| | |

De top 7 van de beste boeken over de evolutie 2024

Evolutie is het proces waarbij soorten in de loop van de tijd veranderen door de mechanismen van natuurlijke selectie, genetische mutatie en aanpassing aan de omgeving. Natuurlijke selectie is de basis van evolutie en fungeert als een natuurlijk filter dat organismen selecteert met gunstige eigenschappen voor overleving en voortplanting . Dit proces leidt tot het ontstaan ​​van nieuwe soorten en het uitsterven van andere. De Evolutietheorie van Darwin is de bekendste en is al meer dan 150 jaar oud.

Meer over de Evolutie maar ook de Evolutietheorie lees je in de boeken over de pagina. Om je een goed beeld te kunnen geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de recensies en de waarderingen van de lezers. Via de link kun je het boek over de Evolutie eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

Botanische revolutie

Genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2016. Charles Darwin is één van ’s werelds beroemdste natuurvorsers. Hij wordt vooral geassocieerd met de Galapagoseilanden, de Darwinvinken en de publicatie van On the Origin of Species (1859), waarin hij zijn evolutieleer uiteenzet. Maar slechts een enkeling kent Darwin als plantkundige.

In ‘Botanische revolutie’ laat Norbert Peeters de lezer kennismaken met Darwins plantkundige inzichten en ontdekkingen. Hij plaatst ze in een evolutionaire context en laat zien dat Darwin een ware revolutie teweeg bracht in onze kijk op planten.

Darwins botanische werk drukte een grote stempel op onze kijk op planten, maar is in de vergetelheid geraakt. Slechts een enkeling kent Darwin als plantkundige. Dat is vreemd, want ruim de helft van zijn loopbaan verdiepte hij zich in de wondere wereld van de botanie.

Na de publicatie van de Origin wijdt Darwin diverse boeken en tientallen artikelen aan planten. Hierin ontwaart hij als eerste de eigenlijke betekenis van orchideeën, de macabere aard van vleesetende planten en de vreemde klimtechnieken van rank- en slingerplanten. Samen met zijn zoon Francis ontdekt hij dat planten zintuiglijke organismen zijn. Jonge scheuten en bladeren nemen licht waar en reageren hierop. Wortels navigeren door het ondergrondse doordat zij als kompasnaalden de richting van de zwaartekracht waarnemen. Darwins botanische werk brengt een ware revolutie teweeg in onze kijk op planten.

In Botanische revolutie maak je kennis met Darwins plantenleer. Norbert Peeters geeft een bijzondere bloemlezing van de botanische inzichten en ontdekkingen uit het oeuvre van de beroemde Britse bioloog. Ook laat hij zien hoe Darwins botanische bevindingen tot op de dag van vandaag hun sporen nalaten in onze plantenbiologie.

Uit de pers
“Benader planten als intelligente schepsels, want daar is alle reden toe, zegt botanisch filosoof Norbert Peeters, met Darwin als inspiratiebron.” de Volkskrant

“Wat kan die man schrijven… Helder, boeiend en zeer erudiet” Arbor Vitae

Verder verschenen van dezelfde auteur: Plantaardig – vegetatieve filosofie

Norbert Peeters studeerde archeologie en filosofie aan de Universiteit Leiden. Samen met filosoof Th.C.W. Oudemans schreef hij eerder Plantaardig: vegetatieve filosofie (2014), dat in 2015 genomineerd werd voor de Jan Wolkersprijs voor het beste Nederlandse natuurboek. Als botanisch filosoof schrijft Peeters op het raakvlak van filosofie en botanie. Hij heeft een interessante website: botanischefilosofie.nl


De opkomst en heerschappij van de zoogdieren

De opkomst en heerschappij van de zoogdieren van Steve Brusatte is een natuurhistorische reis van de proto-zoogdieren tot aan de moderne mens. Voor de lezers van Yuval Noah Harari

De opkomst en heerschappij van de zoogdieren van Steve Brusatte is een ongelooflijke natuurhistorische reis van de proto-zoogdieren tot aan de hedendaagse mens en zijn tijdgenoten. Vandaag de dag telt de wereld zo’n zesduizend soorten zoogdieren: hond- en katachtigen, knaagdieren en zeezoogdieren, om er een paar te noemen, maar ook buideldieren en het eierleggende vogelbekdier. En uiteraard de mens zelf. Een enorme verscheidenheid aan soorten, waar een heel scala aan uitgestorven voorouders aan voorafging.

Paleontoloog Steve Brusatte vertelt met aanstekelijk enthousiasme het verhaal van de zoogdieren, dat nog verder teruggaat dan dat van de dinosauriërs. Alleen wisten onze voorgangers de asteroïde wel te overleven, waarmee het tijdperk van de zoogdieren was aangebroken. In onze stamboom vinden we iconen als sabeltandtijgers en mammoeten, maar vooral veel soorten die we nu niet meer zouden herkennen.

Het speurwerk van Brusatte en andere paleontologen leidde tot wonderbaarlijke ontdekkingen over het leven van zoogdieren. De opkomst en heerschappij van de zoogdieren van Steve Brusatte is het verhaal van hun – en onze – oorsprong. ‘De opkomst en heerschappij van de zoogdieren leest als een thriller, vol toevalligheden, evolutionaire wendingen en bijnaapocalyptische catastrofes die uiteindelijk hebben geleid tot de hedendaagse zoogdieren, inclusief wijzelf.’ – The Guardian ‘Brusatte is een ster van de moderne paleontologie.’ – National Geographic


Het verhaal van onze voorouder

Richard Dawkins en Yan Wong nemen ons mee op een opwindende, omgekeerde reis door vier miljard jaar evolutie, van de hedendaagse mens terug naar de microbiële oorsprong van het leven. Naast mensen komen we onderweg ook dieren, planten en bacteriën tegen, ieder met een eigen verhaal.

Vrijwel elke pagina in deze nieuwe uitgave is aangepast op basis van de resultaten van recente onderzoeken. Zo leidden nieuwe ontwikkelingen in DNA-onderzoek tot aanzienlijke herzieningen van de verhalen van onder andere de mitochondriale Eva, de bonobo, de olifantsvogel en de longvis. Het resultaat is een volledig bijgewerkte editie van een van de meest originele verslagen van de evolutie ooit geschreven.


Corpus

De mens is een bijzondere apensoort. Onze hersenen zijn complex, onze lichamen een technisch wonder, we kunnen kennis overdragen aan volgende generaties. En onze capaciteiten nemen nog altijd toe. Toch hebben we ook gebreken: onze kinderen worden extreem kwetsbaar geboren, we zijn vatbaar voor ziektes en we zitten vol psychologische vooroordelen en defecten in onze genetica en biochemie.

In Corpus onthult Lewis Dartnell hoe die biologische vermogens en tekortkomingen het verloop van onze geschiedenis ingrijpend hebben bepaald en hoe de evolutie van het menselijk lichaam invloed heeft gehad op de ontwikkeling van culturen en samenlevingen. We zien hoe endemische ziektes Napoleons droom van een wereldrijk verwoestten, hoe een ter ziele gegaan gen leidde tot de opkomst van de maffia en waarom Columbus weigerde te geloven dat hij Amerika had ontdekt.


Darwins evolutietheorie

In 1859 werd het baanbrekende boek van Charles Darwin over het ontstaan van soorten door middel van natuurlijke selectie gepubliceerd, met het baanbrekende idee dat alle soorten op aarde het resultaat zijn van een langzaam evolutieproces en zich blijven ontwikkelen als onderdeel van de strijd die nu algemeen bekend staat als de overleving van de sterkste.

Darwins conclusies waren het resultaat van vele jaren zorgvuldige observatie, maar bleken controversieel omdat ze het heersende religieuze dogma in twijfel trokken en een revolutie teweegbrachten in ons begrip van de wereld om ons heen. In slechts 50 minuten leert u de bijdragen van Darwin en Alfred Russel Wallace aan de biologie kennen en begrijpt u de grote invloed die hun ideeën hadden op het wetenschappelijk denken in de 19e eeuw.

Dit eenvoudige en informatieve boek geeft een grondige bespreking van de ideeën in On the Origin of Species en de waarnemingen waarop ze gebaseerd zijn. Het bevat ook biografieën van Darwin en Wallace, een waardevolle inleiding tot de politieke, sociale en economische context en een evaluatie van de impact van de evolutietheorie, waardoor u alle essentiële informatie krijgt over de ontwikkeling van het Darwinisme.

Over Darwins evolutietheorie : De evolutietheorie stelt dat de soorten niet onveranderlijk zijn, zoals het creationisme impliceert, maar dat zij het resultaat zijn van een langzaam evolutieproces vanuit een gemeenschappelijke voorouder. Darwin deed de waarnemingen die de basis legden voor zijn theorie van natuurlijke selectie tijdens zijn reis aan boord van de Beagle, en werkte de volgende 20 jaar voortdurend aan de verfijning ervan voordat hij zijn revolutionaire boek publiceerde.


Darwin in de stad

Evolutiebioloog Menno Schilthuizen laat op wervelende wijze zien wat de invloed is van toenemende verstedelijking op de evolutie van mens, dier en natuur

In ‘Darwin in de stad’ laat bioloog en hoogleraar Menno Schilthuizen zien hoe verstedelijking de evolutie van de natuur en dieren stuurt. In de toekomst leeft immers driekwart van de mensheid in de stad en gaat verstedelijkte omgeving steeds meer ruimte innemen. Een groot deel van de rest van het aardoppervlak is nodig voor landbouw, dus waar gaat de natuur dan naartoe? Naar de stad, toont Schilthuizen aan in dit wonderlijke en verrassende boek. En wanneer de natuur naar de stad gaat, neemt de evolutie een aparte wending.

Stadsdieren worden brutaler en vindingrijker, stadsduiven ontwikkelen een detox-verenkleed en onkruid op straat krijgt een heel eigen type zaden. Dankzij evolutionaire aanpassing die zich voltrekt met snelheden waar Darwin niet van had durven dromen, raken mens en stadsnatuur steeds beter op elkaar ingespeeld en wordt een nieuw hoofdstuk in de evolutie van het leven op aarde ingeluid. Een hoofdstuk waarin, helaas, veel biodiversiteit verdwijnt, maar ook splinternieuwe dier- en plantensoorten het licht zullen zien.


Het boek van de evolutie

Leer alles over het ontstaan van het leven op aarde.

Ontmoet de vreemde wezens die ooit onze aarde bevolkten: trilobieten, dinosauriërs, reuzenhyena’s, sabeltandtijgers, neanderthalers en nog veel meer.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten