. Minder vlees eten levert al snel milieu winst op. 100 gram minder vlees per week, verlaagd de broeikasgassenuitstoot van jou voedingspatroon al met 7 tot 10 procent.
Sinds de corona crisis zijn wij thuis bewust minder vlees gaan eten. We eten zelfs regelmatig vegetarisch. We waren altijd grote vlees eters en in het begin was het wel even wennen minder vlees op het bord. Tegenwoordig missen wij het al helemaal niet meer en zijn wij als we vlees eten er ook meer van gaan genieten. Als we vlees kopen letten we ook meer op het welzijn van de dieren.
Op deze pagina vind je de 10 beste vegetarische kookboeken van dit moment. Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl
Jamie’s VEG
VEG van Jamie Oliver: 116 simpele en heerlijke vegetarische groenterecepten voor iedereen die van lekker eten en koken houdt.
Hét kookboek voor vegetariërs, flexitariërs en iedereen die van lekker eten en koken houdt!
Jamie Oliver is het wereldwijde kookfenomeen! VEG staat vol met maar liefst 116 supermakkelijke, gezonde, overheerlijke, toegankelijke en betaalbare vegetarische groenterecepten. De gerechten van Jamie Oliver knallen van kleur én smaak. Hij wil je ervan overtuigen dat groenten heerlijk en vullend zijn, en dat je met al dat heerlijks op je bord het vlees echt niet mist. Of je nu voor één of meer vleesvrije dagen per week gaat, helemaal vegetarisch kookt, of gewoon nieuwe, briljante ideeën wilt opdoen: met dit boek scoor je op alle fronten. Een feestje op je bord!
Het kookboek VEG van Jamie Oliver is het perfecte cadeau voor iedereen die van lekker eten en koken houdt! Ter gelegenheid van een verjaardag, sinterklaas, Kerstmis of gewoon zomaar.
Vega zónder pakjes & zakjes
Bestverkochte vegetarische kookboek van 2022!
Veel mensen vinden vegetarisch eten nog best lastig, want hoe doe je dat: een dagje zonder vlees? Pakjes en zakjes bieden geen oplossing, die gaan steevast uit van kipfilet of gehakt. Vegetarisch koken is echter veel meer dan alleen maar ‘iets weglaten’, het draait om creativiteit. Op veler verzoek komt Karin Luiten daarom eindelijk met een vrolijk vegetarisch kookboek, vol inspiratie voor heerlijke, alledaagse gerechten die iedereen kan maken. Vlees of vis mis je helemaal niet bij de linzenmoussaka, preilasagne, Thaise bonenburgers, paprikapaella of filodeegtaart met snijbiet.
Soepen, pasta’s, maaltijdsalades, aardappels, rijst, noedels, hartige taarten, ovenschotels: alle favorieten komen aan bod, met een glansrol voor groente en slimme smaakmakers. Inclusief volop praktische tips voor variaties en kliekjes. Dit boek maakt vega eten op een aanstekelijke manier heel vanzelfsprekend. Lekker én makkelijk.
‘Het is een verademing en ik roep het in hoofdletters: RECEPTEN VAN KARIN KLOPPEN ALTIJD.’
Ronald Giphart
‘De vrouw die Nederland weer leerde koken.’
De Telegraaf
‘Altijd fijn: koken met Karin Luiten. Allereerst omdat haar recepten altijd consequent kloppen als een bus. En daarnaast omdat er altijd veel te lezen is.’
Margriet
Azië
“Meera Sodha mag zich wat kookboeken schrijven betreft, rekenen tot de groten der aarde” – Jonah Freud, Het Parool
Meera Sodha laat zich voor dit boek inspireren door de Aziatische keukens: van India tot Indonesië, van China tot Singapore en van Thailand tot Vietnam. Of je nu vegan of vegetariër bent, of gewoon dol op gerechten met plantaardige ingrediënten. Dit is modern eten zonder gedoe.
Azië bevat gerechten met noedels, rijst, curry’s, salades en overheerljike ovengerechten. Allemaal makkelijk om te maken en stampvol heerlijke smaken. Azië laat je zien hoe je een laksa met koolraap maakt, pannenkoeken met kimchi, frites van kikkererwtenmeel of een curry van nieuwe aardappels met snijbiet en kokos. Leef je uit met zoete-aardappelmomo’s of maak brownies met gezouten miso.
Meera Sodha schrijft de razendpopulaire ‘New Vegan’-column in The Guardian en schreef eerder de bestsellers Made in India en Puur India. Ze kookt, schrijft en woont in Londen met haar man en haar dochter.
NOSH – Mijn vegetarische Joodse keuken
‘Prachtig kookboek bomvol smaak.’ Miljuschka Witzenhausen
Jarenlang reisde Esther voor haar werk de hele wereld over en kwam zo in aanraking met de meest verrukkelijke verhalen en recepten uit landen als India, Ghana, Israël, Indonesië en Kameroen. Eenmaal thuis combineerde ze de buitenlandse smaken met de Nederlands-Joodse recepten en eettradities die ze van haar moeder leerde.
Spicy bloemkool met munt en tamarindesaus, Joodse ‘penicilline’ 2.0, zoete baba ganoush met dadels en noten, kugels en kigels voorbij de tradities, de magnifieke matseballen van Esthers moeder en Bashars engelenhaar; nosh viert de diversiteit van de moderne Joodse keuken en dient slechts één doel: de lezer totaal overrompelen met zinnenprikkelende gerechten.
‘Esther kookt met een oog voor het verleden een blik op de toekomst. Haar gerechten verbinden mensen en culturen en maken de wereld mooier, lekkerder!’ Naomi Keff, Boekhandel Duikelman
‘Esther bestiert haar Joodse vega keuken zoals een ander de liefde bedrijft: met passie en gulzigheid.’ Merijn Tol, kookboekenauteur
‘Esther is een van de grootste smullappen die ik ken.’ Jonneke de Zeeuw, Mooncake
‘Het doel van Esthers is om de lezer ’totaal te overrompelen met zinnenprikkelende gerechten’ en de veelzijdigheid van de Joodse keuken te laten zien. […] Wij hebben daar wel vertrouwen in!Het doel van Esthers is om de lezer ’totaal te overrompelen met zinnenprikkelende gerechten’ en de veelzijdigheid van de Joodse keuken te laten zien. […] Wij hebben daar wel vertrouwen in!’ – Foodies
De groene bakplaat
Het populaire kookboek ‘De groene bakplaat’ van Rukmini Iyer, de koningin van de ovengerechten, staat garant voor de lekkerste vegetarische en veganistische recepten uit de oven. In een handomdraai!
In ‘De groene bakplaat’ gaat Rukmini Iyer voor gemak, maar zónder in te boeten op smaak. De bestsellerauteur bundelde in dit populaire kookboek maar liefst 75 creatieve en veelzijdige recepten waarmee je eenvoudig de lekkerste én gezonde ovengerechten op tafel zet.
‘De groene bakplaat’ bestaat voor de ene helft uit veganistische en voor de andere helft uit vegetarische recepten, en de hoofdstukken zijn ingedeeld op bereidingstijd. Denk aan curry van geroosterde wortel en bonen (30 min.), shakshuka uit de oven (45 min.) of gevulde pompoen met salie en geitenkaas (1 uur). Snijd de groenten, verdeel ze over de bakplaat en laat de oven het werk doen!
Weinig moeite, veel smaak – dat is het mantra van de Britse bestsellerauteur Rukmini Iyer. Wereldwijd zijn er al meer dan 2 miljoen exemplaren verkocht van haar razend populaire kookboeken, waarin de bakplaat en haar Indiase roots vaak een prominente rol spelen. Of je nu vegetariër, veganist, pescotariër of een alleseter bent, met Rukmini’s recepten zit je gegarandeerd gebakken.
Vegeterranean
Wat Vegeterranean zo wezenlijk anders maakt zijn de gastronomisch en culinair hoogstaande recepten. De Italiaanse klassiekers als calzone, ravioli, gnocchi en lasagne worden getransformeerd tot stijlvolle, eigentijdse – en bovenal vegetarische – gerechten, terwijl recepten als Fagottini di Pasta Sfoglia Farcite con Couscous (bladerdeegenvelopjes met couscousvulling) en Cappucini di Asparagi (aspergecappuccino) laten zien hoe inventief en opwindend de vegetarische keuken in de loop der tijd is geworden.
Alberto Musacchio en zijn vrouw Malu Simões serveren in hun hotel (in 2002 uitgeroepen tot het beste vegetarische hotel ter wereld!) authentieke Italiaanse vegetarische recepten waar je je vingers bij aflikt.
Dit is vegetarisch koken op zijn best – culinair, innovatief en opwindend! Antoinette Hertsenberg (bekend van de TROS-programma’s Radar en Opgelicht) belandde geheel toevallig in dit hotel, en raakte geïnspireerd en bevlogen door de manier waarop Alberto en Malu hun bedrijf runnen en de vegetarische keuken een geheel nieuwe invulling geven. In Vegeterranean doet ze onder meer een persoonlijk verslag van de kookcursus die ze volgde in Montali.
Plenty
Met 120 originele gerechten die stuk voor stuk bewijzen dat je voor een heerlijk gerecht meer dan genoeg hebt aan groenten, peulvruchten, granen en paddenstoelen!
Plenty is een feest van smaken, kleuren en texturen. De succesvolle Londense traiteur en restaurateur Yotam Ottolenghi verzamelde in dit boek 120 originele gerechten, die stuk voor stuk bewijzen dat je voor een heerlijk gerecht meer dan genoeg hebt aan groenten, peulvruchten, granen en paddenstoelen.
Met Plenty introduceerde Ottolenghi een geheel nieuwe en spannende keuken, met tot dan toe relatief onbekende ingrediënten. Inmiddels zijn er ruim 150.000 exemplaren van het boek verkocht en is Ottolenghi een begrip geworden.
Puur India
‘Kleurrijk en vrolijk […] een verzameling recepten van Meera Sodha’s Gujarati-Britse familie en gebaseerd op de rijke vegetarische traditie van India.’ – Felicity Cloake, Guardian
In Puur India laat Meera Sodha zien dat de Indiase keuken allesbehalve bewerkelijk en ingewikkeld is. De 130 recepten in dit boek zijn stuk voor stuk gebaseerd op groente, barsten van de smaken en zijn eenvoudig thuis te maken met makkelijk verkrijgbare ingrediënten.
Puur India bevat bekende gerechten als dals en curry’s, maar ook opmerkelijke recepten als kebab van rode biet en paneer, bloemkoolkorma en samosa’s met paddenstoelen en walnoten. Je hoeft beslist geen vegetariër te zijn om dit boek te waarderen: iedereen die graag meer groente eet en op zoek is naar smakelijke, moderne Indiase gerechten is bij Meera aan het goede adres.
‘Meera Sodha laat een hele nieuwe kant van de Indiase keuken zien; zonder vlees, en met makkelijke gerechten om thuis te maken.’ – The Independent
Lekker & simpel Vegetarische recepten
Laat je inspireren door onze favoriete vegetarische recepten! Lekker en Simpel Vegetarisch met maar liefst 150 vegetarische recepten! Of je nou één keer per week of de hele week vegetarisch wil eten, met dit kookboek kun je vooruit. Van gemakkelijke pasta’s, ovengerechten, soepen, recepten met wraps, eenpansgerechten, salades, en bowls tot heerlijke stoofschotels. Wees niet bang dat je voor deze recepten naar speciale winkels moet, want alle ingrediënten zijn gewoon bij de supermarkt te koop. De recepten zijn allemaal eenvoudig te bereiden, want ook vegetarisch koken kan lekker én simpel zijn.
Veg!
Babybietjes uit de oven met walnoot-yoghurtdressing, frittata met zomergroenten en geitenkaas, en paddenstoelen-risoniotto – zulke gerechten doen je toch meteen watertanden? En ze komen allemaal uit dit kookboek, waarin groenten de hoofdrol spelen.
Hugh Fearnley-Whittingstall is presentator van het programma ‘River Cottage’ en enthousiast aanhanger van biologische seizoensproducten. Hij heeft al zeven andere River Cottageboeken geschreven, maar in ‘Veg!’ neemt hij ons mee naar de smaakvolle wereld van eten zonder vis of vlees. Niet alleen voor de vegetariër is dit een kookboek vol inspiratie, maar ook voor iedereen die wat meer wil afwisselen met groenten. De prachtige sfeerfoto’s en illustraties maken dit boek tot de nieuwe favoriet in vegaland.