|

De 7 leukste Nederlandse Stripboeken / Stripverhalen / Stripfiguren.

Welkom en bedankt voor je bezoek aan de blog over Nederlandse Strips. Zoals jullie misschien weten ben ik een strip liefhebber en handel ik ook regelmatig in stripboeken.

Er waren jaren dat strips erg populair waren in Nederland en dat een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking ook veel strips las. Dit is helaas niet meer zo. Er zijn gelukkig nog wel veel liefhebbers van strips in Nederland en er worden ook nog steeds veel strips uitgebracht, ook komen er regelmatig nieuwe Nederlandse strips bij.

Toch is het nooit zo populair geweest als in België. Je ziet ook dat er veel meer strips uit België komen als je het vergelijkt met ons Land. Toch zijn er een aantal stripverhalen erg populair die door Nederlandse striptekenaars zijn ontstaan en gemaakt.

Voor deze blog heb ik mij eens extra verdiept in de Nederlandse strips en heb ik een top 7 gemaakt met de mooiste stripverhalen / stripverhalen die de oorsprong in Nederland heeft.

De 7 leukste Nederlandse strips aller tijden

Zelf lees ik regelmatig Nederlandse strips al heb ik niet een sterkere voorkeur voor Nederlandse strip. Zoals je net gelezen hebt is het aanbod van Nederlandse strips minder dan Belgische strips of strips uit andere landen, maar toch is het aanbod behoorlijk groot.

In mijn zoektocht heb ik toch wel minimaal 200 verschillende stripboeken / stripverhalen stripfiguren met een Nederlandse Nationaliteit gevonden. De keuze was moeilijk, ook omdat ik niet alle Nederlandse stripverhalen kende. Toch is er een mooie lijst met 7 toppers uit gekomen.

Naast een beschrijving van het stripverhaal vertel ik ook iets over de auteur en heb ik een link geplaatst met het mooiste of populairste boek van de strip. De link is van Bol.com hier vind je meteen informatie over de prijs, de waardering van de lezers en de levertijd. Als je op de link klikt kun je uiteraard het stripboek hier bestellen maar vind je ook nog meer informatie over het stripboek, striptekenaar en de recensie van de lezers (indien van toepassing)

Tom Poes

Tom poes verscheen voor het eerst in de Telegraaf. Dit werd al snel een groot succes. Tom poes is een een witte kat die in eerste instantie alleen de hoofdrol had in de strips. Later speelde zijn vriend de heer bommel een steeds grotere rol en waren ze op het laats beide de hoofdrolspelers.

De strip is bedacht door Marten Toonder en is de strip is inmiddels in meer dan 30 talen uitgebracht.

Tom poes is een kleine witte kat die rechtop loopt. De heer Bommel is een beer en nam vanaf de 3de strip zijn intrede. In de eerste strips had hij nog geen hoofdrol, maar was wel een vast personage. Andere belangrijke personages in de strips zijn Hocus Pas, de zwarte zwadderneel en Bul Super en Hier Hieper.

De verhalen kenmerken zich door de voordurende interactie tussen de heer Bommel en Tom Poes. De kat is slim, betweterig, de beer is dommige, naïef en goedbedoelend.

Tom Poes en vooral de heer Bommel was ik dol op. Dit kwam mede door de film “als je begrijp wat ik bedoel” ik heb niet alle strips gelezen maar wel veel van Tom Poes.

Marten Toonder

Marten Toonder geboren in Rotterdam op 2 mei 1912, Hij overleed op 27 juli 2005. Bekend is Marten geworden door Olivier B. Bommel en Tom Poes. Hij kwam voor het eerst in aanraking met strips door de comics die zijn vader mee nam uit de Verenigde Staten. De vader van Marten Toonder was zeekapitein.

Na het eindexamen ging Maarten mee met zijn vader met een zeereis naar Argentinië. In 1931 ontmoette hij Jim Davis de assistent van Dante Quinterno (Disney striptekenaar). Jim inspireerde Marten om zelf ook strips te gaan tekenen. Marten heeft een tijd om te leren tekenen op de Rotterdamse academie gezeten maar verliet deze al vrij snel.

In het jaar 1935 trouwde Marten met zijn oorspronkelijk buurmeisje Afine Kornélie Dik. Afine Kornélie Dik heeft zelf ook nog strips uitgebracht onder de naam Phiny Dick. Ze heeft ook de teksten voor de tekening van Kappie gemaakt die getekend is door Marten Toonder.

Marten Toonder richtte Toonder Studio’s op, Het bedrijf dat een afsplitsing was van Toonder-Geesink productie. Het bedrijf richtte zich in eerste instantie op het uitbrengen van stripverhalen. Later richtte het zich ook op het gebied van reclame en tekenfilms.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog werkte Toonder voor De Telegraaf, en Marten werd lid van de Nederlandsche Kultuurkamer. Marten werd na de oorlog veroordeeld voor Collaboratie (samenwerking met de vijand). Vond hij zichzelf een Verzetsman en vocht voor het bescherming van zijn tekenaars. Op 22 oktober 1982 ontving Marten een Verzetsherdenkingskruis uit de handen van Dick van Veen. Naast het dragen van het verzetsherdenkingskruis was Marten ook Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In 1965 verhuisde Toonder samen met zijn vrouw naar Greystones in Ierland en richtte zich helemaal op het striptekenen.

Andere strips die getekend zijn door Toonder zijn:

Een van mijn favoriete strips van Marten Toonder is:

Fokke en Sukke

Fokke & Sukke is een Nederlandse cartoonreeks die gemaakt wordt door John Reis, Bastiaan Geleijnse en Jean-Marc van Tol. Zij gebruiken het pseudoniem RGvT. De hoofdrollen in de cartoon zijn voor Fokke een eend en Sukke een kanarie. De Cartoons verschijnen in diverse dag- en weekbladen. Tegenwoordig zijn er ook diverse albums uitgebracht bij 2 verschillende uitgevers. Ook worden er agenda’s en kalenders uitgebracht van Fokke & Sukke.

De auteurs kennen elkaar van hun studentendispuut. Ze schreven samen cabaretteksten en werkten aan een strip over het de studentenwereld.

De allereerste cartoon van Fokke & Sukke was Fokke & Sukke hebben geen kerstgedachten. Deze cartoon is gemaakt in 1993 op verzoek van de redactie van het studentenblad Propria Cures. De naam Sukke was ook al eerder gebruikt in een andere strip maar deze werd verworpen. Voor deze cartoon is Fokke erbij bedacht.

Het studentenblad heeft de strip afgekeurd, de reden van deze afwijzing was dat vogeltjes niet kunnen praten. De auteurs bleven ondanks de afwijzing bijdragen insturen. Voorjaar 1994 verscheen de cartoon Fokke & Sukke als nog in Propria Cures.

In 1997 tot 1999 verschenen Fokke & Sukke in het maandelijkse tijdschrift “Onze Taal”. Sinds 30 september 1999 verschijn Fokke & Sukke 6 dagen in de week in het NRC Handelsblad. De strip verschijnt ook incidenteel in andere tijdschriften.

In 2003 wonnen ze de stripschapprijs van het Stripschap. Dit is een organisatie van stripliefhebbers. In december 2003 t/m februari 2004 was een er een tentoonstelling te zien van Fokke & en Sukke in het Persmuseum.

Van oktober 2007 tot 2011 was er elke dag een filmpje van Fokke & Sukke te zien in “De wereld draait door”. Deze strips ging over de actualiteit. Sinds 4 mei 2009 is Fokke & Sukke ook te lezen in Duitsland onder de naam Fokke & Sokke. In het Engels is de cartoon bekend onder de naam Duck and Birdie.

Op 1 september 2009 kwam er een speciale editie van de NRC Handelsblad alle afbeeldingen werden vervangen door strips met Fokke en Sukke. De reden hiervan was het tienjarig Jubileum van Fokke & Sukke in de NRC krant. Dit gebeurde ook op 25 september 2018 i.v.m met de 25e verjaardag van Fokke & Sukke.

Jan, Jans en de Kinderen

Eind 1970 verscheen de eerste strip van de familie Tromp in de Libelle. In dit blad maakte Jan Kruis elke week een prachtige één pagina strip.

Het verhaal gaat over de dagelijkse belevenissen in de fictieve Nederlandse familie en hun huisdieren. Dat de strips zo in trek zijn heeft mede te maken met dat het gezin zo doodgewoon en typisch Nederlands is (middenklasse).

Het gezin bestond oorspronkelijk uit vader Jan, moeder Jans en de dochter Karlijn en Catootje. In 1993 kwam er nog een nakomertje Gertje. In het huis loopt er ook een rode kater en een teckel rond. Later komt er nog een pony en een siamese poes bij. Ook maakt het gezin verschillende verhuizingen mee. De verhalen hebben veel gelijkenissen met het leven van Jan Kruis. (de tekenaar)

De strip Jan Jans en de kinderen is een leuke strip die je makkelijk pakt en het hele gezin eigenlijk wel leuk vind.

Jan Kruis

op 8 juni 1933 is Jan Kruis geboren en overleden op 19 januari 2017 , jan was striptekenaar en stripscenarist. De bekendheid heeft hij te danken aan de wekelijkse strip Jan, Jans en de kinderen.

Op 11 jarige leeftijd in het laatste jaar van de oorlog kreeg de nog jonge Jan Kruis les van Wim Meuldijk in tekenen voor twee gulden vijftig per uur. In 1950 begon Jan op de tekenacademie. De eerste strip die hij publiceerde was Prins Freddie in de havenloods.

In de jaren zestig was hij illustrator en tekende hij voornamelijk reclamewerk voor onder andere het bedrijf Shell. Voor het Shells jeugdblad tekende hij strips waaronder de cowboy strip Tommy. Maar ook over de middeleeuwse zanger Baldino. Jan maakt in die tijd ook strips voor de Taptoe en in 1969 en 1970 maakte hij 2 Sjors en Sjimmie verhalen.

De strip waar Jan Kruis bekend mee is geworden Jan, Jans en de kinderen verscheen voor het eerst in het tijdschrift Libelle op 12 december 1970. Voor de Libelle heeft Jan Kruis bijna 30 jaar wekelijks een strip getekend.

FC Knudde

F.C. Knudde is een Nederlandse strip bedacht door John Le Noble en Toon van Driel. John was sportjournalist en Columnist van het algemeen dagblad. Toon van Driel in een Nederlandse striptekenaar. Naast Fc Knudden heeft Toon nog meer strips gemaakt Zoals de stamgasten met dieren in de hoofdrol die menselijke trekjes vertonen. Een strip van André van Duin, De stuntels, Hulle, Familie Weltevree, Gorp en de nakomertjes.

F.C Knudde gaat over de voetbalclub F.C. Knudde. In de hoofdrollen spelen Jaap en Dirk. Jaap is een verdediger en Dirk is de Doelman. Deze beide hoofdpersonen komen veelal in komsiche situatie waar jij als lezer van mee mag genieten. De meeste verhalen spelen zich af op en rond het voelbalveld. Maar ze maken ook uitstapjes naar andere sporten. Zo doet het elftal mee aan de Tour de France en de Olympische spelen.

Vanaf 1973 verscheen de strip 3 keer per week en later dagelijks op de sportpagina van het Algemeen Dagblad. Nu nog steeds is F.C. Knudde een veel gelezen Nederlandse strip. Naast strips worden er ook kalenders uitgebracht van F.C. Knudde.

Dirk en Desiree

Dirk & Desiree is een Nederlandse gagstrip. Deze strip is geschreven en getekend door Hein de Kort. De stijl van de strip is in een wat marsige en vlekkerige stijl die in Frankrijk “Ligne Crade”genoemd wordt dat in het Nederlands betekend vuile lijn.

De strip gaat over het echtpaar Dirk en Desiree dat ongelukkig getrouwd is. Dirk is klein van stuk, gebrild en erg eigenwijs. Desiree is dominant en dik. De strip bevat erg veel humor. Die gebaseerd is op het dagelijkse leven en van de straat.

In 1990 verscheen de strip voor het eerst in het weekblad de “Nieuwe Revu”. De strips zijn ook uitgeven in albums die door verschillende uitgevers zijn uitgebracht. Eerst door CIC later door Big Balloon en Uitgeverij L.

Hein de Kort is een Nederlandse striptekenaar die geboren is op 4 oktober 1956 in Laren. Hein begon zijn carriëre als striptekenaar bij de waarheid een partijblad van CPN. Zijn inspiratie haalt hij uit alles wat hij in zijn leven tegenkomt. Dit kunnen grote gebeurtenissen zijn, maar ook nietszeggende voorvallen. Waar hij over schrijft en tekent zijn vooral zaken waar hij zich over op kan opwinden.

In het begin vooral met de albums Pardon Lul, u staat op mijn hondje en liggend naakt met de staande schemerlamp werd als schokkend en choquerend ervaren. Hein schreef ook scenario’s voor de serie Dick van Bil met tekenaar Eric Scheurs. Ook deze strip van Eric werd als Choquerend ervaren. De gags werden hard en confronterend genoemd van beide heren. Ook de strips zagen er anders uit door de tekstballonnetjes die onregelmatig waren en de plaatjes zagen er kliederig en vies uit.

in 1992 won Hein de Kort de stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre. Hein de kort heeft voor vele uiteenlopende bladen getekend waaronder de Nieuwe Revu, Penthouse, Sport, en Muziekkrant OOR. In het Parool verschijnt dagelijks de strip Piet & Riet van de Buis. Ook in het Financieel Dagblad heeft Hein een vaste cartoon.

Sjors en Sjimmie

Sjors en Sjimmie is Nederlands langst lopende strip. De strip is in de loop van de jaren wel veranderd en heeft verschillende tekenaars gehad. Het strip verhaal gaat over 2 onafscheidelijk vrienden Sjors en Sjimmie die veel kattenkwaad uithalen in hun spannende avonturen. Veel verhalen bestaan uit één pagina, maar ook langere vervolg verhalen zijn er gemaakt met Sjors en Sjimmie.

Sjors is een blanke, blonde jongen (Sjors heeft ook een tijdje sproeten, rood haar en een muts gehad) Sjors wil stoer zijn maar dit lukt hem vaker niet dan wel. Sjimmie is een donkere (negroïde) jongen. Tegenwoordig is Sjimmie verstandig en vaak rustiger dan Sjors.

Sjors en Sjimmie is in de jaren erg veranderd. Elke schrijver of schrijvers hebben voor een nieuwe tijdperk gezorgd. Zowel het uiterlijk als de karakter en de stijl is veranderd. Martin Branner was de eerste tekenaar, daarna volgde Frans Piët, Hans Ducro, Carol Voges. Jan Kruis, Jan Steeman en Robert van der Kroft.

In de loop van de jaren zijn er vele albums uitgebracht door de verschillende tekenaars. In 2000 zijn er 4 postzegels uitgegeven van Sjors en Sjimmie. Ook zijn er diverse films uitgebracht met Sjors en Sjimmie in de hoofdrol.

DirkJan

DirkJan is een populaire Nederlandse Gagstrip. Mark Retera tekent en maakt de teksten voor DirkJan. DirkJan is antiheld die een hekel heeft aan kabouters, smurfen en getuigen van de Jesmufa. In de strip is hij onder anderen: Broekenverkoper, kapitein, wijkagent, middeleeuws kasteelheer, leraar, kapper en dierenverzorger. Bert is DirkJans beste vriend een echte zuipschuit en vrouwenliefhebber.

De humor van de strip is gebaseerd op onder ander woordgrapjes en onverwachte situaties. De strips van DirkJan worden strip soms als controversieel gezien Op 23 september 2003 stopten het Haarlems Dagblad, het Leidsch Dagblad en de Gooi- en Eemlander direct met de publicatie van DirkJan. Aanleiding was de aflevering Homo van enkele dagen daarvoor, waarin een leraar zich op het schoolplein vergrijpt aan een leerling.

in 1999 verscheen de strip in de televisiegids Veronica Magazine en in een aantal GPD bladen. Per 1 september 2005 verschijnt DirkJans dagstrip exclusief naar het Algemeen Dagblad. In totaal zijn er 26 albums verschenen. Sinds 2005 komt er ook elk jaar een scheurkalender uit van DirkJan en zijn er 2 legpuzzels verschenen. In 2009 bracht Veronica Magazine het eerste Kookboek van DirkJan uit met de titel “Snert Enzo” daarna volgde BBQ enzo, eerste hulp bij barbecueën.

Op 1 september stopte de AD verlopig met de strips van DirkJan. De dagstrips werden een zware belasting voor Mark Retera. Hij tekende nog wel nieuwe stroken voor het Veronica Magazine. Vanaf 2008 verscheen DirkJan weer in het AD met een strip op de zaterdag. Sinds halverwege 2009 heeft DirkJan weer een dagelijks strip in het AD. DirkJan verschijnt ook tweemaandelijks in Reflector.

Mark Retera

Mark Retera tekende zijn eerste strip in zijn studententijd in Nijmegen. Deze strip ging over 4 mannetjes zonder werk. Deze strip is de basis van de latere strip over 4 actievoeders voor het studentblad Lekker Prakken. De strip had de Naam Aksieburo Ket. Hier deed Bert zijn intrede als één van de vier leden van het actiebureau.

DirkJan begon in 1989 als een strip over het studentenleven. De eerste DirkJan strips bevatten veel verwijzingen naar het Studentenleven van Mark in Nijmegen. Deze strip over het studentenleven heeft in verschillende bladen van studenten en studieverenigingen gestaan ook heeft het een plekje gehad in het stripblad Iris voordat het nationale roem kreeg in het blad Sjosij en Dirkjan in 1999 in het Veronica Magazine kwam te staan.

Vanwege de toename van de verschijningsfrequentie richtte Retera in 2003 het Mark Retera Ensemble op. Naar Mark werkt nu ook Remco Polman, Wilfred Ottenheijm en Mark Schilders aan de strip onder Retera’s supervisie. Sinds in mei 2006 maakt Retera de strip deels weer alleen. Wilfred Ottenheijm regisseerde de zes minuten durende animatie “Het elixer” die in 2008 in première ging, geanimeerd door Mark zelf en Remco Polman.

Sinds 2009 wordt de gagstrip ook in het Vlaamse blad Humo gepubliceerd. In 2010 regisseerden Ottenheijm en Polman samen de korte animatiefilm “Dirkjan Heerst!”. Deze film was in het najaar van 2010 te zien als voorfilm bij Jackass 3D in alle Pathé-bioscopen.In september 2004 won Mark Retera de Stripschapprijs.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *