|

De top 7 van de beste boeken om viool te leren spelen 2023

De viool is een strijkinstrument met vier snaren. Het is het kleinste lid van de vioolfamilie, en heeft het hoogste bereik. De klank wordt voortgebracht door de snaren in trilling te brengen met een strijkstok, i.p.v. de strijkstok kun je ook tokkelen met je vingers.

Viool leren spelen wordt vaak als lastig bevonden. De reden hiervan is dat het een instrument is zonder fretten en je eenvoudig een verkeerde noot (vals) kan spelen. Het is dus erg lastig de juiste plekken op de toetsen te spelen en te vinden.

De boeken op deze pagina over viool spelen kunnen je hierbij zeker helpen. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, en via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

MuziekMuziek

Tipboek Viool en altviool

Alles weten over je instrument, van aanschaf tot onderhoud? Tipboek Viool en altviool vertelt het je allemaal. Van hoe je de klank van je instrument kunt bijsturen tot hoe je je haarlint harst of een strijkstok or nieuwe snaren kiest, en nog veel meer. Het boek brengt je de gebundelde kennis en ervaring van meer dan dertig violisten, vioolbouwers, strijkstokkenmakers, docenten en andere deskundigen. In glasheldere taal, zowel voor beginners als voor gevorderde spelers – en zelfs profs zijn er blij mee.

VAN SLEUTELS TOT SNAREN
Het boek is daarmee ‘Een absolute must; niet alleen voor amateurs, maar ook voor professionals!’ aldus Isabelle van Keulen. De nieuwe editie van het boek bevat bovendien extra hoofdstukken over het omgaan met podiumvrees en over hoe je oefenen zo leuk en zo effectief mogelijk kunt maken. Net als alle andere titels biedt ook dit Tipboek je natuurlijk achtergrondinformatie over de geschiedenis, de familie, de productie en de makers van je instrument, een woordenlijst en een index, handige adressen en websites. En met de interactieve Tipcodes kun je zelfs horen wat je leest!

 • Tipcodes op www.tipbook.com
 • Leren spelen
 • Koop-, test- en luistertips
 • Onderhoud en accessoires
 • Stemmen en afstelling
 • Prijsindicaties
 • Woordenlijst en index
 • Dé gebruiksaanwijzing voor je instrument!

Zo speel ik viool – Deel 1

Jonge kinderen plezierig én degelijk viool leren spelen. Dát is de opzet van Zo speel ik viool. De zorgvuldige opbouw van de lesstof en het geleidelijk oplopen van de moeilijkheidsgraad versterken het zelfvertrouwen van elke leerling.

Daarnaast wordt het plezier in het vioolspelen en het oefenen vergroot door de overzichtelijke en volledige materialen: het rijk geïllustreerde lesboek, de ritmekaartjes, de website en de online audio.


Speel viool deel 1

Deze eigentijdse methode is uitstekend geschikt voor gebruik in de individuele of groepsles. Met 24 gestructureerde lessen en twee zorgvuldig samengestelde cd’s vormt dit eerste deel een prima begin voor iedere vioolleerling.

Speel Viool! onderscheidt zich door duidelijke instructies, intonatie- en naspeeloefeningen (met de cd’s als hulpmiddel), ritmeoefeningen, opdrachten en spelletjes. De leerstof is ook verwerkt in bekende en nieuwe speelstukjes, evenals duetten. Een kruiswoordraadsel en interessante informatie over het instrument en haar historie maken het boek extra aantrekkelijk voor de leerling.

Deel 1 van deze methode behandelt onder meer:

 • Pizzicatospel
 • De eerste twee vingerstanden
 • Vlot leren strijken
 • Legatospel
 • Snaarwisselingen
 • Basistoonladders
 • Fluittonen
 • Eenvoudig dubbelsnarenspel
 • Improvisatie
 • Bewegingsoefeningen

34 WELL-KNOWN CLASSICS voor viool + meespeel-cd die ook gedownload kan worden

42 pagina’s met audiobegeleiding. Speeltijd ruim een uur! Het meest uitgebreide verzamelalbum van de bekendste en meest geliefde klassieke stukken waaronder: Het Zwanenmeer, De Parelvissers, De Notenkraker, Sheherazade en Midzomernachtsdroom. Alle stukken zijn technisch met elkaar in evenwicht en staan in volgorde van moeilijkheidsgraad. Speciaal gearrangeerd voor viool. De stukken staan dan ook in de voor viool het prettigst te spelen toonsoorten. Geschikt voor iedereen die langer dan één of twee jaar speelt


METHODE VAN DE 21ste EEUW voor viool, deel 1

Viool spelen is een avontuur, want een leerling die dit boek openslaat en de audio begeleiding aanzet komt in aanraking met dansende bromvliegen, een invasie op Mars, een riddertoernooi en nog veel meer.

Deze thema’s worden afgewisseld met bekende stukken zoals De Moldau, het eerste pianoconcert van Tchaikovsky, House of het Rising Sun, Oh when the saints, Greensleeves, Scarborough Fair, de 4 jaargetijden van Vivaldi, The Entertainer, enz.

Daarnaast worden ook relaties gelegd met muziek uit andere landen zoals Marokko-house, Russisch Klaaglied en de Chinese Nachtegaal.

Het boek begint met losse snaren waarbij al meteen met de audio-begeleiding kan worden meegespeeld. Bij veel stukken is een tweede stem geschreven die eveneens de methodische voortgang volgt. Op deze wijze kan er samengespeeld worden met een andere leerling of met de docent. De duetten kunnen eveneens met audio begeleiding gespeeld worden.

De oefeningen zijn verwerkt in de speelstukken.

Voor 1ste jaars leerlingen.

Voorzien van akkoordsymbolen.

Al vele jaren een vertrouwde en bewezen methode in het vioolonderwijs.

Ook uitstekend bruikbaar als methodisch speelboek naast een traditionele methode!

56 stukken met audio begeleiding, 52 pagina’s.


Aanloopje (voorbereidend Viool)

Deze dagelijkse oefeningen op de viool voor kleuters zijn bedoeld als geheugensteuntje en als naslagwerk voor de ouders. Het boek staat dus niet op de lessenaar! De kinderen nemen naar de les alleen een opschrijfboekje of schrift mee, waarin de docent de opdrachten voor de komende week in telegramstijl noteert.

De opdrachten corresponderen met de lesjes in dit boek. Thuis hebben de kinderen het boek niet nodig, want zij spelen alles uit het hoofd. De assistentie van de ouders is daarbij van het grootste belang.

De procedure is als volgt: a. Het liedje wordt aangeleerd: gezongen, geklapt, in beweging omgezet enz., zodat de kinderen het door en door kennen. b. Het ritme van het liedje of rijmpje wordt op alle losse snaren gespeeld (dus zonder de vingers van de linkerhand): in de volgorde E-A-D-G. De ouder kan de melodie erbij zingen of op een instrument spelen. c. Ten slotte wordt ook de melodie gespeeld (met de vingers van de linkerhand).


Viool

Deze beknopte beginnersgidsen gaan ervan uit dat iemand die kan noten lezen ook een instrument kan bespelen. Voor een degelijke theoretische basiskennis wordt de taal der muziek grondig bestudeerd en worden ingewikkelde begrippen verklaard in eenvoudige termen. De boeken beschrijven hoe de klank wordt voortgebracht, bevatten een korte geschiedenis van het instrument, technische oefeningen, informatie over het kopen van een nieuwe of gebruikte piano of viool en het vinden van een goede leraar, plus verklaringen van belangrijke termen.

De boeken zijn grotendeels gewijd aan de belangrijkste stijlen in de piano- en vioolmuziek, met aandacht voor belangrijke componisten en uitvoerenden, en voor de invloeden die zij hebben ondergaan. Tevens bevatten ze een aantal karakteristieke werken, plus tips voor het spelen en interpreteren, en noemen piano- en vioolopnamen die in geen enkele verzameling mogen ontbreken.

Deze boeken zijn geschikt voor wie thuis zelf wil leren spelen of als aanvulling bij officiële lessen en vormt een praktische totaalbenadering voor volwassenen die deze populaire instrumenten willen leren bespelen.


MuziekMuziek

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *